Att göra/ sevärt

Alopronia

Alopronia Vy Sikinos
Alopronia, Sikinos. (Foto: Markus Olsson)

Alopronia är Sikinos hamnby med öns enda riktigt fina sandstrand. Här finns tavernor, en livsmedelsbutik, kafé och en bar. Även de flesta uthyrningsrum finns här och för de som vill ha direktaccess till en strand så är det i Alopronia du bor i. Under högsäsong går det en badbåt ifrån hamnen runt till öns olika stränder.

Stranden Alopronia Sikinos
Stranden i Alopronia, Sikinos. (Foto: Markus Olsson)

Choria/ Kastro

Chorio Hus Sikinos
Chorio, Sikinos. (Foto: Markus Olsson)

Huvudbyn består av två delar: Kastro som är den lägre delen och Chorio som är den övre delen av byn och där den äldsta bebyggelsen finns. I Chorio finns ingen kommers men det är trevligt att strosa omkring i gränderna och de små prången och fascineras över hur man kan bo än idag.

Kastro Taverna Sikinos
Taverna i Kastro, Sikinos. (Foto: Markus Olsson)

Ett litet folkmuseum finns i Chorio men annars är det i Kastro som några affärer och restauranger ligger. I Kastro hittar du huvudgatan som framåt kvällskvisten lockar fram de äldre grekerna till en stunds filosoferande på de solvarma trappstegen. Nattlivet i Chorio består av goda samtal över en middag på någon av tavernorna. Här är det lugnt och stilla och nattlivet på grannön Ios känns väldigt långt borta.

Kyrkan Timios Tavros kan vara värd ett besök för sina dyrbara ikoner. Kyrkan byggdes runt 1780 och ligger vid torget i Kastro.

Kastro Blomma Sikinos
Kastro, Sikinos. (Foto: Markus Olsson)

Episkopi

Episkopi Sikinos
Episkopi, Sikinos. (Foto: Markus Olsson)

Episkopi ligger söder om Chorio och består av ruiner från ett gammalt tempel. Huruvida det är ett tempel byggt i Apollons ära eller om det är rest som ett mausoleum finns det olika uppfattningar om men det man vet är att det är byggt på 200 talet f.Kr för att sedan byggas om till kyrka och sedan till kloster. Platsen för Episkopi är rofylld och fager och det är kanske det som också är den största behållningen av området. Det tar cirka 45 minuter att vandra hit ifrån Chorio.

Episkopi Vy Sikinos
Episkopi, Sikinos. (Foto: Markus Olsson)

Zoodhochos Piji

Zoodhochos Piji är ett nunnekloster ifrån 1427 och ligger strax norr om Kastro. Små skyltar på husväggarna inne i Kastro pekar ut riktningen åt dig. Klostret är inte använt sedan mitten av 1800-talet men håller öppet varje kväll för besökare. Klostret har under perioder använts av byborna som skydd mot pirater och invaderande folkslag. Om inte annat så har du en fantastisk utsikt härifrån och solnedgången är otroligt vacker.

Copyright 2020 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Contact  | GDPR |  Web: NyWeb