Blogg 2019

Om mig

Bild till bloggen
Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kalender

Naxos bortom stränderna

Naxos, Kykladernas drottning, är en av de öar som har bland de mest variationsrika miljöerna med stränder, berg och dalar. Oavsett av vilken anledning du åker dit så finns det alltid något mer att göra. Man ska givetvis inte underskatta Naxos otroligt fina stränder, och jag lovar det finns gott om dem, men vill du bryta strandhänget mot något annat är det bara att välja och vraka ur Naxos gedigna utbud av byar och antika lämningar.

Trots att jag varit på Naxos flera gånger så har jag bara upplevt en bråkdel av vad som finns att ta del av. I det här inlägget återger jag nåra av de pärlor som jag har fått erfara hittills och jag ser verkligen fram emot att få upptäcka nya guldkorn.

Apiranthos

Apirantos by Naxos 2
Apiranthos, Naxos. (Foto: Markus Olsson)

Apiranthos, cirka en timme med buss från Chora, är för många en av Naxos vackraste byar med all marmor som framför allt utgör gatstenarna men även vissa husfasader. Byn kallas därmed även för marmorbyn. Invånarna i byn kommer ursprungligen från Kreta varifrån de flydde från turkarna på 1600-talet och byggde upp sina nya hem cirka 500 meter över havet. Apiranthos består av smala gränder och har flera tavernor i början av byn tack vare de stora turistgrupper som brukar komma med buss från Chora. I byn finns hela fyra museer; ett geologiskt museum, det naturhistoriska museet, folklivsmuseet och ett arkeologiskt museum.

Chalki

Chalki Halki Naxos
Chalki, Naxos. (Foto: Markus Olsson)

Chalki är en rofylld liten by som ligger i Tragea-dalen med flera kyrkor från den bysantinska perioden. Just under den bysantinska perioden var Chalki Naxos huvudstad och det märks bland annat på vissa av husen med sina brokiga fasader. I Chalki råder mins sagt lugn och passa på att njuta av en lunch i skuggan vid det lilla torget mitt i byn.

I Chalki ligger även Naxos äldsta destilleri från 1896, Vallindras, som bränner citronlikören Kitron. Destilleriet är öppet för allmänheten och du kan få hela processen förklarad för dig och provsmaka likören eller köpa den i destilleriets butik.

Chalki ligger cirka 16 kilometer från Naxos stad och är en bra utgångspunkt för några märkta vandringsleder.

Demetertemplet

Demetertemplet Naxos 1000
Demetertemplet, Naxos. (Foto: Markus Olsson)

En av de mest rogivande platser som jag har upplevt i Grekland är Demetertemplet som ligger vackert belägen ungefär mitt på Naxos med odlade terrasser runtom. Demetertemplet är daterat från runt 530 f. Kr. och har i modern tid återställts till ungefär 40 % av sitt forna jag. Templet är byggt utav Naxos fina marmor till ära av Demeter som var spannmålets gudinna. Tempel till just hennes ära är ofta byggda i områden där marken var bördig och gav rika skördar vilket är lätt att förstå när du väl är på Naxos.
Templet ligger strax utanför byn Ano Sagri, cirka tolv kilometer från Naxos stad.

Träd Demetertempel Naxos
Vid Demetertemplet, Naxos. (Foto: Markus Olsson)

Filóti

Torget i Filoti Naxos
Torget i Filóti, Naxos. (Foto: Markus Olsson)

Naxos största och mer kända by är Filóti vid foten av berget Zas. Många vandrare utgår från Filóti vid en hike upp på Kykladernas högsta berg . Mitt i byn ligger ett stenlagt torg med en tät lövkrona som skänker välbehövlig skugga under de hetaste timmarna på dagen. Runt om torget ligger de flesta tavernorna i byn och skapar en perfekt oas efter en tur upp på Zas.

Filóti ligger cirka 20 kilometer från Naxos stad.

Museum i Filoti Naxos
Museum i Filóti, Naxos. (Foto: Markus Olsson)

Keramik

Pottery Limpertas Manolis Naxos
Pottery Limpertas Manolis, Naxos. (Foto: Markus Olsson)

Många öar i Grekland har en rik historia när det kommer till keramik och Naxos är inget undantag. En liten keramiker som jag har kommit att fastna för är Pottery Limpertas Manolis som ligger mellan Ano Sagri och Chalki i den lilla byn Damalas. Här har hantverket gått i arv från far till son och Manolis visar stolt upp sin förmåga när du är där. Tyvärr har jag endast en liten mugg från Limpertas Manolis men den är värd sin vikt i guld då den ger fantastiska resminnen vid varje mun kaffe jag dricker ur den.

Koronos

Koronos Naxos
Koronos, Naxos. (Foto: Markus Olsson)

Bergsbyn Koronos är uppbygg på båda sidor om en bergsskreva och är en rätt anspråkslös men ändå charmig by. I mitten av sluttningarna möts de båda sidorna med flera tavernor under ett prunkande täcke av vin, vildvin och andra klätterväxter. I de smalaste av gränder ligger privatboenden längs sluttningarna och än en gång kan jag inte låta bli att fascineras över den grekiska byggkonsten.

Kouros vid Melanes

Kouros vid Melanes Naxos
Kouros vid Melanes, Naxos. (Foto: Markus Olsson)

Kouros vid Melanes som aldrig blev klar, är drygt sex meter lång och ligger i ett skogsparti strax utanför en av Naxos nordligaste byar, Melanes, cirka 50 kilometer från Chora. Statyn har ett brutet ben och tros vara anledningen till att den ligger kvar här istället för att den transporterades till sin beställare.

I området finns två stycken kouroser varav den ena ligger relativt nära vägen och det något spartanska kaféet. Den andra ligger en kort promenad inåt från vägen och som du enkelt hittar via en liten grusad väg.
Det finns ytterligare en kouros (betyder ung man) på Naxos och som också benämns Dionyssosstatyn. Den är den mesta kända av dem och är över tio meter lång och ligger strax utanför byn Apollonas på norra Naxos.

Naxos stad (Chora)

Taverna Old Town Naxos
Naxos Old Town. (Foto: Markus Olsson)

Chora har mellan 4000- 5000 invånare och är byggd i traditionell kykladisk stil med vita sockerbitshus med blå detaljer. Staden har en vid och luftig hamnpromenad som är kantad av tavernor och restauranger blandad med små servicebutiker, resebyråer och bankkontor. Kvällstid är trafiken avstängd och ger ett trevligt tillfälle att strosa omkring på promenaden för att till slut slå sig ner på en mysig restaurang med utsikt över hamnen och havet. Lika vid och luftig som hamnpromenaden är så är Old town precis bakom hamnpromenaden smal och snäv med sina vindlande gränder. Här kan du lätt tappa orienteringen men förr eller senare leder en av de små gatorna ut i den öppna miljön igen. Du kan inte alltid lite på kartan över området men på husväggarna sitter ofta små pilar uppsatta som visar vilken riktning du ska ta. En del av Old town utgörs av Kastro, den medeltida venetianska borgen från 1260-talet, och är den högsta punkten i Chora. Kring Kastro finns arkeologiska museet och venetian museet och Agios Antonios-katedralen som alla är värda ett besök.

Vandring

Vilar på berget Zas Naxos
På toppen av berget Zas, Naxos. (Foto: Markus Olsson)

Naxos är en utmärkt ö för vandring. Köp en vandringskarta på plats och välj ut de leder som du tycker passar dig. Hör efter på en resebyrå om det är någon form av partier som du helst undviker. Många vandringsleder utgår från de byar som ligger runt om på Naxos som du når med buss eller med eget fordon. Jag tycker att Naxos är en bra ö att köra själv på med bra om än till viss del smala vägar. Att hyra eget fordon ger dig en mer avslappnad vandring utan att behöva tänka på att passa busstider.

Att vandra upp på Kykladernas högsta berg, Zas, är en relativt enkel vandring som de flesta klarar av. Läs mer om vandring upp på Zas här.

Är du nyfiken på vad Naxos har mer att erbjuda så kan du läsa mer om Naxos här.

Här hittar du alla sevärdheter:

Copyright 2021 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Contact  | GDPR |  Web: NyWeb