Blogg 2019

Om mig

Bild till bloggen
Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kalender

Grekland planerar att starta turistsäsongen 14 maj

Greklands turistminister Harry Theoharis meddelade i ett tal på IBT Berlin* att Grekland planerar för att kunna öppna upp för en säker turistsäsong 14 maj.

Avstigning färja Naxos Öluff Grekland
Färja lägger till på Naxos. (Foto: Markus Olsson)

Det innebär att inresande som är vaccinerade, har antikroppar eller har ett negativt PCR-test kommer att välkomnas. Alla turister som kommer att resa in i Grekland kommer att genomgå slumpmässiga COVID-19-tester liknande förra året. Detta kommer att gälla ankommande resenärer oavsett färdmedel. Skillnaden i år är att det finns snabbtester så att de som testas kommer att få svar ganska omgående istället för att individen måste vänta 24 timmar på testresultatet.

Vidare sa turistministern att alla hälsobehov, inklusive sjukhusvistelse, relaterade till COVID-19 kommer att tillhandahållas av den grekiska staten utan kostnad för turister. Precis som förra året.

De eventuella restriktioner som finns för landets invånare kommer även gälla för turister. Utan undantag. Det kan vara krav på till exempel munskydd.

Grekland kommer, likt förra året, stärka upp de regionala sjukvårdsinrättningarna för att snabbt och tillgängligt kunna hantera personer som insjuknar i COVID-19.

När det gäller vaccinationer inom landet kommer Grekland att fokusera på personer som arbetar inom turistnäringen efter att de mest utsatta har fått sitt vaccin. Man kommer även testa personal inom turistnäringen mer frekvent för att hindra eventuell smittspridning.

(Infromation från gtp.gr 2021-03-10)

Som årlig Greklandsresenär hoppas jag givetvis att det kommer att gå att resa på ett säkert sätt kommande säsong. Jag är övertygad om att Grekland gör sitt yttersta för att det ska vara så säkert som möjligt för att kunna välkomna turister till landet. Därefter är det upp till var och en att fatta ett beslut huruvida det är rimligt att resa i sommar så länge regler och restriktioner tillåter resande.

Vi är många som längtar att efter att kunna resa till Grekland och Grekland behöver sina turister. Nu gäller det att fortsätt bekämpa COVID-19 så att vi blir av med detta virus.

*IBT Berlin är en av världens största mässor för resebranschen

Läs mer: Senaste nytt om Coronaviruset COVID-19 i Grekland (länk)

Copyright 2021 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Contact  | GDPR |  Web: NyWeb