Blogg 2019

Om mig

Bild till bloggen
Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kalender

Taverna Diporto i Aten- en undangömd taverna med kultstatus

Det dyker hela tiden upp nya platser att besöka på min Greek bucket list. Det är som att ju fler gånger jag är i Grekland desto fler magiska platser blir jag varse om. En sådan plats, som jag i en intervju med Alexandra Pascaloido hörde talas om redan för ett par år sedan, är den "osynliga" tavernan Diporto intill Central Market i Aten.

I källaren på en 150 år gammal byggnad ligger detta vattenhål mitt i stadens myller av trafik, dofter och vardagsliv. Det finns ingen skylt som visar var det är och ordet restaurang eller taverna finns inte heller att beskåda. Någon tryckt meny kan du inte heller hålla i din hand utan här serveras helt enkelt det som lagas för dagen. Ofta är det grekisk sallad (ibland spetsad med pepperoncini), vita bönor kokta i tomatsås, kokt get-, fläsk- eller nötkött med grönsaker och någon fiskrätt. Min favorit Fava (en slags hummus på gula ärtor) finns oftast också, både som egen rätt eller i sällskap med till exempel aubergin.

Längs ena väggen radas gamla ekfat upp och på vänster sida när du kommer ner för de farligt vinklade trappstegen ligger köket. Det finns endast tio bord i lokalen och inte ett enda av dem går att reservera utan finns det plats så finns det. Stämningen är sådan att gästerna ofta delar bord med varandra medan de väntar på sitt egna bord. Ofta blir gästerna sittandes där de först blev placerad och nya bekantskaper knyts. Vem du hamnar bredvid kan vara allt ifrån affärsmän, advokater, artister, invandrare och förstås en del nyfikna turister. Diporto lockar till sig alla, en plats dit alla går för att äta fräsch, genuin grekisk husmanskost oavsett social bakgrund eller etnicitet.

För mig kommer det garanterat bli ett besök här när jag kommer ner i maj och det ska bli spännande att få uppleva denna kultförklarade plats.

Hitta hit:

Läs Greek Gastronomy Guides artikel om Diporto här:

Copyright 2021 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Contact  | GDPR |  Web: NyWeb