Blogg 2019

Om mig

Bild till bloggen
Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kalender

Hantverksöl ifrån Grekland

Greklands position som vinland flyttas allt längre fram tack vare att projekt som Attica-Wine and Food Experience arbetar för att lyfta fram grekiska viner i ett ännu starkare ljus. Och med rätta! Grekiska viner är så mycket mer än Retsina som för övrigt sitter riktigt fint en het sommareftermiddag när dagens upplevelser summeras på en solvarmbalkong. Men, det är inte bara den ädla drycken vin som Grekland skapar utan även prima öl och framför allt hantverksöl.

Grekisk öl Fix
Fix. (Foto: Markus Olsson)

Mythos Beer
Mythos. (Foto: Markus Olsson)

Vi har väl alla njutit av de svalkande, stora ölsorterna som Mythos, Alpha och Fix, lättillgängliga på snabbköp och tavernor. Men många regioner i Grekland brygger även egna lokala ölsorter, ofta handgjorda och producerade i små mängder. Flertalet av dem kommer från små eller familjeägda mikrobryggerier och når aldrig den industriella tillverkningens klor. Något att utforska för en ölstörstande varelse som jag med andra ord. Här kommer tips på några hantverksöl som går att njuta av i Grekland. I Sverige är de svåra att få tag i men kan finnas på vissa barer och restuaranger. 

Volkan Beer
Volkan. (Foto: Markus Olsson)

En av de ölsorter som allt oftare syns i barerna är den fumaroliska ölen Volkan. Volkan har blivit synonym med Kykladernas vulkaniska pärla Santorini där man i bryggprocessen blandar lavastensfiltrerat mineralvatten och lokala ingredienser som vindruvshonung och Kitron-essens ifrån Naxos för att skapa Volkans särskilda karaktär. Volkans olika ölsorter är Volkan Santorini Blond, Volkan Santorini Black, Volkan Santorini Grey och Volkan Santorini White.

Nissos Pilsner är den första grekiska ölen som har fått silvermedalj i European Beer Star 2014 och det bara två år efter det att bryggeriet startade. Nissos produceras på Tinos och är en opastöriserad öl med en långsam fermenteringsprocess, traditionell, helt naturlig och innehåller varken konserveringsmedel eller tillsatser. Andra ölsorter är Nissos organic All-Day Lager, 7 Beaufort- Strong Dark Pilsner och Nissos Tholi-naturally hazy.

En annan opastöriserad öl är Fresh Chios Beer. Ölen kommer, som namnet avslöjar, från ön Chios och har kommit att få ett landsomfattande erkännande och finns nu över hela Grekland och är därmed ganska lätt att hitta i flera barer och på restauranger.

Siris Microbrewery, som bland annat producerar Voreias Beer, ligger i Serres och grundades så sent som 2013. Företaget har kapacitet att producera nästan 260 000 liter öl årligen fulla av dofter, rika smaker och lång eftersmak. Några av deras bästsäljande etiketter är Pilsner Beer och I.P.A. Beer. Därutöver tillverkar de Sout beer och Wit Beer.

På Rhodos bryggs öl vid bryggeriet Magnus Magister. Deras ölsorter Magnus Lager och Knights Beer of Rhodos är fullkorniga öl producerade på traditionellt sätt. De producerar även en weissbier, Magnus Weiss, med tydlig smak av humle och jäst.

Corfu Beer är en öl från ett bryggeri med samma namn, vilket är det första bryggeriet som gör äkta ale i Grekland. Bland ölsorterna finns Red Ale Special, Dark Ale Bitter, Amorosa Weiss, Contessa Ipa, Royal Ionian Pilsner, Ionian Epos, Ionian Gold och 1842 Ginger Beer.

På Greklands näst största ö Evia ligger bryggeriet Septem som är ett mikrobryggeri som producerar opastöriserad öl sedan 2009. De producerar bland annat öl som heter efter varje dag i veckan, till exempel Monday´s Pilsner, Thursday´s Red Ale, Friday´s Pale Ale, Saturday´s Porter elelr Sunday´s Honey Golden Ale.

På Kreta ligger sedan 2017 bryggeriet Lafkas som gör handgjord, opastöriserad och ofiltrerad öl. Deras öl, White Mountains, är en Triple Hop Pale Ale som är en fusion av kretensiska ingredienser.

Sknipa Beer
Sknipa. (Foto: Markus Olsson)

Sknipa Beer i Thessaloniki använder sig till 80 % av grekiska råvaror i tillverkningen av sina Sknipa Strong Ale, Sknipa Lady Saison Ale och Sknipa Bold Session Ale. Till och med utrustningen som används i bryggningen är tillverkad i Grekland. Jag har ännu inte varit i Thessaloniki men fick möjligheten att njuta av en Sknipa en sen eftermiddag på Schinoussa. Solen började närma sig horisonten, cikadorna hade börjat spela och jag satt på en av restaurangerna balkong och blickade ut över ängarna med betande getter. Ren och skär grekisk magi.

Utbudet av lokalproducerade ölsorter är på ett sätt oändligt och visst blir man sugen på att testa dem? Ett fantastiskt ställe i Aten att prova olika grekiska ölsorter på är Beertime som ligger i området Psiri som är ett av mina favoritställen att landa på när jag kommer ner till Aten. En oas i den kokande kitteln Aten.

Här hittar du Beertime:

Är du nyfiken på fler hantverksöl och hur de uppskattas av öldrickare? RateBeer är ett community där öl betygsätts av ölentusiaster och via denna länk, RateBeer, kan du läsa om de grekiska öl som har fått högst betyg.

Copyright 2021 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Contact  | GDPR |  Web: NyWeb