Blogg 2019

Om mig

Bild till bloggen
Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kalender

Sökmotorer för färjor- ett verktyg att planera öluffen i Grekland med

Att planera din öluff i Grekland kan du göra på olika sätt, till exempel genom att läsa öluffarböcker om den grekiska övärlden, genom att kolla upp reseguider och bloggar som skriver om ämnet eller helt enkelt utgå från en karta över Grekland. När du väl har landat i åtminstone en ö du vill besöka kan du även använda sökmotorerna för färjorna som ett verktyg i planerandet. Jag brukar alltid använda detta sätt som en del i planerandet för att få fram hur färjorna går mellan olika öar och när transporterna mellan öarna kan ske. Viktigt att tänka på är att turlistorna och biljettpriser uppdateras över tid under året och flest turer mellan öarna finns under sommarsäsongen.

I första hand använder jag www.openseas.gr. Den sökmotorn är relativt komplett och ger möjlighet att söka efter alla destinationer från en specifik ö med ett enda knapptryck. Det händer dock att inte de små färjorna som trafikerar vissa grekiska öar kommer med i träffarna samt att du inte kan se kostnaden för vissa specifika turer. Om du samtidigt vill planera för kostnaderna som öluffen kommer att ge så brukar jag använda www.greekferries.gr för det ändamålet.

Inlägget är skapat 2016 men uppdaterat i augusti 2018.

Så här brukar jag göra:

I det här fallet kommer jag att starta min öluff på Santorini. Jag har hittat en billig flygstol till en av Kykladernas riktiga pärlor och tycker det verkar vara en bra utgångspunkt för en öluff. Jag landar en fredag och känner att måndag är en bra dag att resa vidare på:

 1. Se till att valet "Round Trip" är bortvalt och välj "Santorini" i listan för avresehamnar (öarna är listade i bokstavsordning). I listan för destinationer väljer du sedan "All ports" för att se resultat över vilka öar som går att nå från Santorini. Eftersom jag vill åka vidare på måndagen väljer jag datumet för den dagen.

  Sökmotorer för färjor 1

 2. Resultat för en vecka kommer upp och en lång lista med olika öar som du kan resa till läggs upp i bokstavsordning. Här ser du även vilka avresetider som finns, vilka färjebolag som kör och restiden mellan destinationerna.

  Sökmotorer för färjor 2

 3. Jag väljer att åka till Amorgos klockan 12.45 med ankomst klockan 13.45, klickar på "Select" varpå alternativet dyker upp på skärmens högra sida, klicka på "Continue to booking" varefter du kommer till en ny sida med detaljerade uppgifter för hela båtens resa. Om det finns en onlinebokning för färjan hittar du knappar för det ovanför den detaljerade färdbeskrivningen. Där hittar du även återförsäljare du eventuellt kan kontakta om det behövs.

  Sökmotorer för färjor 3


  Sökmotorer för färjor 4 ver 2

Därefter fortsätter jag att kolla upp destinationer från Amorgos och vilka öar i den grekiska övärlden som färjorna länkar samman därifrån. På så sätt går jag hela tiden vidare mellan öarna och destinationer och börjar skissa upp en tänkt öluffarrutt.

Om jag sedan vill ha en bild över kostnaderna och det inte finns länkar på www.openseas.gr kan jag ibland surfa in på denna webbsida www.greekferries.gr för att få fram priset på biljetten.

 1. Sök fram resan

  greekferries

 2. Fyll i resesätt och passageraruppgifter. I regel blir det priset som anges som lägsta pris i träffen om du är vuxen och inte reser med bil.

  greekferries 1

 3. Resultat kommer upp och du har möjlighet att boka biljett.

  greekferries 2

Jag brukar inte boka färjebiljetter i förväg då jag oftast reser utanför högsäsong samt att jag alltid vill hålla möjligheten för ändrad resrutt öppen. Skulle jag däremot resa under högsäsong och vara säker på vilka öar i den grekiska övärlden jag vill besöka så kanske jag skulle tänka annorlunda. Om det börjar bli många turister som reser runt när jag är i Grekland så brukar jag köpa min färjebiljett ett par dagar innan avresa och hittills har jag aldrig blivit strandsatt... även om det har varit nära.

Det här är ett sätt att skissa på en öluff i Grekland men som sagt så finns det många sätt att göra det på och givetvis behöver du inte planera alls utan ta dagen precis så som den kommer. Allt hänger på vilken typ av person du är. Själv gillar jag att ha en viss ram att hålla mig inom och jag vill gärna veta vilka möjligheter som finns. När man som jag reser utanför säsong kan det vara lite glesare mellan turerna och det kan bli lite mer pyssel att få ihop det.

Det är i mitten av augusti och jag längtar redan till Grekland men än så länge är det för tidigt att använda sig av detta sätt för att rita upp en öluff för 2019. Just nu låter jag mest Instagram inspirera mig med alla bilder från Grekland som dyker upp i mitt flöde. Vem vet var luffen 2019 bär av?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Copyright 2021 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Contact  | GDPR |  Web: NyWeb