Blogg 2019

Om mig

Bild till bloggen
Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kalender

Vad kostar det att öluffa? Öluffa i Grekland med budget

En fråga som jag ofta får är hur mycket det kostar att öluffa, om det är billigare eller dyrare att öluffa än vad en charterresa kostar och om det finns tider under året då det är billigare att resa än andra? Jag skulle säga att med planering går det att öluffa till en lägre kostnad än flera andra reseformer. Det gäller bara att vara ute i god tid och kanske resa under en tid på året när betydligt färre gör det.

Karta med pass 2017
Reseplanering. (Foto: Markus Olsson)

Om vi börjar med vilken tid på året du ska resa för att komma ner i kostnader så handlar det kort och gott om att undvika högsäsongen. Högsäsongen för turismen i Grekland är under juli och augusti med fullbokade charterplan och fullbelagda hotell. När juli går över i augusti så tar även grekerna semester och många åker ut till öarna för att komma undan hettan på fastlandet och kanske återvända till familjehuset som en tidigare generation lämnat bakom sig. I och med trycket på anläggningar och boende så stiger också priset på en övernattning. På vissa platser kan priset trissas upp till det dubbla, ibland ännu mer. En rätt enkel ekvation egentligen, utbud och efterfrågan.

Vill du därför ha en lägre boendekostnad när du luffar runt bland öarna så är maj, början på juni eller september en bra tid att göra det på. Jag reser oftast i slutet på maj/början på juni och bor i regel i dubbelrum som ligger på cirka 25 euro/natten. Ibland ingår frukost, ibland inte. Oavsett vad så finns det i princip alltid ett brummande kylskåp på rummet för lite yoghurt och pålägg.

När du har landat i vilken tid på året som du vill åka så är det dags att börja spana efter förmånliga flygpriser. Samma ekvation gäller här, utbud och efterfrågan, men du kan också hitta bra priser på flyg om du är ute i god tid. Det finns undersökningar gjorda när du ska boka en flygbiljett för att komma undan så billigt som möjligt. Läs mer iett av mina tidigare blogginlägg här: När bokar man den billigaste resan? (länk)

 Flygplan-med-vy
Flyg över de grekiska öarna. (foto: Markus Olsson)

Om jag har tur så brukar jag hitta direktflyg Stockholm-Aten för dryga tusenlappen tur och retur. Ibland har det hänt att en mellanlandning i Tyskland ger ett förmånligare pris om det är svårt att hitta fördelaktiga direktflyg. Ofta förlängs resan med bara någon timme och tiden kan kanske vara värd en lägre flygkostnad.

Färja i solnedgången Öluff Grekland
På väg mot Anafi i Kykladerna. (Foto: Markus Olsson)

När du väl är på plats bland kobbarna i Medelhavet kan du även göra val som påverkar dina utgifter. Det gäller framför allt transporterna mellan öarna. Här kan du välja mellan snabbåtar och de mer långsamma färjorna. Om du har tiden så sparar du en hel del pengar på att ta de mer långsamma färjorna. Det är för övrigt ett resesätt som jag själv föredrar då jag älskar att vara på väg, kunna sitta ute på däck och se arkipelagen glida förbi bortom relingen. Har du anlag för sjösjuka så är även de stora färjorna att föredra då de står sig bättre i Medelhavets vågor än vad katamaranerna gör.

En resa under en vecka med besök på två öar landar på cirka 3500 kronor i fasta kostnader (flyg, båt och boende). Till det kommer transporter till och från flygplatsen (flygplatsen- hamnen i Pireus har vanlig tunnelbanetaxa), mat och dryck och annat som man vill unna sig på en resa.

Så ja, en båtluff i Grekland kan vara rätt överkomlig med lite planering. Och ja, en chartervecka kan du möjligtvis hitta för samma peng. I slutändan handlar det helt enkelt om vilken typ av resa du vill göra.
Är du sugen på att planera en öluff? Läs mer på mittgreklands.se´s sida Öluffa (länk).

Copyright 2021 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Contact  | GDPR |  Web: NyWeb