Blogg 2019

Om mig

Bild till bloggen
Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kalender

Vackra Afeas tempel på Egina

Afeas tempel på Egina är en av Greklands vackraste antika lämningar. I alla fall i mitt tycke. Templet ligger högt uppe på en höjd på den saroniska ön Egina. På ostkusten nedanför ligger turistorten Agia Marina och på andra sidan ligger den lilla byn Vagia. Från båda sidor är det en vacker vandring upp till toppen där du inte bara möts av ett vackert tempel utan även utav en bedårande utsikt över den Saroniska bukten.

Afeas tempel Saroniska bukten Egina
Vy över Saroniska bukten, Egina. (Foto: Markus Olsson)

Jag har gått böjd med knäna upp till hakan i katakomberna på Milos, känt av andäktigheten vid Dimitristemplet på Naxos och gapat stort i Antiparos-grottan, men platsen för Afeas tempel är och förblir en av de vackraste platserna jag har besökt i Grekland.

Afeas tempel ingång Egina
Afeas tempel, Egina. (Foto: Markus Olsson)

Området som Aefas tempel ligger i har anor ända tillbaka till 1300-talet f Kr då det enligt arkeologerna var en plats för kvinnlig, gudomlig fruktbarhet. Från början trodde man att templet var byggt för att hedra gudinnan Athena som var avbildad på de främre pelarna av templet men under en utgrävning 1901 hittade arkeologerna en inskription där den lokala gudinnan Afea (Aphaia/Apha) nämndes. Templet var alltså byggt för Afeas ära och inte Athenas.

Afeas tempel Egina
Afeas tempel, Egina. (Foto: Markus Olsson)

På platsen där templet står har det från början funnits tre olika tempel men det mest välbevarade är Afeas tempel som uppfördes runt år 500 f Kr. Delar av templet går även att se på Glypoteket i München och på det arkeologiska museet i Aten. Även om fragment har flyttats från platsen så är den så pass välbevarad att fantasin kan skissa på helheten och skapa en bild av hur det kan ha sett ut. Lämningar som eggar fantasin att göra just det är platser som faller mig bäst i smaken. Att för en stund koppla bort solskyddsfaktor, pumpande barmusik och Kostas taverna ger resandet en ytterligare dimension att forma helheten med. Det fantastiska med Grekland är att du kan få denna reseblandning i princip vart du än åker. Så varför inte satsa på Egina i år?

Vandring mot Agia Marina Egina
Vandring ner mot Agia Marina, Egina. (Foto: Markus Olsson)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,


Resa hit

Snabbåt från Pireus på fastlandet tar cirka 30 minuter. Afeas tempel ligger 20 minuters bilresa från Egina stad (hamnen) och cirka tio minuters bilresa från byn Vagia.

Öppettider och inträde

Under högsäsong- 08.30- 19.30, cirka fyra Euro (2014). På andra sidan vägen om ingången finns en taverna med makalös utsikt ner mot Agia Marina.

Boende i närheten

Blue Dolphin Studios & Apartement i Vagia är ett klassiskt grekiskt boende i svensk regi. Ligger på sluttningen ner mot havet i byn Vagia.


 

Copyright 2021 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Contact  | GDPR |  Web: NyWeb