Blogg 2019

Om mig

Bild till bloggen
Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kalender

Tio fantastiska öar i Grekland

Grekland är fullt av fantastiska platser, både i den grekiska övärlden men även på fastlandet. Området Epirus (länk) i nordvästra Grekland är till exempel en sådan plats eller egentligen flera sådana platser som jag har fastnat för på fastlandet. Men, det är den grekiska övärlden som jag har utforskat allra mest och där jag har flera platser som jag gärna återvänder till. Om och om igen.

Att välja ut vilka öar som jag upplever som mest fantastiska klarar jag inte av eftersom jag jag anser att alla platser har just sin charm. Ställen som bidrar till en upplevelse som i sin tur även påverkar hur jag upplever andra platser. Det hänger liksom ihop.

Så, se denna lista helt enkelt som en lista (utan inbördes ordning) på tio fantastiska öar bland en massa andra underbara områden i Grekland.

Karpathos

Karpathos ligger, grovt sett, mellan Kreta och Rhodos och tillhör ögruppen Dodekaneserna där hon är den näst största ön med sina 325 kvadratkilometer. Drygt 6 000 bofasta njuter av denna fantastiska avlånga ö året runt samtidigt som antalet invånare stiger kraftigt under sommaren då både turister och utvandrande karpathos-bor njuter av byar, stränder och naturen.

Karpathos Olympos
Olympos, Karpathos. (Foto: Markus Olsson)

När jag var på Karpathos så blev jag så förtjust i ön att jag valde att stanna längre än vad jag först hade planerat. Karpathos har en dramatisk natur med branta, skogsbeklädda sluttningar, otroligt fina varierande stränder och riktigt bra vandring. Allt det där som jag verkligen gillar att få uppleva när jag är i Grekland.

Jag valde att bo i Karpathos huvudby Pigadia som blev min utgångspunkt för resan. Jag upptäckte ön till fots, med vespa och med båt längs kusten. Min upplevelse av Pigadia är att det är en ganska modern stad (by) med ett bra utbud av tavernor, restauranger och affärer. Den oerhört hjälpsamma personalen på boendet gjorde även sitt till och när jag återvänder till Karpathos så kommer jag säkerligen utgå från Pigadia igen.

Karpathos Apella Beach
Apella Beach, Karpathos. (Foto: Markus Olsson)

Min absoluta favoritupplevelse på Karpathos var stranden Apella på öns ostkust där vattnet är alldeles grönblått omgivet av kraftigt sluttande, pinjebeklädda berg.

Läs mer: Karpathos (länk)

Resa till Karpathos

Du kan ta dig direkt till Karpathos med något av charterbolagen i Sverige. Väljer du att flyga reguljärt till Aten kan du få tag på prisvärda biljetter med inrikesflyget om du är ute i god tid.

Färjor till Karpathos går till exempel både från Rhodos och Kreta om du vill öluffa dig dit men det går också färjor ett par gånger i veckan från Pireus. En nätt tur på cirka 19 timmar.

Agistri

Agistri är inte mer än 14 kvadratkilometer stor och ligger bara 55 minuter bort från myllret och dieselångorna i Pireus (Aten). Drygt 1000 personer huserar här året runt medan flyende Atenbor berusar Agistri under veckosluten och fyller ön med betydligt fler. Öluffande skandinaver hittar oftast inte hit men en och annan engelsman trivs lika bra som jag på Agistri.

Agistri Magelochori
Megalochori, Agistri. (Foto: Markus Olsson)

Agistri har kommit att bli en av de öar som jag gärna återvänder till och vid ett par tillfällen har jag valt att lägga de sista dagarna på resan just här. Det är smidigt att vara nära Aten innan hemresa och samtidigt få njuta av den där ö-känslan in i det sista.

Jag brukar bo i byn Megalochori som är en av två hamnbyar på Agistri. Här är det avskalat och romantiskt "ruffigt" på något sätt. Jag trivs som fisken i vattnet och det tar inte särskilt lång tid att promenera till den andra hamnbyn, Skala, där merparten av turisterna huserar under sin vistelse på Agistri.

Dragonera Beach Agistri
Dragonera Beach, Agistri. (Foto: Markus Olsson)

En av de saker som jag uppskattar med Agistri är det klara, ljusblå vattnet som omger ön och variationen av stränder, från klippor till mjuk sand.

Läs mer: Agistri (länk)

Resa till Agistri

Agistri når du enkelt med snabbåtarna, Flying Dolphins, från Pireus till Megalochori på 55 minuter med ett stopp på Egina längs vägen. Båtarna går flera gånger om dagen men föredrar du en mer långsam färja går även en sådan via Egina och färjan lägger till i Skala på Agistri.

Agistris egna båt, Agistri Express, trafikerar Agistri-Egina flera gånger om dagen så det är enkelt att göra en dagstur till den ena eller andra ön beroende på var du bor under din semester.

Naxos

Naxos, Kykladernas drottning, är ögruppens största ö med cirka 18 000 bofasta och kan även stoltsera med Kykladernas högsta berg, Zas, med sina drygt 1000 meter över havet. Naxos bjuder även på riktigt gröna, frodiga dalar där lantbruket dominerar och några av de grödor som odlas framgångsrikt på ön är oliver, potatis, citrus, fikon och druvor. Naxos har bra vandringsmöjligheter och är en favoritö för många svenskar men även för tyskar och Aten-bor.

Stränderna på Naxos är bland de bästa i Medelhavet och de långa, vita, fina sandstränderna hittar du framför allt på Naxos västkust, det vill säga den sida som vetter mot grannön Paros. Vattnet är turkost och kristallklart och ger både bra snorkelmöjligheter och bra vind- eller kitesurfingtillfällen.

Naxos Agia Anna
Agia Anna Beach, Naxos. (Foto: Markus Olsson)

Naxos är den ö som jag har återvänt flest gånger till. Jag tar mig alltid ut till Agia Anna på Naxos västkust där jag tycker att de finaste stränderna finns. Jag trivs brutalt bra där och jag gillar den lilla byn med sin avslappnade känsla där den sträcker ut sig försiktigt längs kusten. Här finns allt du behöver för en riktigt skön semester.

Naxos Zas
Toppen på berget Zas, Naxos. (Foto: Markus Olsson)

Jag har upptäckt Naxos till fots, med vespa, med fyrhjuling och med buss. Alla sätt funkar klockrent på öns ganska fina vägar. Att vandra upp till Zas topp är inte särskilt krävande och ger en fantastisk utsikt över ön och vidare ut i ögruppen. Avsluta vandringen med en lunch under trädkronorna på torget i byn Filóti. Det kan knappast bli bättre än så.

Läs mer: Naxos (länk)

Resa till Naxos

Till Naxos kan du antingen ta någon av alla de färjor från Pireus eller Rafina som trafikerar Kykladerna eller flyga med charterbolagen till Santorini och därefter åka vidare med färja. Du kan även ta inrikesflyget från Atens flygplats direkt till Naxos.

Antiparos

Antiparos är på samma gång en liten ö som en stor ö. Den är liten till ytan men stor i känslan där den ligger tätt intill systerön Paros. Nästan enbart ett stenkast västerut från Paros ligger hon med sina långgrunda stränder, sitt klara vatten och sin alldeles egna grotta.

Antiparos är endast tolv kilometer lång, har en yta på 35 kvadratkilometer och har cirka 1100 fasta invånare. De flesta bor i Antiparos stad, Chora, som ligger i direkt anslutning till hamnen. Antiparos är rik på mineraler men gruvdriften är nedlagd sedan länge och utöver turismen är fisket den största inkomstkällan.

Antiparos Antiparos
Antiparos. (Foto: Markus Olsson)

Antiparos har blivit lite som en "komma-hem-ö" för mig. Jag hittar bra, jag har ett par bekanta där och jag kan verkligen koppla av när jag är där. För några år sedan var mitt behov av att få avkoppling väldigt stark och Antiparos blev den platsen där jag fick uppleva just det. Hur många gånger har jag inte legat i hängmattan där för att bara låta tankarna vandra iväg?

Antiparos Fanerominis Beach
Faneromeni Beach, Antiparos. (Foto: Markus Olsson)

Antiparos är begåvat med ganska långgrunda stränder och passar på så sätt barnfamiljer väldigt bra. Min favorit bland stränderna är den lite mer obekanta, grova stranden Faneromeni Beach. Jag gillar oftast oorganiserade stränder dit inte många själar hittar.

Läs mer: Antiparos (länk)

Resa till Antiparos

Från Paros* tar du dig till Antiparos med den lilla färjan från Parikia som går flera gånger om dagen under högsäsong. Resan tar cirka 20 minuter och oftast är tidtabellen anpassad efter de stora färjorna som lägger till i Parikia. Om vädret sätter stopp för småbåtar kan du istället ta bilfärjan från Pounta på västra Paros. En båtresa som tar cirka tio minuter. En buss ifrån Parikia till Pounta går strax till vänster om hamnen och bilfärjan i Pounta går ungefär var tionde minut.

*Att ta sig till Paros är lätt. Ön ligger på den stora färjelinjen som går mellan Pireus (Aten) och Santorini och tar cirka sex timmar. Andra färjerutter (från till exempel Rafina) går även förbi här så det är lätt att planera in ett stopp på Paros vid en öluff. Paros har även en flygplats som i dagsläget enbart trafikeras av inrikesflyg.

Sifnos

Sifnos är Västkykladernas mest besökta ö där den ligger mitt emellan Serifos, Antiparos och Kimolos. Sifnos är en bergig ö men har både frodiga dalar och slätter och härbärgerar knappt 3000 bofasta invånare på öns 74 kvadratkilometer. Sifnos är känd för sin keramik och var du dig än vänder så finns det en liten keramikverkstad eller en "potteryshop". Även den olivolja som produceras på Sifnos är vida känd och anses vara en av Greklands bästa.

Det ska finnas 365 kyrkor och kapell på Sifnos, en kyrka för varje dag på året. Har du en förkärlek för denna typ av byggnader så får du ditt lystmäte mättat då de ofta vitkalkade byggnaderna ligger som små sockerbitar överallt i landskapet.

Sifnos strand Kamares
Kamares Beach, Sifnos. (Foto: Markus Olsson)

När jag har varit på Sifnos har jag valt att bo i hamnby Kamares med sin underbara sandstrand. Här finns allt jag behöver; ett gyrosställe, fin strand och en minimarket. Och! Starten på riktigt bra vandringsleder.

Vill du upptäcka Sifnos via motorfordon så är busstrafiken riktigt bra och punktlig på ön. Det går smidigt att byta buss uppe i huvudbyn Apollonia för att sedan ta sig vidare till öns andra småbyar och stränder.

Sifnos Kamares
Vy mot Kamares, Sifnos. (Foto: Markus Olsson)

Sifnos har länge varit vandringsön nummer ett för mig och är fortfarande det. Bra, märkta vandringsleder som går kors och tvärs över ön och uppe i bergen. För mig finns det inget bättre sätt att upptäcka en ö på.

Läs mer: Sifnos (länk)

Resa till Sifnos

Under säsong går det flera färjor/katamaraner från Pireus till Sifnos. Med färja tar det cirka fem timmar och med katamaran tar det ungefär tre timmar. Det finns även goda förbindelser till Milos* från Sifnos och den resan tar cirka två timmar.

*Det går många färjor till Milos. Från Pireus går det flera färjor dagligen och de färjor som trafikerar öarna i Kykladerna lägger ofta till på Milos. Det går även färjor till och från Kreta. Milos har egen flygplats så det går även att ta inrikesflyget hit.

Antipaxos

Antipaxos ligger strax intill sin storasyster Paxos och bjuder i första hand på ett helt magiskt vatten. Det är så turkosblått att det nästan sticker i ögonen. För de allra flesta är Antipaxos en ö som man besöker över dagen då det finns få boenden och tavernor. Under lågsäsong bor enbart runt 70 personer på Antipaxos. Under högsäsong lägger många segelbåtar till utanför de vackra stränderna och delar av ön kan upplevas som ganska välbesökt.

Antipaxos Voutoumi Beach
Voutoumi Beqach, Antipaxos. (Foto: Markus Olsson)

Om du någon gång i ditt liv vill uppleva en paradisstrand och samtidigt hålla dig i Europa så är nog Vrika Beach på Antipaxos just en sådan strand. Helt magisk! Kolla bara vattnet på fotot nedan!

Antipaxos Vrika Beach
Vrika Beach, Antipaxos. (Foto: Markus Olsson)

Resa till Antipaxos

Du kan i första hand resa till Antipaxos från Paxos där flera småbåtar trafikerar ön. Båtresan tar cirka 30 minuter och kostar runt 15 Euro. Det finns även dagsutflykter från Parga som ligger på fastlandet.

Syros

Syros ligger nästan mitt i Kykladerna, sydväst om Tinos, och är ögruppens administrativa centrum med provinsstaden Ermoupolis som sitt nav. Syros är en blandning av både det moderna Grekland och det mer traditionella, av myllrande stadsliv och av det lugna bylivet. Syros är en bergig ö, framför allt den norra delen, men har också slätter och terrasser som brukas av bönder. Grönsaker, vin och oliver är framför allt det som den magra jorden ger.

Syros Ermoupolis
Ermoupolis, Syros. (Foto: Markus Olsson)

Syros är en ö där du verkligen kan uppleva både stad och by. Ermoupolis är en provinsstad vilket bland annat märks med ett rikt människomyller och ljudande trafik. Jag gillar att bo i Ermoupolis som kontrast till de små ställen som jag annars landar på. Höra stadens puls, känna alla dofter från olika tavernor och höra samtalet från farbröderna som sitter på sina vita plaststolar i gränderna.

Syros Aetos Beach
Aetos Beach, Syros. (Foto: Markus Olsson)

Syros tillhör kanske inte den mest välbesökta grekiska ön bland skandinaver vilket är synd med tanke på hennes variationsrikedom, från stad till by till magiska avlägsna stränder.

Läs mer: Syros (länk)

Resa till Syros

De flesta färjor som trafikerar Kykladerna lägger till på Syros och färjor går från både Pireus och Rafina. Från Pireus tar det cirka tre timmar och 45 minuter med en av de stora färjorna. Det går också att ta inrikesflyget hit.

Anafi

Kykladerna sista utpost mot Kreta är 38 kvadratkilometer stora Anafi som ligger strax öster om Santorini. Anafi är känd för sitt vackra, karga landskap, sina stränder med fin sand och det klara vattnet som omger ön. Anafi har endast två byar, Chora som ligger cirka två kilometer ifrån hamnen Agios Nikolaos som också utgör den andra lilla byn. Till Anafi åker du för en lugn och avkopplande semester. Dagarna består i regel av vandring, stranden, en god bok och god mat.

Det bor knappt 300 bofasta på Anafi och ön är inte i närheten av att vara så turistanpassad som till exempel Santorini. Anafi känns genuin och egen och den bergiga miljön lämnar ingen oberörd. Anafis högsta punkt är berget Vigla på drygt 580 meter över havet. Anafi är så pass liten och har en så pass begränsad bebyggelse att du i princip kan vandra dit du vill.

Anafi Chora
Chora, Anafi. (Foto: Markus Olsson).

Anafi är begåvad med framför allt tre saker; en makalöst vacker Chora, riktigt fina stränder och en av övärldens häftigaste vandringar. Jag tycker att Anafis Chora mäter sig med till exempel Santorinis Fira där den ligger högt placerad på berget med vitkalkade hus och små smala gränder. Till skillnad mot Fira finns här ytterst få souvenirbutiker och knapp någon trängsel.

Anafi Klostret Kalamiotissa
Klostret Kalamiotissa, Anafi. (Foto: Markus Olsson)

Längs Anafis sydkust ligger stränderna på rad och du når dem antingen med lokalbussen eller längs vandringsleden som löper hela vägen från Chora bort till berget Kalamos. Och det är just vandringen upp på berget Kalamos som är den hittills mest häftiga vandring jag har gjort och det beror nog mest på slutmålet; klostret Panagia Kalamiotissa.

Läs mer: Anafi (länk)

Resa till Anafi

Utanför säsong kan det vara lite knepigt att ta sig hit men under säsong går det båtar både från Pireus och från de närliggande öarna (till exempel Santorini*) i Kykladerna.

*Till Santorini kan du antingen ta någon av alla de färjor som trafikerar Kykladerna från hamnen i Pireus eller flyga med charterbolagen eller med inrikesflyget från Aten.

Ikaria

Ikaria är 255 kvadratkilometer stor och har cirka 9000 bofasta invånare som i första hand försörjer sig på jordbruk. Turismen är i sin linda men allt fler börjar upptäcka denna katt bland de grekiska hermelinerna och i framtiden kommer nog även turismen vara en av de näringar som befolkningen försörjer sig genom.

Ikarias sydkust utgör branta bergssluttningar som stupar rakt ner i havet medan nordkusten är flackare och har de finaste stränderna. Ikarias högsta punkt, Melissa, mäter 1033 meter över havet och är en del av Atherasmassivet som markerar hela ön. Mellan de branta bergen finns både vildmark och gröna dalar med olivlundar och grönsaksodlingar.

Ikaria Evdilos
Evdilos, Ikaria. (Foto: Markus Olsson)

Ikaria är en ö som är smått opolerad i kanterna men bedårande vacker. Man kan säga att Ikaria är som en otämjd unghäst som både sparkar bakut och vill ha tillgivenhet, är full av liv och som samtidigt är återhållsam. Hon är en ö som inte har kapitulerat för massturismens järnklo utan står stolt, lite i utkanten av allt som skulle kunna skapa en helt annan ö.

Ikaria Messakti Beach
Messakti beach, Ikaria. (Foto: Markus Olsson)

En av de mest fascinerande sakerna med Ikaria är att hon tillhör en av världens blå zoner (länk) vilket innebär att man både lever betydligt längre men även håller sig mer frisk. En av orsakerna sägs vara råvarorna och maten som serveras på Ikaria och jag kan än idag säga att jag aldrig har ätit så gott som på Ikaria. Vilka smaker!

Läs mer: Ikaria (länk)

Resa till Ikaria

Till Ikaria kan du antingen ta färjan från Pireus eller från Samos alternativt ta inrikesflyget från Aten. Flygplatsen ligger på Ikarias ostspets och kräver transport in till någon av orterna på ön. Huvudhamnen på Ikaria ligger i byn Agios Kirikos på sydkusten men Ikaria har även en hamn på nordkusten vid orten Evdilos. Olika färjor lägger till i de olika hamnarna eller vid båda två.

Koufonissi

Koufonissi är endast sex kvadratkilometer stor och är Greklands tredje minsta ö med cirka 350 bofasta invånare. Du kan utan problem gå runt hela ön på en för- eller eftermiddag. Trots sin litenhet finns fler fantastiska stränder, med mjuk, vit sand och kristallklart turkost vatten.

På Koufonissi råder lugn och ro och likt andra öar i Småkykladerna så åker du hit för att njuta av stillheten, promenaderna, stränderna och bara ta det just så där lugnt som alla kan behöva ibland. Lugnet rubbas dock under högsäsongen (juli-augusti) då många av medelhavsländerna har sina semesterperioder och stränderna blir fulla av semesterstinna italienare och greker.

Koufonissi Chora
Chora, Koufonissi. (Foto: Markus Olsson)

Även om Koufonissi lockar till sig allt fler är det fortfarande en liten och ganska avskalad men otroligt vacker ö. Ofta pratar man om det fantastiska vattnet och stränderna här och ja, de är bland de finaste i Grekland och det är lätt att förstå att så många fastnar för Koufonissi.

Koufonissi bystrand
Stranden i Chora, Koufonissi. (Foto: Markus Olsson)

Jag har aldrig varit på Koufonissi under högsäsong men jag vet att det kan vara ganska många besökare på ön under den perioden men om du reser som jag, i juni eller i september, så är det behagligt många individer på ön.

Läs mer: Koufonissi (länk)

Resa till Koufonissi

Från Naxos* går den lilla färjan Express Skopelitis varje dag under säsong och under högsäsong går det även större färjor hit från Pireus. Du kan även ta en av snabbåtarna mellan Naxos och Koufonissi.

*Till Naxos kan du antingen ta någon av alla de färjor som trafikerar Kykladerna från hamnarna Pireus eller Rafina eller flyga med charterbolagen till Santorini och därefter åka vidare med färja. Du kan även ta inrikesflyget från Atens flygplats direkt till Naxos.

Ögrupper i Grekland

Grekland består till stor del av sin arkipelag med runt 2000 fantastiska öar i ögrupperna:

  • Dodekaneserna
  • Saroniska öarna
  • Kykladerna
  • Nordöstra Egeiska öarna
  • Joniska öarna,
  • Sporaderna
  • De stora öarna Kreta och Evia

Tillsammans bildar de en femtedel av Greklands landyta och ger landet Europas längsta gräns mot havet.

Varje grekisk ö har sin prägel och skapar oändliga möjligheter att hitta ett favoritställe att landa på. Det finns tusentals stränder, skogar, berg, karga landskap, grottor, kulturminnen, fornlämningar och framför allt vänliga öbor som gör allt för att du ska känna dig välkommen.

Boka färja i den grekiska övärlden

Från Aten kan du ta dig ut i den grekiska övärlden från framför allt två stycken hamnar men det finns totalt tre stycken att utgå ifrån. Den största hamnen är bullrande och myllrande Pireus som du når med buss X 96 från flygplatsen. Busshållplatsen ligger mellan utgång fyra och fem på flygplatsen och biljetten köper du antingen i den lilla kuren som står där eller i någon av automaterna. Glöm inte att stämpla biljetten i maskinen ombord på bussen. Bussen tar cirka 90 minuter och kostar fem Euro. Väl i Pireus kliver du av när du ser färjeterminalerna på vänster sida och färjebiljett köper du på något av kontoren vid de olika terminalerna eller vid den stora trafikleden som löper förbi hamnen. Fråga på resebyrån varifrån just din färja går för Pireus hamn är gigantisk med en rad olika terminaler över hela området. Här finns en artikel om hur du hittar rätt i Pireus: Hitta rätt i Pireus hamn (länk)

Om du har valt att starta din resa med några dagar i Aten för att sedan ta dig ut i arkipelagen så tar du smidigt tunnelbanan (Linje 1) som tar cirka 20 minuter från station Monastiraki i centrala Aten. Ett annat alternativ är förstås att ta taxi som kostar runt 50 Euro mellan Aten och hamnen. Se till att fråga om priset innan du kliver in i taxin. Taxiresan tar cirka 50 minuter.

Atens näst största hamn är Rafina på östkusten. Rafina är en mindre ort än Pireus och därmed ett mer mysigt samhälle med ett stort fint torg med flera tavernor, restauranger och kaféer till vänster om hamnen. Det finns även en helt okej strand att plaska omkring vid när du väntar på färjan. Till Rafina tar du dig med regionalbuss från flygplatsen (hållplatsen ligger mitt emot flygplatsens hotell Sofitel) och tar drygt 30 minuter. Biljetten, cirka tre Euro, köper du ombord på bussen.

Den tredje hamnen är Lavrio som ligger sydost om Aten. Jag har personligen aldrig åkt från Lavrio men för att nå vissa öar smidigt så kan Lavrio vara den bästa hamnen att utgå ifrån och färjebiljetter säljs nere vid terminalen. Till Lavrio tar du dig med regionalbuss från samma hållplats där bussen till Rafina avgår, mitt emot flygplatshotellet Sofitel. Oftast måste du byta buss vid Markopoulo efter cirka tio minuter och totalt tar resan ungefär 45 minuter En taxi mellan Atens flygplats och Lavrio kostar cirka 50 Euro och tar ungefär 30 minuter.

Det blir allt vanligare att resenärer bokar sina färjebiljetter i förväg och att kolla tidtabeller, planera din res och köpa biljetter gör du smidigt via Ferries in Greece (länk).

Grekiska öar med flygplats

Följande öar i Grekland har en flygplats dit det går inrikesflyg (på vissa öar går det även internationella flyg):

  • Kreta
  • Skiathos
  • Skyros
  • Rhodos
  • Kos
  • Astipalea
  • Kalymnos
  • Karpathos
  • Kastellorizo
  • Kassos
  • Leros
  • Mykonos
  • Santorini
  • Paros
  • Naxos
  • Milos
  • Syros
  • Zakynthos
  • Korfu
  • Kefalonia
  • Kithira
  • Samos
  • Lemnos
  • Lesbos
  • Chios
  • Ikaria

Nytt olympiskt museum i Aten 2021

Aten kommer under 2021 öppna det olympiska museum tillägnat de olympiska spelens långa historia.

OLYMPIC-MUSEUM1
Image Credit: Marianna Bisti

Atens olympiska museum kommer att vara beläget vid det tidigare internationella sändningscentret från de olympiska spelen i Aten 2004 i norra förorten Marousi.

Det kommer att verka under ledning av Hellenic Olympic Committee och International Olympic Committee (IOC) som medlem i IOCs Olympic Museums Network.

Museet kommer att gestalta de olympiska spelen från antiken fram till idag genom sällsynta utställningar och interaktivt audiovisuellt material.

"Atens olympiska museum syftar till att förmedla filosofin bakom de olympiska spelen, lyfta fram Greklands betydande bidrag till utvecklingen av den olympiska rörelsen och främja Aten som den olympiska huvudstaden", säger Lamda Development.

Museets lokaler ligger i anslutning till den närliggande olympiska stadion i Aten "Spyros Louis", som är en del av Atens olympiska idrottsanläggning. År 2004 fungerade det som den viktigaste idrottsarenan för det årets sommar-OS.

(Information från gtp.gr)

Internationella grekiska språkdagen 9/2

För alla som är intresserade och fascinerade av det grekiska språket!

International Greek Language Day 2021

Varje år den 9 februari uppmärksammas det grekiska språket över hela världen genom International Greek Language Day. I Sverige anordnas ett webbinarium av grekiska ambassaden och Språk- och litteraturcentrum vid Lunds universitet. Webbinariet hålls via Zoom (kräver registrering) mellan klockan 15.15- 16.30 och har rubriken "Language, Literature, and the Making of a Nation".

Registrera dig här: Registrering (länk)

"Against the background of two hundred years since the beginning of the Greek War of Independence, the annual lecture for the celebration of the Greek language will highlight these interwoven issues: How the Greek language and the long tradition of literary production, written and oral, became the vehicle of an early national consciousness and a factor of identity and community for Greek-speaking people since the late Byzantine centuries and through the years of Venetian and Ottoman domination. How the Language Question, as it emerged within the Greek Enlightenment in the eighteenth and nineteenth centuries is interconnected with the ideas of Greek independence and the creation of a sovereign Greek state. And what answers are given by the works and thoughts of poets and writers, from Solomos to Psycharis and from Palamas and Cavafy to Ritsos and Seferis."

Föreläsningen kommer att ges på svenska av Memi Melissaratou-Mattsson.

Registrera dig här: Registrering (länk)

Charter och gruppresor till Grekland 2021

Charter och gruppresor till Grekland 2021

Även i år sprakar vedspisen i köket och eldtungorna kämpar mot den kylslagna luften som krupit in inomhus. Tankarna seglar iväg mot varma Greklandsresor, soldränkta stränder och känslig solbränd hud. I min iver att få njuta av tankar om Grekland har jag sammanställt de största researrangörernas olika charter-/ gruppresedestinationer i Grekland för 2021. Vissa utav resmålen når du genom att resa till ett annat resmål vilket till exempel gör Apollos lista över destinationer särskilt lång.

I år är förstås situationen lite annorlunda när det gäller resandet och jag tänker att vi bara kan avvakta och se vad som händer. För den som vill boka en resa så är det viktigt att kolla upp vilka regler som finns kring om- och avbokning så att du inte förlorar dina pengar om resan måste ställas in. Tänk även på att resebolagens lista över resmål kan komma att ändras på grund av COVID-19-

Hur man knådar ihop sin resa är förstås väldigt olika, en del kör på paketresor medan andra skapar sitt eget paket. Oavsett vad, så brukar resultat bli minst lika bra.

Här är listan över charter och gruppresor till Grekland 2021

Airtours

Aten & Atens Riviera- weekend (länk)
Halkidiki (länk) 
Karpathos (länk)
Kefalonia (länk) 
Korfu (länk)
Kos (länk)
Kreta (länk) 
Lefkas (länk)
Parga (länk)
Rhodos (länk)
Samos (länk)
Sivota (länk)
Skiathos (länk)
Skopelos (länk)
Thassos (länk)
Zakynthos (länk)

Apollo

Alonissos (länk)
Ammoudia (länk)
Antiparos (länk)
Aten (länk)
Halkidiki (länk)
Ios (länk)
Kalymnos (länk)
Kanali (länk)
Karpathos (länk)
Kefalonia (länk)
Korfu (länk)
Kos (länk)
Kreta (länk)
Lefkas (länk)
Leros (länk)
Lesbos/ Lesvos (länk)
Limnos (länk)
Milos (länk)
Mykonos (länk)
Naxos (länk)
Parga (länk)
Paros (länk)
Paxos (länk)
Peloponnesos (länk)
Pserimos (länk)
Rhodos (länk)
Samos (länk)
Santorini (länk)
Sivota (länk) 
Skiathos (länk)
Skopelos (länk)
Symi (länk)
Thessaloniki (länk)
Tilos (länk)
Vrachos (länk)
Zagoria (länk)
Zakynthos (länk)

Detur

Kreta (länk)
Rhodos (länk)

Solresor

"Klassiska Grekland" (länk) "Klassiska Grekland" (länk) 
"Vandring Grekland" (länk)
Tolón (länk)
Aten- weekend (länk)

Sunweb

Kos (länk)Kos (länk)
Kreta (länk)
Rhodos (länk)
Zakynthos (länk)

Tema Resor

Egina samt fastlandet (länk)Egina samt fastlandet (länk)
Fastlandet (länk) 
Karpathos (länk)
Kreta- östra (länk)
Kreta- västra (länk)
Samos (länk)
Zakynthos (länk)

Tui

Aten (länk)
Kalymnos (länk)
Korfu (länk)
Kos (länk)
Kreta (länk)
Patmos (länk)
Rhodos (länk)
Samos (länk)
Zakynthos (länk)

Ving

Alonissos via Skiathos/ Skopelos (länk)Alonissos via Skiathos/ Skopelos (länk)
Aten (länk)
Halkidiki (länk)
Kalymnos (länk)
Karpathos (länk)
Korfu (länk)
Kos (länk)
Kreta (länk)
Lefkas (länk)
Pargaområdet (länk)
Rhodos (länk)
Santorini (länk)
Skiathos (länk)
Skopelos (länk)
Symi (länk)
Telendos (länk)
Thassos (länk)
Thessaloniki (länk)

Uppgifterna är hämtade från respektive resebolags hemsida 2021-01-20. Med rerservation för resebolagens ändringar.

Läs mer: Öarna i Grekland (länk)

 

AEGEAN air erbjuder flexibelt bokningsalternativ

Flyg i Grekland
(Foto: Markus Olsson)

AEGEAN erbjuder ett nytt flexibelt bokningsalternativ till sina passagerare med tanke på de plötsliga förändringar som kan ske på grund av resebegränsningar satta av EU-länder för att kontrollera Covid-19.

Med omedelbar verkan och till 28 mars 2021 introducerar AEGEAN ett nytt bokningsalternativ för passagerare vars flyg inte ställs in men som önskar avboka sin biljett på grund av införda restriktioner.

Nu ges alltså möjlighet att begära en voucher med samma värde som den köpta biljetten, berättigad att använda till framtida flyg inom de närmaste 18 månaderna.

Dessutom kan passagerare ändra sin bokning utan ombokningsavgift och utan att behöva betala någon prisskillnad på någon av de tillgängliga flygningarna till samma destination för framtida datum (med ett resedatum fram till 2021-10-31)*. Passagerare kan även alltid begära att ändra sin biljett till att vara "öppen" i ett år från den dag då den först bokades.

I händelse av AEGEAN ställer in flyg på grund av resebegränsningar, kan passagerare alltid kräva en voucher av samma värde som den köpta biljetten (plus ytterligare 10 procent) eller begära återbetalning.

*Gäller för bokningar som görs till och med 28 mars.

(Information från gtp.gr 2021-01-13)

Avsnitt 15 av Öluffarpodden ute nu!

Nu finns ett nytt avsnitt av Öluffarpodden ute!

Avsnitt 15 Saganaki

I avsnitt 15 lämnar jag ö-världen i Grekland för en stund och förflyttar mig till det grekiska köket och pratar om saganaki. För de flesta en stekt hårdost men visste du att det även kan vara något helt annat? Lyssna på avsnitt 15 för ta del av historien kring saganaki och hur du bäst tillagar den. Du hittar avsnitt 15 här på mittgrekland.se eller t ex på Acast.

Lyssna här: Avsnitt 15- Saganaki (länk)

Koufonissi- en av Greklands små paradisöar

Koufonissi En paradisö

Det var inte självklart att jag skulle återvända till Koufonissi. Det var inte självklart att jag skulle åka till Grekland i år. Det var inte självklart att jag skulle uppskatta de förändringar som skett under de åtta år som gått sedan jag var där sist. Men det gjorde jag.

Koufonissi stad
Chora, Koufonissi. (Foto: Markus Olsson)

Min Greklandsresa i september var inte alls så som ursprungsresan i maj skulle ha varit. Jag skulle ha upptäckt Evia för första gången för att sedan ta mig ner till Rhodos och utforskat de öar i Dodekaneserna som jag ännu inte har besökt. Men livet ville annorlunda. Istället blev det, efter lång fundering, en vecka i början av september med klassiska dagar i Aten, avkopplande dagar på Naxos och en spontanresa över till Koufonissi. Jag ville visa min vän ett av Greklands mest fantastiska vatten.

Koufonissi 2
Chora, Koufonissi. (Foto: Markus Olsson)

Jag var osäker på om jag skulle uppskatta Koufonissi på samma sätt som jag gjorde för åtta år sedan. Jag vet att hon är populär bland oss skandinaver och jag vet att hon är omskriven. Hur exploaterad hade den lilla ön på endast sex kvadratkilometer blivit? Svaret är förvånansvärt lite. I alla fall ur min synvinkel. Visst, det finns fler byggnader numera men Koufonissi har fortfarande sin paradiskänsla och sin litenhet kvar.

Stranden i Chora Koufonissi
Ammos Beach i Chora, Koufonissi. (Foto: Markus Olsson)

Jag ville visa min vän stränderna längs kusten och vi gick från huvudbyn till Pori Beach och passerade alla de njutfulla stränderna som pryder ostkusten. Det som slog mig jämfört med förra gången var att Pori Beach kanske ändå inte är så fantastisk som jag mindes den. De andra stränderna lockade mer denna gång. Missförstå mig rätt, Pori Beach med sin gyllene sand, skimrande klara vatten är otroligt fin men den här gången slog hjärtat ett extra slag för övriga sandbäddar med sina turkosa vatten. Tilläggas kan att tavernan vid Pori Beach tog både överpriser och serverade rätt bleka maträtter. I alla fall denna dag i början av september 2020.

Fanos Beach Koufonissi
Fanos Beach, Koufonissi. (Foto: Markus Olsson)

Vi åt vår kostnadsberikade tama mat och gick sedan tillbaka till stranden som ligger mitt i huvudbyn. Här var vårt paradis denna resa. Det är inte många huvudbyar som har denna typ av strand. Vit, gyllene sand och alldeles, alldeles klarblått vatten. På båda sidor om stranden ligger vitkalkade hus med sina blå dörrar och fönsterluckor. En bit ut i vattnet har fiskebåtar parkerat och snett till höger ligger betongpiren där färjorna lägger till.

Finikas Beach Koufonissi
Finikas Beach, Koufonissi. (Foto: Markus Olsson)

Platia Pounta Beach Koufonissi
Platia Pount Beach, Koufonissi. (Foto: Markus Olsson)

Vi stannade vid stranden resten av eftermiddagen och badade i omgångar. Innan vi tog färjan tillbaka till Naxos gick vi till To Limani i hamnen och tog ett par reflektionsöl. Det blev en av de mest magiska stunderna på resan. En av de där magiska stunderna jag ofta upplever i Grekland. Stunderna när jag kan sitta hur länge som helst och bara titta och känna ett enormt välbefinnande.

Läs mer: Öluffa i Kykladerna (länk)

Resa till Koufonissi

Till Koufonissi kan du enbart ta dig med båt. Du kan åka från fastlandshamnen Pireus men kommer i regel fram mitt i natten. Jag åkte över dagen med Sea Jets från Naxos där du även kan åka med rederiet Small Cyclades och båten Express Skopelitis som trafikerar Småkykladerna och Amorgos.

Från Aten kan du ta inrikesflyg till Naxos och därifrån färjan och under "normala" omständigheter kan du även flyga direkt till Santorini från Sverige och där ta dig till Koufonissi via Naxos.

Läs mer: Öluffa i Grekland (länk)

Ioannina- en perfekt weekendstad på det grekiska fastlandet

Ioannina blogginlägg

Så, nu har jag börjat strukturera upp informationen jag har om Ioannina på hemsidan. Vid två tillfällen har jag besökt denna perfekta weekendstad på det grekiska fastlandet, hösten 2018 och sommaren 2019. Det finns så klart otroligt mycket mer att se och att upptäcka och nästa gång jag åker dit så kommer jag att fylla på med än mer information.

Så här skrev jag bland annat om Ioannina sommaren 2019:

Jag vet inte riktigt varför jag har fastnat för Ioannina. Eller jo, det vet jag ju egentligen om jag tänker efter. Jag vet att jag har fastnat för det otroligt vackra läget mellan de praktfulla bergen intill sjön Pamvotida. Jag vet att jag har fastnat för hennes mäktiga historia och hennes föreningen med det nya. Jag vet att jag gillar det brutalromantiska i förfallna byggnader och det moderna livet innanför slottets massiva murar. Jag vet att hon förenar det klassiskt grekiska jag vanligtvis upplever med något helt nytt.

Om du vill läsa mer om vad jag har upplevt i Ioannina och se fler bilder, gå in på mittgrekland.se´s sidor om Ioannina: Ioannina (länk)

Kato Zakros- ett rofyllt resmål på östra Kreta

Kreta Kato Zakros

Om du letar efter ett stilla, självständigt resmål med fridfull strand, sagolika smaker, fin vandring och en fascinerande arkeologisk plats, då är Kato Zakros på östra Kreta ett idealiskt resmål.

Detta är ett uppdaterat inlägg från november 2019.

Par vid strand Kato Zakros Kreta
Kato Zakros, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Båtar vid Kato Zakros Kreta
Kato Zakros, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Så sent som i oktober 2019 hade jag förmånen att spendera en dag i Kato Zakros och hennes omgivning. Det var en vistelse som gav möjlighet att fylla depåerna med ny energi, att lära sig mer om minoernas kultur och att få njuta av riktigt bra mat.

Kato Zakros är en plats för dig som vill njuta av en vacker plats utan att trängas med horder av turister. Dagtid kan någorlunda många badsugna hitta till stranden men när solen börjar ta riktning mot horisonten minskar mängden besökare kraftigt och kvar blir vågornas ljud och cikadornas sång. Några toner av grekiska musik, lågmälda samtal och klirret av porslin när disken plockas av borden kan vara de fåtal ljud du uppfattar.

Kato Zakros är en plats för dig som vill komma nära lokalbefolkningen och för dig som vill uppleva en känsla av att befinna dig långt från stadens lärm och kvantitet.

Kato Zakros består av några tavernor, ett fåtal uthyrningsrum samt ett par bostäder och ligger cirka tre timmar sydöst om Heraklion och cirka 40 minuter från Sitia som också är den kommun som Kato Zakros tillhör. De flesta invånarna i Kato Zakros arbetar med jordbruk och framför allt med olivoljeproduktion. Det finns runt 250 000 olivträd i området som alla bevattnas med vatten från källorna i bergen ovanför. Det sägs att tack vare källvattnet så ger oliverna här en av de bästa olivoljorna på Kreta.

Stranden i Kato Zakros

Kato Zakros Beach Sitia Crete
Stranden i Kato Zakros, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Stranden Kato Zakros är den perfekta hemvisten för oss som uppskattar en mer balanserad strandupplevelse. Tavernorna ovanför stranden är enbart en handfull och likaså solstolarna strax nedanför. Sanden är blandad med klappersten och stranden ligger väl skyddad i bukten vilket gör att vattnet sällan gör uppror.

Stranden i Kato Zakros kreta
Stranden i Kato Zakros, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Ett liten klippa, eller snarare ett utsprång, på den norra sidan av stranden delar kusten i två delar och norr om klippblocket är stranden mer otämjd och fylld med klappersten. Här finns ej heller någon taverna eller annan servering.

Tavernorna ovanför stranden i Kato Zakros bjuder på riktigt bra, lokal mat med rätter som inte alltid bjuds på någon annanstans. På taverna Nostos åt jag bland annat en köttgryta som innehåller åtta olika kryddor. Om du landar här så passa på att fråga hur rätten kom till. Det är en fascinerande historia som trollbinder de flesta.

Nostos i Kato Zakros Kreta
Taverna Nostos i Katos Zakros, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Vandring i Kato Zakros

Zakrosravinen Kreta
Zakrosravinen, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Den europeiska vandringsleden E4, som börjar i Portugal, korsar Frankrike, Schweiz, Österrike, Tyskland, Ungern och Bulgarien når Grekland uppe i Peloponnesos, avslutas på Kreta och slutligen i Kato Zakros.

Jag vandrade den delen som ligger i Zakrosravinen som startar i bergsbyn Ano Zakros (cirka 38 kilometer från Sitia) och slutar nere vid stranden i Kato Zakros. Det är en relativt lättvandrad led där början av leden visserligen går nedför men ganska snart följer ravinens botten. Svårigheten ligger möjligtvis i underlaget som bitvis består av större stenar. Att ravinen också kallas för "Dödens ravin" har inte att göra med att otalig vandrare har satt livet till utan syftar på att minoerna på sin tid begravde de döda i de olika hålrummen och grottorna som bergsväggarna erbjuder.

Zakros Gorge Flower Crete
Zakrosravinen, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Det finns även en andra ingång till Zakrosravinen som ligger fyra kilometer från Ano Zakros och kan ses lite som en genväg. Den andra ingången ligger vid en stor öppen plats intill asfaltsvägen som leder till Kato Zakros och det finns gott om plats för bilar att parkera här. Härifrån är det ungefär två timmars vandring ner till ledens slut, strax före den arkeologiska platsen för Palatset i Zakros och stranden vid Kato Zakros.

Läs mer: Vandra på östra Kreta (länk)

Palatset i Zakros- en arkeologisk plats på Kreta

Om du vandrar i Zakrosravinen kommer du till slut ner mot kusten där vandringsleden näst intill mynnar ut i den arkeologiska platsen för de minoiska palatset som en gång i tiden var ett av de viktigaste minoiska samhällena. Utifrån storleken sett så var det det fjärde största minoiska palatset som växte fram på denna skyddade plats med närheten till Kato Zakros kust där även minoernas hamn låg.

Archaeological site the entrance of Palace of Kato Zakros
Arkeologiska platsen för Palatset i Zakros, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Palatset i Zakros byggdes omkring 1900 f.Kr men de nuvarande ruinerna är från den så kallade andra byggnadsfasen från cirka 1600 f.Kr men likt de andra minoiska platserna förstördes de runt 1450 f Kr.

Palatset i Zakros var viktigt både politiskt och religiöst men även kommersiellt och riktade sig mot de stora civilisationerna i Mellanöstern då resvägen från denna sida av Kreta var den smidigaste att nå dem.

Archaeological site Palace Kato Zakros
Arkeologiska platsen för palatset i Zakros, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Palatset vid Zakros är en av de viktigaste arkeologiska platserna med tanke på att det är det enda minoiska palatset som inte har plundrats och man hittade till och med med dess kassavalv intakt. De flesta fynden förvaras numera i museer i Heraklion, Sitia och Agios Nikolaos.

Sitia Geopark

Stora delar av östra Kreta omfattas av Sitia Geopark som bjuder på otroliga upplevelser när det kommer till natur, geologi, stränder samt mat- och dryckeskultur. Här kan du läsa mer om Sitia Geopark: Sitia Geopark- östra Kretas vidsträckta landskap (länk)

Hitta till Kato Zakros:

Kato Zakros ligger cirka 45 kilometer sydost om Sitia dit du kan ta dig med både färja, inrikesflyg men även med svenska charterbolag. Den berömda vandringsleden Zakrosravinen mynnar ut strax innan den arkeologiska platsen för palatset i Zakros och vandrar du hela leden tar det cirka två timmar att komma fram till Kato Zakros.

Läs mer:Vai Beach- östra Kretas unika palmstrand (länk)

Fem saker att se och att göra på Kythera/ Kithira- Afrodites ö

Fem platser på Kythera

Kythera har ett dramatiskt landskap med djupa raviner, branta klippor, täta skogar och vida slätter. Variationen i naturen är rik och jag skulle säga att Kythera upptäcks bäst med ett hyrt motorfordon som tar dig runt bland öns skiftande sceneri. Byar, vattenfall, grottor, ruiner, stränder och byggnadsminnen byter av varandra när du färdas på Kytheras kurviga vägar. Trafiken är lugn och vägarna förhållandevis bra så det är lätt att ta sig runt på kärlekens ö. Ja, Kythera kallas för kärlekens ö för enligt sägnen var det just här som Afrodite klev upp ur det brusande havet.

Kythera/Kithira ligger mellan Peloponnesos södra spets och Kreta men tillhör trots det de Joniska öarna (Korfu, Zakynthos etc.) som ligger betydligt längre bort längs Greklands västkust. Kythera har drygt 4000 invånare på den 279 kvadratkilometer stora ytan vars högst punkt, berget Mermingaris, mäter 506 meter över havet.

Kythera är en mångsidig ö som kanske på grund av, eller tack vare, sitt läge har ett betydande lugn utan massturism och här kommer tips på fem platser att upptäcka på Afrodites egna, lugna ö.

Avlemonas

Avlemonas Kythera
Avlemonas, Kythera. (Foto: Markus Olsson)

Byn Avlemonas ligger på Kytheras östra sida och är en stilla, vacker by som påminner lite om en by i Kykladerna med sina vita hus och därtill blå detaljer. Här råder fullständig harmoni och blomprakten är riktigt njutbar.

En rad tavernor och kaféer ligger i byn och det finns gott om uthyrningsrum. Att många väljer att bo här är lätt att förstå för det är tilldragande, harmoniskt och prunkande. En naturlig "swimmingpool" kopplad till havet ger en härlig badupplevelse med stegar ner i det klara vattnet från de ordnade platåerna.

Stranden Palaiopolis ligger inte långt ifrån byn för den som vill ha en mer traditionell strand där även en strandbar håller öppet under högsäsong.

Kapsali

Kapsali view Kythera
Kapsali, Kythera. (Foto: Markus Olsson)

Jag skulle säga att Kapsali är den by på Kythera som är den mest turistvänliga om man tänker på mängden boenden, kaféer, barer och restauranger. Även om jag var på Kythera innan säsongen riktigt hade startat så var det här det fanns en handfull turister som strosade längs den stenlagda hamnpromenaden.

Street in Kapsali Kythera
Kapsali, Kythera. (Foto: Markus Olsson

Kapsali består av två bukter varav den närmast Chora har den finaste stranden där du både kan hyra solstol men även lägga ut din egen handduk direkt i sanden. Kapsali räknas även som Choras hamn varför flera yachter lägger till i bukten och går i land här. Utöver restauranger och barer finns även en livsmedelsbutik och biluthyrning.

Läs mer:Kytheras huvudby Chora med det gamla slottet (länk)

Kato Chora

Inside Kato Chora Settlement Kythera
Kato Chora, Kythera. (Foto: Markus Olsson)

En av Kytheras tydligaste och största kvarlämningar från den venetianska eran är Kato Chora nära byn Mylopotamos. Här bodde upp till 50 soldatfamiljer då det begav sig på 1500-talet men är nu helt övergiven. Inne på området finns fler bysantinska kyrkor och flera bosättningar och de svikna byggnaderna ger nästan ett litet spöklikt intryck.

Bysantinsk kyrka Kato Chora Kythera
Kato Chora, Kythera. (Foto: Markus Olsson)

Kato Chora ligger strategiskt mellan höjder och sluttningar och har en perfekt utblick mot havet. Här är det lätt att ta en paus på turen runt Kythera och fantisera om en tid som varit samt njuta av den sköna utsikten.

Katouni-bron

Katouni bridge
Bron Katouni, Kythera. (Foto: Markus Olsson)

Bron Katouni är ett känt landmärke för Kythera och är kvarlämning då britterna huserade på ön. Stenbron är Greklands längsta stenbro och mäter 110 meter på längden, 15 meter på höjden och sex meter på bredden. Den har totalt 13 symmetriska bågar och stod klar 1826 och därmed förband man byn Avlemonas och Chora med en betydligt kortare landsväg.

Legenden säger att den brittiska guvernören byggde bron för att kunna vara nära kvinnan han var kär i genom att själv övervaka projektet dagligen. En kärleksbro alltså. Kanske var det Afrodites förtjänst?

Vattenfallet i Mylopotmos

Neraida Waterfall Kythera
Vattenfallet Fonisa, Kythera. (Foto: Markus Olsson

Det lilla men alldeles magiska vattenfallet Fonisa i byn Mylopotamos är väl värt ett besök. Området är ren och skär magi och när jag var där var jag helt ensam vid fallet. Det är lummigt, svalt och välordnat med platåer och bänkar. Passa på att avnjuta en måltid vid torget i den lilla byn som också har en liten butik.

Bänk vid Neraida Waterfall Kythera
Vid vattenfallet Fonisa, Kythera. (Foto: Markus Olsson)

Om du kommer med bil till Mylopotamos är det bara att parkera vid byns parkering och följa skyltarna mot vattenfallet. Promenaden tar cirka tio minuter och är en lättsam vandring. Nere vid vattenfallet fortsätter leden nedåt och visar upp det gamla bevattnings- och kvarnsystemet som byggts för att förse arbetare, boskap och grödor med vatten.

Läs mer: Information om Kythera (länk)

Hitta till platserna på Kythera:

Copyright 2021 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Contact  | GDPR |  Web: NyWeb