Bakgrund6

Receptkategori

Här hittar du recept på mat och dryck inspirerade av Grekland och det grekiska köket.

Tzatziki med kräftstjärtar och dill- kräfttzatziki

Okej, frågan är om man får leka med tzatziki på det här sättet? Tveksamt svarar han som precis gjort det. Inte för att det inte är gott utan tzatziki är lika heligt för mig som den heliga graal är för den troende. Men, det här är verkligen gott och jag avnjöt kräfttzatzikin på en bit surdegsbröd tillsammans med ganska mycket citron. Heligheten till trots så är det troligt att jag lagar denna variant av tzatziki igen. Jag ser mig nämligen sitta på altanen en sensommarkväll med ett glas kallt vitt, en bit bröd och en kräfttzatziki.

Kräfttzatziki
Kräfttzatziki. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

1 gurka
5 dl grekisk yoghurt (10 %)
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 skvätt vitvinsvinäger
170 gr kräftstjärtar
En knippe färsk dill
Salt & peppar

Tillagning

Skölj och riv gurkan. Krama ur överflödigt vatten. Blanda gurkan med yoghurten och pressa ner två stycken vitlöksklyftor. Hacka dillen. Rör ner dill, kräftstjärtar, olivolja, vinäger och smaka av med salt och peppar.

Läs mer: Recept på tzatziki (original) (länk)

Kräfttzatziki 2
Kräfttzatziki. (Foto: Markus Olsson)

Lagana- grekiskt flatbröd med sesamfrön

På måndag infaller den så kallad Clean Monday (Kathara Deftera) i Grekland. En måndag som markerar starten på den grekiskortodoxa fastan där man enligt tradition äter brödet Lagana. Lagana är ett enkelt, vitt bröd med sesamfrön och serveras bland annat med oliver, eller taramosalata (länk).

Lagana ska egentligen bara bakas för just denna måndag som markerar att det är sju veckor kvar till påsk och från början bakades brödet utan jäst. Brödet ska inte delas med kniv utan delas med händerna och doppas i de tillbehör som finns.

Lagana grekiskt flatbröd
Lagana. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (2 bröd)

1 liter vetemjöl
2 tsk torrjäst
1 msk salt
3,75 dl vatten
1 msk olivolja
Olivolja till pensling
Sesamfrön

Tillagning

Värm vattnet till cirka 40 grader. Blanda mjöl, jäst och salt i en bunke. Tillsätt vatten och olivolja.Knåda degen i 10 minuter för hand eller i en assistent. Täck degen och låt den jäsa i 90 minuter eller tills den nått sin dubbla storlek. Dela degen i två delar och kavla ut avlånga rektangulära bröd som du lägger på varsin plåt. Täck över och låt dem jäsa i 30 minuter.

Värm ugnen till 220 grader. Innan gräddning, tryck gropar i bröden och pensla med olivolja. Strö över sesamfrön och grädda i mitten av ugnen i 10-20 minuter. När bröden börjar få färg är de klara.

Lagana grekiskt brybröd 2
Lagana. (Foto: Markus Olsson)

Läs mer: Bröd med fyllning- fetaost, rödlök, paprika, soltorkade tomater och örter (länk)

Soufiko- ratatouille från Ikaria

Egentligen skulle man kunna beskriva detta recept med endast två ingredienser: färska grönsaker efter säsong och olivolja. Därmed så ser detta recept lika olika ut beroende på vem man frågar. Basen är i alla fall att det ska vara grönsaker som finns för säsongen för att få de allra bästa smakerna. Här uppe i norr är det lite skralt med närodlade säsongsgrönsaker så jag bryter kanske mot det viktigaste i denna rätt.

Soufiko är en vegetarisk rätt som ofta tillagas på Ikaria som en del av en grundläggande hälsosam kost. En kost som får invånarna att leva längre och som får invånarna att vara friskare än på de flesta andra platser på jorden. Ikaria tillhör nämligen de blå zonerna på jorden. Vill du läsa mer om det så hittar du en artikel här: Ikaria- en av världens fem blå zoner (länk)

Soufiko
Soufiko. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser Soufiko (6-8 port)

2 potatisar
2 auberginer
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 paprikor
2 zucchinis
3 tomater
2 msk färsk oregano
2 tsk salt
1 dl olivolja

Tillagning

Skär alla grönsaker i bitar om 2-3 centimeter i storlek. Vitlöken och tomaterna hackas i mindre bitar. Lägg grönsakerna i en rejäl gryta och strö över saltet. Häll över olivoljan och låt det koka i 20- 30 minuter tills potatisen är genomkokt. Rör om ett par gånger. Smaka av med eventuellt mer salt. Strö över hackad, färsk oregano och lite mer olivolja vid serveringen. Soufiko kan serveras både varm som kall, som ensamrätt eller som tillbehör.

Läs mer: Boureki- grekisk zucchini- och potatisgratäng (länk)

Fetaostsemla- matsemla med fetaost och cream cheese

Okej, i år blev det en matsemla med åtminstone en liten anknytning till Grekland tack vare den fantastiska fetaosten. För två år sedan gjorde jag en semla med grekisk sallad och fetaostkräm (länk) och i år blev det alltså en matsemla med ännu mer fetaost.

Den här semlan toppas med hemmagjord cream cheese. Jag gör min cream cheese på grekisk yoghurt och den tillagar jag dagen innan eftersom den ska rinna av över natten. Det går förstås lika bra att köpa färdig cream cheese. Rör om den ordentligt så blir den lättare att spritsa.

Fetaostsemla
Fetaostsemla. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser semmelbröd (12 st)

50 gr jäst
3,2 dl fingervarmt vatten (37 grader)
1 dl grekisk yoghurt
1 dl olivolja
1 msk honung
1 msk salt
ca 10 dl vetemjöl

Ingredienser fetaoströra

150 gr fetaost
1,5 dl creme fraiche
1 vitlöksklyfta
6 soltorkade tomater
12 kalamataoliver
Salt & peppar

Ingredienser creme cheese

1 liter mild grekisk yoghurt (Arla)
2 dl creme fraiche
Salt & peppar

Tillagning

Cream cheese måste göras dagen innan då den ska rinna av över natten.

Blanda yoghurten och creme fraichen i en kastrull. Värm under omrörning tills blandningen når 38 grader. Låt yoghurtblandningen rinna av över natten. Du kan använda en kökshandduk, kaffefilter eller en silduk i en sil som du placerar över en skål.
När smeten har runnit av blandar du i salt & peppar efter smak och rör om.

Starta med degen till semmelbröden.

Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader (fingervarmt) och häll över jästen. Rör om tills jästen har lösts upp. Blanda ner yoghurt, olivolja, honung och salt. Tillsätt mjölet och knåda i maskin i cirka åtta minuter eller för hand i cirka tio minuter. Låt sedan degen jäsa i 45 minuter.

När degen har jäst i 45 minuter delar du degen i tolv lik stora delar. Snurra varje del mot bakbordet i en cirkelrörelse med ena handen så att du får en jämn fralla. Lägg semmelbröden på en plåt och låt dem jäsa övertäckta i 30 minuter.

Värm ugnen till 220 grader.

Grädda semmelbröden i mitten av ugnen i 10-15 minuter. Låt bröden svalna på ett galler.

Medan semmelbröden svalnar kan du göra fetaostkrämen. Mosa fetaosten med en gaffel i en skål. Blanda ner creme fraichen och pressa ner en vitlöksklyfta. Hacka tomater och oliver och rör ner i ostsmeten. Smaka av med salt och peppar.

Skär försiktigt av toppen av semmelbröden, gröp ur bröden och fyll dem med fetaoströran. Toppa/ spritsa med cream cheese, lägg på locken och riv över frusen fetaost. Servera.

Fetaostsemla
Fetaostsemla. (Fóto: Markus Olsson)

Läs mer: Grekisk sallad som pastarätt (länk)

Pistageglass gjord på grädde, grekisk yoghurt och honung

Det här är ett recept på en pistageglass som är lite sötsyrlig tack vare den grekisk yoghurten och där även honungen ger en rund karaktär på glassen. Pistageglassen passar perfekt som en avrundning på en smakrik middag där den milda och sötsyrliga glassen bryter fint mot tidigare aromer.

Pistageglass med grekisk yoghurt och grekisk honung
Pistageglass. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser pistageglass(4-6 port)

3 dl vispgrädde
150 gr grekisk yoghurt (10 %)
2 msk mjölk
2 äggulor
60 gr strösocker
1,5 msk honung
Grön karamellfärg
50 gr skalade, osaltade pistagenötter

Pistagekross

Olivolja
2 dl strösocker
3 msk vatten
50 gr skalade, osaltade pistagenötter

Tillagning pistageglass

Vispa grädden och ställ åt sidan. Vispa äggulor och strösocker fluffigt. Blanda ner yoghurt, mjölk, äggblandning och honung i vispgrädden. Droppa i några droppar grön karamellfärg och rör om så att glassmeten får en blekgrön färg. Häll smeten i en låg form och frys utan lock i 1- 1,5 timmar tills glassen börjar frysa längs kanterna. Stjälp upp smeten i en skål och rör den slät med en gaffel. Hacka 50 gr pistagenötter och blanda ner i smeten. Sätt på ett lock på skålen och frys glassen i 2- 3 timmar.

Gör pistagekrosset. Pensla en plåt med olivolja. Blanda strösocker och vatten i en kastrull och låt det sakta koka upp tills strösockret har lösts upp. Låt det sedan småkoka i 6- 10 minuter eller tills sockerlagen är ljust guldbrun. Ta kastrullen från plattan och rör ner 50 gr pistagenötter och häll genast ut smeten på plåten. Det stelnar riktigt snabbt. Låt pistageblandningen svalna, lägg det i en påse och krossa det sedan med en hammare till små bitar.

Ta fram glassen cirka 15 minuter innan servering, lägg upp glass och strö över pistagekrosset.

Pistacheglass med honung
Pistageglass. (Foto: Markus Olsson)

Honungen kommer från www.olivlunden.se.

Läs mer: Fetaostglass (länk)

Sockerkaka på mannagryn och mandel med en frisk smak av citrus

I en av mina grekiska kokböcker hittade jag ett recept på en mjölfri sockerkaka med både apelsin och citron. Den är dock inte glutenfri eftersom den innehåller mannagryn.

Det är en rejält saftig sockerkaka gjord på mannagryn och hackad mandel med en frisk smak av citrus. Jag använde tre apelsiner i detta recept men beroende på apelsinernas storlek kan det behövas fler för att få ut tre deciliter saft.

Nästa gång jag gör den kommer jag att mala mandeln istället för att hacka den i en matberedare för att få en jämnare struktur på kakan, men det är förstås en smaksak.

Om kakan börjar få mycket färg efter 45 minuter, lägg ett folieark över så skyddar det kanan från att bli bränd.

Grekisk sockerkaka 1
Sockerkaka med citrussmak. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (8-12 bitar)

225 gr rumsvarmt smör
225 gr + 125 gr strösocker
6 ägg
115 gr mannagryn
175 gr mandel
3 apelsiner (3 dl saft + skal)
0,5 dl vatten
1 kanelstång
2 citroner

Tillagning

Värm ugnen till 180 grader.

Smörj och bröda en springform (23 cm).

Separera äggulor och äggvitor och vispa äggvitorna till ett hårt skum. Ställ åt sidan.

Finhacka/mal mandel i en matberedare.

Riv apelsinskal från tre apelsiner och pressa ur saft så att det blir tre deciliter.

Vispa rumsvarmt smör och 225 gr socker vitt och luftigt. Tillsätt äggulorna, en i taget, medan du vispar smeten. Bland ner mannagryn, mandel, apelsinsaft samt rivet apelsinskal och rör om ordentligt till en jämn smet. Vänd ner de vispade äggvitorna och häll över smeten i den smorda formen. Grädda kakan i mitten av ugnen i 50- 60 minuter. Kakan ska vara fast när du skakar på formen. Ta ut kakan ur ugnen och låt den vila i fem minuter innan du lägger den på ett ugnsgaller.

Gör sockerlagen. Blanda 125 gr strösocker och 0,5 dl vatten i en kastrull. Lägg ner kanelstången och låt det sakta koka upp. Låt det koka i fyra minuter eller tills lagen börjar tjockna. Ta av från plattan och riv ner skal från två citroner och pressa ner saften från samma citroner. Rör om och ta ur kanelstången.

Ställ gallret med kakan över en plåt och pricka kakan med en provsticka. Skeda den varma sockerlagen över kakan och låt den sedan svalna innan servering.

Grekisk sockerkaka 2
Sockerkaka med citrussmak. (Foto: Markus Olsson)

Läs mer: Cheesecake gjord med grekisk yoghurt (länk)

Arakas- grekisk gryta med ärtor, potatis och morötter

Det här en vegetarisk gryta som funkar både som ensamrätt och som tillbehör till bland annat fisk. Ärtorna och löken gör den lite sötaktig och tillsammans med dillen ger den en riktigt fin smakkombination. Rätten kan heta lite olika beroende på om man bara har potatis eller om man även tillsätter morötter.

Du kan hitta flera variationer av denna traditionella grekiska maträtt, men jag skulle nog säga att den mest vanliga varianten är denna klassiska version med ärtor, potatis och morötter i en tomatsås.

För att få en riktigt krämig gryta är det viktigt att inte ha i för mycket vatten utan vattnet ska knappt täcka ingredienserna. Du kokar grytan utan lock för att reducera vätskan innan du tillsätter det sista av olivoljan tillsammans med ärtorna och dillen.

Servera gärna Arakas tillsammans med smulad fetaost.

Araka grekisk ärtgryta
Arakas. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4 port)

450 gr frysta ärtor
1 dl olivolja
1 gul lök
2 morötter
3 potatisar
400 gr hela tomater på burk
Vatten
1 msk tomatpuré
2 msk hackad dill
Salt & peppar

Tillagning

Hacka löken och fräs den mjuk i rikligt med olivolja. Skär potatis och morötter i grova bitar och stek det tillsammans med tomatpurén i löken i några minuter. Tillsätt burktomaterna och vatten så att det precis täcker potatis- och morotsblandningen. Låt det koka utan lock i cirka 15-20 minuter tills potatisen börjar bli mjuk. Tillsätt ärtorna, dillen resten av olivoljan och låt det koka upp. Koka grytan i några minuter så att ärtorna blir genomkokta. Smaka av med salt och peppar. Servera.

Läs mer: Gemistes- fyllda tomater (länk)

Loukoumades- små grekiska munkar

Loukoumades är små fluffiga munkar friterade till de blir alldeles gyllene och krispiga. Loukoumades serveras varma tillsammans med flytande honung och kanel garnerade med till exempel hackade valnötter eller rostade sesamfrön. Sött och brutalt gott! Loukoumades serveras även med chokladsås och/ eller vaniljglass. Egentligen är det bara fantasin som sätter gränser.

Loukoumades görs med en relativt lös smet, inte helt olik en våffelsmet, men har jäst i sig och har jäst i en timme innan tillagning. Eftersom smeten är tämligen lös är det svårt att forma fina, runda munkar men jag skulle tro att övning ger färdighet. Jag använder två stycken matskedar som jag för varje Loukoumades doppar i kallt vatten för att undvika att smeten fastnar på skedarna. Ta upp smet med den ena skeden och skrapa försiktigt ner smeten i frityroljan med hjälp av den andra skeden.

Se till att du använder en neutral matolja, som solrosolja eller majsolja, när du friterar. Jag tog hjälp av min stektermometer för att ha koll på temperaturen som jag valde till att hålla 160 grader. Använd en tjockbottnad kastrull med höga kanter så slipper du att oljan eventuellt stänker över kastrullkanten. Ha alltid locket nära till hands i fall oljan fattar eld så att du snabbt kan kväva elden.

Spara gärna oljan som går att använda fler gånger. Se till att sila av den när den har svalnat så slipper du små friterade bitar nästa gång du ska använda oljan.

Loukoumades
Loukoumades. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (ca 30 stycken)

25 gr jäst (0,5 paket)
2 dl mjölk
3 msk olivolja
4 dl vetemjöl
3 msk strösocker
1 tsk salt
1 l solrosolja
Flytande honung
Kanel
(Valnötter)

Tillagning

Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölk och olivolja till 37 grader och häll vätskan över jästen. Rör ut jästen ordentligt.

Blanda ner vetemjöl, strösocker och salt och rör ihop en jämn och fin smet.

Låt smeten jäsa i en timme. Har du svårt att hitta en varm och jämn temperatur, värm ugnen till 40 grader, stäng av och låt smeten jäsa i ugnen.

Värm oljan till 160 grader. Ta två vanliga matskedar och ställ i ett glas kallt vatten. Ta upp smet med den ena matskeden och skrapa försiktigt av smeten med den andra skeden ner i den varma oljan. Fritera inte fler än fyra, fem stycken åt gången då temperaturen på oljan sjunker när smeten läggs i.

När den sidan som är i oljan har fått en fin gyllenbrun färg, vänd försiktigt Loukoumadesen och fritera den andra sidan tills den har fått en lika fin gyllene färg. Ta upp Loukoumadesen med en hålslev (eller liknande verktyg) och lägg dem på ett fat med hushållspapper för att suga upp överflödig olja.

Du kan täcka över Loukoumadesen med folie så att de behåller värmen medan du friterar klart.

Strö över kanel och ringla över honung. Servera direkt och gärna tillsammans med en kula vaniljglass.

Läs mer: Galatopita- grekisk mannagrynskaka (länk)

Pasta med grekiska smaker

Det här är en superenkel rätt med ugnsrostade körsbärstomater, oliver, fetaost och färska örter. Just idag använde jag även handgjord pasta från Grekland köpt på www.olivlunden.se

Pasta med grekiska smaker
Pasta med grekiska smaker. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser (4 port)

500 gr pasta
1 dl oliver
150 gr fetaost

400 gr körsbärstomater
Flingsalt
Färska örter (timjan, oregano m. fl)
Olivolja

Tillagning

Värm ugnen til 200 grader.

Koka upp pastavattnet och under tiden skär du körsbärtomaterna på mitten och lägger ut dem på ett bakplåtspapper på en plåt. Hacka en näve örter och strö över tomaterna. Strö över flingsalt och ringla över olivolja. Rosta tomaterna i mitten av ugnen i 20-25 minuter.

Medan tomaterna är i ugnen kokar du pastan, delar oliverna på mitten, hackar en näva örter och smular fetaosten. När pastan och tomaterna är klara blandar du ihop allt tillsammans med olivolja. Servera med en bit bröd.

Läs mer: Grekisk pasta (länk)

Paprikasallad med fetaost

Det är är en enkel paprikasallad med fetaost som jag personligen uppskattar som tillbehör till kött. Vitlöken gör att den får en ganska skarp smak vilket gör att den även funkar även fint till både lite mildare kyckling- eller fiskrätter.

Paprikasallad
Paprikasallad med fetaost. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

3 paprikor
1 dl oliver
150 gr fetaost
1 vitlöksklyfta
Tre delar olivolja
En del vinäger
Salt & peppar

Tillagning

Ansa och dela paprikorna i mindre bitar. Blanda ner oliver, smula ner fetaosten och pressa över en vitlöksklyfta. Blanda vinägretten med en del vinäger och tre delar olivolja och smaksätt med salt och peppar efter smak.

Läs mer: Marinerad fetaost- fetaost i olivolja (länk)

Copyright 2021 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Contact  | GDPR |  Web: NyWeb