Blogg 2019

Om mig

Bild till bloggen
Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kalender

Om att vandra i Grekland

En av mina favoritaktiviteter på mina resor till Grekland är att dra på mig mina kängor och ge mig ut på vandring, att få vandra på smala upptrampade stigar, märkta leder och dammiga grusvägar där mina fotavtryck aldrig tidigare har stämplat den ockragula jorden. Det finns något starkt och något grundläggande i att låta kroppen jobba för att ta sig från en plats till en annan, att låta sinnena ta in de mest primära intrycken och att låta djupa andetag fylla lungorna med timjandoftande syre.

Det första jag gör när jag kommer fram till en ny ö är att investera i en karta där vandringslederna är märkta eller där de gamla åsnestigarna visar det forna logistiska nätverket. Jag breder ut kartan på det svala stenlagda golvet, slår upp ett glas vin och studerar strecken och punkterna som markerar mina möjligheter. Vilka vägar skapar en rundtur? Hur hög är stigningen? Leder markeringarna till en by eller till en avlägsen strand?

Inte allt för sällan gör jag missbedömningar i tid och kraft det tar att ta sig från punkt A till punkt B och vandringen tar nya vägar för att kunna knytas ihop. Men det gör ingenting för jag är där, jag ser, jag känner och jag möter underbara miljöer som jag aldrig hade kunnat tro existerar. Ofta når jag fram till mitt mål, kanske just den där helt magiskt vackra och enskilda stranden där jag spenderar ett par timmar för att samla kraft och för att tumla runt i det blå Medelhavet innan jag återvänder till mitt boende.

Vandringsled Syros
Vandringsleden från Kini, Syros. (foto: Markus Olsson)

En av mina favoritvandringar är den timmeslånga vandringen nordost från den pittoreska byn Kini på Syros. Här leder den smala stigen längs bergets sluttning vid kusten först fram till klapperstenstranden Delfini Beach för att sedan styra rakt över bergskammen och ner till Varvarousa Beach. Det är verkligen som att komma till "the perfect beach" långt borta från verklighet och kommers. Den dagen jag kom dit var jag, förutom en liten fågel, helt ensam på den kritvita stranden. De enda ljuden var vattnets stilla skvalpande och vinden svaga sus i växtligheten på sluttningarna intill mig. Det blev ett tillfälle för återhämtning och eftertanke, helt enkelt en underbar dag i Grekland.

Syros Varvarousa Beach Syros
Varvarousa beach, Syros. (Foto: Markus Olsson)

Det här är en fantastisk möjlighet att upptäcka Grekland på, långt bortom charterkomplexen och den organiserade verksamheten. Att vandra är ett utmärkt sätt att hitta det unika Grekland och har du möjlighet till det, investera i en karta, knyt skosnörena, packa matsäcken och ge dig iväg! Grekland är så mycket mer än vad du kanske först tror.

Läs mer om Syros här: Syros (länk)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Copyright 2021 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Contact  | GDPR |  Web: NyWeb