Blogg 2019

Om mig

Bild till bloggen
Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kalender

Grekiska viner i Sverige: Kir- Yianni

Jag tänker på grekiska viner. Jag tänker på variationsrikedom, på unika, inhemska druvsorter och på lång unik historia kring vintillverkning. Jag tänker på vingårdar med böljande, frodiga odlingar, karga slätter, fastland och ö-värld. Greklands egenartade förutsättningar skapar lika egenartade viner.

Grekiska viner är inte alltid lättillgängliga i Sverige utan kan kräva sin beställare men det finns förlitan. Det finns tillförsikt till vitala och modern producenter som frambringar nutidsmässiga viner av hög kvalitet. Viner som når hyllorna på Systembolaget.

Kir Yianni Alex Grymanis
Vinrankor på Kir-Yianni vingård. (Foto: Alex Grymanis)

Vinhuset Kir-Yianni intill berget Vermion i nordvästra Makedonien på det grekiska fastlandet är en av de producenter vars viner finns att tillgå för den svenska konsumenten. Kir-Yanni rankades så sent som förra året som en av topp 50 vingårdar i världen av "World's Best Vineyards", en omröstning som görs av över 500 vinexperter, sommelierer och resejournalister.

Stellios Boutaris i Stockholm
Stellios Boutaris. (Foto: Markus Olsson)

Vinhuset Kir-Yianni grundades 1997 av Yiannis Boutaris, en av de ledande personerna inom den grekiska vinindustrin, när han lämnade familjeföretaget som hans farfar grundade redan 1879. Idag drivs Kir-Yianni av hans son Stellios Boutaris med den klara filosofin: innovation, tradition och kunskap om vinet; från druva till slutkonsument.

Kir Yianni Visit
Kir-Yianni vingård. (Foto: Kir-Yianni)

Kir-Yiannis mål är att producera viner som passar den nutida konsumentens smak, som speglar grekiska vingårdars potential i kombination med anrika druvsorter som till exempel den röda druvan Xinomavro (läs mer nedan).

Grekiska viner på Systembolaget

Idag finns två viner från Kir-Yianni i Systembolagets fasta sortiment: Kir-Yianni Ramnista 2016 och Kir-Yianni Assyrtiko 2019. Det är inte självklart att du hittar dem under G som i Grekland utan det kan vara så att du måste styra stegen mot den ibland lite undangömda hyllan för viner under kategorin "Övriga världen". Vinerna finns tillsammans i cirka 184 butiker runt om i landet så det kan även vara en beställningsvara i just din stad.

Kir Yianni Ramnista 2016 ver 3
Kir-Yianni Ramnista 2016. (Foto: Kir-Yianni)

Kir-Yianni Ramnista 2016

Det röda vinet Ramnista har en nyansrik, kryddig smak med fatkaraktär, har inslag av körsbär, svarta oliver, torkade tranbär, rosépeppar, lagerblad samt kakao. Druvan är Xinomavro från Kir-Yannis odlingar i Naoussa. Ramnista passar utmärkt till bland annat rostade rotfrukter, grytor och hårdostar.

Vinet kostar 129 skr, har nummer 2070, har en alkoholhalt på 13,5 % samt har en sockerhalt under 3 gr/ liter.

Kir Yianni Assyrtiko 2019
Kir-Yianni Assyrtiko 2019. (Foto: Kir-Yianni)

Kir-Yianni Assyrtiko 2019

Det vita vinet Assyrtiko har en fruktig, nyansrik, frisk, torr smak med inslag av gröna äpplen, päron, färska örter, krusbär och lime. Druvan är Assyrtiko från Kir-Yannis odlingar i Amyndeon. Assyrtiko passar utmärkt till fisk- och skaldjursrätter, grönsaksrätter, hårdostar likväl som före maten.

Vinet kostar 99 skr, har nummer 2338, har en alkoholhalt på 13,5 % samt har en sockerhalt under 3 gr/ liter.

Samtliga viner från Kir-Yiannis är veganska och håller låg sockerhalt.

Kir-Yianni Visitor Center

Kir Yianni Cykel Visit
Kir- Yianni vingård. (Foto: Kir-Yianni)

Visst kittlar tanken att göra en vinresa i Grekland den dagen då COVID-19 släpper taget om oss? Hos mig rör tanken lätt och området där Kir-Yianni ligger är bedårande vackert.

Kir-Yianni-vingårdarna ligger inbäddade i de böljande sluttningarna vid berget Vermion i nordvästra Makedonien som du smidigast når bilvägen från Thessaloniki på 1,5 timmar. Givetvis kan du även ta dig dit från Aten, en biltur på cirka fem timmar som uppmanar till fler stopp längs vägen.

Lunch Kir Yianni style
Kir- Yianni vingård. (Foto: Kicki)

Ett besök hos Kir-Yianni kan kombineras med flera aktiviteter i och runt staden Naoussa som är rik på historia, bjuder på fin gastronomi och naturliga sevärdheter. I Naoussa finns olika hotell och vandrarhem att tillgå, högkvalitativa restauranger och två skidcenter som erbjuder en unik grekisk reseupplevelse.

Besök hos Kir-Yianni ska bokas och du hittar kontaktuppgifterna på deras hemsida: Kir- Yianni (länk)

Läs mer: Grekiska viner (länk)

Copyright 2021 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Contact  | GDPR |  Web: NyWeb