Markus Olsson
Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.
Aten är ett myller av hus, trafik och människor. Var du än dig vänder finns en bil, en moped, en husfasad och en massa människor. Det låter, det oftar och det känns men det är precis just det om är en av de anledningarna till att jag älskar denna stad. Så mycket puls, så mycket liv. Men trots att det är just det som gör Aten så levande så finns det även skarpa kontraster i fyra-miljoners-staden där fågelkvitter ersätter motorljud, där små organiska trähus ersätter betongfasader och där växterna konkurrerar ut människorna. Jag pratar om Diomidous botaniska trädgård i Atens ytterområde Haidari.
Diomidous botaniska trädgård, Aten. (Foto: Markus Olsson)
Diomidous botaniska trädgård är faktiskt en av sydöstra Europas största botaniska trädgårdar med sina 460 hektar och runt 2 500 olika växtarter i tyglade parkområden och i vilda träddominerade domäner. Det finns anlagda dammar för vattenälskande växter, stenpartier för de som tillber det karga och spaljéer för de som strävar uppåt. Inrättade planteringar för de som stolt visar upp sig och partier för de ouppfostrade.
Diomidous botaniska trädgård, Aten. (Foto: Markus Olsson)
Diomidous botaniska trädgård anlades så sent som på 1950-talet och öppnade först för allmänheten 1975. Parken är organiserad utifrån geografi och olika teman, alltifrån grekisk mytologi, det gamla testamentet till ekonomi som symboliseras av den moderna handeln av grönsaker, frukt och kryddor. Om du kan grekiska kan du dessutom läsa dig till det ordnade arrangemanget på de skyltar som bryter växtkraftens utbredande.
Diomidous botaniska trädgård, Aten. (Foto: Markus Olsson)
Det finns flera ingångar till parken men jag rekommenderar huvudentrén där du direkt till höger har ett kafé och det område som heter Dendronas trädgård. Dendronas trädgård är indelad i sex sektioner med träd från hela världen: olivträd, akacior, cedrar, kokosnöt och eukalyptus bara för att nämna några. Det är lätt att förtrollas av växtligheten och av de abrupta uppenbarelserna av träd som på något sätt inte riktigt ska växa där. Helt klart fascinerade.
Diomidous botaniska trädgård, Aten. (Foto: Markus Olsson)
Att ta sig till Diomidous botaniska trädgård är ett mindre projekt i sig men väl värt mödan. Antingen gör du som jag och tar den blå tunnelbanelinjen i riktning mot Aghia Marina som också är linjens slutstation. Därifrån tar det cirka 30 minuter att promenera till parken. Gör du inte som jag, så hoppar du på en buss vid tunnelbanestationen och låter busschauffören tala om när du ska hoppa av.
Diomidous botaniska trädgård, Aten. (Foto: Markus Olsson)
Copyright 2021 mittgrekland.se | Om mittgrekland.se | In english | Contact | GDPR | Web: NyWeb