Blogg 2019

Om mig

Bild till bloggen
Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kalender

Om att välja öar för en öluff (båtluff) i Grekland

Jag har varit inne på ämnet flera gånger tidigare men vissa saker går liksom att gräva i utan att hitta ett slut. Förutsättningarna för en öluff ser nämligen olika ut för varje gång du reser och som jag tidigare har skrivit så bör du vara öppen för att ändra dina resplaner när du väl är på plats. Du vet aldrig om du hamnar i paradiset och vill stanna längre, får nya tips av personer du möter eller vad vädrets makter kan hitta på.

Jag brukar utgå ifrån en plats/ en ö som jag har spanat in, läst på om och fattat tycke för. Oftast handlar det om fina stränder, vackra byar, bra vandringsleder och vissa antika monument som jag vill se. Utifrån den startpunkten brukar jag sedan titta upp vilka öar som finns i närområdet och vilka öar som hör till samma ögrupp. Oftast är det enklare att förflytta sig inom samma ögrupp där färjorna går tätare än att ta dig mellan de olika ögrupperna. Det betyder inte att det inte går att hoppa mellan olika ögrupper, men då måste du kolla upp kommunikationerna innan för att få en bra bild av möjligheterna.

Avstigning färja Öluff Grekland
Färja lägger till på Naxos. (Foto: Markus Olsson)

Om du planerar att vara ute i två veckor, vilket är att rekommendera som kortast tid för en öluff (jag har dock själv gjort kortare turer), så utgå ifrån att du stannar tre- fyra dagar på en och samma ö innan du luffar vidare. Det innebär att du kanske åker till tre eller fyra öar under dessa veckor. Tänk gärna in en extra dag på den plats varifrån du flyger hem för att vara säker på att komma med flyget till Sverige.

Kykladerna är en bra ögrupp att starta i om du är nybörjare då det finns riktigt bra färjetrafik mellan de flesta öarna. I ögruppen ingår bland annat Santorini, Naxos, Paros, Antiparos, Ios, Mykonos, Syros, Andros, Tinos, Serifos, Sifnos med flera. Du kan till exempel flyga direkt ner till Santorini ifrån Sverige och starta och avsluta där eller starta och avsluta i Aten. Kommunikationerna från Atens största hamn, Pireus, och Kykladerna är goda. Det går även att utgå från hamnen i Rafina på fastlandet som också har bra kommunikationer ifrån Aten.

Färja lägger till Öluff Grekland
Förberedelse för att lägga till i hamn. (Foto: Markus Olsson)

När jag skissar på mina öluffarrutter så brukar jag använda mig av www.openseas.gr där jag kollar hur färjorna går mellan de olika öarna. På så sätt får jag en bra bild av hur jag kan resa runt utifrån tidtabellerna. Tänk på att det kan finnas ytterligare turer med mindre båtar som inte finns med i sökmotorerna. Surfa in på öns egen hemsida, som du i regel hittar här på mittgrekland.se eller via Google, så finns det ofta information om hur du tar dig till ön. En fördel med www.openseas.gr är att du utifrån en ö kan välja alla destinationer och få upp en lista var du kan ta dig och när. Du behöver alltså inte välja destination direkt för att kunna söka.
Det har hänt att jag har tagit inrikesflyget om jag vill förflytta mig mellan olika ögrupper. Inrikesflyget kan ha riktigt förmånliga priser som ligger i linje med långa färjeturer. Det ger förstås inte samma känsla som att rida på Medelhavets vågor men är ett bra alternativ. Kolla in www.aegeanair.com för tider och destinationer.

Färja i solnedgången Öluff Grekland
På väg med färja i Kykladerna medan solen går ner. (Foto: Markus Olsson)

På min öluff i år luffade jag faktiskt mellan olika ögrupper. Jag startade i de Saroniska öarna (Hydra och Spetses), vidare med inrikesflyg till Dodekaneserna (Karpathos och Kassos) för att sedan ta mig upp till Kykladerna (Anafi, Sikinos och Antiparos) med en färjetur på 11 timmar! Det kanske var lite i det mest hysteriska laget men det funkade och jag fick se en rad fantastiska miljöer på de olika platserna.

Att öluffa är en perfekt reseform för mig som är lite rastlös och gärna förflyttar mig mellan olika platser. Jag njuter lika mycket av att vara på väg någonstans som att vara på plats. Nu är jag hemma igen och längtar förstås innerligt tillbaka till Grekland och hennes övärld men nu dröjer det ett år till nästa gång så för er som är på väg; trevlig resa!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Copyright 2021 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Contact  | GDPR |  Web: NyWeb