Blogg 2019

Om mig

Bild till bloggen
Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kalender

Om att resa på egen hand- ensamresenär

Första gången jag reste på egen hand så var jag rätt nervös och målade upp det ena katastrofscenariot efter det andra. Jag råkade ut för både allehanda otyg och resetroll. Tyvärr är jag förbannad med förmågan att skapa fiktiva händelseförlopp som inte sällan leder till apokalypsen. Och visst händer det saker som inte är roliga att lösa själv men det går och det stärker. Oavsett vad som har hänt mig på mina öluffarresor så har det alltid löst sig och det har alltid funnits gästvänliga greker som har givit en hjälpande hand. Stora fåriga händer och små lenhyade. Någon med bara fyra fingrar och någon med obehagligt långa naglar på.

Jag är knappast en primo uomo utan ser mig själv mer som en introvert varelse som gärna vandrar ohjälpt längs gamla åsnestigar, hittar en öde sandstrand och läser en god bok vid ett tavernabord i solnedgången. Jag behöver inte dela den upplevelsen med någon där och då även om jag förstås uppskattar sällskap. Jag möter alltid någon eller några som söker kontakt, som vill dela en upplevelse, dela tips eller dela resväg för en stund. Beroende på vilken typ av person du är så kan du välja hur stor del av din resa som du ska spendera själv. Första gången jag reste på egen hand blev jag förvånad över hur många det egentligen är som reser själva, andra ensamresenärer att slå sällskap med. Även om man som jag är lite tillbakadragen så har det alltid funnits andra personer som söker sällskap och som frågar om de får slå sig ner.

Antiparos hängmatta
Njuter av att vara själv, Antiparos. (Foto: Markus Olsson)

Skulle det vara så att allt för få individer slår ser ner är att vara frågvis ett bra sätt att söka kontakt. Fråga om tips, vart de är på väg, om de har hittat några pärlor de vill dela med sig av eller om de kan rekommendera ett boende. Du märker ganska snart om de är intresserade av att hänga eller ej. Våga ta lite plats och visa att du är intresserad. Ju fler gånger du gör det desto mindre blir motståndet att inte våga ta plats.

Som öluffare så finns det en sak som jag kan tycka är lite jobbig att göra på egen hand och det är att förlita sig på att det finns rumsuthyrare på plats i hamnen när jag kliver i land. Utöver att jag vanligtvis fantiserar ihop hur jag får sova under en gren så har jag varit med om när det på en liten ö inte funnits något ledigt rum. Visserligen under högsäsong på ett en riktigt liten kobbe och visserligen rörde det inte mig eftersom min inbillningsförmåga hade sett till att jag hade bokat boende i förväg. Men ändå! Därför bokar jag ofta boende via någon av de vanliga bokningssajterna på nätet i innan jag kommer fram, inte bara hemifrån utan även på plats.

Förutom att jag kan få lite kris i tankeprocesserna när det kommer till boende så finns det ett par till saker jag inte gillar att göra själv när jag är på luffen:

  • Att nästla mig in på knökfulla restauranger och göra anspråk på det enda lediga bordet för fyra personer. Man skulle kunna tro att jag har fått utstå en sträng luthersk uppfostran som hellre placerar mig under ett bord vid toaletten snarare än tar plats som vilken annan besökare som helst. Så är dock inte fallet men det finns ett slags inbyggt motstånd att göra anspråk hos mig.
  • Beställa drinkar på en bar. Skulle mot all förmodan ett illvilligt sagoväsen vilja mig ont så är det ett ypperligt sätt att komma åt mig. Nej, jag tar hellre en öl, gärna Mythos, som öppnas vid bordet.

Saker som jag däremot uppskattar när jag reser på egen hand är:

  • När nya bekantskaper uppstår som troligtvis annars inte hade kommit till. När trollen blir till älvor och hobbitar.
  • All tid för mig själv ger också tid för eftertanke. Sakta men säkert inser jag att katastroferna uteblir.
  • Varje resa ger en extra centimeter till kroppslängden. Skönt för en annan som är tre äpplen hög.

Jag tycker om att resa själv oavsett var mina tankar för mig. Jag startar ofta min Greklandsresa med en veckas sällskap som sedan reser hem när jag ger mig hän åt den grekiska arkipelagen. Det är en skön kombination. Funderar du på att resa själv för första gången så har jag fem tips du kan tänka på när du ska ut och resa på egen hand:

  1. Ta med en bok eller två. Ett skönt tidsfördriv lata dagar på stranden och kan vara behagligt att ta till när du sitter still bords och inte vill stirra rakt ut i luften.
  2. Dator/surfplatta. Något att fixa lite bokningar och dylikt med eller varför inte ladda ner en serie att ha att titta på om kvällarna känns trista.
  3. Dela upp dina pengar och förvara dem på olika ställen, likaså om du har flera plastbitar med dig. På så sätt säkrar du dina tillgångar om trollen skulle vara framme.
  4. Våga ta plats. Öva om du har ett inbyggt motstånd till det.
  5. Om du lider av samma syndrom som jag, boka boende i förväg.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Copyright 2021 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Contact  | GDPR |  Web: NyWeb