Bakgrund6

Receptkategori

Här hittar du recept på mat och dryck inspirerade av Grekland och det grekiska köket.

Det underbara grekiska köket

annonsmärkningen

Välkommen till landet som erbjuder en makalös gastronomi!

Salt som de grekiska haven, mjuk som en solnedgång på Santorini, varm som solens första morgonstrålar i Kykladerna, fräsch som de iskalla floderna i Epirus, mjuk som de sammetslika molnen en morgonen på Attikas himmel, imponerande som ravinerna i Makedonien, krispigt som en höstdag på de Joniska öarna, uppfriskande som en vårbris på Kreta. Det grekiska köket skapar ett bestående intryck, precis som upplevelsen av vågorna som möter Samothrakes stränder.


1 Athens Breakfast photo K Kouzouni
Frukost i Aten. (Foto: GNTO/ K. Kouzouni)

Läs mer: Avslappnande atmosfär och välsmakande mat (länk)

Balanserad grekisk kost för alla

Ett av de mest autentiska kulturella inslagen i Grekland är just matkulturen. Den unika lokala smaken är starkt sammanflätad med platsens kvalitet och karaktär och ger en bild av viktig information om dess kulturella och ekonomiska historia. Samtidigt är mat en form av kommunikation, ett sätt att "tala" till någons hjärta.

2 Cretan Dakos photo Baltatzis
Dakos, Cretan appetizer. (Foto: GNTO/F. Baltatzis)

Läs mer: Medelhavsdiet (länk)

Den grekiska filosofin

Den tid på dagen då grekerna samlas runt bordet för att njuta av en specifik måltid eller olika mezerätter med ouzo är en tradition som varje grek upprätthåller med vördnad. När grekerna delar en måltid med nära och kära, hemma, på en restaurang eller en taverna är en djupt förankrad social sed. Det grekiska ordet "symposium" - ett ord som är lika gammalt som Grekland själv - betyder bokstavligen "dricka med vänner".

13 Gastronomy photo P Merakos
(Foto: GNTO/P. Merakos)

Grundläggande ingredienser i det grekiska köket

Det grekiska köket har fyra hemligheter: färska ingredienser av god kvalitet, rätt användning av smakämnen som örter och kryddor, den berömda grekiska olivoljan och enkelheten.

Den grekiska olivoljan förtjänar att lyftas upp lite extra. Olivolja används i nästan alla grekiska rätter, den används rikligt i de flesta rätter och den är av utmärkt kvalitet samt är bra för din hälsa.
De flesta grönsaker odlas på naturligt sätt i Grekland och bevarar därmed både sin doft och sin smak. Du kommer att vara både nöjd och belåten efter att ha smakat en grekisk tomat, grekisk kål, morot, lök, persilja eller vitlök. Samtidigt bör du inte glömma den rika smaken och aromen av färska grekiska frukter som druvor, aprikoser, persikor, körsbär, meloner etc.

4 fruit gr 560
The best Greek sweeties. (Foto: GNTO/archive)

Läs mer: En grekisk fruktfest (länk)

Grekisk frukost

Frukost är definitivt dagens viktigaste mål, en stor energikälla för att starta en spännande dag full av upplevelser och nya äventyr! Det höga näringsvärdet och kvaliteten på produkter från Medelhavet tillsammans med tradition och upplevelsekaraktär står för den grekiska frukostens speciella egenskaper.

Även om frukosten varierar från en plats till en annan, misslyckas aldrig den grekiska frukosten att koppla mängden av smaker och aromer med värdena av enkelhet, tydlighet och renhet. Du som resenär har ett stort utbud av destinationer att välja mellan, var och en med en unik kulinarisk tradition. Beroende på region, dess lokala råvaror, vanor och klimat, varierar frukostens innehåll kraftigt.

5 cheesepie gr 560
Tiropita, traditional Greek cheese pie. (Foto: GNTO/ archive)

Läs mer: Upptäcka gastronomiska skatter (länk)

En värld av meze-rätter

Listan över läckra smårätter är lång. Rätter med skaldjur innehåller ofta soltorkad bläckfisk (torkad i solen och därefter grillad), saganakiräkor (räkor kokta med tomatsås, ost och smaksättning), ångade musslor, marinerad ansjovis med persilja och finhackad vitlök, stekt bläckfisk och en mängd skaldjur som serveras rå med färskpressad citronsaft. Läckra salta produkter passar också bra till ouzo! Prova sardiner, makrill, tonfisk, olika pålägg (lufttorkad salami, pastrami), hårda ostar som Ladotyri, Kefalotyri och ugnsbakad fetaost med tomat och paprika. Din ouzoupplevelse är långt ifrån fullständig, såvida du inte intar den med tzatziki, en rökt auberginsallad eller en kryddig, het ostdipp som kallas Tyrokafteri.

6 ouzomeze 560X374
Meze - a flavourful ritual. (Foto: GNTO/archive)

Läs mer: Havets läckerheter på ditt bord (länk)

Aptitretare till ett glas Ouzo

Ouzo är Greklands nationaldryck med en stark anissmak som särskilt åtnjuts under sommaren. Grekerna dricker helst Ouzon med vänner, med två eller tre isbitar i som gör Ouzon grumlig eller gärna med kallt vatten i och alltid tillsammand med läckra smårätter, så kallade mezerätter. Ouzons starka smak matchas väl med rätter med kryddig, salt eller till och med sur smak. Små tallrikar med läckra godbitar serveras ofta till Ouzo och alla njuter av rätterna medan de smuttar på sin ouzo!

7 ouzo DSC 2118 560
Ya mas! (Foto: GNTO/archive)

Läs mer: Ouzo (länk)

Vin: ett härligt ackompanjemang till mat vid forntida grekiska sammankomster

Vin från Grekland har en betydande plats på världskartan när det kommer till alkoholhaltiga drycker. När gedigna traditioner gifter sig med moderna tekniker för vinframställning blir resultatet stora viner med internationellt erkännande som med tiden har fått många utmärkelser.

9 Santorini photo P Merakos
Santorini sunset. (Foto: GNTO/P. Merakos)

Läs mer: Viner från norra Grekland (länk)

Atmosfären

Smutta på ett glas ouzo eller ett glas vin tillsammans med grillad bläckfisk eller någon annan grekisk maträtt medan du sitter under skuggan av ett träd på en liten taverna vid havet på en ö i Egeiska havet. När du kommer hem igen, försök att upprepa denna upplevelse genom att förbereda samma måltid med samma dryck.

Oavsett var du försöker upprepa denna upplevelse kommer du snart att inse att det inte riktigt smakar likadant. Det är inte så att något är fel med den smak du upplever hemma eller med dina kulinariska färdigheter utan det är istället den grekiska ritualen där du äter en måltid som en kombination av vad du äter och där du äter den som inte kan upprepas eller kopieras. Det är helt enkelt något du bara kan uppleva, smaka och njuta av i Grekland!

10 Mykonos MikriVenetia 004 photo Y Skoulas
Sea & Sun. (Foto: GNTO/archive)

Läs mer: Lokala smaker från det grekiska köket (länk)

Grekiska viner- viner från Grekland

Grekiska viner startbild

Vissa rynkar på näsan, andra ler medan några andra ställer sig frågande. Jag tänker på grekiska viner. Jag själv tillhör de som ler, de som vet att Grekland har en spännande vintillverkning och där nya vingårdar och nya generationer av vintillverkare växer fram. Det är orättvis att bedöma grekiska viner efter en billig Retsina på charterresan eller som enda möjlighet till inköp på Systembolagets hyllor. Det finns SÅ mycket mer att upptäcka, både på plats och här hemma via initiativrika restaurangägare och Systembolagets beställningssortiment.

De senaste åren har grekiska viner blivit omprövade av flera experter och en rad utmärkelser har tilldelats just viner från Grekland. Det grekiska vinets avancemang har fått vinproduktionen i landet och exporten till andra länder att öka. Grekland har trots allt en unik och lång historia av vinodling och vinet har alltid varit en del av grekisk kultur och gastronomi.

Cirka 61 500 hektar av vinodlingar finns runt om i Grekland och antalet vinodlare är nära den häpnadsväckande siffran 180 000 vilket är ungefär en femtedel av alla markägare som arbetar inom jordbruk. Grekland är därmed det 17:e största vinproducerande landet i världen där huvuddelen av det producerade vinet kommer från grekiska druvsorter.

Tio grekiska druvor

1 Agiorgitiko röd

Agiorgitiko är en röd druvsort och kallas ofta "multidynamisk" eftersom den kan producera ett stort antal variationer, från uppfriskande roséer till koncentrerade söta viner. De vanligaste variationerna är dock två: antingen som ett ungt, obehandlat rött vin eller som ett rött vin mognat i ek under minst ett år.

Ett ungt Agiorgitikovin ger en måttligt djup färg av purpur och ger intensiva aromer av färska röda frukter. Åldrade viner på ekfat ger en mer djup i färgen och doften är mer koncentrerad och komplex av kryddighet och röda frukter.

Agiorgitikodruvan används även till att producera roséer eller dessertviner från soltorkade druvor. Traditionellt sett är Agiorgitiko starkt kopplad till Nemea eftersom Agiorgitiko bara odlades i där och i områdena runt omkring. Numera planteras druvan även i andra områden som i Makedonien och delar av Peloponnesos.

Agiorgitiko passar bra till kyckling-, kött- och pastarätter men även till kryddstarka rätter likväl som till ostbrickan.

KycklingKöttPastaStark matOst

2 Aidani grön

Druvan Aidani odlas i första hand på öarna i Kykladerna och främst på öar som Paros, Naxos och Santorini. Druvan är känd för sin surhet och blandas ofta med antingen druvan Assyrtiko eller Athiri för att skapa viner med en mer blommig arom.

Ofta används Aidani till att producera torra vita viner men ett och annat dessertviner har också fått sin karaktär från Aidani. Aidani ger viner med en blek citrongrön färg och med en diskret arom av stenfrukter, mineraler och blommor.

Aidini passar bra till fisk-, grönsaks-, kyckling- och pastarätter men även till ostbrickan.

FiskGrönsakerKycklingPastaOst

3 Assyrtiko grön

Assyrtiko är en druva som jag har kommit att fastna för när det kommer till grekiska viner.
Assyrtiko beskrivs bäst som en elegant vit druva med toner av citrus, stenfrukter, gröna frukter, mineraler samt ek och tillhör några av de största sorterna som finns i Medelhavsområdet. Assyrtiko härstammar från Santorini (Assyrtiko-Santorini) men har nu spridit sig över hela Grekland och har därmed blivit en av de viktigaste inhemska druvsorterna. Assyrtiko ger i huvudsak torra vita viner, varav några är åldrade i ek, men det finns även ett antal söta viner som är gjorda från soltorkade druvor.

Assyrtiko är en av de få vita druvsorter som kan växa i heta och torra klimatförhållanden varför den varma vulkaniska jordmånen på Santorini har fungerat bra som närande jordart åt Assyrtikodruvan.

Assyrtiko passar bra till fisk-, kyckling- och pastarätter.

Fisk KycklingPasta

4 Athiri grön

Athiri odlas runt om hela Egeiska havet men även på många platser på fastlandet, från norra Grekland som Makedonien och Halkidiki till Peloponnesos i västra Grekland. De bästa resultaten har dock visat sig från odlingarna på Santorini när man blandat druvan med Assyrtiko och Aidani.

Athiri ger ett relativt magert vin utan tunga strukturer och smaker som stenfrukter och gröna frukter gör Athiriviner lämpliga för ett stort antal rätter. Athiri är druvsort som ska konsumeras ung, gärna inom två till tre år efter produktionsåret.

Athiri passar bra till fisk-, grönsaks- och pastarätter likväl som till ostbrickan eller som en aperitif.

FiskGrönsakerPasta OstAperitif

5 Dafni grön

Dafni är en druva som nästan blivit helt utrotad men som nu lyckats ta sig tillbaka in i strålkastarljuset. Detta uppnåddes genom att man av druvan började producera torra vita viner som är intensiva i doften och runda i smaken.

Dafni är en druva som härrör från områdena runt Heraklion (Kreta) och även om vinodlingarna länge enbart har funnits där börjar allt fler plocka upp druvsorten på andra platser. Dafnis nya spridning beror på druvans djupa karaktär där producenterna sällan behöver blanda Dafni med andra druvsorter. Dafni har en karaktär av citrus, tropiska frukter, örter och kryddor.

Viner på Dafnidruvan passar bra till lättare sommarrätter, som pasta och olika sallader och de flesta av Dafnivinerna är producerade för att intas inom tre år efter skörden.

Dafni passar bra till fisk-, grönsaks-, kyckling- och pastarätter likväl som till ostbrickan.

FiskGrönsakerKycklingPasta Ost

6 Debina grön

En av de minst kända grekiska druvsorterna är Debina som används både vid produktionen av torra vita viner och mousserande viner.

Vingården Zitsa, i området runt om Ioannina (Epirus), är det huvudsakliga odlingsnavet för denna känsliga druvsort. Regionens delvis svala klimat ger Debina en frisk karaktär och en känsla av att ha tagit en tugga av ett nyplockat Granny Smith-äpple.

Debina kommer bäst till sin rätt genom en grundlig kylning innan vinet serveras. Druvans karaktär är förstås gröna frukter men Debina har även en citruskaraktär.

Debina passar bra till fisk- och grönsaksrätter likväl som till kryddstarka rätter och som aperitif.

FiskGrönsakerStark mat Aperitif

7 Malagousia grön

Druvan Malagousia är en av anledningarna till att grekiska viner har börjat ta en allt större plats på vinkartan. På 1970-talet var Malagousia en vit druvsort som inte var särskilt känd och var på väg att utrotas. Idag är Malagousia allmänt ansedd som en druva i världsklass som ger torra vita viner likväl som några söta exempel.

Malagousia ger viner som har en blek citrongrön färg medan doften är intensiv och stark med antydan av stenfrukter, tropiska frukter, örter, kryddor, löv och blommor. Söta varianter är gjorda med välmogna druvor eftersom de är ännu mer täta och mer aromatiska i sin karaktär.

Malagousia är en druva som antas komma från västra delen av centrala Grekland och är främst känd för sin användning vid produktion av söta viner. Moderna odlingar återfinns i Halkidikiregionen i Makedonien men det finns även flera producenter som odlar Malagousia i de flesta områdena i Grekland.

När viner på Malagousiadruvan är torra är det en perfekt matchning till grönsaksrätter. Söta viner passar däremot fint ihop med olika fruktdesserter.

Malagousia passar bra till fisk-,grönsaks-, kyckling- och pastarätter likväl som till kryddstarka rätter och till ostbrickan eller som aperitif.

FiskGrönsakerKycklingPasta Stark mat OstAperitif

8 Monemvassia grön

Druvan Monemvassia odlas i regel bara på en plats i dagsläget, Paros i Kykladerna, men härstammar från Lakonia på Peloponnesos. På Paros odlas druvan på bergssluttar i traditionell terrassering vilket ger vinet en viss karaktär av mineraler. Andra karaktärsdrag är citrus, stenfrukter, gröna frukter och en viss kryddighet.

Monemvassiadruvor är kända för att mogna tidigt och för att ge ett vitt vin med en stark doft med låg surhetsgrad och mycket socker.

Monemvassia passar bra till fisk- och grönsaksrätter likväl som till kryddstarka rätter och till ostbrickan eller som aperitif.

FiskGrönsakerStark mat OstAperitif

9 Roditis rödvit

Roditis är den mest planterade vita druvsorten i Grekland och är basen för hundratals vardagliga vita viner i Grekland. Detta har gjort att druvan kanske inte riktigt har fått det rykte som den förtjänar. I själva verket är dock Roditis inte en vit sort, eftersom färgen på druvans skal snarare är rödaktig. Roditis odlas i hela Epirusregionen och druvan har en citron- och mineralaktig karaktär. Utöver dessa smaker återfinns även tropiska- och gröna frukter.

Trots att Roditis är en av de mest planterade sorterna i Grekland är den fortfarande en av de minst utforskade grekiska druvorna och Roditis spås ta en allt större plats på den grekiska vinkartan.

Roditis passar bra till fisk-, grönsaks-, kyckling- och pastarätter likväl som till kryddstarka rätter likväl som till ostbrickan.

FiskGrönsakerKycklingPasta Stark mat Ost

10 Xinomavro röd

Druvan Xinomavro ger röda viner, kraftfulla roséer, aromatiska mousserande viner och till och med söta viner.

Xinomavroviner släpps vanligtvis på marknaden när de är minst två år och har tillbringat en betydande del av den tiden i ek och i flaska. Druvans karaktären finns i de tydliga aromerna av röda frukter, blommor, tomater, oliver, torkad tobak och nötter.

Vid vissa tillfällen väljer vinodlare att blanda Xinomavro med mildare sorter från utlandet som Merlot och Syrah eller med de grekiska sorterna Stavroto, Krassato och Negoska.

Viner med Xinomavrodruvan passar bra till mat med intensiva och rika smaker i kött- och pastarätter men även till ostbrickan.

Kött Pasta Ost


Är du nyfiken på att läsa mer om grekiska viner och om grekiska druvsorter kan jag rekommendera webbsidan www.winesofgreece.org (länk) där jag även hämtat den mesta av informationen på denna sida. Listan med druvsorter är slumpmässigt vald och presenterad i bokstavsordning.

I dagsläget är det tunt med grekiska viner i Systembolagets fasta sortiment och även om de med jämna mellanrum plockar in en sort så försvinner de snart igen. En av anledningarna kan vara att de i vissa butiker ställs under övrigt-hyllan istället för att det skapas en plats för Grekland i det övrig lands-sortimentet. Så, om du är nyfiken på grekiska viner kolla även in hyllan för övriga viner.

Copyright 2021 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Contact  | GDPR |  Web: NyWeb