Markus Olsson
Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.
Då var det dags igen! Att njuta lite extra av fetaost på fetaostensdag den 15:e oktober.
I butik finns både fetaost och ostar som liknar fetaost men den riktiga, traditionella fetaosten som får kallas fetaost får enbart tillverkas i vissa regioner i Grekland enligt ett EU-beslut från 15 oktober 2007. Den riktiga fetaosten ska till största delen bestå av fårmjölk men kan även bestå av en viss del getmjölk men får aldrig får överstiga 30 % av den totala mängden mjölk.
För mig är fetaosten synonymt med Grekland och smakminnena tar mig alltid tillbaka till fantastiska semestrar vid Medelhavet med goda vänner och vackra miljöer. Ikväll kommer jag för en stund resa tillbaka till de vackra miljöerna i den grekiska övärlden medan det utanför mitt fönster kommer vara lika svart som natten efter det att mörkret har fallit.
Jag har samlat åtta olika recept med fetaost som någon form av ingrediens, antingen som huvudingrediens eller som smaksättare, från salt till sött.
Kladdkaka med fetaostglasyr. (Foto: Markus Olsson)
Man ska inte underskatta fetaosten när det kommer till sötebröd. Den ger en härlig syra och konstrast mot det söta, framför allt till en sådan söt sak som en kladdkaka.
Receptet hittar du här: Kladdkaka med fetaostglasyr (länk)
Fetaostglass med hallonrippel. (Foto: Markus Olsson)
Fetaost i glass kanske inte låter som den mest klockrena kombinationen men POOOOW! vilken käftsmäll jag fick. I positiv bemärkelse alltså. Glassen får en mjuk cheescakesmak som smeker gommen som det vänaste väsen.
Receptet hittar du här: Fetaostglass med hallonrippel (länk)
Rödbetor med fetaost, valnötter och glasört. (Foto: Markus Olsson)
En enkel sallad som passar både som en förrätt men även som tillbehör till en huvudrätt. Hittar du inte glasört i din butik blir en rödbetssallad med en annan ört minst lika bra.
Receptet hittar du här: Rödbetor med fetaost, valnötter och glasört (länk)
Fetaost- och lökpaj. (Foto: Markus Olsson)
En paj som är lätt att tillaga och som passar bra som ensamrätt eller som tillbehör till skaldjur Ett fullgott alternativ till västerbottenpaj.
Receptet hittar du här: Fetaost- och lökpaj (länk)
Fetaostdipp. (Foto: Markus Olsson)
En enkel fetaostdipp som passar utmärkt till hemmagjorda zucchinichips.
Receptet hittar du här: Fetaostdipp med hemmagjorda zucchinichips (länk)
Stekta äpplen med rosmarin och fetaost. (Foto: Markus Olsson)
Söta, mjuka äpplen med lite syrlig fetaost. Mums!
Receptet hittar du här: Stekta äpplen med rosmarin och fetaost (länk)
Panerad fetaost med citron- och gurksallad (Foto: Markus Olsson)
Denna förrätt kan faktiskt lätt omvandlas till en efterrätt. Byt då ut citron- och gurksalladen till marinerade bär. Sälta och sötma ger en perfekt avslutning på middagen, eller som i det här fallet en perfekt start på middagen.
Receptet hittar du här: Panerad fetaost med citron- och gurksallad (länk)
Dakospizza. (Foto: Markus Olsson)
Det här är ett recept på en riktigt enkel pizza inspirerad av den grekiska förrätten Dakos. Tomater, fetaost och oregano i kombination med bröd. Njut!
Receptet hittar du här: Dakospizza (länk)
Tweet Tipsa en vän
Copyright 2021 mittgrekland.se | Om mittgrekland.se | In english | Contact | GDPR | Web: NyWeb