Blogg 2019

Om mig

Bild till bloggen
Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kalender

Min topp-fem-lista över årets Greklandsupplevelser

Året börjar lida mot sitt slut och därmed också Greklandsåret 2017. Det blev två stycken underbara resor till Grekland i år och jag hoppas att det kan bli ännu fler under 2018. Jag kan ju liksom aldrig få nog av detta land och dess natur, kultur, gastronomi och folk. Jag vill känna, smaka och prata Grekland så ofta det bara går och jag gör mina tappra försök med min webbsida, min matlagning och min närvaro på sociala medier, allt medan jag fantiserar om och planerar min nästa resa söderut.

Min första resa 2017 avgick 23:e maj med sedvanlig start i Aten för att sedan med inrikesflyg ta mig till en försynt ö som jag under några år varit riktigt nyfiken på: Skyros. Trots att vädergudarna inte riktigt var på min sida fick jag några fina dagar på ön i Sporaderna och åkte därifrån med en känsla av en ö som möter oss turister med viss blyghet, en ö som inte riktigt har förstått sin fulla potential. Efter en mellanlandning i den kokande kitteln Aten fortsatte jag med färja ner till en gammal kär vän, Naxos. Här hade jag bestämt mig för att upptäcka några av de platser som jag ännu inte har tagit mig tid att besöka som till exempel Kykladernas högsta berg Zas (Zeus).

Efter Naxos fortsatte jag till Schinoussa, en av öarna i Småkykladerna, eftersom jag har en lätt dragning till det småskalig och ensliga. Utanför säsong är just det väldigt märkbart på en ö som Schinoussa och det fanns tillfällen när min ensamma steg ekade mellan husväggarna i den lilla byn. Efter Schinoussa fortsatte jag till Donoussa som lockade med samma förutsättningar men istället fick jag uppleva en helt annan känsla trots sin litenhet.

Efter Donoussa blev det ett par dagar i min favoritstad Aten igen och ett möte med Antonella och Jonas som driver webbsidan untraveled.se för alla oss som är nyfikna på vad både Aten och resten av fastlandet har att erbjuda. I oktober igen visade kompassen riktning mot samma stad och ett nytt med untraveled.se Jag hade tidigare aldrig rest ner i oktober och jag möttes både av 25 grader och strålande sol och jag hade några fantastiska dagar med möjlighet att röra mig i de områden som jag ännu inte har upptäckt ordentligt.

Om jag summerar året och gör det nästan omöjliga att försöka lista årets fem toppupplevelser så blir det med mycket möda (allt är i princip toppupplevelser) på följande sätt:

1. Donoussa- helheten

Mat vid Corona Borealis Bar Donoussa
Mat vid Corona Borealis Bar, Donoussa. (Foto: Markus Olsson)

Donoussa är en liten ö med ett stort välkomnande som har hittat en skön nivå på turism och vardagsliv. En fantastisk ö med otroligt fina stränder och bra vandring.

2. Naxos-Zas

Vilar på toppen av berget Zas Naxos
Vilar på toppen av Zas, Naxos. (Foto: Markus Olsson)

Visst är det något speciellt att bestiga ett berg med epitetet "det högsta"? Zas är Kykladerna högsta berg men med en vandring som de flesta klarar av med en belöning av en underbar utsikt.

3. Aten-weekend i oktober

Anafiotika Aten
Anafiotika, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Att besöka metropolen Aten på hösten ger en riktigt energikick med skön temperatur och färre turister.

4. Skyros- Chora

Gata i Skyros stad Grekland
Chora, Skyros. (Foto: Markus Olsson)

Chora på Skyros ligger högt ovanför kusten och har just de där snirkliga gränderna som får dig att vilja gå runt nästa hörn bara för att se vad som gömmer sig där.

5. Schinoussa- vyerna

Vägen mot Mesaria och Psili Ammos
Vy på Schinoussa, Skyros. (Foto: Markus Olsson)

Lilla Schinoussa bjuder på vågiga landskap med vyer som får dig att stanna upp och bara njuta av skådespelet.

Copyright 2021 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Contact  | GDPR |  Web: NyWeb