Blogg 2019

Om mig

Bild till bloggen
Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kalender

Fem saker att se och att göra på Donoussa i Småkykladerna!

Fem saker att se och göra på Donoussa

Okej, det här inlägget är på något sätt nästan självskrivet då småvuxna Donoussa är så pass liten att det som finns att se och att göra liksom ryms i min ena hand. Men det betyder inte att hon vare sig är tråkig, enformig eller ointressant. Tvärtom! Så mycket som jag har njutit av att vara på en plats har jag knappast gjort någon annanstans. Och jag tror att vi som hittar hit uppskattar Donoussa särskilt för hennes litenhet och avskalade kommers.

1 Corona Borealis i StavrosVid stranden i Stavros ligger en strandbar som heter Corona Borealis.
Vid stranden i Stavros ligger en förtrollande härlig strandbar som heter Corona Borealis.
Vid stranden i Stavros ligger gudomligt behaglig strandbar som heter Corona Borealis.

Corona Borealis Bar Donoussa 20180418

Till förföriska takter av jazzifierade poplåtar satt jag flera eftermiddagar vid ett av borden närmast stranden och njöt av öl och klassisk barmeny. Ölutbudet är riktigt bra här och är du nyfiken på öl från grekiska mikrobryggerier så har de flera sorter att njuta av. Det är få ställen där livet liksom känns så komplett som på denna plats så missa inte Corona Borealis när du är på Donussa. Baren ligger inbyggd bland stora pinjeträd med blicken ut mot den vita stranden och det blågröna havet.

Förresten nämnde jag att det vid stranden i Stavros finns en strandbar som heter Corona Borealis?

2 Kalotaratissa med Mesa Beach ver 2 1
På Donoussas nordöstra sida ligger byn Kalotaritissa, ja eller om man nu kalla de få husen som ligger där för by, med stranden Mesa Ammos Beach. Stranden är till skillnad från de övriga på Donoussa lite ruff med stenar och drivved men vattnet är som en badbalja med smälta Vicks Blå-karameller. Och vem älskar inte att tumla runt i ett sådant vatten?

Mesa Ammos Beach Donoussa 20180418

Strax ovanför stranden ligger otroligt nog en taverna vars namn jag inte riktigt minns men det jag istället minns är den fantastiska maten. Jag åt något så enkelt som Spanakorizo, spenat med ris, men oj vad det var gott! 

Mythos i Kalotaritissa Donoussa

Du kan antingen vandra hit på drygt en timme från Stavros eller ta dig hit med valfritt fordon. Donoussas lilla buss går också hit flera gånger om dagen.

3 Kedros Beach
Donoussa har berikats med riktigt fina stränder och det är svårt att säga vilken som är den vackraste. Stranden i Stavros är riktigt fin men det är även Kedros Beach som ligger 15- 20 minuters gångväg österut från Stavros.

Kedros Beach Donoussa 20180418

Stranden har fin, mjuk sand och ligger i en värnande bukt med bergsväggar på båda sidor som en skyddande famn. Bakom den oansenliga serveringen ligger en oorganiserad camping som i början av juni (2017) inte var särskilt belagd. Stranden är omtyckt av nudister men du är inte ensam om du använder badkläder. Många snorklar vid Kedros Beach tack vare den goda sikten i det klara vattnet.

4 Mersini med Livadhi Beach
På Donoussas sydöstra sida ligger byn Mersini med otroligt nog två tavernor (2017). Utsikten från dessa är riktigt praktfull och efter att ha vandrat ner och upp ifrån Livadhi Beach sitter en maträtt på någon av dessa inte dumt. Själv blev jag utan mat då tavernorna inte hade öppnat för säsongen men jag njöt åtminstone av en stor portion utsikt.

Mersini Donoussa 20180418

Livadhi Beach når du genom att vandra ner för den bitvis stenlagda leden som tar vid strax under en av tavernorna. Stranden är riktigt fin och vattnet är otroligt klart och alldeles turkost. Även denna strand är populär hos nudister och liksom vid Kedros Beach finns en oorganiserad camping precis bakom stranden. Under säsongen går det även badbåt ifrån Stavros hit men annars vandrar du till Mersini på drygt en timme alternativt tar dig dit med den lilla lokalbussen.

Livadi Beach Donoussa 20180418

5 Vandringen
Donoussa är en riktigt skön ö att vandra på. Du kommer runt ön på en dag om du ligger i men med sköna pauser för att njuta av utsikten på kan du dela upp vandringen på två dagar. Om starten på vandringsturen är i huvudbyn Stavros kan du antingen välja att vandra österut mot Mersini eller västerut mot Kalotaritissa. Vandringsleden går som en cirkel runt ön med möjlighet till några avstickare.

Vandring Donoussa 2

Längs vandringen finns det välskapta stränder att bada vid och i både Mersini och i Kalotaritissa kan du fylla på energidepåerna vid de tavernor som ligger där.

Vandring Donoussa 20180418

Vandringen är i sig inte särskilt utmanande men det är bland annat kraftig stigning från Kalotaritissa i riktning mot Stavros västerut. Tänk på att det inte växer några träd på Donoussa så ta med rikligt med vatten och skydda dig för solen.

Vill du läsa mer om Donoussa kan du göra det här: Donoussa.

Copyright 2021 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Contact  | GDPR |  Web: NyWeb