Peloponnesos

Peloponnesos är en plats med ett enastående vackert och varierande landskap som får den mest kräsna att mjukna; höga snöklädda berg, frodiga sluttningar och floddalar samt fina stränder. Peloponnesos historia är fylld av magi och storhet samtidigt som en mörk period efter andra världskriget utarmade området på både befolkning och verksamheter. Idag är Peloponnesos ett älskat resmål för många vinterbleka nordeuropéer och turismen börjar blomstra allt mer. Trots charterns närmande är Peloponnesos fortfarande en del av Grekland dit du kan åka utan att nästla dig in i massturismens spindelnät.

Peloponnesos är en halvö och samtidigt en region på samma halvö, det vill säga den södra delen av Greklands fastland. Egentligen är Peloponnesos numera en ö efter byggandet av Korintkanalen på 1800-talet som delar landmassorna i två. Korintkanalen är 6,3 kilometer lång och är en imponerande syn och samtidigt en liten skrämmande upplevelse utifrån vilka ingrepp människan kan göra i naturen. Kanalens bredd är 25 meter och har ett djup på åtta meter. Var sjätte timme ändrar strömmen riktning och precis vid skiftet står vattnet helt stilla.

På Peloponnesos finns mängder av sevärdheter och ingen annanstans finns så många historiska lämningar att beskåda. Det är lätt att bli tagen av vad som en gång har varit och fantasin skapar gärna bilder av de forna samhällena och invånarnas liv. Tänkt dig bara en sådan sak som världsarven Olympia, där de olympiska spelen en gång startade, eller Mystras (Mistra, Mystra), staden från 1200-talet som var furstendömet Acheas huvudstad.

Det är enkelt att ta sig till Peloponnesos genom den nya motorvägen som löper från Aten till Kalamta. Bussar från Aten och direktflyg till Kalamata är ytterligare färdsätt att nå denna vackra, gröna del av Grekland. Reser du bland de Joniska öarna når du även denna landsdel med båt från Zakynthos eller Kefalonia.

Mer information om Peloponnesos hittar du i vänstermenyn.

Copyright 2021 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Contact  | GDPR |  Web: NyWeb