Blogg 2019

Om mig

Bild till bloggen
Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kalender

Tio tips för en lyckad ö-luff i Grekland

Färja ankommer Naxos 2018

1. Läs på om de grekiska öarna

Många öar i Grekland har ganska olika karaktär; bergiga, karga, grönskande, med stenstränder, sandstränder, lavastränder eller klippstränder, få bofasta, små byar och städer. Fundera på vad som tilltalar dig mest. Kanske en blandning av allt? Läs på i guideböcker, på webbsidor och i tidningsartiklar. Hitta de öar som lockar just dina sinnen.

2. Planera och var samtidigt beredd att planera om din öluff

Att resa till Grekland och till ögrupperna kan göras på olika sätt; dels genom reguljärflyg, dels genom charterflyg. Du kan välja att flyga reguljärt till Aten med någon av etablerade flygbolagen. Är du ute i god tid så finns det i regel riktigt bra priser. I Aten kan du sedan flyga vidare med inrikesflyg eller ta färjan från Pireus eller Rafina direkt ut i arkipelagen. Charterbolagen som flyger direkt till vissa öar kan både ha koncept med flygstol plus en hotellnatt att starta med eller så finns det möjlighet att boka enbart en flygstol. Har du lite is i magen kan du komma billigt undan.

Skissa upp en resrutt till de öar du vill besöka på din resa. Titta upp hur ofta färjorna går mellan öarna för att se om din planering håller. En bra sida för det är www.openseas.gr (länk). Om du vill läsa mer detaljerat om hur du planerar en öluff via sökmotorer för färjor så kan du göra det här: Sökmotorer för färjor (länk)

Färjebiljetter köper du på enkelt på plats i resebyråer eller nere vid hamnen. Under högsäsong (juli- augusti) kan det vara bra att köpa färjebiljetter någon dag i förväg eller via webben innan du åker till Grekland. Många resebyråerna har handskrivna tavlor där du ser om och när färjorna går. Var även beredd på att ändra din tänkta rutt. Du kommer att möta platser du inte vill lämna, människor som ger fantastiska tips och väderlek du inte rår på. Färjor kan nämligen bli inställda vid blåsigt väder och lägg därför resans sista dagar på den ö från vilken du flyger hem ifrån.

3. Boende påde grekiska öarna

Rum eller studios går bra att boka hemifrån via de vanliga hotellsajterna som till exempel www.booking.com(länk). Priserna är lägre under maj-juni och september-oktober medan de kan stiga ganska kraftigt under högsäsongen juli-augusti. Boka den första natten i förväg så vet du att du har någonstans att landa efter en lång dags resa. Rumsuthyrare finns det gott om, framför allt på de större öarna. De möter upp dig i både hamnen och på flygplatsen och formligen kastar erbjudande efter dig. Under högsäsong kan det vara svårare att hitta lediga rum, men ju tidigare på dagen du letar efter ett, desto större chans är det att du hittar ett. Om du väljer att ordna boende på plats, be att få se rummet innan du bestämmer dig helt och passa på att pruta. Priserna är nästan alltid förhandlingsbara. Kanske kan du förhandla till dig en frukost som annars inte ingår i priset. De flesta rummen har kylskåp och vissa har även kokmöjligheter.

4. Tid på året att öluffa i Grekland

Fundera på när du vill åka på din ö-luff till Grekland. Olika tider på säsongen bjuder på olika upplevelser. I maj-juni är det relativt lugnt på öarna, temperaturen i både havet och i luften är behagliga och det finns gott om boende. Naturen är grön och blommig och det är en bra tid för att vandring. Under juli- augusti pågår högsäsongen med temperaturer upp mot 40 grader på dagarna. Öarna och färjorna belamras av resenärer och det är under augusti länderna runt medelhavet har sin semester. Då gäller det att vässa armbågarna och glömma vad kö heter. Under september-oktober återinträder lugnet och klimatet är som en fin svensk sommar med ljumna kvällar och behagliga vattentemperaturer.

5. Packning för öluffen

När du har planerat din ö-luffarresa och avresan börjar närma sig så är det dags att packa. Försöka att packa lätt, ofta använder du mindre kläder än vad du tror. En lätt packning underlättar när du reser runt och ibland får du promenera en bra bit med väskan. Det finns de som ö-luffar med rullväska och rör du dig bara mellan ett par öar där du bor i samma stad som färjan lägger till så funkar det bra. Ryggsäck är, enligt mig, att föredra när du i ett högt tempo ska av- och på färjorna eller får strosa omkring en stund för att hitta ett boende när du har klivit i land. Flera boenden erbjuder tvättmöjligheter och annars finns det tvätterier i de flesta större byar.

6. Utflykter på din öluff

Lata dagar på stranden kan vara en anledning till ö-luffen men den kan även berikas med olika utflykter. Fråga rumsuthyraren, restaurangpersonalen eller på resebyrån vad som är sevärt eller var den bästa stranden ligger. Ofta får du bra tips som inte alltid beskrivs i reseguider.

7. Mat i Grekland

Inget går upp emot den vällagade grekiska maten på en lokal taverna. Utgå inte bara från menyn utan fråga vad som rekommenderas just idag. Inte allt för sällan får du följa med ut i köket och titta i grytorna innan du bestämmer dig.

8. Hyra bil/ moped på Greklandsresan

Ett utmärkt sätt att ta sig runt på en ö är att hyra ett fordon av något slag. Var noga med att kolla bilen eller mopeden innan du skriver under hyresavtalet. Om det finns skador sedan tidigare, påpeka det för uthyraren så att du inte får stå för den kostnaden när du lämnar tillbaka åkdonet.

9. Kontanter på de mindre grekiska öarna

Om du tillhör den skara som älskar avskildhet och oexploaterade områden på små öar så tänk på att ta med dig åtminstone lite kontanter. Det går ofta bra att betala med kort men det är inte säkert ett det finns en bankomat i den lilla byn du bor i eller att den alltid är i bruk.

10. Var här och nu när du är i Grekland

Var här och nu. Var beredd att ändra din resrutt om du känner att du hittat paradiset eller om färjan har ställts in. Ta vara på tiden du får och njut på den plats där du är. Ö-luffandet ska inte bestå av regler och måsten utan anpassa resan även efter de förutsättningar som ges på plats.

Vill du läsa mer om att öluffa kan du göra det på mittgrekland.se´s sida om att luffa här: Öluffa (länk)

Det här är ett tiidgare publicerat inlägg som jag har gjort mindre uppdateringar i september 2018.

Copyright 2021 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Contact  | GDPR |  Web: NyWeb