Blogg 2019

Om mig

Bild till bloggen
Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kalender

Demetertemplet- en sevärdhet på Naxos

Ibland är det så att vissa platser kan påverka en lite mer än andra. Ni vet när man får en sådan där känsla av stark tillfredsställelse i kroppen och inte bara en beundran. En resa i Grekland består i regel av en hel del antika lämningar med stenstoder i alla dess former som till slut kan mätta intresset av att känna in historien, men den gången vi besökte Demetertemplet på Naxos var just en sådan där upplevelse då tillfredsställelsen infann sig.

Demetertemplet Naxos
Demetertemplet, Naxos. (Foto: Markus Olsson)

Mitt ute på den öppna grässlätten ligger ruinerna av det drygt 2500 år gamla templet, vackert omgivet av svajande strån och lågt växande blommor. Strax intill höjer sig ett stort träd som skänker skugga från solens varma strålar och ger plats för eftertanke. Demeter var gudinnan för spannmål under antiken med flera tempel byggda i hennes ära och marken runt Demetertemplet på Naxos är ett bördigt område så platsen för templet är ganska logisk.

Demetertemplet träd Naxos
Vid Demetertemplet, Naxos. (Foto: Markus Olsson)

Kanske var det kontrasten mot vansinnesfärden med den lilla hyrbilen genom gränderna i byn Ano Sagri som gjorde att upplevelsen i det öppna landskapet sedan blev starkare. Jag vet inte, men just den dagen, där och då, var besöket vid Demetertemplet en upplevelse utöver det vanliga.

Demetertemplet Naxos vy
Demetertemplet, Naxos. (Foto: Markus Olsson)

Naxos har otroligt mycket att erbjuda och gör sig väl med bil eller vespa om det så är de fina stränderna, de antika lämningarna eller de charmiga bergsbyarna du ska besöka. Missa inte den chansen när du är där och missa inte Demetertemplet och de vackra omgivningarna runt omkring.


Resa hit

Till Demetertemplet tar du dig med ett fordon av något slag då det ligger en bit inåt land, inte långt ifrån byarna Sangri och Ano Sagri (cirka 10 kilometer från Naxos stad)på Naxos västra sida. Om du besöker byarna kan Demetertemplet utgöra ett vandringsmål ifrån dem.

Öppettider och inträde

Inga specifika öppettider eller något inträde.

Mer om Naxos hittar du här: Naxos.

Copyright 2021 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Contact  | GDPR |  Web: NyWeb