Blogg 2019

Om mig

Bild till bloggen
Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kalender

Grekland kommer att öppna för turism med fem (5) försvarslinjer mot COVID-19

Den grekiska turistministern har meddelat att Grekland har inrättat fem stycken försvarslinjer i kampen mot Covid-19. Det är ett sätta för att kunna öppna upp för turism på ett säkert sätt i år.

Vaktbyte vid Parlamentet Aten
Vaktbyte vid parlamentet i Aten. (Foto: Markus Olsson)

Första försvarslinjen

Inträde i Grekland kommer att tillåtas för resenärer som har ett intyg om att de antingen har:

  • vaccinerats mot Covid-19
  • har återhämtat sig från coronaviruset eller
  • har ett negativt PCR-testresultat

Andra försvarslinjen

Grekiska myndigheter kommer att utföra provtagning (snabbtester) av resenärer som anländer till Grekland från länder/ områden där ett stort antal Covid-19-positiva fall nyligen har upptäckts.

Tredje försvarslinjen

Besökare som testas positivt för Covid-19 kommer att omedelbart sättas i karantän och därefter genomgå ett nytt PCR-test.

Fjärde försvarslinjen

Grekland kommer att ha ett antal allmänna säkerhetsregler som innefattar obligatoriskt bärande av munskydd, social distansering, restriktioner på restauranger, i bussar, under guidningar etc.

Femte försvarslinjen

Turister kommer att tvingas följa samma regler som de grekiska invånarna. Om det finns ett krav på munskydd för grekiska medborgare gäller detsamma för turister, oavsett om de har vaccinerats eller inte.

(Information från gtp.gr 2021-04-05)

Planen är att Grekland ska öppna upp för turister på bred front 14 maj. Redan nu har man börjat släppa in vissa grupper från länder där man till exempel har kommit långt med vaccineringen. Viktigt att påpeka är att icke-vaccinerade resenärer inte ska diskrimineras på något sätt utan har individen antikroppar eller ett negativt PCR-test så ska de kunna resa på samma sätt som de som har vaccinerats.

Samtidigt som planerna för ett öppnande av landet så fortsätter smittspridningen att öka i Grekland (och andra länder) så det återstår att se vad som kommer att vara genomförbart i mitten på maj. Jag håller givetvis alla tummar för att smittspridningen snart börjar vända nedåt för att skapa möjligheter till ett mer normalt liv framåt sommaren.

Läs mer: Aktuell status angående Corona-situationen i Grekland (länk)

Copyright 2021 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Contact  | GDPR |  Web: NyWeb