Blogg 2019

Om mig

Bild till bloggen
Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kalender

Grekland – ett resmål att besöka 365 dagar om året

Grekland – ett resmål att besöka 365 dagar om året

annonsmärkningen

Grekland har otroligt mycket att erbjuda året om, 365 dagar om året. Allt från vandring,välgörande span, mountainbiking till det mer oväntade: skidåkning.

Hälsa & välbefinnande/ Spa/ Termiska källor

Tänk dig följande Aristoteles motto: "Sinnets energi är livets essens".

Välbefinnande är inte bara en fysisk hälsa. Det är en allmän känsla. En känsla av hälsa, kraft och skönhet inombords. Det är en pågående process. Med bland det bästa klimatet i världen med en unik mångfald av natur i kombination med en av de mest hälsosamma dieterna i världen, är Grekland ett perfekt resmål för den som söker efter välbefinnande, såväl själsligt som fysiskt.

Runt om i Grekland finns naturliga källor på över 850 olika platser. Källor vars mineraler har en positiv effekt på oss människor. Mineralerna ger dig en möjlighet att på ett naturligt sätt få behandling för kroniska tillstånd och de kurerande egenskaperna i havsvatten, tång och lera hjälper dig att bemästra stress och ångest samt hjälper dig att hitta din mentala balans.

Evia, även kallad "Euboia", nära Aten är Greklands näst största ö och den tredje största ön i östra Medelhavet.

1.Evia Aidipsos photo GNTO Y Skoulas
Photo: GNTO/Y.Skoulas -Aidipsos

Aidipsos på Evia är förmodligen den mest kända spa-orten i Grekland! Denna vackra lilla stad ligger på norra Evia och nås från fastlandet med färja som avgår från Arkitsa i Fthiotida-regionen i centrala Grekland, bara 152 kilometer från Aten. Med bil eller buss tar det knappt 1,5 timmar från Aten över till Evia via väg E75 och bron som länkar fastlandet och Evia. De läkande egenskaperna från källorna i Aidipsos är kända sedan antiken och nämns i skrifter av Plutarch, Strabo och Aristoteles.

Läs mer: Evia (länk)

Orten Kamena Vourla ligger 178 kilometer norr om Aten och är en av de mest berömda orterna i Grekland då dess terapeutiska egenskaper har varit välkända i många århundraden. Runt 1926 upptäckte kemisten Michail Pertesis den ovanligt höga radonkoncentrationen i vattnet som anses ha ett stort värde för människors hälsa.

2.Kammena Vourla 6568 Fthiotida  photo GNTO M Mandreka
Photo: GNTO/M.Mandreka –Kammena Vourla

Läs mer: Termiska källor (länk)

Korinth

Korinth är en av de mest attraktiva turistmålen i Grekland både för vinter- och sommarsemester. De små byarna med sina underbara stränder lockar besökare både från Aten med omnejd, resten av Grekland men även från utlandet.

Korinth kombinerar en vacker natur med flera turistattraktioner och arkeologiska platser då du kan besöka både antika Korinth, Nemea (känd för sina vingårdar), Heraion, Isthmia, Epidaurus, Mycenae och mycket mer. I norra Korinth möter den gröna växtligheten det blå havet längs oändliga kustlinjer bara 85 kilometer från Aten.
Vid foten av berget Geraneia i den norra delen av Korinthviken ligger kuststaden Loutraki som är internationellt känd för sina källor och span.

Läs mer: Loutraki och Korinth (länk)

3.GNTO - Loutraki
Photo: GNTO/Loutraki

Vrachati ligger tolv kilometer från Korinth och har blivit en stor turistattraktion de senaste åren. Vrachati ligger ett frodigt område nära havet med många tavernor, restauranger och kaféer. Det är också en idealisk destination för familjesemestrar.

3B.VRACHATI
Photo: GNTO/Loutraki

Cykla i Grekland

Att cykla i Grekland är utan tvekan ett sant nöje. Känslan av den frihet som en cykelsemester kan ge har skapat en helt egen resekultur. Grekland har en lång tradition av cykling. Det finns cirka 80 cykelklubbar runt om i landet som bland annat deltar i banracing, liksom i BMX och mountainbiking.

Det finns flera leder att cykla på. Vissa sträckor är riktigt krävande med tanke på den kuperade terrängen, andra sträckor är mindre ansträngande, men minst lika vackra. Oavsett om du är en van cyklist eller motionscyklar så kommer du att upptäcka att Grekland har en underbar natur.

Här får du de bästa cykelupplevelserna:

Attika

I Greklands huvudstad Aten kan du njuta av bergen likväl som havet som verkligen kan utmana cyklister. Hoppa upp på cykeln och följ med oss på en förtrollande resa runt om Atens skönhet. Barn i alla åldrar, sätt hjulen i rörelse... Ta med din familj och ge dig ut på säkra vägar genom parker och på cykelleder. Låt historien vara din guide...

Läs mer: Cykla i Aten (länk)


4.Attica Faliro AthensRiviera Y Skoulas
Photo: GNTO/Y.Skoulas Athenian Riviera Faliro

Thessaloniki

Thessaloniki har en lång tradition inom cykling och har nyligen lanserat ett uthyrningsprogram så att besökare och invånare kan njuta av cykling som en form av rekreation men även som ett sätt att använda cykeln som ett praktiskt alternativt för att ta sig runt i staden.

Läs mer: Cykla i grekiska städer (länk)

5.Thessaloniki white tower photo K Kouzouni
Photo: GNTO/K.Kouzouni-White Tower Thessaloniki

Thessaly

Vissa städer, som till exempel Volos, är tack vare det extremt flacka vägnätet särskilt lämpligt för cyklister. I staden Trikala cyklar många invånare runt om i staden. Det är en del av stadens kultur och är liksom ett aktivt engagemang, inte bara som ett idrottsevenemang, utan också i det sociala livet som helhet i denna vackra stad.

6.Volos Magnisia 002 photo GNTO Y Skoulas
Photo: GNTO/Y.Skoulas-Volos

I Karditsa finns ett omfattande nätverk av cykelvägar, både i innerstaden och i förorterna, med en total längd på cirka 14 kilometer som gör det enkelt för invånare och besökare att ta sig runt om i staden med cykel.

7.Thessaly Karditsa photo Y Skoulas
Photo: GNTO/Y.Skoulas-Karditsa

Läs mer: Cykla i grekiska städer (länk)

Larissa

Larissa är en stad omgiven av frodiga dalar och några av de mest imponerande bergen i Grekland. Larissa, med en befolkning på cirka 130 000 invånare, är en stad där historia och lång tradition inom jordbruket möter det moderna sättet att leva. I norr och öster bildar Kamvounia-bergen, Titaros, Olympus (med den högsta bergstoppen i Grekland på 2 917 meter över havet), Ossa (eller Kissavos) och Mavrovouni ett naturligt område. Här skapar förhållandena ett mikroklimat med en idealisk miljö för vilda djur och växter. Larissa är även ett ekonomiskt centrum i Thessaly med en pågående utveckling inom industrin, såväl som inom tjänstesektorn och är samtidigt omgiven av vackra traditionella byar och städer. Larissa ligger bara 47 kilometer från den vackra stranden Agiokampos (45 minuter med bil), Koutsoupia Beach eller Nea Mesangala Beach vid Olympic Riviera.

Läs mer: Larissa (länk)

8.Larissa City Castle photo Y Skoulas
Photo: GNTO/Y.Skoulas-Larissa City

Mountain Biking i Grekland

Epirus är den regionen i Grekland där kombinationen av branta berg och floder är idealiska för mountainbike-entusiaster. Från norr till söder hejdas bergskedjorna av bördiga slätter och dalar. Epirus skogar och högland är en idealisk miljö för utflykter med mountainbike.

Läs mer: Epirus (länk)

9.Epirus Acheron river photo Y Skoulas
Photo: GNTO/Y.Skoulas-Acheron River

Vandring i Grekland

Du kan utforska Greklands skiftande landskap, med dess vikar och ruiner av gamla städer genom vandring i vackra miljöer. Grekland är helt enkelt optimalt för dem som vill vandra. Det finns omarkerade rutter och välorganiserade vandringsleder. Upptäck "det orörda Grekland" och ta chansen att lära känna lokalbefolkningen i mindre byar längs din vandring.

Läs mer: Vandring (länk)

Berget Olympus

Berget Olympus med dess närheten till både Aten och Thessaloniki (Greklands näst största stad) är idealiskt för dig som tycker om olika aktiviteter. Förutom vandring kan du prova forsränning, jeepsafari och mountainbike. Även klättring är ett inbjudande alternativ eftersom Olympus erbjuder en variation av både svårighetsgrad och uthållighet.

10.Mt Olympos Macedonia Photo GNTO H Kakarouhas
Photo: GNTO/H.Kakarouhas-Mount Olympus

Alonissos

Alonissos är välsignad med sitt genuina landskap omgiven av små öar utspridda i skärgården utanför. Alonissos är en idealisk ö om du vill varva ner och njuta av vandringar omgiven av pinjeträd, olivlundar och fruktträdgårdar. Alonissos är den mest avlägsna ön i ögruppen Sporaderna och är värd för "National Marine Park of Northern Sporades", en tillflyktsort för sällsynta sjöfåglar, delfiner och Medelhavets munksäl (monachus, monachus).

Läs mer: Alonissos (länk)

11.Alonisos Sporades Patitiri 129 GNTO Y Skoulas
Photo: GNTO/Y.Skoulas –Alonisos-Patitiri

Eptálofos (Delphi)

Denna vandringsled är en del av ett område som rekommenderas att gå med en guide. Utgå från byn Eptálofos och vandra hela vägen till antika Delphi, där oraklet en gång har talat.

12.Delfi Photo GNTO C Moustafellou 1
Photo: GNTO/C.Moustafelou-Central Greece Delphi Oracle

Aráchova är en pittoresk by i bergen som ligger vid foten av berget Parnassus i Viotia i södra Grekland. Det är den mest kosmopolitiska vinterdestinationen i Grekland, en stor favorit för passionerade skidälskare och kändisar men även en fantastisk by för dig som önskar koppla av i ett vackert bergsområde med moderna faciliteter.

Läs mer: Aráchova (länk)

13.Arachova Viotia 004 photo GNTO K Vergas
Photo: GNTO/K.Vergas-Central Greece-Arachova

Är du en naturälskare? Söker du den typ av spänning som kommer att trigga ditt adrenalin? Då är Karpenisi den idealiska destinationen för att uppleva detta då det finns en mängd av aktiviteter för dig under hela året. Så, slösa inte bort din tid, ta en tur till hjärtat av grekisk natur och se raviner med imponerande vattenfall, täta skogsområden och forsande vatten!

Läs mer: Karpenisi (länk)

14.KARPENISI P.MOURMAS 1
Photo: GNTO/Compliments of P.Mourmas- Karpenisi

Aristotelian vandring -Berget Athos i Halkidiki

I Athos-området, i Halkidiki, bara 500 meter från den havsnära byn Olympiada, möts besökarna av en fantastisk naturlig, kulturell, historisk och kulinarisk blandning när det kommer till landskap och olika fenomen. På bergsryggen av det frodiga berget Aristoteliska, skyddat av Natura 2000, växer tusentals träd från växtfamiljen Fagaceae samt 404 olika växter och örter. Samma växter som en gång hjälpte Alexander den store att känna igen asiatisk flora. Dess sluttningar korsas av hundratals vandringsleder som sammanlänkas i Aristotelian Walk, den viktigaste vandringsleden i Europa.

Läs mer: Berget Athos (länk)

15.Aristotelian Walk Following Aristotle GNTO Archive
Photo: GNTO Archive-Aristotelian Walk

Klättring

Under antiken var höga toppar en symbol för skydd och frihet, men de var också utmaningar för människan som alltid skulle utforska jordklotets gränser. Klättring är fortfarande en tradition i Grekland som erbjuder många höjder att ta sig an.

Kalymnos (Dodekaneserna)

Redan på 1990-talet började rykten om Kalymnos gigantiska klippor sprida sig bland klättrare och sedan dess har människor från hela världen kommit hit. Det finns cirka 80 klättringsleder, alla väl markerade. Potentialen för att hitta nya vägar och områden att klättra är också stor. Den bästa tiden att besöka Kalymnos klippor är i september.

16.Kalymnos Photo GNTO N Smalios
Photo: GNTO/N. Smalios-Kalymnos

Läs mer: Klättring på Kalymnos (länk)

Peloponnesos i södra Grekland

När det kommer till klättring i Grekland finns det en viss utmaning att ta sig an Taygetos-berget. Du kan ta dig till toppen igenom både klättrings- och vandringsleder. Om du väljer att klättra kan det göras via till exempel en ravin. I genomsnitt tar det två till tre dagar att nå toppen.

Läs mer: Taygetos (länk)

17.Taygetos Peloponnese photo GNTO A Bonetti
Photo: GNTO/A. Bonetti- Taygetos

Skidåkning i Grekland

När de flesta tänker på Grekland föreställer de sig öarna med små vita hus och en bakgrund av blått hav och blå himmel. Men sanningen är att Grekland är ett land med berg, några av dem ganska höga, och tack vare de höga höjderna finns det även ganska mycket snö.

Kan du föreställa dig en kombination av en kryssning i den grekiska övärlden, en middag eller lunch på en taverna vid havet och med en helg fylld av skidåkning? Lägg dessutom till ett besök på Akropolis och det berömda nattlivet i Aten eller en resa till närliggande antika ruiner i Delphi eller Argolis?

Alla människor som älskar vintern vet att när temperaturen sjunker ökar adrenalinet! Skidorterna i Grekland erbjuder spänning till alla som älskar vintersporter. Så på med skidorna och/ eller din snowboard och upptäck landets bästa "dolda" skidorter.

Läs mer: Topp fem mindre kända skidorter i Grekland och vintersemester i Grekland (länk)

18.GNTO SKI ELATOHORI
Photo: GNTO/Elatohori Ski Center-Pieria

Läs mer: Vintersemester och skidanläggningar (länk)

Fågelskådning

Observationsplatser för fågelskådning i Grekland finns i alla viktiga fågelområden och för mer information om fåglar rekommenderas du att besöka de informationscenter som finns i alla grekiska våtmarker av internationell betydelse. Dessa informationscenter finns i elva grekiska våtmarker med "International Importance" (Ramsar Wetlands).

Dessa elva våtmarker är av internationell betydelse för att bevara fågelarter som är utrotningshotade. Under de senaste åren har dessa informationscenter upprättats för de olika våtmarkerna.

19.Evros DeltasBirds 9756 photo H Kakarouhas
Photo: GNTO/H.Kakarouhas-Thrace, Evros River Delta

Läs mer: Evros Delta (länk)

20.Thrace Dadia birds photo H Kakarouhas
Photo: GNTO/H.Kakarouhas-Thrace, Dadia Forest

Läs mer: Skogen Dadia (länk)

Copyright 2021 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Contact  | GDPR |  Web: NyWeb