Blogg 2019

Om mig

Bild till bloggen
Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kalender

Paros- åtta underbara stränder

Paros Åtta olika stränder

Ja, vad säger man? Det är fantastiskt fint väder här hemma och augusti verkar bjuda på en riktigt bra sensommar. Kvällarna är ljumma, växtligheten doftar, fåglar och insekter sjunger sig igenom skymningen. I världen pågår en pandemi och att resa är inte en självklarhet. Jag väljer, känslorna för Grekland till trots, att doppa mina fötter i gyttjepölen till sjö här hemma istället och låter kreativiteten förflytta mig drygt 350 mil söderut. Söderut till den vita ön i Kykladerna; Paros.

Paros är en av öarna som jag uppvaktade på en av mina första öluffarresor för snart 15 år sedan. Jag stoltserade och kråmade mig, burrade upp fjäderdräkten för att imponera på denna vackra ö och även om jag är ensam om att uttala mig så skulle jag vilja påstå att vi inledde en kärleksrelation där och då.

Paros ligger ungefär sex färjetimmar från Pireus med lillasyster Antiparos i väster och storasyster Naxos i öster. Hon residerar runt 13 000 personer, producerar olivolja och vin. Hon är en variationsrik ö som bjuder sina besökare på en omväxlande upplevelse. Och, hon serverar riktigt fina stränder längs sina kuster. Stränder som är många till antalet och där flera av dem ännu inte har mina fotavtryck i den mjuka vita sanden.

Läs mer:mittgrekland.se's sidor om Paros (länk)

Här är åtta av de stränder som jag hittills har fått njuta av på Paros:

1 Agii Anargiri

Agii Anargiri Beach (Naoussa)

Agii Anargiri Beach Paros 1
Agii Anargiri Beach, Paros. (Foto: Markus Olsson)

Byn Naoussa är en riktig kykladisk dröm på Paros nordkust. Här finns i första hand två stränder, Piperi Beach strax väster om Naoussa, men framför allt Agii Anargiri Beach strax öster om Naoussa. Agii Anargiri Beach är en strand med mjuk gyllengul sand och klart vatten. Här finns både solstolar och parasoller att hyra på den del av stranden som ligger närmast byn. På väg ner mot stranden ligger rader av hotell och uthyrningsrum samt tavernor och kaféer.

Agii Anargiri Beach Paros
Agii Anargiri Beach, Paros. (Foto: Markus Olsson)

2 Aliki

Aliki Beach

Aliki Beach Paros
Aliki Beach, Paros. (Foto: Markus Olsson)

I den lilla byn Aliki/ Alyki på Paros sydkust ligger denna vackra strand med möjlighet att hyra både solstolar och parasoller. Intill stranden ligger flera tavernor att njuta av god mat vid. Passa på att njuta av någon av fiskrätterna som serveras på tavernorna i byn. Sanden är mjuk och alldeles gyllene och här kan du njuta av Paros i stillhet.

3 Livadia Argos

Livadia Beach och Argos Beach (Parikia)

Livadia Beach Paros
Livadia Beach, Paros. (Foto: Markus Olsson)

Dessa två stränder ligger i huvudbyn Parikia, till vänster om väderkvarnen om du står med ryggen mot hamnen. Stränderna har nästan vuxit ihop och är välbesökta av både bofasta och turister. Vid stränderna erbjuds olika vattensporter och det finns flera restauranger och tavernor strax bakom kustlinjen. Livadia Beach och Argos Beach kanske inte är de finaste stränderna på Paros men är helt okej och ligger skönt nära Parikia om du bor där.

4 Kalakonas

Kalakonas Beach (Parikia)

Kalakonas Beach Parikia Paros
Kalakonas Beach, Paros. (Foto: Markus Olsson)

En annan strand i huvudbyn Parikia är Kalakonas Beach. Kalakonas Beach ligger till höger om väderkvarnen, om du står med ryggen mot hamnen, en bit bort längs med hamnpromenaden. Stranden är inte stor men helt okej med gyllengul sand och tillgång till hela hamnpromenadens stora utbud av tavernor och kaféer.

Stranden är fantastisk att njuta av kvällstid när solens strålar går mot orange innan de sakta försvinner ner i horisonten.

5 Golden Beach

Golden Beach

Golden Beach Paros
Vid Golden Beach, Paros. (Foto: Markus Olsson)

Golden Beach är en cirka 700 meter lång sandstrand på östra sidan av Paros. Vattnet är långgrunt och sanden på botten skimrar i solskenet genom det klara vattnet. Här samlas framför allt surfare och i augusti brukar man hålla stora vindsurfartävlingar i området. Trots detta är det oftast inga problem att kunna flyta omkring ostört i vågorna. Det finns flera restauranger, tavernor och ett par hotell nära stranden och om du blir sugen på att lära dig att vindsurfa så är det här stranden att göra det på. Både brädor och lektioner finns mot betalning nere vid stranden.

Golden Beach Paros 2
Golden Beach, Paros. (Foto: Markus Olsson)

6 Parasporos Beach

Parasporos Beach

Parasporos Beach Paros
Parasporos Beach, Paros. (Foto: Markus Olsson)

Cirka fem kilometer söder om Parikia ligger Parasporos Beach som är en ganska stor strand med ett par tavernor/ barer intill stranden. Här finns solstolar och parasoller att hyra om så önskas. Sanden är fin men är bitvis lite stenig. Bussen från Parikia stannar uppe vid landsvägen och sedan är det bara att promenera under tio minuter ner på den lilla grusvägen.

Kommer du med bil eller vespa finns det en stor parkering alldeles intill stranden.

7 Piso Livadi

Piso Livadi Beach

Piso Livadi Paros 1
Piso Livadi beach, Paros. (Foto: Markus Olsson)

På ostkusten ligger den lilla byn Piso Livadi, inte långt ifrån byn Marpissa. Stranden i byn är fin och ligger i en skyddad bukt med båtarna på rad en bit ut i vattnet. Här finns några tavernor samt barer att äta och dricka vid och kvällen blir lätt magisk med vågorna kluckande mot piren intill.

Piso Livadi är lite av en favorit på Paros. Det är en liten by med ett charmigt lugn och det är enkelt att ta sig hit med till exempel buss från Parikia.

8 Kolimbitres beach

Kolimbitres Beach

Kolimbithres Beach 1 Paros
Kolimbitres Beach, Paros. (Foto: Markus Olsson)

Kolimbitres Beach ligger på vägen mot Monastiri Beach på Paros nordkust och bjuder på samma härliga turkosa vatten som på systerstranden. Båda stränderna ligger cirka tre kilometer från Naoussa, rakt över sundet. Här utgör udda stenformationer delar av strandkanten och vattnet är ungefär lika långgrunt som vid Monastiri Beach.

Kolimbithres Beach 2 Paros
Kolimbitres Beach, Paros. (Foto: Markus Olsson)

Vid Kolimbitres Beach kan du hyra solstolar och parasoller eller lägga ut din medhavda handduk där det finns plats. Det finns ett par tavernor som även erbjuder servering vid solstolarna. Vid den första strandremsan ligger Anemos Beach Club som serverar drinkar och snacks samt hyr ut trampbåtar.

Hitta till stränderna på Paros:

Lyssna mer: Öluffarpodden avsnitt elva- Paros, den vita ön (länk)

Fem stränder i Grekland: Donoussa

Fem stränder på Donoussa

Genom åren har jag kommit att uppskatta Greklands små öar. Jag tror att det beror på känslan av att komma riktigt långt bort från en hektisk vardag, känslan av att fly och hitta paradiset.

Donoussa i Småkykladerna tillhör en av min absoluta favoriter när det kommer till öarna i Grekland. Avskalad, småväxt och utan ett behov av att hävda sig. Det är lätt att bara vara och kunna koppla av.

Donoussa har fin vandring med turer runt ön som går att avklaras under en dag och därtill riktigt bra stränder att stanna och svalka sig vid. Ofta med en taverna i anslutning eller i närheten.

Här är fem stränder på Donoussa att njuta av.

Kedros Beach

Kedros Beach Donoussa 2020
Kedros Beach, Donoussa. (Foto: Markus Olsson)

Kedros Beach ligger cirka 15-20 minuters gångväg från Stavros österut. Stranden har fin sand och ligger i en skyddad bukt.

Vid Kedros Beach ligger en oorganiserad camping och stranden är omtyckt av nudister. Många snorklar vid Kedros Beach tack vare den goda sikten i det klara vattnet.

Livadi Beach

Livadi Beach Donoussa 2020
Livadi Beach, Donoussa. (Foto: Markus Olsson)

Nedanför husen i Mersina ligger Livadi Beach med samma otroligt klara, turkosa vatten. Även denna strand är populär hos nudister och det förekommer camping precis bakom stranden. Under säsongen går det badbåt från Stavros hit.

Mesa Ammos Beach/ Kalotaritissa Beach

Mesa Ammos Beach Donoussa 2020
Mesa Ammos Beach, Donoussa. (Foto: Markus Olsson)

Mesa Ammos Beach ligger i byn Kalotaritissa och är kanske den stranden som är minst mysig på Donoussa. Vattnet är väldigt fint med stranden är lite ruff med stenar och drivved. Vid tavernan, Mitsos, ovanför stranden serveras fantastisk mat.

Stavros Beach

Stavros Beach Donoussa 2020
Stavros Beach, Donoussa. (Foto: Markus Olsson)

Stranden i Stavros delar byn i två delar, precis som på Koufonissi. Stranden är populär då den är nära till boenden och tavernor. Sanden är mjuk och fin och vattnet är turkost och klart. Det är ganska långgrunt och passar bra för barnfamiljer. Bakom stranden ligger en trevlig beachbar, Corona Borealis, som serverar mat och dryck.

Trypiti Beach

Trypiti Beach Donoussa 2020
Trypiti Beach, Donoussa. (Foto: Markus Olsson)

Strax bortom Mesa Ammos Beach ligger en liten oorganiserad strand Trypiti Beach. En skönt tillhåll om du vill vara ifred en stund. Som vid många av Donoussas övriga stränder kan en och annan nudist hitta hit.

Hitta till stränderna på Donoussa:

Läs mer: Donoussa (länk)

Fem njutbara stränder i Småkykladerna

Fem stränder i Småkykladerna

Genom åren har jag gjort flest fotavtryck på öarna i Kykladerna. Jag har fångats av de vita sockerbitshusen med blå detaljer, det karga och svedda landskapet och de många njutbara stränderna med gyllenvit sand och klarblått vatten. Oftast har jag vandrat till de olika stränderna. Jag har förflyttat mig via asfalterade vägar där luften har dallrat av värmen, på dammiga grusvägar och genom små upptrampade stigar över bergen. Vart jag än kommer så åker vandringskängorna på med målet att nå en och annan strand.

I Kykladerna finns en liten sub-ögrupp som kallas Småkykladerna och består av öarna Iraklia, Schinoussa, Koufonissi och Donoussa var av Koufonissi är den ö som lockar till sig flest turister.

Jag uppskattar verkligen dessa öar då inte riktigt lika många turister tar sig hit och småskalighet och ett kärvt grekiskt vardagsliv är betydligt mer påtagligt än på de större öarna som Naxos, Paros och Santorini. Hit åker du får att slappna av, njuta av lugnet och glädjas av bristen på påträngande aktiviteter. De flesta öarna kan du vandra runt på en dag. De är inte större än så.

Jag har förstås även vandrat till olika stränder på dessa öar och här är fem njutbara stränder att besöka i Småkykladerna.

Ammos Beach på Koufonissi

Ammos Beach Koufonissi
Ammos Beach, Koufonissi. (Foto: Markus Olsson)

I Chora finns en liten strand, Ammos Beach, som delar byn i två delar. Sanden är fin och vattnet är klart. En bit ut i vattnet lägger ofta små fiskebåtar till och det är en härlig känsla att simma omkring mellan bebyggelse och båtar.

Kedros Beach på Donoussa

Kedros Beach Donoussa
Kedros Beach, Donoussa. (Foto: Markus Olsson)

Kedros Beach ligger cirka 15-20 minuters gångväg österut ifrån Donoussas huvudby Stavros. Stranden har fin sand och ligger i en skyddad bukt där många snorklar tack vare den goda sikten i det klara vattnet. Vid Kedros Beach ligger en oorganiserad camping och stranden är omtyckt av nudister.

Livadi Beach på Iraklia

Livadi Beach Iraklia
Livadi Beach, Iraklia. (Foto: Markus Olsson)

Ungefär tio minuters gångväg bort över krönet i Agios Georgios ligger en vik med en fin, vid sandstrand. Här finns nyplanterade pinjeträd som inte ger så mycket skugga under dagen så det kan vara bra att ha med sig någon form av solskydd. I anslutning till stranden finns en taverna och vid strandens ena kant breder det som närmast kan kallas för camping ut sig.

Pori Beach på Koufonissi

Pori Beach Koufonissi
Pori Beach, Koufonissi. (Foto: Markus Olsson)

Pori Beach är Koufonissis största strand och ligger med sin vita, mjuka sand i en stor halvmåneformad bukt. Stranden ligger på motsatta sidan av Chora och kan antingen nås via vandringsleden längs kusten eller en asfalterad väg som går tvärs över ön. Nere vid stranden finns en taverna för mat- och dryckesintag.

Psili Ammos Beach på Schinoussa

Psili Ammos Beach Schinoussa
Psili Ammos Beach, Schinoussa. (Foto: Markus Olsson)

Psili Ammos räknas som Schinoussas finaste strand med mjuk, vit sand som sträcker sig ända upp på kullen intill. Vattnet är klart och turkosblått. Stranden ligger på Schinoussas nordostkust och det tar cirka 30 minuter att gå hit från Chora. Psili Ammos ligger bara ett par hundra meter ifrån den lilla byn Mesaria där det även finns en taverna. Stranden är oorganiserad och blir sällan full även om det är den finaste stranden på ön.

Läs mer: Öluffa i Småkykladerna (länk)

Här ligger de fem stränderna i Småkykladerna:

Fem små stränder i Grekland

Fem stränder i Grekland

Grekland har helt otroliga stränder. Sandstränder, klapperstensstränder och våghalsiga bad från klippor. Ofta rena paradis där den vita sanden gnistrar och det intensivt blå havet smeker land. Men det finns även små, inte alltid så uppmärksammade, stränder där sanden inte riktigt gnistrar lika mycket. Små stränder som jag har kommit att fastna för och där jag haft riktigt sköna, avslappnade dagar bortom de stora lustgårdarna.

Ibland går det inte riktigt att förklara varför jag fastnar för en plats utan det bara känns i kroppen. Det kan bero på dagsformen, på ett bemötande eller på dofter och ljud. Här är fem stränder som ligger mig varmt om hjärtat och som du troligtvis inte hittar i resekataloger eller liknande.

Strandremsan nedanför Hotel Theris på Agistri

Agistri strand nedanför Hotel Theris
Agistri. (Foto: Markus Olsson)

Här har jag spenderat många dagar, eller kanske snarare halvdagar, efter vandringar runt på en av mina favoritöar. Strandremsan nedanför Hotel Theris rymmer bara en rad omaka solstolar som tidvis står i vattnet när vågorna från båten mellan Agisti och Egina lägger till i hamnen strax intill.

Utan badskor får du hitta rätt plats att gå ner i vattnet vid men längre ut är det fin sandbotten. Hotellet ovanför ansvarar för solstolarna och erbjuder även servering nere vid stranden så det går utmärkt att berika upplevelsen med en frappé eller annat gott.

Läs mer: Agistri (länk)

Emborio Beach på Kassos

Kassos Emborio Beach
Emborio Beach, Kassos. (Foto: Markus Olsson)

Det kanske inte är så många som hittar till den lilla ön Kassos strax sydväst om Karpathos. Kassos erbjuder ett skönt lugn för den som vill ha avkoppling. Långt bort skäller en hund och en tupp galer lösryckt. Det är liksom de ljud som hörs här.

Stränderna på ön är inte jämförbara med de otroliga stränder som storasyster erbjuder men lilla Emboria Beach strax utanför hamnbyn Frí är avskalat angenäm. Här finns några solstolar samt plats att breda ut sin medhavda handduk. Ovanför stranden finns ett par tavernor och vad mer kan man egentligen begära?

Läs mer: Kassos (länk)

Voreina Bay på Folegandros

Folegandros Voreina Bay
Voreina Bay, Folegandros. (Foto: Markus Olsson)

Folegandros i Kykladerna har en av övärldens vackraste Chora (huvudby) högt uppe på en bergsplatå och ett besök på Folegandros är värt bara ett besök där. Men Folegandros har förstås en rad fina stränder men en av mina mest magiska badupplevelser på ön var vid Voreina Bay strax väster om Chora. Här ramas vattenbrynet in av stenar i alla dess former och det är bara att välja ut en sten att husera vid eller hitta en plats för handduken på den smala sandremsan. Här krävs det badskor för att ta sig ut i vattnet på ett smidigt sätt eller för den graciösa går det även att glida ner i vattnet från en av stenarna.

Läs mer: Folegandros (länk)

Megalos Mourtias Beach på Alonissos

Alonissos Megalos Mourtias Beach
Megalos Mourtias, Alonissos. (Foto: Markus Olsson)

Vi var flera som vandrade ner från den Gamla Choran till Megalos Mourtias Beach när jag var på Alonissos. Megalos Moutias är en klapperstensstrand blandad med sand och har en magisk utblick över havet. Bakom stranden finns en anordnad bädd för solstolar med olivträd som skänker skugga.

Jag satt länge ute på den smala betongbryggan och njöt av utsikten mellan doppen i det blå.

Läs mer: Alonissos (länk)

Varvarousa Beach på Syros

Syros Varvarousa Beach
Varvarousa Beach, Syros. (Foto: Markus Olsson)

Det här är en riktig paradisstrand. I alla fall för mig. Den ligger lite otillgängligt och besöks därför inte av många själar. Jag var helt ensam under min dag där med vindens sus och vattnets kluckande som de enda ljuden. Sanden är vit och mjuk och vattnet klart och blått. Här finns inga faciliteter så se till att ta med dig det du behöver för en skön strandupplevelse.

Jag vandrade till Varvarousa Beach från byn Kini på cirka en timme och det var det väl värt.

Läs mer: Syros (länk)

Galissas Beach på Syros

Jag vet att jag ofta säger att varje ö är en favoritö men Syros är faktiskt också en av mina favoritöar i den grekiska arkipelagen. Syros är Kykladerans administrativa centrum och hamnstaden Ermoupolis myllrar av aktivitet. Ger du dig ut till småbyarna längs kusten så hittar du även fantastiska stränder. När jag var på Syros i maj 2012 tog jag bussen ut till Galissas där jag fick hela stranden för mig själv en hel dag! På stranden fanns ett riktigt tänkarträd som det gick att ligga i och det blev en dag som riktigt etsat sig fast i minnet.

Galissas Syros
Galissas Beach, Syros. (Foto: Markus Olsson)

Tänkarträd
Tänkarträd, Galissas Beach, Syros. (Foto: Markus Olsson)

Veckans strand v. 41

Koufonissi Pori Beach

Koufonissi, Pori Beach. (Foto: Markus Olsson)

Pori Beach på Koufonissis västra sida tilhör en av de finaste stränderna i Kykladerna. Den halvmåneformade bukten sträcker ut sig med sin vita fina strand och klara turkosa vatten längs den västra kusten och är lätt att nå med både vespa och til fots.

Veckans strand v. 39

Syros Aetos Beach

Syros, Aetos Beach. (Foto:Markus Olsson)

Veckans strand v. 38

Santorini Kamari Beach

Santorini, Kamari Beach. (Foto: Markus Olsson)

Kamari Beach med sin svarta lavasand ligger på Santorinis östra sida.

Veckans strand v. 35

Lesbos Molivos Beach v 35

Lesbos, Molivos Beach. (Foto:Markus Olsson)

Veckans strand v.34

Naxos Orkos Parthenos Beach

Naxos, Orkos- och Parthenos Beach. (Foto: Markus Olsson)

Copyright 2021 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Contact  | GDPR |  Web: NyWeb