Blogg 2019

Om mig

Bild till bloggen
Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kalender

Hur tar man sig ut i den grekiska övärlden? Att planera sin öluff

1. Att flyga till Aten

En öluff kan med fördel både starta och avslutas i den kokande huvudstaden Aten. Som jag har nämnt tidigare kan det vara bra att avsluta sin öluff med ett par dagar på den plats från vilken du ska flyga hem ifrån. Då minskar du risken att missa flyget för att färjorna har ställts in på grund av dåligt väder.

Om du hittar ett förmånligt pris på flyg till och från Atens flygplats Elefthérios Venizélos så tycker jag att du ska planera din öluff utifrån det. Från Aten kan du ta dig ut i den grekiska övärlden från framför allt två stycken hamnar men det finns totalt tre stycken att utgå ifrån. Den största hamnen är bullrande och myllrande Pireus som du når med buss X 96 från flygplatsen. Busshållplatsen ligger mellan utgång fyra och fem på flygplatsen och biljetten köper du antingen i den lilla kuren som står där eller i någon av automaterna. Glöm inte att stämpla biljetten i maskinen ombord på bussen. Bussen tar cirka 90 minuter och kostar fem Euro. Väl i Pireus kliver du av när du ser färjeterminalerna på vänster sida och färjebiljett köper du på något av kontoren vid de olika terminalerna eller vid den stora trafikleden som löper förbi hamnen. Fråga på resebyrån varifrån just din färja går för Pireus hamn är gigantisk med en rad olika terminaler över hela området.

Väntan i Pireus
Pireus. (Foto: Markus Olsson)

Om du har valt att starta din resa med några dagar i Aten för att sedan ta dig ut i arkipelagen så tar du smidigt tunnelbanan (Linje 1) som tar cirka 20 minuter från station Monastiraki i centrala Aten. Ett annat alternativ är förstås att ta taxi som kostar runt 50 Euro mellan Aten och hamnen. Se till att fråga om priset innan du kliver in i taxin så att du inte blir lurad. Taxiresan tar cirka 50 minuter.

Atens näst största hamn är Rafina på östkusten. Rafina är en mindre ort än Pireus och därmed ett mysigare samhälle med ett stort fint torg med flera tavernor, restauranger och kaféer till vänster om hamnen. Det finns även en helt okej strand att plaska omkring vid när du väntar på färjan. Till Rafina tar du dig med regionalbuss från flygplatsen (hållplatsen ligger mitt emot flygplatsens hotell Sofitel) och tar drygt 30 minuter. Biljetten, cirka tre Euro, köper du ombord på bussen.

Den tredje hamnen är Lavrio som ligger sydost om Aten. Jag har personligen aldrig åkt från Lavrio men för att nå vissa öar smidigt så kan Lavrio vara den bästa hamnen att utgå ifrån och färjebiljetter säljs nere vid terminalen. Till Lavrio tar du dig med regionalbuss från samma hållplats där bussen till Rafina avgår, mitt emot flygplatshotellet Sofitel. Oftast måste du byta buss vid Markopoulo efter cirka tio minuter och totalt tar resan ungefär 45 minuter En taxi mellan Atens flygplats och Lavrio kostar cirka 50 Euro och tar ungefär 30 minuter.

Om du är nyfiken på de Joniska öarna (Zakyntos, Korfu, Kefalonia med flera) men inte hittar bra flygpriser dit så kan du flyga till Aten och sedan ta bussen rakt över fastlandet till Igoumenitsa eller Patras. Expressbussen tar cirka 2,5 timmar men då får du å andra sidan se en hel del av Grekland. Biljetten kostar cirka 19 Euro och bussen avgår från Terminal A (Kiffisou Street) inne i Aten.

Regionalbussar 1 GreklandRegionalbussar 2 Grekland
Regionalbussar. (Foto: Markus Olsson)


2 Att flyga direkt till en ö med charter eller inrikesflyg

Ett smidigt sätt att starta öluffen i en viss ögrupp utan att börja med en längre färjeresa är att köpa flygstol direkt till en viss ö hos något av charterbolagen, till exempel direkt till Santorini för att sedan luffa till Naxos, Paros, Ios, Amorgos med flera öar. Flygstolarna kan säljas till riktigt bra priser om det finns enstaka plaster kvar på planet. Har du lite is i magen kan du göra ett riktigt bra klipp.

En annan möjlighet är att flyga till Aten och där byta till inrikesflyg (www.aegeanarilines.com). Gör en sökning på den destination i Grekland du vill åka till. Är du ute i god tid kan det finnas billiga flygbiljetter till den ö du vill åka till för att påbörja din öluff.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Copyright 2021 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Contact  | GDPR |  Web: NyWeb