Blogg 2019

Om mig

Bild till bloggen
Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kalender

Maria Callas- opera när den är som bäst

Maria Callas

En vacker dag i början på maj hade jag förmånen att bli inbjuden till en filmvisning om den grekiska operaikonen Maria Callas. Jag kan motvilligt erkänna att jag faktiskt inte visste så mycket om henne och hennes höga toner mer än att hon i själva verket har funnits. Och opera är inte den musikstil som jag i första hand laddar min musiklista med. Men med tiden har jag fått uppleva att opera berör och att opera kan fylla ett tomrum som ingen annan musikstil kan. Därtill har jag alltid varit fascinerad av livsöden och filmen vi fick se, Our Own Maria Callas, visar ett känsligt porträtt av operadivan och hennes liv.

Babis Tsokas
Babis Tsokas berättar om filmproduktionen. (Foto: Markus Olsson)

Filmens regissör, Babis Tsokas, var på plats och berättade om hur hans första tanke med filmen utgick från Maria Callas föräldrars födelseby, Messinia, men hur projektet expanderade i takt i möten med engagerade personer. Filmens ursprungliga fokus på Messinia flyttade snart ut i övriga Europa och till USA och hela Maria Callas liv.

Filmaffisch Maria Callas

Filmen kastar ljus på bland annat Marias komplicerade relation till sin mor och hennes största kärlek Aristotle Onassis och förlusten av hans passion. Maria Callas livsöde berör likväl som hennes kraftfulla röst som fortfarande åtnjuts av operaälskare, unga som gamla. Maria Callas italienska fans gav henne smeknamnet La Divina och kanske är det just det hon var, en diva. En lidelsefull diva med trasiga relationer.

Maria Callas har gjort mängder av inspelningar under sina aktiva år och det finns gott om material att ta del av för den som är nyfiken på denna drottning inom operan. Än idag genomförs tillställningar i Maria Callas ära och längre ner i texten kan du se några av de kommande arrangemangen. Tänk bara på en sådan sak som hologramkonserterna som genomförs runt om i Europa!

Maria Callas historia

Maria Callas, eller Maria Anna Cecilia Sofia Kalogeropoulou som hon döptes till, föddes den 2 december 1923 i New York av grekiska föräldrar som nyligen hade emigrerat till det förlovade landet i väster. Maria var i grunden moderns stora förhoppning om att föda en son och Maria blev därmed en stor besvikelse i moderskapet. Det sägs att det tog flera dagar innan föderskan ens tittade på sin dotter. Besvikelsen över att inte få en son färgade den komplicerade relationen mellan dotter och mor livet igenom.

Maria Callas föräldrar valde att gå skilda vägar efter närmare 15 år i Amerika och Marias mamma tog sina döttrar och flyttade till Aten. Där började Maria att studera på musikkonservatoriet för att sedan redan som 18-åring debutera på operascenen i Aten.

Ryktet om den unga potenta operasångerskan bredde ut sig och hon gjorde sig snabbt ett namn. Ett namn som 1950 tog henne till Europas största operahus La Scala i Milano. Ett par år innan debuten på La Scala hade Maria gift sig med den äldre italienska affärsmannen Giovanni Battista Meneghini som sedan kom att bli hennes manager.

1959 blev Maria och hennes man inbjudna till Aristotle Onassis yacht i Medelhavet och en ny värld öppnade sig för Maria där hon förälskade sig djupt i Onassis. Maria och Govanni gick skilda vägar och Maria inledde ett förhållande med Onassisi som varade till och från i nio år. Under tiden blev hennes scenframträdande alltmer sällsynta då hon hellre ägnade sig åt sin stora kärlek. Maria hoppades innerligt på giftermål och barn men Onassis gifte sig istället oväntat med Jacqueline Kennedy vilket förkrossade den solida operadivan. Ett av Marias mest kända citat är sprunget ur relationen med Onassis: "First I lost weight, then I lost my voice, and now I've lost Onassis."

Maria Callas hade en bred repertoar med det mesta från dramatiska roller som Puccinis Turandot till koloraturroller som "Amina" i Bellinis La Sonnambula.

Maria Callas avled den 16 september 1977 i sitt hem i Paris där hon allt mer ensam spenderade de sista åren. Callas avled troligtvis till följd av en hjärtattack och hennes aska ströddes efter hennes önskan i Egeiska havet.

Filmer/dokumentärer om Maria Callas

Det finns flera dokumentärer om Maria Callas varav några äldre fortfarande går att få tag på, några har precis släppts och en är på gång där minsann Noomi Rapace porträtterar primadonnan.

  • Callas: A Documentary (1978) by Tony Palmer vinnare av bästa dokumentär i musik och dans på Master of Art Film Festival
  • Maria Callas: Life and Art (1987) by Alan Lewens & Alistair Mitchell
  • Callas Forevever (2002) by Franco Zeffirelli
  • Callas: Maria Callas- Living and Dying for Art and Love (2004) by Steve Cole
  • Maria by Callas: In Her Own Words (2017) by Tom Wolf
  • Our Own Maria Callas (2017) by Babis Tsokas

Låtlista med Maria Callas

Om du är nyfiken på att lyssna på Maria Callas effektiva stämma kan jag rekommendera denna låtlista på Spotify:

YouTube-kanal med Maria Callas

Klicka på YouTube-loggan för att komma till kanalen med Maria Callas:

2000px-YouTube Logo 2017.svg

Det här är mitt favoritstycke med Maria Callas:

 

Just nu och kommande evenemang om Maria Callas

Första bilden är hämtad från wikimedia.org och sista bilden är en avfotad filmaffisch från visningen i maj.

Copyright 2021 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Contact  | GDPR |  Web: NyWeb