Blogg 2019

Om mig

Bild till bloggen
Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kalender

Fem (5) saker du inte får missa på Sifnos

Om jag verkligen tänker efter vilka av de grekiska öarna som har lämnat störst avtryck hos mig så är en av dem den lilla ön Sifnos i ögruppen Kykladerna. Här finns bland annat fantastiska möjligheter till vandring som är en av de aktiviteter som jag ägnar mig mest åt när jag är i Grekland. Jag formligen älskar de grekiska bergen och de gamla vandringslederna och åsnestigarna som går att följa i all oändlighet. Tänk dig att få känna historien i att människor har vandrat där i årtionden och längre än så för att ta sig mellan olika platser på de olika öarna.

Sifnos har förstås även annat än vandring att erbjuda och här kommer fem tips på saker att inte missa när du är på Sifnos.

Kamares

Solnedgång vid Kamares Sifnos
Solnedgång vid Kamares, Sifnos. (Foto: Markus Olsson)

När du anländer till Sifnos kommer du till den lilla hamnbyn Kamares med en av ögruppens finaste stränder som skyddas av höga bergssluttningar på vardera sida om sanddynen. Strax intill stranden ligger den lilla byn med sina vita hus med blå detaljer och inhyser faktiskt en av de bästa pizzarestaurangerna jag någonsin har upplevt, Da Claudio- Restaurante Italiano.

De gånger jag har rest till Sifnos så har jag bott nere i Kamares som har goda bussförbindelser med resten av ön och gillar du att vandra precis som jag så finns det bra vandringsleder som startar just här.

Stranden i Kamares Sifnos
Stranden vid Kamares, Sifnos. (Foto: Markus Olsson)

Apollonia

Apollonia Sifnos
Apollonia, Sifnos. (Foto: Markus Olsson)

Apollonia är Sifnos huvudort, Chora, och ligger högt belägen på öns mitt. Här finns Sifnos största utbud av restauranger, kaféer och barer. De vita husen är byggda tätt intill varandra med klassiska små gränderna som skapar just det där kykladiska virrvarret som så många av oss inte kan få noga av.

Vandring

Åsnestig Sifnos
Åsnestig, Sifnos. (Foto: Markus Olsson)

Ja, som sagt, Sifnos är en fantastisk ö att vandra på och har väl märkta vandringsleder och gamla åsnestigar som tar dig mellan de olika byarna. Vyerna är magiska och ger dig utsikt mot närliggande öar och det azurblåa Medelhavet. Jag har utgått både från Kamares, Apollonia och Fáros vid mina vandringar på ön och det finns leder som passar både den vane och nybörjaren.

Keramik

Keramik på Sifnos
Keramik, Sifnos. (Foto: Markus Olsson)

Sifnos är känd för sin keramik och den gamla tradition av keramiskt hantverk som har anor ifrån långt före Kristus födelse har gjorts. Från början arbetade keramikerna uppe i byarna i bergen för att undkomma piraterna som härjade i medelhavet men numera finns de även i byar längs kusterna och framför allt i byar som är skyddade från den starka vinden i från norr. På 1700-talet började keramiker från Sifnos resa över hela Grekland för att sälja sina skapelser och flera av dem valde att bosätta sig på andra öar eller på fastlandet och det finns till och med en koloni av keramiker från Sifnos i Atens förort Amaroussi.

Kunskapen att skapa i lera har förts vidare från generation till generation och många använder fortfarande samma redskap som farfars far gjorde. Det finns fler olika keramiker på ön som har sin alldeles säregna stil så passa på att åka runt på Sifnos och se vad som tilltalar just dig.

Kastro

Kastro på Sifnos
Kastro, Sifnos. (Foto: Markus Olsson)

Sifnos Kastro på östkusten tillhör en av den grekiska övärldens bäst välbevarade och spektakulära Kastron. Här är historien påtaglig men samtidigt nutida för innanför Kastro´s skyddande hölje bor det fortfarande Sifnosbor. Precis i utkanten av Kastro ligger ett par restauranger i etage där du kan njuta av god mat och dryck.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Copyright 2021 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Contact  | GDPR |  Web: NyWeb