Blogg 2019

Om mig

Bild till bloggen
Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kalender

Ioannina- en charmig stad på det grekiska fastlandet

Ioannina start

Jag vet inte riktigt varför jag har fastnat för Ioannina. Eller jo, det vet jag ju egentligen om jag tänker efter. Jag vet att jag har fastnat för det otroligt vackra läget mellan de praktfulla bergen intill sjön Pamvotida. Jag vet att jag har fastnat för hennes mäktiga historia och hennes föreningen med det nya. Jag vet att jag gillar det brutalromantiska i förfallna byggnader och det moderna livet innanför slottets massiva murar. Jag vet att hon förenar det klassiskt grekiska jag vanligtvis upplever med något helt nytt.

Vy mot Ioannina
Vy mot Ioannina från ön Nissos. (Foto: Markus Olsson)

Ioannina ligger i Epirus, en av Greklands 13 administrativa regioner, ungefär 100 kilometer inåt landet från den västra kusten där öar som Korfu och Paxos ligger strax utanför. Invånarantalet är runt 100 000 om du räknar med de små förorterna och Ioannina är dessutom en av Greklands största universitetsstäder. Studenterna, arvet från det ottomanska regerandet och givetvis alla invånare skapar en underbar atmosfär i staden vars tydligaste landmärke är det gamla slottet med anor från 528 efter Kristus. Bakom de höga och massiva murarna finns ett eget litet samhälle där en del av Ioanninans invånare fortfarande bor i skydd för illvilliga besökare. I en del av det gamla slottet ligger även museét för silvermside som visar på den långa, gedigna historien Ioannina har med denna ädla metall.

Slottsområdet Ioannina
Inne i slottsområdet, Ioannina. (Foto: Markus Olsson)

Läs mer: Uttflykt från Parga- The silversmithing muesum i Ioannina (länk)

Ioanninas historiska centrum är fylld av gågator kantade med museum, butiker, restauranger och barer. Det finns en samlingspunkt i nästan varje hörn och mina 48 timmar på plats gav bara ett smakprov på Ioanninas alla tillgångar.

Ioannina 2
Ioannina. (Foto: Markus Olsson)

Jag har för vana att strosa omkring på gator och i gränder i timtal när jag besöker en plats och Ioannina erbjuder ett myller av passager och prång att konstant ändra rikting i när en ny möjlighet dyker upp. Överallt erbjuds en tänkbar kopp kaffe, en drink, en bit mat eller en affärslokal med lockande varor. Passa på att ta tillvara stadens fingerfärdighet när det gäller silver eller varför inte njuta av regionens bästa baklava?

Utflykt till ön Nissos (Nisos)

Kloster Nissos
Kloster på Nissos, Ioannina. (Foto: Markus Olsson)

En tur till ön Nissos är ett måste när du är i Ioannina. Med en båtresa på cirka 15 minuter når du en förtrollande plats långt bortom stadens lärm och myller. För två Euro enkel resa får du dessutom njuta av det vackra landskap som omger Ioannina och båtresan ger dig även utsikt över Ali Pasha moskén i slottets citadell och Ioanninas siluett vid Pamvotidas västra strand.

Nissos Ioannina
Nissos, Ioannina. (Foto: Markus Olsson)

Ett besök på ön ger en märklig känsla av komplett harmoni och intensvi kommers i en slags uttömmande symbios. Visst låter det motsägelsefullt på något sätt?

När du kliver i land möts du direkt av ett par tavernor som serverar öns specialitet, grodlår och ål, men fortsätt längs den stenlagda gatan förbi intensiva baklava- och sötsakskonsulenter och vidare till en helt magisk plats: byns centrala torg i skydd av ståtliga trädkronor. Trots besökarnas sorl finns det en slags grundläggande tystnad som nästan går att ta på och ordet påfrestning känns oerhört avlägset. Njut av en kaffe under lövverkets skugga och inhalera det kompletta lugnet.

Frappe Nissos
Frappé vid torget på Nissos, Ioannina. (Foto: Markus Olsson)

Den smala gatan tar dig vidare igenom byn till en rad försäljare, nya öppna platser med serveringar och vidare till de kloster som finns på ön. Eller ännu hellre, vik av från huvudgatan och gå längs de stenlagda stigar som byggdes i samband med klostren från 1200-talet och upptäck öns rikliga frodighet mellan de olika monastiska institutionerna.

Att bara vara i Ioannina under 48 timmar gör henne givetvis inte rättvisa utan området i sig erbjuder veckolånga upptäcktsmöjligheter: bergsvandringar, grottbesök, vaxmuseum och förstås alla antika lämningar som finns här.

Läs mer: Ancient Theaters of Epirus- en resa i en av Greklands vackraste regioner (länk)

Hur du kommer till Ioannina:

Från Aten når du Ioannina via den nya motorvägen på bara fyra timmar om du väljer att hålla dig på marken. Inrikesflyget tar dig dit på en timme.

Från Thessaloniki kan du billedes nå Ioannina på cirka fem timmar via den motorväg som knyter samman de två städerna.

I dagsläget flyger Apollo sina charterresenärer till Parga via Ioanninas flygplats så en flygstol med dem är också en möjlig väg att nå Ioannina.

Copyright 2021 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Contact  | GDPR |  Web: NyWeb