Blogg 2019

Om mig

Bild till bloggen
Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kalender

Keramik ifrån Sifnos

Keramik

Keramik ifrån Sifnos. (Foto: Markus Olsson)

Sifnos är sedan länge känd för sin keramik och keramiska fynd ifrån långt före Kristus födelse har gjorts. Från början arbetade keramikerna uppe i byarna i bergen för att undkomma piraterna som härjade i medelhavet men numera finns de även i byar längs kusterna och framför allt i byar som är skyddade från den starka vinden i från norr. På 1700-talet började keramiker från Sifnos resa över hela Grekland för att sälja sina skapelser och flera av dem valde att bosätta sig på andra öar eller på fastlandet och det finns till och med en koloni av keramiker från Sifnos i Atens förort Amaroussi. Kunskapen att skapa i lera har förts vidare från generation till generation och många använder fortfarande samma redskap som farfars far gjorde.

Det sägs att det finns upp emot hundra keramiker på Sifnos, lokaliserade i de flesta byar. Kvaliteten på produkterna är hög och priserna är förvånansvärt låga så det går att göra riktigt bra fynd. Att åka hem ifrån Sifnos utan någon form av keramik är knappast möjligt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Copyright 2021 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Contact  | GDPR |  Web: NyWeb