Blogg 2019

Om mig

Bild till bloggen
Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kalender

En grekisk matupplevelse

I fredags hade jag privilegiet att vara inbjuden till en kulinarisk upplevelse med fokus på kordiala råvaror, innerliga drycker och ömt tillagade rätter ifrån mitt absoluta favoritland Grekland. För en grekofil som jag är det förstås en dröm inbäddad av dofter, smaker och till och med känsel som jag aldrig ville vakna upp ifrån. Arrangör för tilldragelsen var grekiska ambassaden i Stockholm, Office for Economic & Commercial Affairs, som hade bjudit in leverantörer, inköpare och ett par bloggare att får uppleva Greklands stora variation och kvalité av råvaror och livsmedel.

Grekiska ambassadören Dimitrios Touloupas IG
Grekiska ambassadören Dimitrios Touloupas. (Foto: Markus Olsson)

mittgrekland och pellasinspiration
Jag och Petra Nordin från Pellasinspiration (länk).

Närmare en tredjedel av Greklands export kommer ifrån jordbruket och har under senare år blivit en allt viktigare inkomstkälla för landet. Och i takt med att allt fler hittar en väg att återvända till ett skäligt liv med hjälp av jordbruket kommer sektorn säkert att fortsätta expandera. En av frågorna som lyftes under eventet var hur grekiska livsmedel ska kunna bli ett mer självklart val vid sidan av andra länders dominanta positioner. Ett avstamp är förstås att hitta plattformar för att nå ut med produkterna så att de blir mer lättillgängliga för oss konsumenter.

Bränna av aubergin
Tillagning av auberginröra. (Foto: Markus Olsson)

Kock dekorerar mat
Dekoration av taramasalata. (Foto: Markus Olsson)

Ett land i kris är givetvis ett tungt ok att bära och som tar lång tid på sig att lätta, men ur kris kommer också styrka, ambitioner och initiativkraft. Många är dem som har återvänt från karga städer till böljande landskap för att komma hem till det jordbruk som de en gång lämnat bakom sig. En ny generation livsmedelsproducenter har helt enkelt vuxit fram. Med nya idéer, variationer och med annan kunskap frodas lusten att tydligare sätta Grekland på kartan när det kommer till kulinariska upplevelser. Upplevelser som har sin grund i jordbruket. Den senaste tidens skifte till ekologiska och naturliga ingredienser inom den grekiska jordbrukssektorn leder också till ett helt annat mervärde för det som produceras.

Sesambröd och oliver
Bröd och oliver. (Foto: Markus Olsson)

Kock skär upp kött
Uppskäring av charketurier. (Foto: Markus Olsson)

Under dagen fick vi provsmaka allt ifrån marmelader, ostar, bröd, olivoljor, vin, charkuterier och grönsaker till omelett, röror, inläggningar, pajer och efterrätter. Variationen var på något sätt nästan ogripbar och totalt hänförande, allt tillagat av en äkta grekisk kock.

Vin från Samos
Provsmakning av vin från Samos Wine (länk). (Foto: Markus Olsson)

Det är alltid roligt att får träffa engagerade människor som brinner för sin sak vilket jag också gjorde under denna dag. Ett möte som kom att leda till ännu en ny upplevelse. Denna eskapad kommer i ett särskilt blogginlägg under nästa vecka, ett blogginlägg som kommer att handla om en av Stockholms nya kulinariska pärlor. En plattform för att hitta organiska, välsmakande livsmedel ifrån Grekland.

Matevent
"Connecting through Gastonomy Event". (Foto: Markus Olsson)

Min egen förmåga att laga grekiska maträtter, eller åtminstone maträtter med inspiration från det grekiska köket, är i jämförelse något begränsad men det går självklart att få till riktiga välsmakande anrättningar själv. Se mittgrekiskakök (länk) för mina egna recept på grekisk mat.

Copyright 2021 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Contact  | GDPR |  Web: NyWeb