Markus Olsson
Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.
I höstas besökte jag oöverträffliga östra Kreta med utgångspunkt i Sitia och så här åtta månader senare sitter jag nu vid mitt slitna köksbord med ett leende på läpparna och minns tillbaka till en fantastisk vecka i det som kallas Sitia Geopark. Sitia Geopark är ett geografiskt område som i princip sträcker sig över hela platån och kusten på Kretas östra sida. Området är fullt av fantastiska naturfenomen och engagerade öbor.
Läs mer: Sitia Geopark- östra Kretas vidsträckta landskap (länk)
Klocktornet på klostret Toplou, Kreta. (Foto: Markus Olsson)
En av de starkaste upplevelserna i Sitia Geopark var mitt besök i klostret Toplou med tillhörande dryckesproduktion. Och då menar jag inte styrkan i drycken utan styrkan i klostrets gedigna, kraftfulla historia och abbotens tidsenliga ledarskap och klostrets betydelse för regionen över tid. Klostret Toplou är idag ett av de kloster på Kreta som har den mest rika och betydelsefulla historien daterad ända tillbaka till 1300-talet.
Klostret Toplou, Kreta. (Foto: Markus Olsson)
Klostret är befäst med en 10 meter hög mur som skyddade klostret från otaliga fiendens attacker. Klostret sträcker sig över en yta på 800 kvadratmeter och har tre våningar med 40 rum och med ett 33 meter högt klocktorn. Enligt historien har klostret 100 dörrar men endast 99 av dem har hittats. När jag var där fick jag dock en fingervisning om var dörr nummer 100 kan finnas men det är en hemlighet som stannar hos mig.
Innergård i klostret Toplou, Kreta. (Foto: Markus Olsson)
Klostret lagrar några stora och mycket gamla ikoner, till exempel Jesus Lord of John Kornaros (1770), Unwithering Rose (1771), Santa Anastasia och Jungfru Maria (som hittades i en närliggande grotta). Därutöver finns det flera välbevarade fresker från 1400-talet i klostret. Förutom att inhysa flera viktiga ikoner finns ett museum med ett antal gamla och historiska religiösa föremål, såsom biblar, böcker, kors, dräkter från ärkebiskopar, försvarsmateriel från olika epoker med mera.
Del av museet i klostret Toplou, Kreta. (Foto: Markus Olsson)
Namnet Toplou härstammar från det turkiska ordet för kanon, top, då klostret under de sista åren under den venetianska perioden utrustades med just en kanon för att kunna skydda sig mot pirater och mot de invasiva turkarna.
Klostret Toplou har genom åren fått utstå många tuffa attacker, så som den stora plundringen och ödeläggelsen av pirater 1498, av riddarna på Malta 1530 och sedan senare även av turkarna. Utöver dessa attacker var Toplou involverade i bland annat andra världskriget då klostret var ett gömställe för viktig kommunikationsutrustning som användes i kampen mot de främmande makterna.
Klostret har genom historien alltid gjort vin för sociala och religiösa ändamål och klostrets läge i de karga, torra och ofta blåsiga markerna är idealiskt för vinodling. Toplou är ett rikt kloster när det kommer till att äga mark och på ägorna odlas inte bara vinstockar utan flera olika grödor samt oliver.
Jag och abbot Philoteos Spanoudakis i klostret Toplou, Kreta. (Foto:Roula Konstantopoulou)
Den nuvarande abboten, Filotheos Spanoudakis, som jag fick privilegiet att möta och dricka kaffe med är en progressiv kraft inom kyrkans värld och såg värdet av de gamla vinstockarna på klostrets ägor och beslutade på 1990-talet att utveckla vinproduktionen.
Toplou vingård, Kreta. (Foto: markus Olsson)
Grundidén med vinodlingen är att alltid respektera miljön och att produktion alltid ska bestå av rena och hälsosamma produkter. På denna grund baseras sedan hela produktionsprocessen: valet av platsen för grödorna och beredningen av marken, att uppfylla kraven hos välkända certifieringssystem när det kommer till ekologiskt jordbruk, valet av vindruvssorter baserat på de specifika egenskaperna för varje område och de unika egenskaperna för mikroklimatet på odlingsplatsen.
Röda viner från Toplou, Kreta. (Foto: Markus Olsson)
Vinproduktionen består av flertalet röda viner, några vita viner och ett rosévin. Bland de röda vinerna finns även ett sött dessertvin som är min personliga favorit. Enbart under de år som druvorna är av riktigt bra kvalitet producerar man detta söta vin. Druvorna hängs upp i ställningar och får vila under solen så att det mesta av vattnet i druvan avdunstas och ger druvan en högre koncentration av smaker. Druvorna tas sedan till produktionsanläggningen för att jäsas och sedan processas de till detta smakfulla dessertvin.
Rosévin från Toplou, Kreta. (Foto: Markus Olsson)
Utöver vinerna gör klostret även Raki samt olika produkter satta till världen genom denna ädla dryck.
Vingården erbjuder guidade turer av vinframställningen som avslutas i det så kallade smakrummet en trappa ner. Där kan du smaka på de olika vinerna, rakin och även deras olivolja tillsammans med traditionella delikatesser som till exempel graviera- och fetaost.
Läs mer: Grekiska viner (länk)
Från Sitia: klostret ligger cirka tio kilometer öster om Sitia. Vägen är slingrande men lätt att köra.
Från Agios Nikolaos (en timme), Heraklion (två timmar), Rethymno (3,5 timmar) och Chania (4,5 timmar): ta riksvägen mot Sitia. Vägen till Ierapetra-korsningen är bra, men den sista biten upp till Sitia är smal och slingrande.
Copyright 2021 mittgrekland.se | Om mittgrekland.se | In english | Contact | GDPR | Web: NyWeb