Markus Olsson
Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.
Grekland är fullt av fantastiska platser, både i den grekiska övärlden men även på fastlandet. Området Epirus (länk) i nordvästra Grekland är till exempel en sådan plats eller egentligen flera sådana platser som jag har fastnat för på fastlandet. Men, det är den grekiska övärlden som jag har utforskat allra mest och där jag har flera platser som jag gärna återvänder till. Om och om igen.
Att välja ut vilka öar som jag upplever som mest fantastiska klarar jag inte av eftersom jag jag anser att alla platser har just sin charm. Ställen som bidrar till en upplevelse som i sin tur även påverkar hur jag upplever andra platser. Det hänger liksom ihop.
Så, se denna lista helt enkelt som en lista (utan inbördes ordning) på tio fantastiska öar bland en massa andra underbara områden i Grekland.
Karpathos ligger, grovt sett, mellan Kreta och Rhodos och tillhör ögruppen Dodekaneserna där hon är den näst största ön med sina 325 kvadratkilometer. Drygt 6 000 bofasta njuter av denna fantastiska avlånga ö året runt samtidigt som antalet invånare stiger kraftigt under sommaren då både turister och utvandrande karpathos-bor njuter av byar, stränder och naturen.
Olympos, Karpathos. (Foto: Markus Olsson)
När jag var på Karpathos så blev jag så förtjust i ön att jag valde att stanna längre än vad jag först hade planerat. Karpathos har en dramatisk natur med branta, skogsbeklädda sluttningar, otroligt fina varierande stränder och riktigt bra vandring. Allt det där som jag verkligen gillar att få uppleva när jag är i Grekland.
Jag valde att bo i Karpathos huvudby Pigadia som blev min utgångspunkt för resan. Jag upptäckte ön till fots, med vespa och med båt längs kusten. Min upplevelse av Pigadia är att det är en ganska modern stad (by) med ett bra utbud av tavernor, restauranger och affärer. Den oerhört hjälpsamma personalen på boendet gjorde även sitt till och när jag återvänder till Karpathos så kommer jag säkerligen utgå från Pigadia igen.
Apella Beach, Karpathos. (Foto: Markus Olsson)
Min absoluta favoritupplevelse på Karpathos var stranden Apella på öns ostkust där vattnet är alldeles grönblått omgivet av kraftigt sluttande, pinjebeklädda berg.
Läs mer: Karpathos (länk)
Du kan ta dig direkt till Karpathos med något av charterbolagen i Sverige. Väljer du att flyga reguljärt till Aten kan du få tag på prisvärda biljetter med inrikesflyget om du är ute i god tid.
Färjor till Karpathos går till exempel både från Rhodos och Kreta om du vill öluffa dig dit men det går också färjor ett par gånger i veckan från Pireus. En nätt tur på cirka 19 timmar.
Agistri är inte mer än 14 kvadratkilometer stor och ligger bara 55 minuter bort från myllret och dieselångorna i Pireus (Aten). Drygt 1000 personer huserar här året runt medan flyende Atenbor berusar Agistri under veckosluten och fyller ön med betydligt fler. Öluffande skandinaver hittar oftast inte hit men en och annan engelsman trivs lika bra som jag på Agistri.
Megalochori, Agistri. (Foto: Markus Olsson)
Agistri har kommit att bli en av de öar som jag gärna återvänder till och vid ett par tillfällen har jag valt att lägga de sista dagarna på resan just här. Det är smidigt att vara nära Aten innan hemresa och samtidigt få njuta av den där ö-känslan in i det sista.
Jag brukar bo i byn Megalochori som är en av två hamnbyar på Agistri. Här är det avskalat och romantiskt "ruffigt" på något sätt. Jag trivs som fisken i vattnet och det tar inte särskilt lång tid att promenera till den andra hamnbyn, Skala, där merparten av turisterna huserar under sin vistelse på Agistri.
Dragonera Beach, Agistri. (Foto: Markus Olsson)
En av de saker som jag uppskattar med Agistri är det klara, ljusblå vattnet som omger ön och variationen av stränder, från klippor till mjuk sand.
Läs mer: Agistri (länk)
Agistri når du enkelt med snabbåtarna, Flying Dolphins, från Pireus till Megalochori på 55 minuter med ett stopp på Egina längs vägen. Båtarna går flera gånger om dagen men föredrar du en mer långsam färja går även en sådan via Egina och färjan lägger till i Skala på Agistri.
Agistris egna båt, Agistri Express, trafikerar Agistri-Egina flera gånger om dagen så det är enkelt att göra en dagstur till den ena eller andra ön beroende på var du bor under din semester.
Naxos, Kykladernas drottning, är ögruppens största ö med cirka 18 000 bofasta och kan även stoltsera med Kykladernas högsta berg, Zas, med sina drygt 1000 meter över havet. Naxos bjuder även på riktigt gröna, frodiga dalar där lantbruket dominerar och några av de grödor som odlas framgångsrikt på ön är oliver, potatis, citrus, fikon och druvor. Naxos har bra vandringsmöjligheter och är en favoritö för många svenskar men även för tyskar och Aten-bor.
Stränderna på Naxos är bland de bästa i Medelhavet och de långa, vita, fina sandstränderna hittar du framför allt på Naxos västkust, det vill säga den sida som vetter mot grannön Paros. Vattnet är turkost och kristallklart och ger både bra snorkelmöjligheter och bra vind- eller kitesurfingtillfällen.
Agia Anna Beach, Naxos. (Foto: Markus Olsson)
Naxos är den ö som jag har återvänt flest gånger till. Jag tar mig alltid ut till Agia Anna på Naxos västkust där jag tycker att de finaste stränderna finns. Jag trivs brutalt bra där och jag gillar den lilla byn med sin avslappnade känsla där den sträcker ut sig försiktigt längs kusten. Här finns allt du behöver för en riktigt skön semester.
Toppen på berget Zas, Naxos. (Foto: Markus Olsson)
Jag har upptäckt Naxos till fots, med vespa, med fyrhjuling och med buss. Alla sätt funkar klockrent på öns ganska fina vägar. Att vandra upp till Zas topp är inte särskilt krävande och ger en fantastisk utsikt över ön och vidare ut i ögruppen. Avsluta vandringen med en lunch under trädkronorna på torget i byn Filóti. Det kan knappast bli bättre än så.
Läs mer: Naxos (länk)
Till Naxos kan du antingen ta någon av alla de färjor från Pireus eller Rafina som trafikerar Kykladerna eller flyga med charterbolagen till Santorini och därefter åka vidare med färja. Du kan även ta inrikesflyget från Atens flygplats direkt till Naxos.
Antiparos är på samma gång en liten ö som en stor ö. Den är liten till ytan men stor i känslan där den ligger tätt intill systerön Paros. Nästan enbart ett stenkast västerut från Paros ligger hon med sina långgrunda stränder, sitt klara vatten och sin alldeles egna grotta.
Antiparos är endast tolv kilometer lång, har en yta på 35 kvadratkilometer och har cirka 1100 fasta invånare. De flesta bor i Antiparos stad, Chora, som ligger i direkt anslutning till hamnen. Antiparos är rik på mineraler men gruvdriften är nedlagd sedan länge och utöver turismen är fisket den största inkomstkällan.
Antiparos. (Foto: Markus Olsson)
Antiparos har blivit lite som en "komma-hem-ö" för mig. Jag hittar bra, jag har ett par bekanta där och jag kan verkligen koppla av när jag är där. För några år sedan var mitt behov av att få avkoppling väldigt stark och Antiparos blev den platsen där jag fick uppleva just det. Hur många gånger har jag inte legat i hängmattan där för att bara låta tankarna vandra iväg?
Faneromeni Beach, Antiparos. (Foto: Markus Olsson)
Antiparos är begåvat med ganska långgrunda stränder och passar på så sätt barnfamiljer väldigt bra. Min favorit bland stränderna är den lite mer obekanta, grova stranden Faneromeni Beach. Jag gillar oftast oorganiserade stränder dit inte många själar hittar.
Läs mer: Antiparos (länk)
Från Paros* tar du dig till Antiparos med den lilla färjan från Parikia som går flera gånger om dagen under högsäsong. Resan tar cirka 20 minuter och oftast är tidtabellen anpassad efter de stora färjorna som lägger till i Parikia. Om vädret sätter stopp för småbåtar kan du istället ta bilfärjan från Pounta på västra Paros. En båtresa som tar cirka tio minuter. En buss ifrån Parikia till Pounta går strax till vänster om hamnen och bilfärjan i Pounta går ungefär var tionde minut.
*Att ta sig till Paros är lätt. Ön ligger på den stora färjelinjen som går mellan Pireus (Aten) och Santorini och tar cirka sex timmar. Andra färjerutter (från till exempel Rafina) går även förbi här så det är lätt att planera in ett stopp på Paros vid en öluff. Paros har även en flygplats som i dagsläget enbart trafikeras av inrikesflyg.
Sifnos är Västkykladernas mest besökta ö där den ligger mitt emellan Serifos, Antiparos och Kimolos. Sifnos är en bergig ö men har både frodiga dalar och slätter och härbärgerar knappt 3000 bofasta invånare på öns 74 kvadratkilometer. Sifnos är känd för sin keramik och var du dig än vänder så finns det en liten keramikverkstad eller en "potteryshop". Även den olivolja som produceras på Sifnos är vida känd och anses vara en av Greklands bästa.
Det ska finnas 365 kyrkor och kapell på Sifnos, en kyrka för varje dag på året. Har du en förkärlek för denna typ av byggnader så får du ditt lystmäte mättat då de ofta vitkalkade byggnaderna ligger som små sockerbitar överallt i landskapet.
Kamares Beach, Sifnos. (Foto: Markus Olsson)
När jag har varit på Sifnos har jag valt att bo i hamnby Kamares med sin underbara sandstrand. Här finns allt jag behöver; ett gyrosställe, fin strand och en minimarket. Och! Starten på riktigt bra vandringsleder.
Vill du upptäcka Sifnos via motorfordon så är busstrafiken riktigt bra och punktlig på ön. Det går smidigt att byta buss uppe i huvudbyn Apollonia för att sedan ta sig vidare till öns andra småbyar och stränder.
Vy mot Kamares, Sifnos. (Foto: Markus Olsson)
Sifnos har länge varit vandringsön nummer ett för mig och är fortfarande det. Bra, märkta vandringsleder som går kors och tvärs över ön och uppe i bergen. För mig finns det inget bättre sätt att upptäcka en ö på.
Läs mer: Sifnos (länk)
Under säsong går det flera färjor/katamaraner från Pireus till Sifnos. Med färja tar det cirka fem timmar och med katamaran tar det ungefär tre timmar. Det finns även goda förbindelser till Milos* från Sifnos och den resan tar cirka två timmar.
*Det går många färjor till Milos. Från Pireus går det flera färjor dagligen och de färjor som trafikerar öarna i Kykladerna lägger ofta till på Milos. Det går även färjor till och från Kreta. Milos har egen flygplats så det går även att ta inrikesflyget hit.
Antipaxos ligger strax intill sin storasyster Paxos och bjuder i första hand på ett helt magiskt vatten. Det är så turkosblått att det nästan sticker i ögonen. För de allra flesta är Antipaxos en ö som man besöker över dagen då det finns få boenden och tavernor. Under lågsäsong bor enbart runt 70 personer på Antipaxos. Under högsäsong lägger många segelbåtar till utanför de vackra stränderna och delar av ön kan upplevas som ganska välbesökt.
Voutoumi Beqach, Antipaxos. (Foto: Markus Olsson)
Om du någon gång i ditt liv vill uppleva en paradisstrand och samtidigt hålla dig i Europa så är nog Vrika Beach på Antipaxos just en sådan strand. Helt magisk! Kolla bara vattnet på fotot nedan!
Vrika Beach, Antipaxos. (Foto: Markus Olsson)
Du kan i första hand resa till Antipaxos från Paxos där flera småbåtar trafikerar ön. Båtresan tar cirka 30 minuter och kostar runt 15 Euro. Det finns även dagsutflykter från Parga som ligger på fastlandet.
Syros ligger nästan mitt i Kykladerna, sydväst om Tinos, och är ögruppens administrativa centrum med provinsstaden Ermoupolis som sitt nav. Syros är en blandning av både det moderna Grekland och det mer traditionella, av myllrande stadsliv och av det lugna bylivet. Syros är en bergig ö, framför allt den norra delen, men har också slätter och terrasser som brukas av bönder. Grönsaker, vin och oliver är framför allt det som den magra jorden ger.
Ermoupolis, Syros. (Foto: Markus Olsson)
Syros är en ö där du verkligen kan uppleva både stad och by. Ermoupolis är en provinsstad vilket bland annat märks med ett rikt människomyller och ljudande trafik. Jag gillar att bo i Ermoupolis som kontrast till de små ställen som jag annars landar på. Höra stadens puls, känna alla dofter från olika tavernor och höra samtalet från farbröderna som sitter på sina vita plaststolar i gränderna.
Aetos Beach, Syros. (Foto: Markus Olsson)
Syros tillhör kanske inte den mest välbesökta grekiska ön bland skandinaver vilket är synd med tanke på hennes variationsrikedom, från stad till by till magiska avlägsna stränder.
Läs mer: Syros (länk)
De flesta färjor som trafikerar Kykladerna lägger till på Syros och färjor går från både Pireus och Rafina. Från Pireus tar det cirka tre timmar och 45 minuter med en av de stora färjorna. Det går också att ta inrikesflyget hit.
Kykladerna sista utpost mot Kreta är 38 kvadratkilometer stora Anafi som ligger strax öster om Santorini. Anafi är känd för sitt vackra, karga landskap, sina stränder med fin sand och det klara vattnet som omger ön. Anafi har endast två byar, Chora som ligger cirka två kilometer ifrån hamnen Agios Nikolaos som också utgör den andra lilla byn. Till Anafi åker du för en lugn och avkopplande semester. Dagarna består i regel av vandring, stranden, en god bok och god mat.
Det bor knappt 300 bofasta på Anafi och ön är inte i närheten av att vara så turistanpassad som till exempel Santorini. Anafi känns genuin och egen och den bergiga miljön lämnar ingen oberörd. Anafis högsta punkt är berget Vigla på drygt 580 meter över havet. Anafi är så pass liten och har en så pass begränsad bebyggelse att du i princip kan vandra dit du vill.
Chora, Anafi. (Foto: Markus Olsson).
Anafi är begåvad med framför allt tre saker; en makalöst vacker Chora, riktigt fina stränder och en av övärldens häftigaste vandringar. Jag tycker att Anafis Chora mäter sig med till exempel Santorinis Fira där den ligger högt placerad på berget med vitkalkade hus och små smala gränder. Till skillnad mot Fira finns här ytterst få souvenirbutiker och knapp någon trängsel.
Klostret Kalamiotissa, Anafi. (Foto: Markus Olsson)
Längs Anafis sydkust ligger stränderna på rad och du når dem antingen med lokalbussen eller längs vandringsleden som löper hela vägen från Chora bort till berget Kalamos. Och det är just vandringen upp på berget Kalamos som är den hittills mest häftiga vandring jag har gjort och det beror nog mest på slutmålet; klostret Panagia Kalamiotissa.
Läs mer: Anafi (länk)
Utanför säsong kan det vara lite knepigt att ta sig hit men under säsong går det båtar både från Pireus och från de närliggande öarna (till exempel Santorini*) i Kykladerna.
*Till Santorini kan du antingen ta någon av alla de färjor som trafikerar Kykladerna från hamnen i Pireus eller flyga med charterbolagen eller med inrikesflyget från Aten.
Ikaria är 255 kvadratkilometer stor och har cirka 9000 bofasta invånare som i första hand försörjer sig på jordbruk. Turismen är i sin linda men allt fler börjar upptäcka denna katt bland de grekiska hermelinerna och i framtiden kommer nog även turismen vara en av de näringar som befolkningen försörjer sig genom.
Ikarias sydkust utgör branta bergssluttningar som stupar rakt ner i havet medan nordkusten är flackare och har de finaste stränderna. Ikarias högsta punkt, Melissa, mäter 1033 meter över havet och är en del av Atherasmassivet som markerar hela ön. Mellan de branta bergen finns både vildmark och gröna dalar med olivlundar och grönsaksodlingar.
Evdilos, Ikaria. (Foto: Markus Olsson)
Ikaria är en ö som är smått opolerad i kanterna men bedårande vacker. Man kan säga att Ikaria är som en otämjd unghäst som både sparkar bakut och vill ha tillgivenhet, är full av liv och som samtidigt är återhållsam. Hon är en ö som inte har kapitulerat för massturismens järnklo utan står stolt, lite i utkanten av allt som skulle kunna skapa en helt annan ö.
Messakti beach, Ikaria. (Foto: Markus Olsson)
En av de mest fascinerande sakerna med Ikaria är att hon tillhör en av världens blå zoner (länk) vilket innebär att man både lever betydligt längre men även håller sig mer frisk. En av orsakerna sägs vara råvarorna och maten som serveras på Ikaria och jag kan än idag säga att jag aldrig har ätit så gott som på Ikaria. Vilka smaker!
Läs mer: Ikaria (länk)
Till Ikaria kan du antingen ta färjan från Pireus eller från Samos alternativt ta inrikesflyget från Aten. Flygplatsen ligger på Ikarias ostspets och kräver transport in till någon av orterna på ön. Huvudhamnen på Ikaria ligger i byn Agios Kirikos på sydkusten men Ikaria har även en hamn på nordkusten vid orten Evdilos. Olika färjor lägger till i de olika hamnarna eller vid båda två.
Koufonissi är endast sex kvadratkilometer stor och är Greklands tredje minsta ö med cirka 350 bofasta invånare. Du kan utan problem gå runt hela ön på en för- eller eftermiddag. Trots sin litenhet finns fler fantastiska stränder, med mjuk, vit sand och kristallklart turkost vatten.
På Koufonissi råder lugn och ro och likt andra öar i Småkykladerna så åker du hit för att njuta av stillheten, promenaderna, stränderna och bara ta det just så där lugnt som alla kan behöva ibland. Lugnet rubbas dock under högsäsongen (juli-augusti) då många av medelhavsländerna har sina semesterperioder och stränderna blir fulla av semesterstinna italienare och greker.
Chora, Koufonissi. (Foto: Markus Olsson)
Även om Koufonissi lockar till sig allt fler är det fortfarande en liten och ganska avskalad men otroligt vacker ö. Ofta pratar man om det fantastiska vattnet och stränderna här och ja, de är bland de finaste i Grekland och det är lätt att förstå att så många fastnar för Koufonissi.
Stranden i Chora, Koufonissi. (Foto: Markus Olsson)
Jag har aldrig varit på Koufonissi under högsäsong men jag vet att det kan vara ganska många besökare på ön under den perioden men om du reser som jag, i juni eller i september, så är det behagligt många individer på ön.
Läs mer: Koufonissi (länk)
Från Naxos* går den lilla färjan Express Skopelitis varje dag under säsong och under högsäsong går det även större färjor hit från Pireus. Du kan även ta en av snabbåtarna mellan Naxos och Koufonissi.
*Till Naxos kan du antingen ta någon av alla de färjor som trafikerar Kykladerna från hamnarna Pireus eller Rafina eller flyga med charterbolagen till Santorini och därefter åka vidare med färja. Du kan även ta inrikesflyget från Atens flygplats direkt till Naxos.
Grekland består till stor del av sin arkipelag med runt 2000 fantastiska öar i ögrupperna:
Tillsammans bildar de en femtedel av Greklands landyta och ger landet Europas längsta gräns mot havet.
Varje grekisk ö har sin prägel och skapar oändliga möjligheter att hitta ett favoritställe att landa på. Det finns tusentals stränder, skogar, berg, karga landskap, grottor, kulturminnen, fornlämningar och framför allt vänliga öbor som gör allt för att du ska känna dig välkommen.
Från Aten kan du ta dig ut i den grekiska övärlden från framför allt två stycken hamnar men det finns totalt tre stycken att utgå ifrån. Den största hamnen är bullrande och myllrande Pireus som du når med buss X 96 från flygplatsen. Busshållplatsen ligger mellan utgång fyra och fem på flygplatsen och biljetten köper du antingen i den lilla kuren som står där eller i någon av automaterna. Glöm inte att stämpla biljetten i maskinen ombord på bussen. Bussen tar cirka 90 minuter och kostar fem Euro. Väl i Pireus kliver du av när du ser färjeterminalerna på vänster sida och färjebiljett köper du på något av kontoren vid de olika terminalerna eller vid den stora trafikleden som löper förbi hamnen. Fråga på resebyrån varifrån just din färja går för Pireus hamn är gigantisk med en rad olika terminaler över hela området. Här finns en artikel om hur du hittar rätt i Pireus: Hitta rätt i Pireus hamn (länk)
Om du har valt att starta din resa med några dagar i Aten för att sedan ta dig ut i arkipelagen så tar du smidigt tunnelbanan (Linje 1) som tar cirka 20 minuter från station Monastiraki i centrala Aten. Ett annat alternativ är förstås att ta taxi som kostar runt 50 Euro mellan Aten och hamnen. Se till att fråga om priset innan du kliver in i taxin. Taxiresan tar cirka 50 minuter.
Atens näst största hamn är Rafina på östkusten. Rafina är en mindre ort än Pireus och därmed ett mer mysigt samhälle med ett stort fint torg med flera tavernor, restauranger och kaféer till vänster om hamnen. Det finns även en helt okej strand att plaska omkring vid när du väntar på färjan. Till Rafina tar du dig med regionalbuss från flygplatsen (hållplatsen ligger mitt emot flygplatsens hotell Sofitel) och tar drygt 30 minuter. Biljetten, cirka tre Euro, köper du ombord på bussen.
Den tredje hamnen är Lavrio som ligger sydost om Aten. Jag har personligen aldrig åkt från Lavrio men för att nå vissa öar smidigt så kan Lavrio vara den bästa hamnen att utgå ifrån och färjebiljetter säljs nere vid terminalen. Till Lavrio tar du dig med regionalbuss från samma hållplats där bussen till Rafina avgår, mitt emot flygplatshotellet Sofitel. Oftast måste du byta buss vid Markopoulo efter cirka tio minuter och totalt tar resan ungefär 45 minuter En taxi mellan Atens flygplats och Lavrio kostar cirka 50 Euro och tar ungefär 30 minuter.
Det blir allt vanligare att resenärer bokar sina färjebiljetter i förväg och att kolla tidtabeller, planera din res och köpa biljetter gör du smidigt via Ferries in Greece (länk).
Följande öar i Grekland har en flygplats dit det går inrikesflyg (på vissa öar går det även internationella flyg):
Copyright 2021 mittgrekland.se | Om mittgrekland.se | In english | Contact | GDPR | Web: NyWeb