Blogg 2019

Om mig

Bild till bloggen
Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kalender

Fem anledningar att resa till Grekland i september

Startbild Grekland i september

Några av mina bästa greklandsresor ha varit utanför den mest intensiva högsäsongen (juli-augusti) när de stora turistmassorna har lämnat landet och havet är behagligt varmt, klimatet som en svensk sommar och priserna är mer överkomliga. Tänk dig möjligheten att förlänga sommaren i september och samtidigt skona den slitna plånboken jämfört med den tiden på året då klungorna av turister regerar på de grekiska öarna.
Här kommer några förevändningar till varför du ska begära ytterligare några semesterdagar för en resa till Grekland i september:

Vädret

Vädret i september är som en "normal" svensk sommar med sköna och behagliga temperaturer där Medelhavets omhuldande vatten är tilltalande varmt. Kvällarna är angenämt ljumna medan dagarna fortfarande ger en skön värme. Dessutom regnar det sällan i september vilket gör att en septemberresa är ganska solsäker.

Iraklia Grekland September
Vorini Spilia Bay i september, Iraklia. (Foto: Markus Olsson)

Även om vi har haft en brutalt bra sommar här hemma i Sverige så kommer det snart en brun period med regn och lera. Så varför inte ta möjligheten att förlänga denna magiska varma årstid med en vecka på en kobbe i Medelhavet?

Mer om medeltemperaturer under året i Grekland hittar du här: Vädret i Grekland (länk).

Färre turister

I september har de stora turistmassorna deserterat från Grekland och invånarna i länderna runt Medelhavet har återgått till arbetet efter sina semesterperioder. Färjorna är inte längre överfulla och det är lättare att få tag på ett schysst boende. Proppfulla restauranger är inte lika vanligt och allt har liksom börjat gå i ett litet saktare tempo. Det är lugnare, tystare och mer rofyllt.

Om du gillar att spendera lata dagar i en strandförlagd solstol är nu utbudet av dessa betydligt större och du behöver inte längre sicksacka dig fram mellan solkrämsindränkta ben, uppblåsbara vattenleksaker och kylväskor.

Naxos Solstolar
Lediga solstolar utanför högsäsong på Agios Prokopios Beach, Naxos. (Markus Olsson)

Om du även värdesätter arkeologiska lokaliteter så har de ansenliga köerna till dessa reducerats till en mer nätt rad av väntande semesterfirare.

Priset

I och med att färre turister åker till Grekland i september ökar konkurrensen om att fånga upp dem och priserna på boende sjunker till skillnad mot högsäsongen i juli-augusti. Jämförelsevis kan du göra bra fynd och till och med kanske hitta ett boende med bättre standard till en kostnad som annars bara hade räckt till en enkel boning.

Om du tar en sen charterresa kan även priserna på dessa ha sjunkit i och med att skolorna har börjat och efterfrågan på resor har minskat. Back to school kids!

Förlänga sommaren

Markus mittgrekland Paros
Laddar depåerna, Paros. (Foto: Markus Olsson)

Att resa i september är ett bra sätt att förlänga sommaren på, att dra ut lite på den där varma sköna säsongen med sol och bad innan mörkret och kylan gör sitt intåg. Det är en bra chans till att ladda energidepåerna inför hösten och det mindre attraherande arbetet. D-vitamin är viktigt för hela vinterhalvåret och varför inte minska vinterhalvåret med en vecka eller så och lagra lite mer av det organiska ämnet?

Festivaler

Grekland är en perfekt plats att berika sin svultna själ med musik- och kulturevenemang. Det är inte bara D-vitamin vi behöver bunkra upp inför den mörka perioden på året utan även tillskott av kultur- och matupplevelser kan understödja kampen mot det kommande mörkret.

Det finns en rad festivaler som genomförs och/eller avslutas i september. Allt ifrån dans, musik, teater och film till mat, color-run och öl. Om du är sugen på att fylla på det kulturella inre väsendet kan du hitta flera festivaler via All About Festivals (länk). 

Nyfiken på att öluffa? Kolla in mittgrekland.se's sida om att öluffa (länk)!

Copyright 2021 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Contact  | GDPR |  Web: NyWeb