Blogg 2019

Om mig

Bild till bloggen
Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kalender

Tio av Greklands bästa stränder

Grekland har så oroligt många fina stränder; sandstränder, klapperstenstränder och klippbad. Stora organiserade stränder och små badvikar utan en solstol så långt ögat kan nå. Långgrunda stränder och stränder där det snabbt blir bråddjupt. Stränder där vattnet är så klart att minsta lilla sandkorn på botten syns och stränder där havsdjuren nafsar en i fötterna så fort du berör vattnet.

Det är knappast någon hemlighet att jag älskar att tumla runt som en euforisk delfin på technofest i det klarblå Medelhavsvattnet. Jag hoppar, simmar, plaskar, snurrar och flyter. Jag låter känslan av tyngdlöshet fylla mig och tar mig samtidigt ner till botten för att blick upp mot ytan.

Jag brukar ofta kombinera mina två favoritaktiviteter vandring och bad genom att snöra på mig vandringsskorna, packa ryggsäcken och sedan knalla iväg över berg och sten för att nå en av alla vackra stränder som finns i närheten. För mig består en strandupplevelse av flera olika aspekter. Utöver miljön kan till exempel en lång vandring i ett kargt landskap ge en otrolig belöningskänsla när jag når fram till en turkosblå vattenkam som stilla berör en mjuk och vit sandkant. Att kunna lägga ifrån mig packningen och bara finnas där och då skapar en känsla av ren magi långt borta från Mälarens bruna vatten med en massa måsten väntandes där hemma.

Oftast gillar jag de oorganiserade stränderna mest där det är få människor, stilla och nästan ödsligt. Stränder där lyxen består i känslan av att hitta något alldeles eget och där känslan av att vara "on top of the world" är lika stark som högst uppe på en bergstopp.

Jag har förstås många stränder kvar att uppleva i Grekland och nya favoriter kommer givetvis att dyka upp men just nu så är mina tio favoritstränder i Grekland dessa:

Plaka Beach- Naxos

Plaka Beach Naxos
Plaka Beach, Naxos. (Foto: Markus Olsson)

Naxos, Kykladernas drottning, har begåvats med en rad fantastiska stränder med kritvit, mjuk, fin sand med ett havsvatten som är lika blått som en påse Vicks blå. En av min absoluta favoritstränder är Plaka på Naxos västkust. Stranden är kilometerlång och består av flera organiserade delar men du kan även hitta din alldeles gena sanddyn utan fladdrande vindskydd och solkrämsindränkta solstolar.

Apella Beach- Karpathos

Apella Beach Karpathos 1
Apella Beach, Karpathos. (Foto: Markus Olsson)

En annan ö som också har många magiska stränder är Karpathos i ögruppen Dodekaneserna. En av de allra vackraste stränderna är Apella på Karpathos ostkust. Landvägen dit är en hisnande resa på serpentinvägar både uppför och nerför Karpathos distinkta berg och det gäller att ha is i magen. Resan dit är värd all möda. Vattnet har en nästan grönaktig färg och sanden är bländande vit och består av både småsten och sand.

Pori Beach- Koufonissi

Pori Beach Koufonissi
Pori Beach, Koufonissi. (Foto: Markus Olsson)

På en av mina öluffarresor fick jag namnet Koufonissi skrivet på en servett och med en uppmaning om att besöka den ö i Grekland som har de finaste stränderna. Sagt och gjort så tog jag den lilla färjan Express Skopelitis ut bland Små Kykladerna med slutdestination Koufonissi. Morgonen efter ankomsten snörade jag på mig skorna och vandrade runt den lilla ön och till den hästskoformade bukten som utgör Pori Beach. Vattnet har en otroligt härlig färg och stranden med en mjuk och fin sandbotten. Här är det lätt att låta synintrycket fylla en full av beundran.

Kamares Beach- Sifnos

Stranden i Kamares Sifnos
Kamares beach, Sifnos. (Foto: Markus Olsson)

Hamnbyn Kamares på ön Sifnos har en av de där riktigt fina stränderna som gör Grekland till ett riktigt strandparadis. Sanden är finkornig och vit, vattnet klart och relativt långgrunt. Sifnos är en av mina favoritöar när det kommer till vandring och otaliga gånger har jag trött och svettig klättrat ner för bergskammen för att sedan bara kunna fläka ut mig på denna oemotståndliga playa.

Achladies Beach- Skiathos

Achladia Beach Skiathos
Achladies beach, Skiathos. (Foto: Markus Olsson)

När det kommer till organiserade stränder är Acladies Beach på Skiathos en klar favorit. Här ligger mysiga tavernor direkt vid strandkanten och flätade parasoller skänker skugga. Badbåten lägger till vid en sliten träbrygga men det går även bra att ta bussen från Skiathos stad som trafikerar hela kustremsan och stannar vid alla stränder.

Varvarousa Beach- Syros

Varvarousa Beach Syros
Varvarousa Beach, Syros. (Foto: Markus Olsson)

Om du liksom jag älskar öde stränder där känslan av att vara rätt liten på jorden är påtaglig så är Varavrousa Beach på Syros just en av de där stränderna som du knappt trodde existerar. Till Varavrousa Beach är det cirka en timmes vandring från den lilla pittoreska byn Kini på Syros västkust, en vandring som tar dig till flera stränder längs vägen. Läs mer om min stranddag på Varavrousa här: 2012-års öluff i Kykladerna. (länk)

Elafonissi Beach- Kreta

Elafonissi Beach Kreta
Elafonissi Beach, Kreta. (FOto: Markus Olsson)

Det är många år sedan jag var på Kreta och det var långt innan jag ens var i närheten av en tanke om att börja skriva om mina resor. Ett av de starkaste minnen jag har därifrån var när vi hyrde bil och körde över Kretas höga berg ner till den rosa sandstranden Elafonissi Beach. Och ja, stranden är faktiskt rosa.

Livadakia Beach- Serifos

Livadakia Beach Serifos
Livadakia Beach, Serifos. (Foto: Markus Olsson)

Livadakia Beach på Serifos har en långa rad med pinjeträd längs hela strandkanten som skänker en behaglig skugga när Medelhavssolen skiner som starkast. Sanden är mjuk och finkornig och den runda bukten skapar en lugn och harmonisk inramning. Här trängs inte uthyrningsmöbler om utrymmet utan det finns gott om plats för den egna handduken.

Klisidi Beach- Anafi

Klisidi Beach Anafi
Klisidi Beach, Anafi. (Foto: Markus Olsson)

Den lilla ön Anafi intill Santorini har flera fina sandstränder och en av dem är Klisidi Beach som ligger en kort vandring från Anafis hamn. Här tornar klipporna upp sig på båda sidor om stranden och en mjuk sandbädd binder ihop de nåda utsprången. Strax ovanför stranden ligger ett par tavernor med en vacker utsikt över stranden och havet.

Messakti Beach- Ikaria

Messakti Beach Ikaria
Messakti Beach, Ikaria. (Foto: Markus Olsson)

Ikarias olika kuster skapar två helt olika karaktärer. Sydkusten är brant och mer ruff medan nordkusten skapar ett mjukare möte med havet. Där ligger också Messakti Beach, en lång fin vit sandstrand med turkosblått vatten. Det är bland annat Ikarias otroliga kontraster som skapar denna ljuvliga sandstrand.

Copyright 2021 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Contact  | GDPR |  Web: NyWeb