Blogg 2019

Om mig

Bild till bloggen
Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kalender

Recept på grekiska julkakor

Det lackar mot jul och vad vore inte en jul utan de grekiska småkakorna som serveras i Grekland denna tid på året? Jag kan inte skryta med att de blev särskilt vackra men vad gör det när smaken är urläcker.

Kourabiedes 2019
Kourabiedes. (Foto: Markus Olsson)

Kourabiedes är en av de vanligaste kakorna som bakas i Grekland runt jul. Det är en enkel smörkaka smaksatt med Metaxa och skulle Metaxa inte finnas i skåpet där hemma går det även bra med konjak. Som ofta finns det varianter på detta recept beroende vilka traditioner som familjen har och det är inte sällan som de även bakas med mandel som rostas och sedan mixas till ett mjöl. Jag har valt att göra en variant utan mandel den här gången.

Läs mer: Recept på Kourabiedes (länk)

Melomakarona 2019
Melomakarona. (Foto: Markus Olsson)

Den andra av de två vanligaste julkakorna som serveras i Grekland runt jul är Melomakarona. Ofta serveras dessa kakor tillsammans men som det kakmonster jag är så hann jag äta upp alla Kourabiedes innan Melomakarona blev klara.

Melomakarona är en småkaka med smak av apelsin, kanel och valnötter. När jag har letat recept hittar jag som vanligt även här en rad varianter av hur denna kaka ska bakas men till slut så valde jag ingredienserna från det familjerecept jag fick mig tillskickat av en vänlig själ. Jag har även valt att blanda alla ingredienser till en deg istället för att "fylla" kakorna med hackade valnötter.

Läs mer: Recept på Melomakarona (länk)

Fetaostens dag- åtta olika recept med fetaost

Fetaostens dag 2019

Då var det dags igen! Att njuta lite extra av fetaost på fetaostensdag den 15:e oktober.

I butik finns både fetaost och ostar som liknar fetaost men den riktiga, traditionella fetaosten som får kallas fetaost får enbart tillverkas i vissa regioner i Grekland enligt ett EU-beslut från 15 oktober 2007. Den riktiga fetaosten ska till största delen bestå av fårmjölk men kan även bestå av en viss del getmjölk men får aldrig får överstiga 30 % av den totala mängden mjölk.

För mig är fetaosten synonymt med Grekland och smakminnena tar mig alltid tillbaka till fantastiska semestrar vid Medelhavet med goda vänner och vackra miljöer. Ikväll kommer jag för en stund resa tillbaka till de vackra miljöerna i den grekiska övärlden medan det utanför mitt fönster kommer vara lika svart som natten efter det att mörkret har fallit.

Jag har samlat åtta olika recept med fetaost som någon form av ingrediens, antingen som huvudingrediens eller som smaksättare, från salt till sött.

Kladdkaka med fetaostglasyr

Kladdkaka med fetaostglasyr 2019
Kladdkaka med fetaostglasyr. (Foto: Markus Olsson)

Man ska inte underskatta fetaosten när det kommer till sötebröd. Den ger en härlig syra och konstrast mot det söta, framför allt till en sådan söt sak som en kladdkaka.

Receptet hittar du här: Kladdkaka med fetaostglasyr (länk) 

Fetaostglass med hallonrippel

Fetaostglass 2019
Fetaostglass med hallonrippel. (Foto: Markus Olsson)

Fetaost i glass kanske inte låter som den mest klockrena kombinationen men POOOOW! vilken käftsmäll jag fick. I positiv bemärkelse alltså. Glassen får en mjuk cheescakesmak som smeker gommen som det vänaste väsen.

Receptet hittar du här: Fetaostglass med hallonrippel (länk) 

Rödbetor med fetaots, valnötter och glasört

Röbetor med fetaost valnötter och glasörter 2019
Rödbetor med fetaost, valnötter och glasört. (Foto: Markus Olsson)

En enkel sallad som passar både som en förrätt men även som tillbehör till en huvudrätt. Hittar du inte glasört i din butik blir en rödbetssallad med en annan ört minst lika bra.

Receptet hittar du här: Rödbetor med fetaost, valnötter och glasört (länk) 

Fetaost- och lökpaj

Fetaost och lökpaj 2019
Fetaost- och lökpaj. (Foto: Markus Olsson)

En paj som är lätt att tillaga och som passar bra som ensamrätt eller som tillbehör till skaldjur Ett fullgott alternativ till västerbottenpaj.

Receptet hittar du här: Fetaost- och lökpaj (länk) 

Fetaostdipp

Zucchinichips med fetaostdip 2019
Fetaostdipp. (Foto: Markus Olsson)

En enkel fetaostdipp som passar utmärkt till hemmagjorda zucchinichips.

Receptet hittar du här: Fetaostdipp med hemmagjorda zucchinichips (länk)

Stekta äpplen med rosmarin och fetaost

Stekta äpplen med rosmarin och fetaost 2019
Stekta äpplen med rosmarin och fetaost. (Foto: Markus Olsson)

Söta, mjuka äpplen med lite syrlig fetaost. Mums!

Receptet hittar du här: Stekta äpplen med rosmarin och fetaost (länk)

Panerad fetaost med citron- och gurksallad

Panerad fetaost 2019
Panerad fetaost med citron- och gurksallad (Foto: Markus Olsson)

Denna förrätt kan faktiskt lätt omvandlas till en efterrätt. Byt då ut citron- och gurksalladen till marinerade bär. Sälta och sötma ger en perfekt avslutning på middagen, eller som i det här fallet en perfekt start på middagen.

Receptet hittar du här: Panerad fetaost med citron- och gurksallad (länk)

Dakospizza

Dakospizza 2019
Dakospizza. (Foto: Markus Olsson)

Det här är ett recept på en riktigt enkel pizza inspirerad av den grekiska förrätten Dakos. Tomater, fetaost och oregano i kombination med bröd. Njut!

Receptet hittar du här: Dakospizza (länk)

 

Sex olika recept på grekiska grytor och långkok

Sex olika recept på grekiska grytor och långkok för hösten

-eller åtminstone smakrika gryträtter inspirerade av det grekiska köket.

Hösten är en tid att laga mustiga långkok som långsamt har lockat fram de djupa, varma smakerna. De kalla, fräscha sommarrätternas tid är liksom förbi och det är dags att fylla på depåerna med tyngre anrättningar igen.

De flesta av oss har nog ställt undan grillen och återvänt till spisen där grytor kan tillåtas puttra i ett par timmar för att ge det där möra, fina köttet. Se långkoket som morgondagens middag som bara är att värma upp så slipper du stressen över att hinna med den längre tillagningstiden efter en arbetsdag.

Jag har samlat sex stycken olika recept på grekiska grytor som jag har lagat både en, två och några fler gånger.

Stifado- grekisk köttgryta med tomat, lök och kanel

Stifado
Stifado. (Foto: Markus Olsson)

En klassisk grekisk Stifado är i mitt tycke aldrig fel. Stifadons karaktär av tydliga smaker av tomat och kanel är så mycket Grekland för mig att jag snabbt återfinner mig på en grekisk taverna genom smakminnena.

Receptet hittar du här: Stifado (länk)

Lammgryta med kronärtskockshjärtan och kalamataoliver

Lammgryta med kronärtskockor och oliver
Lammgryta. (Foto: Markus Olsson)

Den här grytan är en en mjuk och rund lammgryta med syrliga kronärtskockshjärtan och kalamatoliver som gärna serveras med en massa fetaost.

Receptet hittar du här: Lammgryta med kronärtskockshjärtan och kalamataoliver (länk)

Halloumigryta- Hallouminese

Hallouminese
Halloumigryta. (Foto: Markus Olsson)

Det här är en gryta som går att göra vegetarisk genom att utesluta bacon och oxbuljong och istället använda grönsaksbuljong och smaksätta grytan med ett par teskedar Chipotle Paste.

Receptet hittar du här: Halloumigryta- Hallouminese (länk)

Sofrito

Sofrito
Sofrito. (Foto: Markus Olsson)

Sofrito är en specialitet från Korfu och ska inte förväxlas med andra länders definition av Sofrito som i regel är en slags såsbas. Sofrito serveras vanligtvis med någon form av potatistillbehör eller ris och är syrlig, vitlöksstark köttgryta.

Receptet hittar du här: Sofrito (länk)

Kleftiko

Kleftiko
Kleftiko. (foto: Markus Olsson)

Kleftiko är en lammgryta med potatis och grönsaker som kan tillagas i en gryta på spisen men även i foliepaket i ugn, så som jag gör.

Receptet hittar du här: Kleftiko (länk)

Citronkött

Citronkött med gul zucchini
Citronkött. (Foto: Markus Olsson)

Okej, ett långkok behöver inte alltid vara mustigt. Det kan vara fräscht och syrligt också. Att smaksätta kött med citron är relativt vanligt runt Medelhavet och numera även här intill Mälaren.

Receptet hittar du här: Citronkött (länk)

Baklava- recept och historia

Då har jag med lätt ångest bakat min första Baklava. Inte ångest för den mäktiga sötman utan ångest för en förmodan om komplexiteten i att baka en Baklava. Men där hade jag rätt så fel. Det är inte svårare att baka en Baklava än något annat bakverk. Om du inte vill ge dig in på att göra egen filodeg vill säga. Den rutten i bakvärlden lämnade jag därhän och köpte därmed någon annans fullbordade filodeg.

Baklava 2
Baklava. (Foto: Markus Olsson)

Det finns en rad variationer av olika Baklavarecept och den variant som jag har valt är en avvikelse för någon annan. Börjar du gräva lite i Baklavahistorien så finns det inte bara variationer i tillagning utan också i dess ursprung.

Den kanske mest distinkta skillnaden i uppfattningen om Baklavans ursprung ligger i om ursprungslandet är Turkiet eller Grekland. Oavsett vad så verkar de flesta ändå landa i att Baklavan är en kvarleva från det Osmanska riket även om det också finns teorier om att assyrierna bakade en variant av Baklava redan på 800-talet före Kristus.

En annan tes är att grekerna under antiken upptäckte Baklavan på sina handelsresor, tog med den hem och modifierade receptet till att bakas med de lövtunna filodegsarken. En markant skillnad mot den mer robusta degen som användes av assyrierna.

Det finns även teorier där det grekiska ursprunget vidmakthålls då grekerna under antiken tillagade ett annat sött bakverk, Gastrin, som över tid utvecklades till just Baklava. Ett ytterligare antagande är att Baklavan har sitt ursprung från den bysantinska eran och då utvecklats ur bakverket Kopton.

Oavsett vad så är och förblir Baklava för mig ett bakverk som jag starkt förknippar med Grekland. Det är i Grekland som jag har njutit av detta praktfullt söta och samtidigt okonstlade bakverk.

Läs mer: Recept på Baklava- här är min variant (länk)

Källa: greekreporter.com

Nio recept med Halloumi

Halloumi 9 olika recept

Tänk vad mycket halloumi det har passera det här kakhålet egentligen! Jag kommer mycket väl ihåg när jag åt halloumi för första gången, aningen skeptisk till den gummiaktiga osten som gnisslade mellan tänderna. Sedan dessa har ett antal kilo halloumi gnisslat mellan mina tänder och det kommer garanterat bli många kilo till.

Vad man vet så tillverkades en variant av Halloumi redan på 1200-talet då får- och getbönderna konserverade sina djurs mjölk. Det var först på 50-talet som man började bland i ko-mjölk i osttillverkning när Cypern fick sina första kossor och det är än i dag den vanligaste blandningen när man tillverkar Halloumi: får-, get- och komjölk.

Proportionerna mellan de olika mjölksorterna beror helt enkelt på vilken tillgång det finns på dem. Under våren består Halloumin till större del av får- och getmjölk medan den senare på året innehåller mer komjölk. En äkta Halloumi får endast tillverkas på Cypern av mjölk som producerats på Cypern. I alla fall i de flesta delar världen där Halloumin är ett skyddat varumärke.

Det har blivit några Halloumirätter de senaste åren och här får du ett smakprov på några av dem:

Halloumismörgås med coleslaw gjord på grekisk yoghurt

Halloumismörgås
Halloumismörgås med coleslaw. (Foto: Markus Olsson)

En halloumismörgås med coleslaw gjord på grekisk yoghurt. Brödet jag använder är ett mjölfritt kesobröd men givetvis kan du använda det bröd som tilltala dig mest.

Receptet hittar du här: Halloumismörgås med coleslaw gjord på grekisk yoghurt (länk)

Halloumirårakor

Halloumirårakor
Halloumirårakor. (Foto: Markus Olsson)

Berika rårakorna med halloumi och rårakorna kommer för alltid vara berikade. Härligt krispiga med en naturligt god sälta. Servera med grekisk yoghurt blandad med soltorkade tomater.

Receptet hittar du här: Halloumirårakor (länk)

Halloumi- och jordgubbssallad

Halloumi och jordgubbssallad
Halloumi- och jordgubbssallad. (Foto: Markus Olsson)

En fräsch sommarsallad med Halloumi är supergott så fort solen strålar bryter igenom molntäcket. Ja, eller det är förresten alltid supergott. Enkelt att tillaga och smakar somrigt med jordgubbar.

Receptet hittar du här: Halloumi- och jordgubbssallad (länk)

Pizza bianco med riven halloumi

 Pizza med riven halloumi
Pizza med riven Halloumi. (Foto: Markus Olsson)

Det här är en sådan pizza där valet av pålägg bygger på skafferiets, kylskåpets och växthuset utbud. Svårare än så är det inte. För att få lite mer variation valde jag att göra en pizza bianco, det vill säga utan tomatsås. Istället pressade jag vitlök som jag blandade med olivolja och hackad, färsk oregano.

Receptet hittar du här: Pizza bianco med riven Halloumi (länk)

Pizza med Halloumibotten

Halloumipizza hel
Pizza med Halloumibotten. (Foto: Markus Olsson)

Det här är en pizza för alla som älskar halloumi och för alla som vill undvika mjölprodukter. Vilken topping du lägger på pizzan varierar förstås i det oändliga men i det här receptet blev det salami med färska champinjoner, paprika och lök.

Receptet hittar du här: Pizza med Halloumibotten (länk)

Halloumigryta

Hallouminese
Halloumigryta. (Foto: Markus Olsson)

Det här receptet är inte fullt ut vegetariskt men om du utesluter bacon och oxbuljongen och istället använder grönsaksbuljong och smaksätter grytan med ett par teskedar Chipotle Paste så kommer du åt den lätt rökiga smaken ändå.

Receptet hittar du här: Halloumigryta (länk)

Halloumi med zucchinisallad

Halloumi med zucchinisallad
Halloumi med zucchinissallad. (Foto: Markus Olsson)

En enkel och fräsch sallad med halloumi. Citronen ger en syrlig touch och är perfekt att ta till i sensommarvärmen. I det här receptet använde jag min grönsakssvarv och svarvade "spaghetti" av zucchinin men zucchinin kan lika gärna skivas/rivas tunt.

Receptet hittar du här: Halloumi med zucchinisallad (länk)

Halloumifries

Halloumi fries Halloumi sticks
Halloumifrise. (Foto: Markus Olsson)

Det är enkelt att göra egna halloumifries utan att använda fritös. Det är bara att steka dem i rikligt med olivolja på hög värme. Halloumin blir härligt krispig och passar perfekt som tillbehör till grillat kött och/eller grönsaker.

Receptet hittar du här: Halloumifries (länk)

Halloumi- och chorizosallad

Halloumi och chorizosallad
Halloumi- och chorizosallad. (Foto: Markus Olsson)

I det här receptet blandas sälta och en viss sötma i en neutral bas. Halloumi, soltorkade tomater, chorizo och grönsallad. Typ.

Receptet hittar du här: Halloumi- och chorizosallad (länk)

Läs mer: Andra recept inspirerade av det grekiska köket (länk)

Athens Street Food Festival

Entrebiljett 20190527201051473

Jag är mer av en gatumats-ätare än en findining-enustiast. Jag gillar att äta med händerna, att få maten inlindad i papper där såsen rinner ut ur ena hörnet och gör feta fläckar på kläderna. Jag gillar att torka bort överflödet runt munnen som jag oundvikligen dekorerar matklaffen med, jag gillar att händerna doftar av det jag ätit och att de kräver sin rengöring.

AthensStreetFoodFestivalEntrance optimized
Entré till Athens Street Food Festival. (Foto: Markus Olsson)

När jag hittar en lucka i väggen och kan köpa mig en falafel eller en gyros så njuter jag som allra mest, stående under skenet av gatubelysningen medan kön serveras otaliga varianter av det luckan har att erbjuda.

Strutar 20190527201325617
Athens Street Food Festival. (Foto: Markus Olsson)

I fler år i rad har jag missat Athens Street Food Festival som i regel går av stapeln tre helger i maj varje år. Jag har tidigare blivit förpassade till luckan i väggen som jag ändå uppskattar men i år tajmade jag mitt tillhåll i Aten med festivalens sista helg.

Chicken Picken House 20190527201200599
Athens Street Food Festival. (Foto: Markus Olsson)

Många av de recensioner jag har ögnat igenom har klargjort att festivalen inte har särskilt mycket nytt att ge och att volymen från discjockeyns ambition att låta musiken studsa i den gamla industrilokalens enorma omfång snarare är ett irritationsmoment än ett berikande.

Discjockeys 20190527201313082
Athens Street Food Festival. (Foto: Markus Olsson)

Som blek skandinav skulle jag vilja hävda motsatsen. Från de lugna vidderna i utkanten av Västerås till en industrilokal i Aten är avståndet rätt långt och jag uppskattar verkligen känslan, dofterna, oset, volymen, sorlet, röran, de höga rösterna och de små.

Ababu 20190527201214596
Athens Street Food Festival. (Foto: Markus Olsson)

Utbudet inne på festivalen är ett mekka för alla köttälskare även om det finns vegetariska alternativ samt något för den som gör anspråk på sockersöta varor. Dryck serveras i alla dess former och till och med Kopparberg håller sig framme med sin svarta folkabuss.

Folkmassa 1 20190527201142777
Athens Street Food Festival. (Foto: Markus Olsson)

Visserligen tar festivalen ett inträde på 2,5 Euro per person men utbudet och känslan ger värde till entréavgiften.

Om du gillar street food och befinner dig i Aten under maj månad är Athens Street Food Festival väl värd sitt besök. Värd för sin stämning, värd för sitt utbud och värd för sina smaker.

Folkmassa 2jpg 20190527201255767
Athens Street Food Festival. (Foto: Markus Olsson)

Läs mer om Athens Street Food Festival här: Athens Street Food Festival (länk)

Hitta till Athens Street Food Festival:

Grekiska viner från Psaroulis Wine på Mykonos Taverna

Startbild Psaroulis Wine

Här om dagen fick jag den vällustiga möjligheten att både få njuta av grekisk mat samt intressanta och spänningsfyllda grekiska viner på Mykonos Taverna. I en anslående miljö med tända ljus och rutiga dukar presenterade vinhuset Psaroulis Wine fem viner ur sitt sortiment, tre vita, en rosé och ett rött vin. Psaroulis Wines producerar sina viner i Kalamata av druvor från bland annat vinstockar som planterades redan 1948. Vinodlingarna ligger 120 meter över havet på en plats där temperaturskillnaderna mellan natt och dag är förhållandevis stora. Druvorna skördas nattetid när temperaturen är som lägst för att mana fram de finaste aromerna och för att behålla druvornas friskhet.

Psaroulis Wines
Viner från Psaroulis Wine, Mykonos Taverna. (Foto: Markus Olsson)

Psaroulis Wines har förvärvat flera vinster för sina viner och en av triumferna i raden är en guldmedalj, två silvermedaljer och en bronsmedalji en av världens största vintävlingar, AWC i Wien 2017. Av 12 826 olika viner tilldelades Psaroulis Wines fyra medaljer vilket tydligt uttrycker vinernas kvalitet.

Psaroulis Wines 2
Viner från Psaroulis Wine, Mykonos Taverna. (Foto: Markus Olsson)

Psaroulis Wines på Mykonos Taverna
Upphällning av vin, Mykonos Taverna. (Foto: Markus Olsson)

Den grekiska druvan Assyrtiko

En av Greklands stoltheter när det kommer till druvor är den gröna druvan Assyrtiko som har kommit att bli en av mina stora favoriter när det kommer till vita viner. Assyrtikos druvklasar är stora, med skal som är gula till guldgula och som är lätt transparenta. Assyrtiko är vanlig på Santorini men odlas även i andra delar av Grekland som till exempel i Kalamata.

Vinglas Mykonos Taverna 1
Smakprovning av Assyrtiko- Malagouzia, Mykonos Taverna. (Foto: Markus Olsson)

Min favorit denna kväll blev det vita vinet Assyrtiko- Malagouzia som är en blandning av de grekiska druvorna Malagousia och Assyrtiko. Druvan Malagousia ger vinet en rund och blommig karaktär och tillsammans med 20 procent Assyrtiko ger det vinet en behaglig syra och fräschör med sina citrustoner. En klockren kombination för mig som älskar vita, krispiga viner.

Somelier
Kvällens somelier Fredrik Styrlander ger målande beskrivningar, Mykonos Taverna. (Foto: Markus Olsson)

Ledsamt nog är utbudet av grekiska viner på Systembolaget ringa även om det finns flera guldkorn i beställningssortimentet. Och det är därför jag blir så där sprudlande glad när det finns grekiska restauranger som Mykonos Taverna där de med engagemang och glöd vill ge oss "grekomaner" det där extra när det kommer till mat och grekisk dryck. Utbudet är stort och välsmakande och spatserar du hit en lördag bjuds det även på musikalisk underhållning av den grekiska gruppen Taximi. En stycke Grekland så nära du kan komma när du är hemma i Sverige.

Kötträtt på Mykonos Taverna
Kvällens kötträtt, Taverna Mykonos. (Foto: Markus Olsson)

Hitta till Mykonos Taverna:

Restaurang Cypern- med smaker ifrån Grekland

Restaurang Cypern Startbild

Jag har skrivit om att resa med hjälp av smaker förut men jag kan inte låta bli att fascineras varje gång jag förflyttar mig till Grekland fastän jag sitter någon helt annanstans. En nystekt skiva Graviera, en grekisk sallad eller ett glas vin kan ta mig 250 mil söderut till värmen, till känslan och till Filoxenia.

Vi är många som har fått uppleva gästvänligheten i Grekland men det går lika bra att få erfara den bland greker på hemmaplan. Filoxenia står för att visa generositet och gästvänlighet till den som befinner sig hemifrån men det behöver inte bara betyda rent fysiskt skulle jag säga. Min upplevelse är att jag bemöts med samma frikostighet och gästvänlighet i grekiska konstellationer här hemma i Sverige. Just ett sådant mottagande jag fick när jag besökte restaurang Cypern på Valhallavägen i Stockholm för ett tag sedan.

Inredning 4
Restaurang Cypern. (Foto: Markus Olsson)

Inredning 3
Restaurang Cypern. (Foto: Markus Olsson)

Här fick jag möta familj och vänner som driver restaurangen med glädje, vakenhet och kreativitet. Medan jag njuter av de grekiska smakerna och emellanåt försvinner iväg till Grekland så välkomnas återkommande gäster med kramar och gladlynta tillrop, Yaya kivas kärleksfullt med barnbarnen medan Papuo styr i köket. Det liksom "vibrerar" precis på samma sätt som det brukar göra i Grekland.

Inredning 6
Restaurang Cypern. (Foto: Markus Olsson)

Inredning 1
Restaurang Cypern. (Foto: Markus Olsson)

Restaurang Cypern har funnits i nuvarande regi sedan 2007 då man tog över verksamheten och valde att behålla namnet på restaurangen men med en inriktning mot det grekiska och det cypriotiska köket. På lunchen serveras svensk husmanskost blandat med Greklandsinspirerande rätter för att på kvällen servera mer av det grekiska köket. På kvällarna serveras oftast mer från grillen som lamm och kyckling. Vad som finns på menyn bestäms över tid och inspirationen hämtas bland annat från ägarnas resor.

Inredning 2
Restaurang Cypern. (Foto: Markus Olsson)

Inredning 5
Restaurang Cypern. (Foto: Markus Olsson)

På förrättsmenyn finns bland annat Loukaniko och Garides samt röror som Taramas och Kopanisti. Varmrätter som till exempel serveras är Souvlaki, Bifteki, Moussaka, Solomos och vegetariska fetaostbiffar Laxaniko Bifteki. På dessertmenyn finns bland annat Mastixa och Baklava. På dryckesmeny finns både öl och viner från Grekland. Med andra ord kan du få ditt grekiska lystmäte mättat med råge när du är här.

Graviera
Graviera, Restaurang Cypern. (Foto: Markus Olsson)

Grekisk sallad
Grekisk sallad, Restaurang Cypern. (Foto: Markus Olsson)

När jag var på plats på restaurang Cypern fick jag njuta av gyllengul, stekt Graviera (ost) med svarta sesamfrön, honung och lingonsirap, grekisk sallad, bröd och olika röror. Till huvudrätt serverades för dagen Papoutsaki- köttfärsfylld aubergine som gratineras med bechamelsås och ost. Till efterrätt avnjöt jag en magisk Karidopita- en nötrik sockerkaka som serverades tillsammans med vaniljglass. Det var som att vältra sig i Grekland och i fantastiska grekiska smaker och det är inte för inte som Edward Blom är en återkommande gäst eller varför stamgäster är en trogen skara. Här får du njuta av Grekland både när det gäller atmosfären men framför allt när det gäller smakerna.

Gratinerad aubergine
Papoutsaki, Restaurang Cypern. (Foto: Markus Olsson)

Efterrätt
Karidopita, Restaurang Cypern. (Foto: Markus Olsson)

Hitta till restaurang Cypern:

Mer om restaurang Cypern och meny hittar du här: Restaurang Cypern (länk)

Semla med grekisk sallad och fetaostkräm- en osannolikt god förrätt

Grekisk sallad semla 2

Okej, det här är ingen semla i dess rätta bemärkelse utan snarare ett sätt att servera en grekisk sallad på. Förslagsvis om förrätt. Lite småroligt om inte annat men det blev också riktigt gott. Och okej, det är ett tag kvar till fettisdagen men vad gör man inte för att fylla sina depåer?

Det kompletta receptet på frallorna (semlorna), grekisk sallad och fetaostkräm hittar du här: Semla med grekisk sallad och fetaostkräm (länk)

 

Grekisk sallad semla 1
Semla med grekisk sallad och fetaostkräm. (Foto: Markus Olsson)

Recept på Melomakarona

Då har jag bakat den andra av de två vanligaste julkakorna som serveras i Grekland runt jul, Melomakarona. Receptet på den första kakan, Kourabiedes, hittar du här: Recept på Kourabiedes (länk). Ofta serveras dessa kakor tillsammans men som det kakmonster jag är så hann jag äta upp alla Kourabiedes innan Melomakarona var klara.

Melomakarona
Melomakarona. (Foto: Markus Olsson)

Melomakarona är en småkaka med smak av apelsin, kanel och valnötter. När jag har letat recept hittar jag som vanligt en rad varianter av hur denna kaka ska bakas men till slut så valde jag ingredienserna från det familjerecept jag fick mig tillskickat av @chrissgreece. Det receptet är utan honung men i receptet finns även en variant med honung. 

Receptet på melomakarona hittar du här: Melomakarona (länk)

Copyright 2019 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Kontakt  |  Web: NyWeb