Markus Olsson
Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.
Giouvarlakia, eller grekiska frikadeller i citronsås, har jag faktiskt aldrig provat på i Grekland och därför hade jag inga referenser att luta mig mot när jag här om dagen för första gången gav mig på att laga rätten. Jag började med att googla efter recept på Giouvarlakia och jag hittade ganska få variationer men i en del recept utesluter man de färska kryddorna. Personligen föredrar jag att smaksätta köttfärs med färska kryddor och i detta fall ger de frikadellerna mer karaktär.
Citronsåsen som frikadellerna kokas ner i kallas för Avgolemono och är en sås som används till allehanda rätter så som kycklingsoppa, kåldolmar och frikassé. Såsen är enkel på sås sätt att den egentligen bara innehåller ägg och citron men ska röras ner i en buljong som smaksatts av grönsaker eller kött för att få mer djup i smakerna.
Om jag ska vara helt ärlig så var jag lite skeptisk till denna maträtt men jag kan lova att den är riktigt god. Giouvarlakia är en rätt som har rena, klara smaker och ger verkligen mersmak.
Giouvarlakia. (Foto: Markus Olsson)
Receptet hittar du här Giouvarlakia (länk)
Läs även andra bloggares åsikter om Grekland, grekisk, Medlehavet, recept, matblogg, frikadeller, citron.
Tweet Tipsa en vänCopyright 2021 mittgrekland.se | Om mittgrekland.se | In english | Contact | GDPR | Web: NyWeb