Blogg 2019

Om mig

Bild till bloggen
Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kalender

Några tips och råd för er som ska bila ner till Grekland

Här om dagen fick jag några bra tips och råd för de som tänker bila ner till Grekland av Anette Åhnbrink som har bloggen AEL:s tankar om livet. Hon har bilat ner till Grekland flera gånger och sammanfattar här några saker som är bra att tänka på. Tack Anette!

Det som slår mig först när jag tänker på att vi ska köra ner till Grekland är;
Hur ska vi köra? Var ska vi stanna? Har vi bråttom? Hinner vi stanna i någon liten mysig by i Österrike eller blir det Moseldalen och den lååånga vägen till Grekland?

Gränsskylt Grekland
Vid den grekiska gränsen. (Foto: Anette Åhnbrink)

Det finns givetvis en del saker att tänka på när man ska köra så långt:

  • Se till att ha era och bilens papper i ordning, det vill säga pass, körkort, försäkring och registreringspapper till bilen. Glöm inte det gröna kortet även om många säger att det inte behövs. Jag tror att vi har visat det varje gång vi kommer till Grekland.

  • Har ni lånat bilen? I så fall behövs ett intyg på att ni får köra den av ägaren. Att ha intyget översatt till engelska brukar räcka och glöm inte att det ska innehålla namn och adress samt vara bevittnat!

  • Se också till att bilen är i god kondition för en så pass lång resa. Vi har sett skräckexempel där bilar blivit stående längs vägen- inte roligt...

  • Gör en grovplanering på hur många mil ni kan tänkas köra på en dag och planera var ni ska stanna, men ha några alternativ. Det tar nästan alltid längre tid än vad man tror och då kan det vara bra att veta när vissa saker sker på ett ungefär som att idag får vi äta sent på hotellets restaurang eller som i vårt fall i husbilen! Då vet ni också om ni ligger på plus så att ni dagen efter kanske kan unna er en lunch i Zagreb, vem vet?

  • En sak till, passa på att tanka innan ni åker vidare. Numera finns det gott om bensinstationer men det känns skönt att alltid ha full tank så att man kommer dit man ska.

  • Förmodligen så åker väl de flesta ner till Grekland vår/sommar/höst och då är det ju varmt! Ha alltid fyllda vattenflaskor med er så slipper ni stanna och köpa det. Det finns också små källor längs vägen där ni kan fylla på vatten för än är vi ju inte nere vid havet! Och om ni stannar för att shoppa, äta eller vad det nu kan vara, tänk på att ställa bilen i skugga. Det blir så mycket skönare för alla när man sedan ska fortsätta.

  • Trafiken i södra Europa är ju ett kapitel för sig! Även om vi nog kan se ett och annat här hemma med! Håll hastigheterna! Vissa länders trafikpolis är stenhårda, så chansa inte!

  • Tyvärr finns det ju tjuvar och banditer överallt så gör som vi gör här hemma, stanna inte om någon vinkar! Däremot så har vi alltid blivit bra bemötta av grekerna om vi frågar efter hjälp,. Vi brukar göra det samtidigt som vi tankar eller handlar och det slutar alltid med att vi får en vägbeskrivning till den underbaraste lilla beach/taverna/hotell/camping som finns!

  • Avslutningsvis så kan man ju behöva tänka på hur bilens passagerare ska roa sig när man kör så långt, speciellt om det är barn med. DVD-spelare eller andra spel är alltid populära, böcker (läsplattor) för de som gillar att läsa är bra och glöm inte nyttigt snask att äta. Då blir matstoppet så mycket mer uppskattat!

  • Kör inte längre än ni orkar, turas om, om det är möjligt. Ha en bra GPS och karta, se till att ha telefonnummer till hotell/motell/camping/ställplats nerskrivna så slipper ni leta efter det när ni ska stanna!

Det var lite tips och råd som hjälpt oss när vi kört ner genom Europa, och alla vänner HA DET BÄST I GREKLAND!

Copyright 2021 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Contact  | GDPR |  Web: NyWeb