Blogg 2019

Om mig

Bild till bloggen
Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kalender

Aten: Antik- och loppismarknad varje söndag

Igår lämnade vi Aten bakom oss och for ut i övärlden, bort från myller, ljud, lukter, utsatta och välbärgade. Aten är verkligen kontrasternas stad med rivningsfärdiga hus på ena sidan och lyxlägenheter på den andra, tomma butikslokaler på ena sidan och välbesökta boutiquer på den andra, sargade uteliggare på ena sidan och businessmän på den motsatta sidan. Och det är på något sätt blandningen av allt, av liv och det som knappt kan kallas liv, som utgör själen i Greklands huvudstad samtidigt som majestätiska Akropolis övervakar livets gilla gång ända sedan antikens glansdagar. Mäktigt, magiskt och ibland till och med tragiskt.

Loppis Monastiraki Aten 4 2016
Monastiraki, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Ett sätt att ta del av grekernas historia är att gå på antik- och loppismarkanden som anordnas på söndagar i området runt Monastiraki. Här kan du verkligen hitta allt ifrån förra seklets dvd:er till bruksföremål med betydligt högre ålder. Det är ett hav av både människor och prylar, högt och lågt. Ibland skär någons höga röst om ett erbjudande som inte går att motstå rakt igenom den darrande luften och folkmängden skiftar riktning. Det plockas, granskas och köpslås. Skådespelet tar sin början där båda aktörerna spelar sina roller väl. Besvikelse, ironi och upprördhet omvandlas till slut i ett leende och ett handslag. Jag gillar verkligen att strosa omkring bland alla dessa akter och betrakta de olika små teaterstyckena och kanske själv till och med ingå i ensemblen.

Loppis Monastiraki Aten 2016
Antik- och loppismarknad i Monastiraki, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Monastiraki är en av Atens smältdeglar där öst möter väst, där utsatthet möter kommersialism och där pulsen aldrig slutar slå. Inne i Monastirakis hjärta ligger den delen av antikmarknaden som alltid håller öppet men som på söndagar breder ut sig runt om i kvarteret och ut på gångvägen mot Akropolis. Det här är en plats där nästan alla turister passerar och är du här på en söndag kan du dessutom njuta av de tillfälliga köpmöjligheterna.

Loppis Monastiraki Aten 2 2016
Antik- och loppismarknad i Monastiraki, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Loppis Monastiraki Aten 3 2016
Antik- och loppismarknad i Monastiraki, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Copyright 2021 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Contact  | GDPR |  Web: NyWeb