Blogg 2019

Om mig

Bild till bloggen
Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kalender

Öluffa i Grekland- att ta sig dit och ut bland öarna

Att öluffa i Grekland är för mig ett ämne som liksom kommer från en outsinlig källa och jag kommer ständigt tillbaka till frågor som hur och när. Och ämnet går att skriva om, om och om igen då nya förutsättningar, nya erfarenheter och nya tips hela tiden skapar nya perspektiv på resandet och själva öluffandet.

Färja ankommer Naxos
Färja ankommer Naxos. (Foto: Markus olsson)

Jag har nyss kommit hem från årets öluff och jag har nu besökt totalt 36 olika öar i den grekiska övärlden. Och jag tycks aldrig tröttna. Redan nu sitter jag vid mitt slitna köksbord och funderar på vilka öar jag skulle vilja besöka nästa år. Blir det äntligen de Joniska öarna med Korfu, Zakynthos och till exempel Lefkas? Känslan just nu säger att det nog blir så men vi får se. Mycket hinner förändra sig under ett år.

Mikri Vigla Beach Naxos
Mikri Vigla Beach, Naxos. (Foto: Markus Olsson)

Jag verkligen älskar reseformen att luffa runt bland öar och för den som ska ut på sin första öluff kan jag rekommendera en rutt som gjorde att jag kom att förälska mig totalt i Grekland och i det här sättet att resa på. Rutten Santorini- Ios- Naxos- Paros- Santorini bland öarna i Kykladerna är verkligen Grekland i kubik, i alla fall när det kommer till den klassiska bilden av vita sockerbitshus med blå detaljer och helt magiska stränder. Grekland är förstås mycket, MYCKET, mer än så men att möta Grekland i Kykladerna för första gången är ett fantastiskt sätt att hälsa på detta varma och vackra land.

Fira Thira Santorini
Fira, Santorini. (Foto: Markus Olsson)

Att starta sin öluff direkt ute i övärlden är ett smidigt sätt att omedelbart landa i konceptet. Min första öluff startade på Santorini, en av de öar som troligtvis är en av de mest vykortsavbildade med staden Fira (Thira) som klamrar sig fast längs bergets sluttning högt över havet. Jag tog mig dit med Apollo som slussar charterresenärer till Santorini hela säsongen. Det var enkelt och prisvärt att boka en flygstol samt boende första natten. Det är en rutin som jag så här elva år senare fortfarande håller fast vid, alltså att boka boende första nätterna innan jag reser iväg. Jag tycker att det efter en lång resdag är skönt att veta att boendet i alla fall är klart och att transporten till det redan är uppgjord, antingen med researrangören eller med den som äger boendet. Som förstagångsöluffare kan jag verkligen rekommendera att nyttja en researrangörs koncept och kontakter. Hur du med mer erfarenhet sedan väljer att resa är en annan sak, med reguljärflyg till Aten eller om du hakar på en researrangör får platsen för öluffen avgöra tycker jag. Välj det som är smidigast, mest prisvärt och tryggast.

Den här gången för elva år sedan med Apollo löpte helt smärtfritt med transport både till och från flygplatsen på Santorini, boende första natten och jag tror till och med vi var med på den klassiska välkomstdrinken för charterresenärerna. Det var ett bra sätt att starta min första öluff på och skapade många fina reseminnen.

Vill du veta mer att öluffa? Kolla in mittgrekland.se´s öluffarsida här: Öluffa

Copyright 2021 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Contact  | GDPR |  Web: NyWeb