Blogg 2019

Om mig

Bild till bloggen
Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kalender

Senaste nytt om Coronaviruset COVID-19 i Grekland- aktuell status

Uppdaterad 2021-05-05

Informationen för inresa och för att vistas i Grekland gäller i dagsläget och kan komma att ändras snabbt.

Informationen bygger på den rapportering som ges på följande webbsidor: gtp.gr, amna.gr och på greecehealthfirst.gr. Vissa lokala restriktioner kan även förekomma som inte anges här.

Under sammanfattningen publiceras löpande information från de pressmeddelande och de artiklar som publiceras på ovan nämnda webbsidor. 

1 Resa in i Grekland

Detta gäller för inresa med flyg till flygplatserna i Aten, Thessaloniki, Heraklion, Korfu, Rhodos, Kos, Chania, Mykonos och Santorini.

Ifyllt PLF-formulär

Alla som reser in till Grekland måste fylla i ett formulär, Passanger Locator Form (PLF), minst 24 timmar före ankomst, med detaljerad information om avreseort, varaktigheten för tidigare vistelser i andra länder och adressen till vistelsen i Grekland. Formuläret finns digitalt och du hittar det här: Passanger Locator Form (PLF) (länk)

Tänk även på att vid båtresa inom Grekland ska Pre Boarding Information Form (länk) fyllas i (detta formulär gäller fartyg inom Attica Group). Det delas även ut vid köp av biljett på plats.

Vaccination eller PCR-test

Alla vaccinerade passagerar ska ha ett intyg (på engelska) utfärdat av en berörd myndighet i avreselandet om att de har slutfört vaccinationen minst 14 dagar före ankomst. 

Alla resenärer som inte är fullt ut vaccinerade ska visa upp ett negativt PCR-test gjort tidigast 72 timmar före avresa (gäller även barn över 5 år). Privata aktörer som erbjuder test för reseintyg listas på Folkhälsomyndighetens webbsida (länk).

Vid ankomst till Grekland kan du även bli slumpmässigt utvald för PCR-test på plats.

Karantän

Restriktionen att sitta i självkarantän är borttagen för resenärer som är permanent bosatta i EU (se nedan) och uppfyller kraven ovan.

Om du blivit utvald för slumpmässigt PCR-test och det visar sig vara positivt ska du sitta i karantän i 14 dagar.

Inresa landsvägen

Resor in i Grekland tillåts via Promachonas och Numphaia.

Alla kan komma att snabbtestas för COVID-19 vid gränsen och enbart de med negativt test kommer att släppas in.

Att resa in i Grekland via dessa gränskontroller kräver även ifyllt PLF-formulär (se ovan) och antingen vara fullt ut vaccinerade (minst 14 dagar innan inresa) eller ha ett negativt PCR-test som ej är äldre än 72 timmar.

Inresa via Albanien, Turkiet och Nordmakedonien får endast göras av särkilda skäl.

2 Vistas i Grekland

Regionerna i Grekland delas in i tre kategorier där regioner som markeras med mörkrött har störst spridning och har de hårdaste restriktionerna. Kartan över hur situationen ser ut i olika regioner hittar du här: Regionkarta över Grekland (länk)

Inrikesresor

Just nu får icke nödvändiga resor inte göras med inrikesflyg. Med nödvändiga resor menas i första hand resor som görs för läkar- och sjukhusvård. I dagsläget gäller detta fram til kl. 06.00 10:e maj.

Det är även förbjudet att röra sig mellan regioner om inte särkilda skäl finns. Det förbudet planeras i dagsläget att slopas från och med 15:e maj.

Munskydd

Munskydd ska användas både utomhus och inomhus (i offentliga lokaler, butiker etc).

Utegångsförbud/ utomhusvistelse

I regel gäller utgegångsförbud mellan kl. 23.00- 05.00.

Det finns sju olika giltiga anledningar till att röra sig utomhus dagtid och giltig anledning ska meddelas myndigheterna genom sms (kräver grekiskt telefonabonnemang). Det finns även vissa möjligheter att använda blanketter. Hur du ska gå tillväga hittar du information om här: Lockdown movement permit (länk)

Just nu är planen att skippa sms-systemet från och med 15:e maj.

Restauranger/ kaféer/ barer

I de regioner där restriktionerna är som hårdast håller dessa verksamheter stängt och erbjuder enbart take-away. Uteserveringar öppnades igen 3:e maj med följande resatriktioner:

- ingen musik får spelas
- högst sex personer per bord
- högst två personer tillsammans sittandes vid baren och med minst 1,5 meters avstånd til nästa par
- munskydd måste användas medan man väntar på bord och rekommenderas starkt att användas vid bordet      när man inte äter och dricker.
- uteserveringarna måste stängas kl. 22.45

Shopping/ arekologiska platser

I de regioner där restriktionerna är som hårdast håller enbart livsmedelsbutiker, bagerier, apotek och bensinstationer öppet. Övriga butiker, salonger m. m. håller stängt. I regioner där smittspridningen inte är lika hög tillämpas bland annat "click-away" (beställning i förväg och därefter hämtning av varor) eller "click-in-a-shop" (du måste boka en tid för att komma in i butiken.

Arkeologiska platser utomhus är öppna. Grupper om högst tre personer åt gången släpps in (undantag görs för familjer)


Löpande information

2021-05-05

2021-05-05

Från och med kl. 06.00 idag är ön Kalymnos i "lock down" sedan spridningen av COVID-19 har ökat markant. Just nu är planen att Kalymnos ska vara i "lock down" till och med måndag 10:e maj kl. 06.00.  Det innebär att invånarna får endast röra sig utomhus om de ska till jobbet, ta sig till läkaren eller apoteket, rasta sitt husdjur eller för att handla mat. Detta får endast göras före kl. 18.00 om dagarna.

(Information från amna.gr 2021-05-05)

2021-05-01

Organiserade stränder /beach clubs kommer att öppna 15:e maj.

Förtydligande gällande öppnandet av uteserveringar: ingen musik kommer att tillåtas och man rekommenderar starkt att använda munskydd när man sitter till bords förutom när man äter och dricker.

Planen just nu är att öppan övriga restauranger 15:e maj.

Utökad tillgång till sjukvård samt sjuktransport från mindre öar och avlägsna platser ska vara på plats till 15:e maj. Under säsongen kommer man även att noga övervaka populära turistorter och tillsätta resurser där det behövs.

(Information från gtp.gr 2021-05-01)

2021-04-29

Grekland planerar att slopa förbudet att resa mellan regioner fårn och med 15 maj. Om det kommer att genomföras så slopar man även det sms-system som idag finns för att meddela giltig anledning att röra sig utomhus.

2021-04-27

Grekland förlänger förbudet mot ickenödvändiga resor med inrikesflyg att gälla till och med kl. 06.00 10:e maj.

(Information från gtp.gr 2021-04-27)

2021-04-22

Här om dagen meddelade den grekiska premiärministern att man inte kommer tillåta resor mellan regionerna under den kommande påsken. Planen är att det åter ska tillåtas från och den 15:e maj.

Tidsplanen för återöppnandet av Grekland ser ut som följer:

Måndag 3 maj
Uteserveringarna på restauranger och kaféer kommer att öppnas igen enligt särkilda hälsobestämmelser som bland annat innebär täta obligatoriska självtester för anställda. Alla bord och sittplatser på uteserveringarna måste vara ordnade för att möjliggöra social distansering. Utegångsförbudet kommer att börjar klockan 23.00 (fram till 05.00) istället för 21.00 som det är idag.

Måndag 10 maj
Gymnasieskolor och grundskolor öppnas igen. Obligatorisk självtestning av Covid-19 gäller för alla studenter/ elever, lärare och administrativ personal. Hälso- och säkerhetsregler kommer att gälla i klassrummen.

Lördag 15 maj
Det blir åter möjligt att resa mellan grekiska regioner. Som tidigare meddelats kommer turismen också att öppnas igen för besökare som har vaccinerats fullt ut eller har testats negativt mot Covid-19. Vissa kulturella aktiviteter är också tillåtna.

(Information från gtp.gr 2021-04-22)

2021-04-19

Greklands civila luftfartsmyndighet (CAA) tillkännagav på idag att man upphäver den obligatorisk sju dagars karantän för flygpassagerare som anländer till Grekland för dem som är permanent bosatta i Europeiska unionen, Schengenområdet, Storbritannien, USA, Förenta staterna Arabemiraten, Serbien och Israel. CAA tillkännagav också en förlängning av Covid-19-restriktionerna för inrikesflyg till kl. 06:00 på måndagen den 26 april.

Alla personer som anländer till Grekland från ovanstående länder måste antingen ha ett intyg (på engelska) utfärdat av en berörd myndighet i avreselandet om att de har slutfört vaccinationen minst 14 dagar före ankomst eller ha ett negativt PCR-test för Covid -19 utfört de senaste 72 timmarna före ankomst.

Inrikesflyg: Ska ej göras och begränsar alla utom de som gör "väsentliga resor", dvs resor av hälsoskäl, yrkesmässiga / affärsmässiga skäl, återförening av familjer och återvända till en permanent bostadsort.

(Information från amna.gr 2021-04-19)

2021-04-14

I söndags beslutade man att icke-nödvändiga resor med inrikesflyg ska fortsätta vara förbjudet fram till kl. 06.00 den 19:e april.

Inför kommande säsong kommer Grekland att uppdatera det "Health Protocols for Hotels" som är gällande för alla typer av hotell/ rumsuthyrning. Exakta detaljer väntas komma unhder veckan men i stora drag innebär det:

- att alla hotell måste ha en rutin för hur de ska agera om misstänkt smitta uppstår bland personal och gäster

- särskilda regler måste upprätas för restaurangen, kök, lekområden, spa-områden och pooler

- likt förra året måste alla gäster följa regler som att bära munskydd inomhus, inte ta i hand och hålla social distans

- buffér kommer troligtvis bli tillåtna igen men kommer kräva att man bär engångshandskar som kastas direkt efter att man tagit sin mat

- troligtvis kommer andra gäster än hotellets gäster även få tillträde till anläggningen

Från och med i måndags öppnade butiker i Thessaloniki igen men enbart med metoden "click away" och "click-in-a-shop" (se nedan).

I måndags återöppnade även de grekiska "High schools" för undervisning på plats igen.

Planen just nu är även att öppna uteserveringar för gäster igen efter påsk.

(Information från gtp.gr 2021-04-14)

2021-04-05

I söndags uppdaterade Grekland reglerna kring vad som gäller för inresa med flyg (och inrikesflyg). Förutom att man förlänger datumet för tidgare regler att gälla till och med 19/4 för internationella flyg (PLF-formulär, negativt PCR-test och sju dagars karantän) så tillåter man nu inresa från följande länder utanför EU:
Storbritannien, Australien, Nya Zealand, Sydkorea, Thailand, Rwanda, Singapore, Förenade Arabemiraten, Ryssland, USA och Israel. Särkilda regler förekommer för enskilda länder.

När det gäller att resa med färja i Grekland kommer man uppdatera det hälsoformulär som alla passagerar måste fylla i till att även finnas i digitalt format till sommaren.

Idag måndag får de flesta butik öppna upp sin verksamhet igen men enbart genom "click-away" (beställning i förväg och därefter hämtning av varor) eller "click-in-a-shop" (du måste boka en tid för att komma in i butiken. Detta får enbart göras genom att skicka ett sms och det får inte ta me rän tre timmar. Denna typ av shopping får enbart göras en gång per dag.

I Thessaloniki, Achaia och Kozani måste butikerna fortfarande hålla stängt.

(Information från gtp.gr och amna.gr 2021-04-05)

2021-03-29

I fredags meddelade Greklands hälsominister att anställda inom turistsektorn tilhör de grupper som blir ålagda att testa sig för COVID-19 en gång i veckan. Detta kommer at ske med egen-test och visar testet positivt ska individen testa sig på en vårdcentral för att fastställa resultatet.

Andra yrkesgrupper detta kommer att gälla för är bland annat individer inom sjöfart, detaljhandeln, livsmedels- och dryckessektorn, tillverkningsindustrin och domstolar.

Den planerade öppningen av samhället som skulle genomföras senast 29:e mars är skjuten på framtiden på grund av den ökande smittan. Planen är att den planerade öppningen ska göras den 5:e april istället men allt beror på det aktuella smittoläget.

Den grekiska hälsokommitén överväger även att införa mer strikta restriktioner för inomhusmiljöer. Ett förslag är att bära dubbla munskydd.

Den grekiska tursitministern har samtidigt meddelat att Grekland är öppna för att börja släppa in turister tidigare än i mitten av maj om situationen tillåter. I så fall sker det gradivis och i första hand för andra EU-länder, USA, Storbritannien, Serbien och Förenade Arabemiraten. Sedan tidigare har Grekland släppt på karantänsregeln för turister som kommer ifrån Israel.

(Information från gtp.gr 2021-03-29)

2021-03-21

Utegångsförbudet gäller från och med nu mellan klockan 21.00- 05.00 i hela landet oavset nivå på smitta.

Från och med 22 mars får skönhets- och håralonger ta emot kunder som har bokat tid. Parker och arkeologiska platser utomhus öppnas från och med 22 mars.

2021-03-10

Grekland planerar för att åter tillåta butiker att hålla öppet. Återöppnandet av butiker ska ske mellan 22-29 mars. Kunder måste dock skicka det obligatoriska sms:et för att få röra sig utomhus även när det gäller shopping. Kunden kommer att kunna handla under en viss tidsbegränsning innan man måste återvända hem.

När det gäller restaurangsektorn dröjer det troligtvis till framåt 15:e april innan en öppning kan ske. Man kommer att se över möjligheten att öppna uteserveringar löpande.

Efter att butiker har fått öppna kommer man även se över möjligheten att öppna skolorna igen.

(Information från gtp.gr 2021-03-09)

Grekland meddelade i söndags att regler kring inresa med flyg fortsätter att gälla till midnatt 22:a mars (se ovan) samt att restriktionerna gällande inrikesflyg gäller till kl. 06.00 16:e mars.

(Information från gtp.gr 2021-03-07)

2021-03-01

I fredags meddelades nya regler för de som reser in i Grekland landsvägen via Kakavia (gränsen mot Albanien) och Evzoni (gränsen mot Nordmakedonien). De nya reglerna gäller fram till 15:e mars och lyder som följer:

 • Personer släpps endast genom gränskontrollerna mellan klockan 07.00-19.00.
 • Totalt kommer endast 400 inresor per dygn via dessa två gränskontroll att tillåtas.
 • Alla kommer att snabbtestas för COVID-19 vid gränsen och enbart de med negativt test kommer att släppas in.
 • Alla som reser in i Grekland dessa vägar ska sitta i 14 dagar självkarantän.

Att resa in i Grekland via dessa gränskontroller kräver även ifyllt PLF-formulär (se ovan) och ett negativt PCR-test som ej är äldre än 72 timmar.

I fredags meddelades det även att Attica-regionen (där Aten ligger) kommer att fortsätta vara under "hard lock down" fram till 8:e mars kl. 06.00.

Följande områden/öar har på grund av ökning av antalet smittade satts under hårdare restriktioner: Lefkada, Thesprotia, Syros, Samos Corinth, Heraklion, Lokron och Amphilochio.

Det innebär utegångsförbud från kl. 18.00- 05.00, undervisning sker på distans, shopping får endast göras med "click-away" (varor förbeställs och hämtas upp utanför butiken) med undantag för kläd- och skobutiker samt bokhandlar där man kan besöka butiken genom att boka en tid.
Sedan tidigare gäller detta även för Kefalonia, Ilia, Thessaloniki, Halkidiki, Rethymnon, Thassos och Agia.

(Information från gtp.gr 2021-02-26)

2021-02-22

Grekland förlänger sin inreserestriktioner till att gälla fram till midnatt 8:e mars.

Det innebär att ett PLF-formulär (se ovan) ska vara ifyllt, ett negativt PCR-test ska kunna visas upp (ej äldre än 72 timmar) samt att sju dagars självkarantän gäller för alla vid ankomst.

Om du blir slumpmässigt testad vid ankomst och resultatet är positivt gäller 14 dagars karantän.

(Information från gtp.gr 2021-02-21)

2021-02-17

Den grekiska premiärminsiterna har i en tv-intervju förklarat lite närmare vad det innebär att resa till Grekland med ett vaccinationsintyg. Om resenären har ett vaccinationintyg kommer denne att kunna resa in i landet utan att behöva visa upp ett test eller sitta i karantän. De som inte har ett vaccinationsintyg ska visa upp ett negativt pcr-test.

Åter igen poänterades att det inte finsn ett datum satt från och med när vaccinationsintyg ska gälla. 

(Information från gtp.gr 2021-02-17)

2021-02-16

Tisdag 16/2 meddelade Greklands turistminister att Grekland kommer att vara öppet för de som har ett negativt pcr-test eller har ett intyg på vaccination. Om det finns resenärer som inte kan visa upp ett vaccinationsintyg eller negativt pcr-test så kommer de att testas vid inresa och det testet måste vara negativt. Nyheten ska tolkas som att det kommer krävas test eller intyg men de som av någon anledning saknar det kommer att testas på plats enligt minisitern.

Det är ännu inte bestämt från och med vilket datum detta kommer att gälla.

(Information från gtp.gr 2021-02-16)

2021-02-12

Förbud mot icke nödvändiga resor med inrikesflyg förlängs till att gälla fram till kl. 06.00 den 1 mars.

(Information från gtp.gr 2021-02-12)

2021-02-10

I tisdags kväll meddelade den grekiska premiärministern att området Attica (där Aten ligger) trots den senare tidens hårdare restriktioner måste gå in i "hard lock down" från och med torsdag 11 februari och månaden ut. Den oroväckande ökningen av fler som behöver sjukhusvård samt spridningen av de muterade virusvarianterna ligger bakom beslutet.

Från och med torsdag stänger alla butiker, även de som erbjuder click-away (se nedan).

Alla skolor på alla nivåer stänger igen och övergår till distansundervisning.

Kyrkor kommer inte få ta emot besökare.

Endast livsmedelsbutiker, bagerier, apotek och bensinstationer förväntas förbli öppna. Livsmedelsleveranser och take-away-tjänster förväntas också fortsätta vara i drift.

Som tidigare införts så kommer utegångsförbudet mellan kl 21.00 och 05.00 på vardagar och utegångsförbudet mellan kl. 18.00- 05.00 under helger att fortsätta.

Ytterligare detaljer kommer att presenteras kl. 12.00 onsdag 10 februari.

(Infromation från gtp.gr 2021-02-10)

Uppdatering kl. 12.30:

De nya hårda restriktionerna gäller Attica-regionen (fastlandet och öarna) samt regionen Trizinia.

Som tidigare måste ansiktsmask användas både inomhus och utomhus, utegångsförbudet ska hållas inom satta tider och endast de sex giltiga skäl som finns för att röra sig utomhus följas.

Att röra sig över regiongränser är endast tillåtet om det är för att ta sig till och från jobbet, av allvarliga hälsoskäl, för att åka hem till sin permanenta adress eller för att till exempel delta i en begravning.

Vidare gäller återhållsamma regler för sjukhus och läkarmottagningar där det enbart för vara en skötare per patient, iakttagande av patient måste göras med 1,5 meter avstånd samt att planerade operationer (ej akuta) skjuts upp.

Inga besök inom äldreomsorgen får göras.

Kollektivtrafiken får drivas med 65% av platserna och på fartyg gäller 50 % (55 % om det finns kabiner). I taxibilar får det utöver föraren enbart finnas två passagerare (undantag för minderåriga).

(Översatt från amna.gr 2021-01-10)

2021-01-30

Regionen Attica (bl. a. Aten) har kraftigt ökat antal smittade och nya restriktioner sätts in/ återinförs.

Butiker som precis har fått börja ta emot kunder igen får nu bara använda sig av metoderna "click-away" (beställa online och hämta utanför butik) och "click in a shop" (enbart bokade tider).

"High Schools" skulle ha öppnat men förblir nu stängda.

(Information från gtp.gr 2021-01-30)

2021-01-22

Grekland har beslutat att öppna skolorna för högstadieelever och gymnasister 1 februari. Universiteten fortsätter att hålla stängt.

Förbudet att jaga och fiska kvarstår förutom för regionerna Rodopi, Evros och Xanthi där det från och med 25 januari är tillåtet att jag vildsvin (endast två jägare per jaktlag).

Taxibilar får från och med 25 januari ha två passagerare i taxin utöver föraren.

Fartyg som redan finns i Grekland får från och med 25 januari förflytta sig till en hamn på fastlandet för eventuella reparationer och underhåll.

I vissa områden upphör de mer strikta restriktionerna medan andra områden får förlängda strikta restriktioner. Områden där man återgår till "normala restriktioner" är Anthili, Palekastro, Argolida och ön Kalymnos. Områden där man förlänger de mer strikta restriktionerna till 1 februari är Aspropyrgos, Acharnes, Eordea, Krokos, Voio, Sparti, Viotia och ön Lesvos.

Vidare förlänger Grekland kravet på självkarantän i sju dagar efter ankomst till Grekland (utomlands ifrån) till att gälla till midnatt 8 februari. Kravet på ett negativ PCR-test kvarstår samt att alla resenärer måste fyller i PLF-formulär (se ovan).

(Information från gtp.gr 2021-01-22)

2021-01-18

Från och med idag får butiker, köpcentra, frisörer samt skönhetssalonger åter hålla öppet med restriktionen att varje person inte lägger mer än två timmar på shoppingen (gäller ej hos frisörer och skönhetssalonger).
Företag som fortfarande inte får öppna är restauranger, biografer, motorcykel- och husvagnsuthyrning, konferens- och mässanläggningar, sport- och fritidsanläggningar samt teatrar och konserthallar, bibliotek, museer, turistattraktioner, historiska platser och byggnader, djurparker och botaniska trädgårdar.

Om allt går väl tänker man från och med februari tillåta att restauranger och kafeer håller öppet (endast uteserveringarna). Vidare tänker man att gymnasieskolorna ska öppna igen och man diskuterar att eventuellt börja tillåta resor mellan olika regioner under februari månad.

(Information från gtp.gr 2021-01-18)

2021-01-13

Grekland fortsätter att sätta viss aområden/ platser under hårdare restriktioner på grund av ökad smitta.

Ön Lesvos, Argolida-regionen och kommunen Sparti (de två senare på Peloponessos) har nu utegångsförbud från kl. 18.00- 05.00 fram till den 18 januari. Resor för endast göras av hälsoskäl.

2021-01-11

Grekland förlänger sin lockdown till att gälla till 18 januari.

Endast grundskolor, dagis och daghem öppnas åter måndag 11 januari och sker med strikta riktlinjer och Covid-19-åtgärder.

Vidare införs hårdare restriktioner för orterna Anthili och Kelli där smittspridningen har ökat markant. Bland annat införs utegångsförbud från kl.18.00 på kvällarna.

Grekland återinför en länge karantäntid för personer som anländer till Grekland från ett annat land. Inkommande resenärer ska sitta i självkarantän i sju dagar.

(Information från gtp.gr 2021-01-11)

2021-01-03

Den grekiska regeringen har beslutat att förlänga Greklands lock down att gälla till och med 11 januari 2021. Det betyder att:

 • Shoppingmetoden "click away" i butiker, frisörer, nagelsalonger och fordonskontrolltjänster (KTEO) kommer att avbrytas.
 • All jakt och fiskeverksamhet kommer att förbjudas.
 • Utegångsförbud gäller från kl. 21.00 till 05.00 i hela Grekland. Rörelse under utegångsförbudet är endast tillåtet för arbete (ett arbetsgivarintyg måste kunna visas upp), av hälsoskäl eller för att rasta ett husdjur (ska föregås genom att skicka ett SMS till en mobiltelefontjänst).
 • Kyrkor kommer att förbli stängda och det kommer inte att finnas några offentliga utomhusceremonier som brukligt 6 januari. Efter den 11 januari tillåts medborgare gå till kyrkan för söndagsgudstjänster (enligt de regler som fanns på plats under jul- och nyårshelgen).

(Informationm från gtp.gr 2021-01-03)

2020-12-30

Ön Kalymnos får en extra hård lock down. På grund av ökad smitta på ön tidigareläggs utegångsförbud att gälla från kl. 18.00 till kl. 06.00 till och med 9 januari 2021. Invånare får enbart lämna ön på grund av hälsoskäl.

All detaljhandel ska hålla stängt och kyrkor likaså.

(Information från gtp.gr 2020-12-30)

2020-12-14

Grekland ändrar antalet dagar inkommande resenärer måste sitta i karantän. Tidigare meddelade regeringen att resenärer som anländer till Grekland mellan 18 december och 7 januari måste sitta i tio dagar självkarantän. Nu har man ändrat på antalet dagar till att bara omfatta tre dagar i självkarantän.

Som tidigare meddelats kommer man behöva ett negativt PCR-test som inte är mer än 72 timmar gammalt, genomgå ett snabbtest med negativt resultat för att bli insläppt i landet samt att självkarantän hålls i hemmet eller på den adress som angivits i det obligatoriska PLF-formuläret (se ovan).

(Information från gtp.gr 2020-12-24)

2020-12-07

Idag har Grekland meddelat att alla passagerare som anländer utomlands ifrån mellan 18 december och 7 januari måste sitta i 10 dagar lång självkarantän. Utöver ett ifyllt PLF-formulär (se ovan), ett negativt PCR-test så kommer alla att snabbtestas på nytt vid ankomst och de som visar på positivt resultat får inte komma in i landet.

Resande mellan regioner i Grekland tillåts inte förrän efter kl. 06.00 den 7 januari.

Vidare meddelades att följande sektorer kommer fortsätta hålla stängt till och med kl. 06.00 den 7 januari:

 • Skolor
 • Restauranger
 • Kaféer, barer och nattklubbar
 • Domstolar
 • Sportanläggningar
 • Skidanläggningar

För medborgare som vill förflytta sig till sitt landställe för detta endast göras om denna har särskilda skäl.

Utegångsförbud nattetid, dvs mellan kl. 21.00- 05.00, fortsätter att gälla.

(Information från gtp.gr 2020-12-07)

2020-12-03

Grekland förlänger sin lockdown till att gälla fram till kl. 06.00 måndag 14 december.

(Information från gtp.gr 2020-12-03)

2020-11-26

Grekland förlänger sin lockdown till att gälla fram till kl. 06.00 måndag 7 december.
Sjukvården i Grekland är tungt belastad och för att inte riskera att få en ännu större smittspridning förlänger man därför nedstängningen med en vecka.

I samband med detta förlängde även den grekiska luftfartsmyndigheten (HCAA) sina reserestriktioner för både inrikes- och utrikesflyg. Det innebär bland annat att endast nödvändiga resor med inrikesflyg får utföras, d v s att återvända till permanent bosättning, familjeåterförening, affärsskäl eller av hälsoskäl.

När det gäller internationella flygningar så har följande förlängts att gälla till midnatt 14 december:

 • Flyg mellan Grekland och Turkiet samt flyg mellan Grekland och Katalonien (Spanien) är inställda.
 • Alla flyg till och från Grekland från Albanien och Nordmakedonien kommer att enbart att ske via Atens internationella flygplats (AIA).
 • Endast 10 000 resenärer från Israel per vecka får resa in i Grekland med flyg.
 • Endast 500 invånare från Ryssland får resa in i Grekland per vecka med flyg som landar i Aten, Thessaloniki eller Heraklion.

De som reser till Grekland med flyg från utlandet får endast komma in i landet genom att visa upp ett negativt Covid-19 testresultat (PCR) utfört upp till 72 timmar före ankomst.

Det är även obligatoriskt att lämna in Passenger Locator Form (PLF) för alla passagerare som kommer med internationella flygningar till Grekland.

(Information från gtp.gr 2020-11-26)

2020-11-05

Följande restriktioner kommer att gälla under Greklands andra lockdown:

- Resor mellan regionerna förbjuds.

- Inträde till Grekland med flyg eller via landsvägen är endast tillåtet med ett negativt PCR-test. De som anländer till Grekland med flyg ska ha gjort testet högst 72 timmar före avresan, liksom de som kommer landsvägen.* Ytterligare detaljer kommer att presenteras på fredag.

- Skolor med specialundervisning och grundskolor kommer att förbli öppna, övriga skolformer kommer att använda sig av distansundervisning.

- Frisörer och barberare kommer att kunna arbeta (om ägarna önskar det) på lördag och söndag innan de måste stänga ner på måndag.

- Matleveranser och takeaway är tillåtna, men att hämta mat får inte tjäna som anledning att gå ut i sig

- De flesta butiker utom stormarknader och lokala marknader stängs ner. Butiker som hanterar e-ordrar och leveranser får fortsätta med sin verksamhet.

Alla måste använda sig av ett särskilt sms-system för att anmäla anledning till att röra sig utomhus

SMS: et ska utformas enligt följande: X, namn, efternamn och adress, där X ska vara en av siffrorna 1-6 som motsvarar aktiviteterna nedan.

1 - Besöka apotek eller besökaläkare vid behov
2 - Besöka ett snabbköp eller butiker för att inhåndla nödvändiga förnödenheter
3 - Besöka en bank om e-banktransaktioner inte är möjliga
4 - Besöka personer som behöver hjälp eller eskortera barn till och från skolan
5 - Att delta i en begravning enligt villkoren i lagen eller besöka barn i händelse av skilda föräldrar
6 - Träning utomhus eller ta sitt husdjur på en promenad (max två perosner) medan de alltid har ett avstånd på 1,5 meter


Den grekiska premiärministern meddelade idag torsdag att Grekland kommer att gå in i en lockdown från och med 7 november för att stoppa en andra våg av
Covid-19.

Från och med kl. 06.00 på lördag och fram till slutet av månaden kommer grekerna återigen att vara skyldiga att skicka ett sms för att kunna röra sig ute i samhället.

Stormarknader, apotek, hälsovård och takeaway-tjänster kommer att fortsätta vara i drift.

Förskolor, grundskolor och specialskolor på alla nivåer förblir öppna, medan lektioner för gymnasieskolor och gymnasieskolor kommer att ske via videokonferens.

Premiärministern betonade att det alltid är obligatoriskt att bära munskydd.

Ytterligare detaljer kommer att meddelas klockan 18.00 (grekisk tid) ikväll.

(Information från gtp.gr 2020-11-05)

*Tiden har ändrats för flygresor, från 48 timmar till 72 timmar. (Information från Aegean Airlines 2020-11-08)

2020-11-02

Idag måndag meddelade de grekiska myndigheterna att de regionala enheter Thessaloniki och Serres går in i en fullständig, två veckor lång, lockdown med start på tisdag klockan 06.00 efter ytterligare ökning av Covid-19-fall.

Från och med tisdag 3:e november gäller följande:

 • Alla inrikes- och utrikesflyg till och från Thessaloniki ställs in i minst två veckor
 • Invånare måste skicka ett SMS när de lämnar sina hem
 • Utegångsförbud gäller mellan klockkan 21.00 och klockan 05.00 med undantag från arbets- eller hälsorelaterad anledning
 • Alla butiker samt barer, kaféer och restauranger, gym och kyrkor kommer att hålla stängt
 • Skolor och utbildningsinstitutioner kommer fortsättningsvis vara öppna

Thessaloniki och Serres placeras i en grå zon på Greklands riskbedömningskarta. Den grå zonen, nivå C, som indikerar områden i lockdown lades till idag måndag.

(Information från gtp.gr 2020-11-02)

2020-11-01

I lördags meddelade Greklands premiärminister att från och med kl. 06.00 tisdag 3 november kommer Grekland att delas in i två riskzoner (från de nuvarande fyra) och att följande åtgärder kommer att gälla under en månads tid:

I zon gul (tidigare zon grön och gul):

 • Obligatorisk användning av munskydd i alla offentliga utrymmen (inomhus och utomhus)
 • Utegångsförbud från kl. 24.00 till kl. 05.00
 • Obligatorisk distansarbete för 50 procent av de anställda inom privat och offentlig sektor
 • Universitetskurser kommer endast att genomföras via distansundervisning
 • Alla offentliga sammankomster är förbjudna

I zon röd (tidigare zon orange och röd) (här ingår både Aten och Thessaloniki):

 • Restauranger (exklusive leverans- och takeaway-tjänster) kommer att stängas
 • Kaféer, barer, biografer, museer och teatrar kommer att stängas
 • Inomhusgym kommer att stängas

Tidigare tillkännagivna åtgärder för orange och röda zoner fortsätter att gälla (krav på munskydd och utegångsförbud nattetid).

Den grekiska premiärministern betonade att det är tillåtet att resa från en region till en annan samt att butiker, hotell, arkeologiska platser utomhus och frisörer kommer fortsätta vara öppna.

(Information från gtp.gr 2020-11-01)

2020-10-24

Den grekiska premiärministern meddelade i torsdags att munskydd nu är obligatoriskt att använda i alla typer av publika områden utomhus och inomhus. Vidare råder utegångsförbud mellan 00.30 och 05.00 i högriskområden, dvs de områden som i den interaktiva kartan är orange eller röda.

Munskydd får bara tas av när du sitter vid bordet på en restaurang, bar eller ett kafé. Vidare kommer man att öka kontrollerna att reglerna efterföljs i takt med att allt fler områden i Grekland blir högriskområden.

(Information från gtp.gr 2020-10-22)

2020-10-14

Den grekiska regeringen har skapat en onlinekarta där medborgarna kan få en bild av spridningen av Covid-19 i Grekland och för att kunna hålla sig uppdaterade med de senaste säkerhetsrestriktionerna i de olika regionerna.

Covid 19 spread map of Greece
Ögonblicksbild av riskbedömningskartan 2020-10-14 där ingen region är på röd nivå.
(Karta: covid19.gov.gr/covid-map/)

Här hittar du onlinekartan: Riskbedömningskarta COVID-19 i Grekland (länk)

Genom online-riskbedömningskartan (på grekiska) kan man kontrollera graden av risk angiven i fyra nivåer samt se vilka säkerhetsrestriktioner som gäller.

Greece covid-19-risk colors

Nivå 1 - Grön - Låg risk (beredskap / i beredskap)

Nivå 2 - Gul - Måttlig risk (övervakning)

Nivå 3 - Orange - Hög risk (ökad övervakning)

Nivå 4 - Röd - Mycket hög risk (stränga åtgärder)

Risknivåerna baseras på antalet nya dagliga fall av Covid-19 per 100 000 invånare.

Insatserna varierar beroende på vilken färgnivå en region har. Om en region till exempel befinner sig på grön nivå så får barer, restauranger och kaféer hålla öppet till 01:00. Om en region befinner sig på gul nivå måste de stängas kl.00.30 och om regionen befinner sig på en orange nivå stänger uteställen kl. 00.00. Om en region befinner sig på den röda nivån måste barer, restauranger och kaféer hålla stängt.

Användandet av munskydd och att hålla social distans gäller för alla regioner oavsett färgnivå. Munskydd är obligatoriska för alla på arbetsplatser inom den offentliga och privata sektorn samt i trånga utrymmen utomhus. Om en region har/får röd färg är munskydd obligatoriska i alla typer av utomhusområden.

Här hittar du onlinekartan: Riskbedömningskarta COVID-19 i Grekland (länk)

2020-09-16

Grekiska myndigheter informerar att det från och med den 16 september inte krävs ett Covid-19/PCR-test för resenärer, oavsett medborgarskap, som reser från Sverige.

Grekiska myndigheter förbehåller sig rätten att slumpmässigt testa ALLA resenärer, oavsett ålder. Vänligen kontakta din researrangör i god tid före avresa. Mer information om inresebestämmelser till Grekland hittar du på hemsidan till Greklands ambassad i Stockholm.

PLF-formulär ska fortfarande fyllas i och skickas in före avresa (se ovan).

(Information från swedenabroad.se 2020-09-16)

Eftersom spridning av COVID-19 ökar i Attika-området har man nu förlängt och infört nya restriktioner som ska gälla i området som också omfattar Aten.

1. Utomhuskonserter får endast hållas med en kapacitetsgräns på 50 procent och alla besökare måste sitta ned. Det är obligatoriskt att bära munskydd och alkoholförtäring och rökning är förbjudet.

2. Inomhusarrangemang på arenor med levande musik, nattklubbar och konserthus kommer att hålla stängt i 14 dagar.

3. Utomhus- och inomhusbiografer samt teatrar får hålla öppet men med endast 60 procents kapacitet. Det är obligatoriskt att bära munskydd vid in- och utgång, men även under föreställningar.

4. Användningen av en munskydd är obligatorisk på alla arbetsplatser i den offentliga och privata sektorn och på öppna utrymmen där regeln om 1,5 meters avstånd inte kan hållas, såsom på torg, busshållplatser och i köer utanför stormarknader. Det rekommenderas starkt för alla medborgare i Attika att bära munskydd även i alla andra sammanhang.

5. Marknaderna utomhus ("laiki") får genomföras med endast 60 procent av jordbruksproducenterna per kategori och med ett avstånd på tre meter mellan varje stånd. Det är obligatoriskt för både producenter och konsumenter att bära munskydd.

6. En strikt maxgräns på sex personer vid restaurang- eller kafébord.

(Information från gtp.gr 2020-09-15)

2020-08-28

Biträdande minister för civilskydd och krishantering Nikos Hardalias meddelade den 28 augusti att en förlängning med 14 dagar av flera säkerhetsåtgärder kommer att göras.

Bortsett från den obligatoriska användningen av munskydd utomhus och inomhus på Lesbos och Zakynthos är fester, mässor, processioner, marknader och sammankomster över nio personer förbjudna från och med 06:00 på lördag 29 augusti på dessa två öar.

Han meddelade även att restriktiva åtgärder förlängs med två veckor på öarna Paros, Antiparos, Mykonos, Korfu, Kreta, Santorini och Kos, regionerna Halkidiki, östra Makedonien och Thrakien, Attika samt Thessaloniki, Larissa, Karditsa, Pella och Pieria och slutligen norra Grekland.

Ett negativt testresultatet (PCR) före ankomst till Grekland förlängs också att gälla till och med 19 september för de som anländer med flyg från Sverige, Belgien, Bulgarien, Rumänien, Förenade Arabemiraten, Malta, Albanien, Nord Makedonien och Spanien.

(Information från amna.gr 2020-08-28)

2020-08-14

Idag meddelade Greklands vice krishanteringsminister, Nikos Hardalias, en ny rad försiktighetsåtgärd, inklusive extra begränsningar för öarna Paros och Antiparos.

Här är ett par exempel som gäller till och med 24 augusti och som kan påverka dig som resenär i Grekland:

 • Utöver tidigare nämnda landsområden kommer restauranger, klubbar och nöjesplatser i Attika-området (inklusive Aten), Saroniska bukten och Kithira hålla stängt från midnatt fram till kl. 07.00.
 • Tidigare insatser på ön Poros förlängs till och med 24 augusti

Angående Poros och Antiparos gäller från och med 15 august- 24 augusti följande:

 • Alla offentliga evenemang ställs in
 • Högst nio personer får samlas i offentliga eller privata utrymmen
 • Högst fyra personer får sitta vid varje bord - sex stycken om de är släktingar i första led.

I området Attika ställs alla kulturevenemang in till och med 31 augusti. Myndigheter i Attika meddelade även att slumpmässiga tester kommer att genomföras på resenärer som återvänder från öarna till hamnarna i Pireus och Rafina under söndag 16 augusti.


Hellenic Civil Aviation Authority (HCAA) utfärdade i onsdags nya luftfartsdirektiv (NOTAM) med uppdaterad information om passagerarflyg till Grekland från totalt 12 länder (Turkiet, Albanien, Norra Makedonien, Bulgarien, Rumänien, Förenade Arabemiraten, Malta, Sverige, Tjeckien, Belgien, Spanien och Nederländerna).

Enligt ett nytt direktiv kommer alla resenärer som anländer till Grekland från och med 17 augusti från följande länder; Sverige, Tjeckien, Belgien, Spanien, Nederländerna, Albanien och norra Makedonien att vara skyldiga att visa upp ett negativt testresultat (PCR) för Covid-19 vid ankomsten. Detta gäller fram till måndag 31 augusti. Testet får inte vara äldre än 72 timmar när resenärerna kommer in i Grekland.

Det negativa testresultatet (PCR) för coronavirus måste vara gjort vid ett certifierat diagnostiskt centrum och resultatet måste vara på engelska när det presenteras för grekiska kontrollmyndigheter. Testresultatet måste innehålla passinformation eller ID-information.

Det är flygbolagen som måste kontrollera om passagerarna har ett negativt Covid-19-test före flygningen. Flygbolag som inte uppfyller denna skyldighet kommer att ansvara för hemresan av passagerare på egen bekostnad.

Barn under tio år behöver inte visa upp ett negativt testresultat.

(Information från gtp.gr samt travel.gov.gr 2020-08-14)

2020-08-10

Idag måndag 10 augusti har ny restriktioner presenterats av regeringen:

 • Från och med 17 augusti måste resande till Grekland som kommer från Belgien, Tjeckien, Nederländerna, Spanien och Sverige visa upp ett negativt coronavirus-test (PCR) gjort tidigast 72 timmar före avresa.
 • Regeln ovan gäller även för alla som reser in i Grekland via landvägen. Detta gäller även grekiska medborgare och de med grekiskt uppehållstillstånd. Dessutom måste testet ha utförts i landet du reser ifrån, inte i Grekland.
 • Från och med 16 augusti får maximalt 750 personer per dag komma in i Grekland genom Kakavia-gränsen från Albanien.
 • Alla evenemang där publiken står upp, inklusive konserter och föreställningar, får inte genomföras.
 • Alla butiker som av myndigheterna bedöms som nödvändigt kommer att stängas från midnatt till 07:00 varje dag, särskilt i följande områden/ platser:
  Kreta, Östra Makedonien och Thrakien, Thessaloniki, Halkidiki, Larissa och Korfu (inklusive Paxos-öarna) samt öarna Antiparos, Kos, Mykonos, Paros, Rhodos, Santorini och Zakynthos och städerna Katerini och Volos. Förbudet kan komma att utvidgas till andra regioner beroende på epidemiologiska data.

(Information från amna.gr 2020-08-10)

2020-08-06

Regeringens talesperson Stelios Petsas har idag meddeladat att från och med imorgon 2020-08-07 kommer alla gränsövergångar hålla stängt mellan 23.00-07.00 med undantag för den vid Promachonas.

(Information från amna.gr 2020-08-06)

2020-08-05

Igår annonserades ytterligare insatser för att minska smittspridningen i Grekland.

 • Från och med 5 augusti stängs gränsen mot Albanien (Kakavia) mellan klockan 23.00-07.00. Resenärer som kommer via denna gräns ska från och med 16 augusti sitta i självkarantän i sju dagar på den plats man angivit i PLF-formuläret.
 • Alla typer av event ombord båtar förbjuds.
 • Beroende på smittspridning kan barer och klubbar komma att stängas lokalt.
 • Böter för att inte använda anisktsmask på kontor där personalen möter medborgare, kyrkor, mataffärer, lokaltrafik och taxi, sjukhus, kliniker och vårdcentraler, butiker, apotek och salonger samt i hissar och andra trånga utrymmen är 150 Euro.

(Information från gtp.gr 2020-08-05)

2020-08-04

Uppdaterade regler inom Grekland!

I fredags annonserade den grekiska regeringen nya regler och restriktioner för att hindra smittspridningen av COVID-19 i Grekland. De flesta av de nya/uppdaterade reglerna gäller i första hand till 15 eller 31 augusti.

 • Ansiktsmask ska alltid användas inomhus i offentliga lokaler/butiker etc.
  Detta gäller även kyrkor. Undantag ges för restauranger och för personer med sjukdomstillstånd som inte möjliggör bärande av ansiktsmask.
 • Besök tillåts inte på sjukhus eller på ålderdomshem.
 • Högst 100 gäster tillåts vid bröllop, dop eller begravningar till 31 augusti.
 • Mellan 3-9 augusti tillåts endast sittande gäster på nattklubbar, barer, kafébarer och andra liknande inrättningar.
 • Förbudet att anordna festivaler förlängs till 31 augusti.
 • Distansregler på stränder förlängs till 31 augusti.
 • Nuvarande regler för fritidsbåtar och kryssningsfartyg förlängs till 31 augusti.
 • De generella reglerna kring social distansering förlängs till 31 augusti.
 • Att flyg frånTurkiet tillåts inte landa i Grekland förlängs till 15 augusti.
 • Flyg från Albanien och Nordmakedonien tillåts endast landa på flygplatsen i Aten fram till 15 augusti.
 • Alla resenärer från flygplatser i Förenade Arabemiraten, Bulgarien och Rumänien måste visa upp ett negativt COVID-19-test vid ankomst. Gäller till 15 augusti.
 • Fler avgångar i lokaltrafiken sätts in för att minska trängsel.
 • Ansiktsmask måste bäras på buss, i taxi, i tunnelbanan, på spårvagnar samt på tåg. Hissen vid stationerna får enbart användas av personer med svåra funktionsnedsättningar.
 • Ansikstmask måste användas ombord på färjor, både inom- och utomhus till och med 18 augusti.

(Information från gtp.gr 2020-08-04)

2020-07-28

Information om vad som gäller vid inresa i Grekland hittar ni på följande webbsida: Protocol for Arrivals in Greece (länk)

Jag har valt att inte översätta webbsidan då informationen kan komma att ändras snabbt. För att få så korrekt information som möjligt, besök webbsidan och ta del av informationen som ges där. 

2020-07-13

En representant för det grekiska parlamnetet, Steliso Petsas, meddelade idag att direktflyg från Sverige kommer att tillåtas från och med 2020-07-22. OBS! En förändring av sitiuationen kring COVID-19 kan komma att ändra detta datum. (Information från gtp.gr 2020-07-13)

2020-07-08

Alla som reser in till Grekland måste fylla i ett formulär, Passanger Locator Form (PLF). Tidigare skulle detta göras minst 48 timmar innan anmomst men ändras fr o m 2020-07-09 till minst 24 timmar före ankomst. Se ovan.

2020-06-29

Idag har flera medier rapporterat att premiärministerns möte om öppnandet av Greklands gränser resulterat i att direktflyg från Sverige inte kommer att tillåtas till Grekland förrän 15 juli. Både gtp.gr och amna.gr skriver om detta. 

Informationen om vad som gäller för oss svenskar kan med andra ord skifta snabbt och det är vikigt att alltid kolla vad som gäller med berörda myndigheter om du planerar att resa till Grekland.

2020-06-17

Utrikesdepartementet häver avrådan från ickenädvändiga resor till Grekland från och med 30 juni.

Då var det dags för ytterligare en uppdatering utifrån vad grekiska utrikesministeriet har beslutat enligt sidan gtp.gr 2020-06-16. (gtpr= Greek Travel Pages)

Regler mellan 15/6- 30/6

Ankomst till flygplatsen i Aten: Om du kommer från en flygplats inom EU som finns med på EASA-listan eller om du kommer från Italien, Spanien, Nederländerna, Sverige, Albanien och Norra Makedonien, kommer du att testas vid ankomst. En övernattning ska ske på antingen ett av grekiska staten bestämt hotell alternativt på ett valfritt hotell / boende (i Aten). Om testet är negativt kan besökaren sedan resa till sin slutdestination. Om testet är positivt sätts besökaren i karantän under övervakning i 14 dagar.

Ankomster från andra flygplatser än de som är med på EASA-listan eller ovan nämnda länder genomförs enbart slumpmässiga test vid ankomst. Efter att testet är genomfört är besökaren fri att resa till sin slutdestinationen. Om testet är positivt sätts besökaren i karantän under övervakning i 14 dagar.

Ankomst till flygplatsen i Thessaloniki: Alla besökare testas vid ankomst. En övernattning antingen på ett av grekiska staten bestämt hotell eller på ett valfritt hotell / boende (i Thessaloniki) krävs.

Regler från 1 juli och framåt

Alla flygplatser i Grekland öppnas.

Alla besökare som anländer med från flyg, bil eller båt kommer att genomgå slumpmässiga tester vid ankomst. Efter att testet är genomfört är besökaren fri att resa till sin slutdestination. Vid ett positivt testresultat kommer besökaren att kontaktas och placeras i 14-dagars karantän. Utgifter täcks av den grekiska staten.

2020-06-15

I samband med denna uppdatering har jag raderat en hel del äldre information i denna artikel.

I lördags meddelade Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis att Grekland välkomnar gäster tillbaka till landet, men med säkerhet som högsta prioritet.

Det är klart att Greklandshjärtat slår ett extra slag men det innebär i princip inget nytt jämfört med vad man tidigare har gått ut med när det kommer till resandet. Och UD´s avrådan från utlandsresor kvarstår, än så länge till och med 15 juli.

Men! Grekland har verkligen arbetat hårt med att hitta säkra och hållbara lösningar för att kunna ta emot turister igen. Här är några delar av det som Grekland har infört i syfte att skapa en säker turism. OBS! Det här är aktuell information och ändringar kan komma att genomföras beroende på hur situationen förändras.

När det kommer till sjukvård har de skapat ett nätverk med akutsjukvård och medicinska tjänster som förbinder fastlandet med öarna, lokala sjukvårdsinrättningar har skapats samt att de har ökat kapaciteten för akut medicinsk transport via flyg och båt.

Alla Greklands öar har nu tillgång till medicinska tjänster, antingen på plats eller via transport till närmaste inrättning som håller öppet dygnet runt. Vidare har antalet medicinsk personal som är stationerade på öarna ökats.

Här är listan över var de lokala sjukvårdsinrättningarna på de grekiska öarna kommer att finnas:

Sjukhus (dygnet-runt-öppna)

Santorini, Lesbos, Rhodos, Samos, Syros, Chios, Ikaria, Kalymnos, Kythira, Kos, Limnos, Naxos, Leros, Evia (flera orter), Zakynthos, Korfu, Kefalonia, Lefkad, Kreta: Agios Nikolaos, Heraklion, Chania, Reth, Lerapetra, Neapoli, Sitia.

Sjukhus med Covid-19 ICU

Lesbos, Rhodos, Samos, Syros, Chios, Zakynhtos, Korfu, Kreta: Agios Nikolaos, Heraklion, Chania.

Hälsocentraler

Egina, Andros, Ios, Karpathos, Milos, Mykonos, Paros, Patmos, Milos, Amorgos, Samothrake, Thassos, Skiathos, Skopelos, Ithaka, Paxos, Tinos, Salamis.

Regionala kliniker med akutmottagning (dygnet-runt-öppna)

Agistri, Hydra, Poros, Anafi, Sikinos, Folegandros, Astypalea, Lipsi, Kassos, Nisyros, Kimolos, Serifos, Kea, Kithnos, Sifnos, Antiparos, Koufonissi, Kastellorizo, Symi, Tilos, Agios Efstratios, Agathonissi, Therasia, Oinousses, Schinoussa, Fourni, Chalki, Chios, Alonissos, Skyros och Spetses.

Regler/Begränsningar 15/6- 30/6

Flyg

Internationella flygningar tillåts till Aten och Thessaloniki. Om du kommer från en flygplats på EASA-listan eller från Italien, Spanien och Holland kommer du att testas vid ankomst. En övernattning på hotell i väntan på resultat krävs. Om testet är negativt är besökaren i egen karantän i sju dagar. Om testet är positivt är besökaren i karantän under övervakning i 14 dagar.

OBS! Alla flygplatser i Stockholmsområdet finns med på EASA-listan vilket innebär karantän i antingen sju eller 14 dagar beroende på testresultat.

Storbritannien och Turkiet tillåts inte att flyga in till Aten.

Italien, Spanien, Holland, Storbritannien, Turkiet och Albanien tillåts inte flyga in till Thessaloniki.

Båt

Utländska fartyg tillåts inte lägga till i grekiska hamnar.

Fritidsbåtar/ Nöjesbåtar tillåts lägga till om de har personal ombord.

Bil

Gränsen mot Albanien, Nord Makedonien och Turkiet hålls stängda.

Gränsen mot Bulgarien öppnas.

Regler/Begränsningar 1/7- framåt

Flyg

Alla flygplatser i Grekland får ta emot internationella flyg. Alla resenärer kommer att fylla i en särskilld elektronisk blankett, PLF, där man anger sin kontaktinformation i Grekland. PLF-formuläret (länk) kommer att finnas tillgängligt online och även via  en mobilapp.

Inkommande resenärer till Grekland kommer att testas slumpmässigt. Resenärer som testas positivt kommer att flyttas till ett karantänhotell och vara under övervakning i 14 dagar.

Båt

Alla fartyg/båtar tillåts lägga till i grekiska hamnar.

Bil

Gränserna öppnas men om gränsen mot Turkiet öppnas bestäms 30/6.

(All information från gtp.gr 2020-06-15)

Agios Kirikos Ikaria FK
Agios Kirikos, Ikaria. (Foto: Markus Olsson)

Jag utgår från att vi till slut ändå kommer att börja resa till våra favoritplatser igen men kanske med andra förutsättningar. Därför kommer jag fortsätta skriva och drömma om alla fantastiska platser som finns i Grekland. Otämjda Ikaria står på tur i bloggflödet och ett nytt inlägg om denna lite småkaxiga ö finns publicerat här: Fem platser att se och uppleva på Ikaria (länk)

Information om Coronaviruset i Grekland och om att resa just nu:

Sammanfattning på engelska av VisitGreece (uppdateras löpande):
http://www.visitgreece.gr/en/home/about_covid_19

Officiell information från grekiska parlamentet:
https://www.mfa.gr/en/coronavirus-covid-19-useful-information.html

Resenärer i Grekland uppmanas följa lokala myndigheters anvisningar som kan nås här:
https://eody.gov.gr/tag/en/

Artiklar från The Athens News Agency - Macedonian Press Agency (ANA-MPA):
https://www.amna.gr/en

Information från Svenska ambassaden utomlands:
https://www.swedenabroad.se/sv/om-utlandet-f%C3%B6r-svenska-medborgare/reseinformation/nya-coronaviruset/

Artiklar från Greek Travel Pages (GTP):
https://news.gtp.gr/

Information från Utrikesdepartementet:
https://www.regeringen.se/sveriges-regering/utrikesdepartementet/

Copyright 2021 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Contact  | GDPR |  Web: NyWeb