Blogg 2019

Om mig

Bild till bloggen
Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kalender

Greklands magiska hav

Jag undrar om jag trots allt ändå varit någon form av blötdjur i ett tidigare liv, symmetriskt uppbygg och utan skelett. Möjligtvis skyddad av ett skal men troligtvis fri och ledlös. Det finns nämligen ingenting som får mig så lycklig och så salig som att få tumla runt i Medelhavets blå vatten. Inte riktigt tyngdlös men lättare i kroppen och plötsligt lika vig som Julia Günthel. I det salta vattnet kan jag lätt klämma ner mig i en 50 centimeter stor, kvadratisk låda. Ett kvadratiskt blötdjur helt enkelt.

Nea Makri
La Costa, Nea Makri. (Foto: Markus Olsson)

När jag har landat i Grekland och känner värmen slå emot mig mjuknar mina stela leder och jag liksom ålar ner för flygplanstrappan med spröten inställda på havet. Fastlandets kust och Greklands alla öar erbjuder en uppsjö av möjligheter att få sitt lystmäte mättat för ett före detta blötdjur. Om det så är det grönlätta vattnet vid Nea Makri utanför Aten, det intensivt turkosa vattnet på den lilla ön Koufonissi i Kykladerna eller det kraftigt blå vattnet runt "Det-stora-blå-ön" Amorgos, så fladdrar gälarna av lycka när klimatet i söder smeker min kropp.

Koufonissi
Koufonissi. (Foto: Markus Olsson)

Jag har hittat min absoluta fristad i Grekland, oavsett kroppsform, och ingenstans har jag funnit denna variationsrikedom av färger och miljöer att tumla runt i. För varje ny ö jag upplever fascineras jag av de nya världar jag får lära känna och uppleva. Mina dagar på Koufonissi med strand, på strand som avlöste varandra vid ett vatten med en färg som knappt gick att ta in, är ett minne jag bär med mig dagligen. Resan på Amorgos när vi med mopederna gled ner mot Agia Anna fick mig att vilja sträcka ut handen och liksom greppa det starkt blåfärgade havet och vår lata dagar vid Nea Makri där vi nästa var mer i havet än uppe på land glömmer jag aldrig. Blötdjur eller inte, havet i Grekland blir jag aldrig besviken på och jag längtar enormt tills jag får utföra mina vattenkonster igen.

Amorgos Agia Anna
Agia Anna, Amorgos. (Foto: Markus Olsson)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Copyright 2021 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Contact  | GDPR |  Web: NyWeb