Blogg 2019

Om mig

Bild till bloggen
Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kalender

Att ta med växter hem ifrån Medelhavet

Min altan är just nu ett sammelsurium av små och stora plantor uppdriva med skiftande resultat. I min iver att försöka skapa en bit av Grekland här hemma plockar jag alltid fröer, tar ett skott eller köper en liten planta med mig hem ifrån Grekland. Det är en underligt lockande känsla att försöka skapa förutsättningar som våra breddgrader inte ger.

En växt som går riktigt bra att hålla liv i är fikon. Jag har just nu fem olika plantor varav den största är ett par meter hög, tanig och skadad av blåst men den står där med en enorm livskraft. Den minsta plantan är ett skott jag nöp i Nea Makri, en badort nordost om Aten. Efter en trög start har nu tre blad bildats så nästa sommar har den nog fått lite höjd också. Fikonplantan ska även kunna ge frukt även om mina plantor än så länge inte bjuder på det.

Fikon
Skott av fikon. (Foto: Markus Olsson)

Fikon står gärna ute på sommaren men under vinterförvaringen behöver den cirka tio plusgrader och mycket ljus. Jag har ett rum där jag håller låg temperatur och har extra lampor som lyser tio timmar om dagen. Växter vill ha kallt, vitt ljus och vanliga lågenergilampor som ger just det funkar alldeles utmärkt. Fikonet ska vattnas sparsamt under vintern för att under sommaren sluka flera liter i veckan. Om du behöver beskära fikonträdet så ska det göras under senhösten/vintern för om du gör det på våren kan den "förblöda". Skotten du klipper bort rotar sig lätt i vatten och det står inte på förrän du har en hel skog av fikonträd där hemma.

Inom EU (undantag Kanarieöarna) får du som privatperson föra med dig växter mellan länderna utan att behöva varken ett friskhetsintyg på växten eller gå igenom tullen. Det är förstås viktigt att du kontrollerar att växten du vill föra med dig ändå är frisk för att minska risken för att skadegörare och växtsjukdomar sprids.

Copyright 2021 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Contact  | GDPR |  Web: NyWeb