Blogg 2019

Om mig

Bild till bloggen
Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kalender

Greklands nationaldag 25 mars- i år 200 år av betydelse

Den 25 mars firar greker världen över den grekiska självständighetsdagen som också är en av Greklands nationaldagar*. Och i år fyller självständighetsdagen hela 200 år och om inte det är värt att fira så vet inte jag!

Vakt vid parlamentet i Aten
Vakt vid parlamentet i Aten. (Foto: Markus Olsson)

Självständighetsdagen är en dag att minnas Greklands kamp mot det ottomanska riket och därmed Greklands självständighet. Dagen är firandet till trots, en symbol för starten av det grekiska frihetskriget och inte slutet av en kamp mot förtryck och förstörelse.

I hundratals år hade det ottomanska riket intagit en allt större del av Grekland och det som då var det bysantinska riket. Egentligen startade allt när det ottomanska riket erövrade den bysantinska huvudstaden Konstantinopel 1453 och därefter regerade området i nästan 400 år. Århundraden där grekerna levde i förtryck, inte kunde utöva sin ortodoxa tro och där de grekiska antika monumenten inte respekterades. Parthenon användes till exempel som ett ammunitionsförråd som fick förödande konsekvenser.

I takt med att missnöjet hos det kuvade grekiska folket växte så bildades en allt starkare motståndsrörelse som den 25 mars 1821 verkligen blev ett hot mot det ottomanska riket.

Grekerna var inte ensamma i kampen utan britterna kände sig manade att försvara de grekiska intressena och kulturen. Vid slaget i Navarino förstörde brittiska, ryska och franska styrkor en ottomansk flotta, en seger som så småningom ledde fram till undertecknandet av Erdinefördraget (Adrianopelfördraget) 1829 som sedan etablerade en oberoende grekisk stat.

Den grekiska flaggan
Den grekiska flaggan. (Foto: Markus Olsson)

Så, idag den 25 mars, 200 år senare, viftar även jag med den grekiska flaggan och känner en enorm stolthet i att älska Grekland och dess folk så oerhört mycket!

*Läs mer: Óchi-dagen- 28 oktober när Grekland sade nej (länk)

Grekland planerar att starta turistsäsongen 14 maj

Greklands turistminister Harry Theoharis meddelade i ett tal på IBT Berlin* att Grekland planerar för att kunna öppna upp för en säker turistsäsong 14 maj.

Avstigning färja Naxos Öluff Grekland
Färja lägger till på Naxos. (Foto: Markus Olsson)

Det innebär att inresande som är vaccinerade, har antikroppar eller har ett negativt PCR-test kommer att välkomnas. Alla turister som kommer att resa in i Grekland kommer att genomgå slumpmässiga COVID-19-tester liknande förra året. Detta kommer att gälla ankommande resenärer oavsett färdmedel. Skillnaden i år är att det finns snabbtester så att de som testas kommer att få svar ganska omgående istället för att individen måste vänta 24 timmar på testresultatet.

Vidare sa turistministern att alla hälsobehov, inklusive sjukhusvistelse, relaterade till COVID-19 kommer att tillhandahållas av den grekiska staten utan kostnad för turister. Precis som förra året.

De eventuella restriktioner som finns för landets invånare kommer även gälla för turister. Utan undantag. Det kan vara krav på till exempel munskydd.

Grekland kommer, likt förra året, stärka upp de regionala sjukvårdsinrättningarna för att snabbt och tillgängligt kunna hantera personer som insjuknar i COVID-19.

När det gäller vaccinationer inom landet kommer Grekland att fokusera på personer som arbetar inom turistnäringen efter att de mest utsatta har fått sitt vaccin. Man kommer även testa personal inom turistnäringen mer frekvent för att hindra eventuell smittspridning.

(Infromation från gtp.gr 2021-03-10)

Som årlig Greklandsresenär hoppas jag givetvis att det kommer att gå att resa på ett säkert sätt kommande säsong. Jag är övertygad om att Grekland gör sitt yttersta för att det ska vara så säkert som möjligt för att kunna välkomna turister till landet. Därefter är det upp till var och en att fatta ett beslut huruvida det är rimligt att resa i sommar så länge regler och restriktioner tillåter resande.

Vi är många som längtar att efter att kunna resa till Grekland och Grekland behöver sina turister. Nu gäller det att fortsätt bekämpa COVID-19 så att vi blir av med detta virus.

*IBT Berlin är en av världens största mässor för resebranschen

Läs mer: Senaste nytt om Coronaviruset COVID-19 i Grekland (länk)

Ikaria- en av världens fem blå zoner

Här om dagen fastnade jag för ett tv-program på Kunskapskanalen som handlade om de så kallade blå zonerna. Just i detta avsnitt låg fokuset på den grekiska ön Ikaria som jag hade förmånen att besöka 2015.

Therma Ikaria
Stranden i Therma, Ikaria. (Foto: Markus Olsson)

De så kallade blå zonerna är demografiska eller geografiska platser i världen där människor lever märkbart längre. Och är förvånansvärt friska. I dagsläget finns det fem blå zoner men troligtvis finns det fler och för att ett område ska bli klassat som en blå zon så krävs det forskning över tid som bekräftar det. I Sverige pratar man bland annat om några platser i Småland där fler invånare blir 100 år eller äldre än i övriga Sverige. Det finns dock ingen forskning kring detta och därmed kan inte de svenska platserna klassas som blå zoner.

Vad är det som kännetecknar en blå zon?

Det finns framför allt fyra särdrag som är särskilt viktiga:

 1. Återkommande fysisk aktivitet
 2. Måttligt intag av kalorier
 3. Stor del vegetarisk kost
 4. Måttligt intag av alkohol

Det har även visat sig att de boende i de blå zonerna oftare äter färska råvaror efter säsong och att de inte äter kött varje dag.

Merparten av de människor som bor i de blå zonerna går inte heller i pension utan arbetar länge och är en naturlig del av samhället långt upp i åldrarna. Flera typer av sjukdomar (diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, cancer) är väldigt sällsynta och demens förekommer knappt alls.

Vidare är den social samvaron viktig där arbetet är en naturlig del av det men även den religiös gemenskapen och förstås familjen har stor betydelse.

Traditional House Ikaria
Traditionellt hus, Ikaria. (Foto: Markus Olsson)

Vilka kännetecken för de blå zonerna hittar du på Ikaria?

De grekiska forskarna har fastslagit att invånarna på Ikaria sällan drabbas av depression eller ångest, att de äldre invånarna har låga kolesterolvärden samt att njurfunktionen bibehålls långt upp i åldrarna.

Man tror särskilt att generna hos Ikaria-borna spelar in, där livsstil, miljö och kost har påverkat generna över flera århundraden (epigenitik).

Sammanfattningsvis har forskarna kommit fram till fyra pelare som utgör grunden till Ikaria-bornas långa liv.

Pelare ett: öbornas DNA beskrivet enligt ovan.

Pelare två: fysisk aktivitet som minskar hjärt- och kärlsjukdomar. Mer än hälften av invånarna på Ikaria går regelbundna promenader i de branta/backiga omgivningarna. Och jag lovar, det finns knappt en flack plätt på Ikaria.

Pelare tre: kosten med kryddor/ örter från de ljuva bergen, stor del vegetarisk kost, getost och fisk en gång i veckan. Livsmedlen är ekologiska och "rena" och man överäter inte utan äter sig lagom mätt.

De flesta öborna äter rätt monotont vilket i sin tur underlättar matsmältningen och minskar stressen för tarmen.

Vinet som produceras på Ikaria (rött vin) sägs också ha betydelse. Ett par glas vin om dagen minskar stressen, sänker blodtrycket och minskar hjärt- och kärlsjukdomar. Enligt de grekiska forskarna har det med den högre alkoholhalten vinet på Ikaria har (15-16 %) samt att det innehåller en massa antioxidanter.

Pelare 4: det sociala livet. Öborna hjälper varandra och de är omgivna av familj och vänner. Gemenskapen frigör hormonet oxytocin (må-bra-hormon) som är en viktig del i att leva ett långt och tillfredsställande liv. Ordspråken "Hellre ett dåligt år än en dålig granne" och "Grannen går före Gud" säger sitt.

Ikaria 1
Agios Kirikos, Ikaria. (Foto: Markus Olsson)

Andra faktorer som kan påverka Ikaria-bornas långa liv är att de i regel är sexuellt aktiva högre upp i åldrarna. Denna typ av fysisk aktivitet frigör goda hormoner som har betydelse för livslängden. Vidare pratar forskarna en del om den naturliga radioaktivitet som finns i marken på Ikaria. Vanligtvis är radioaktivitet något dåligt men här verkar det i alla fall inte ha en opassande inverkan. Forskarna har inte kunnat komma fram till vilken nivå av radioaktivitet som skulle kunna ha en eventuell positiv inverkan men nivån av naturlig radioaktivitet utmärker i alla fall Ikaria.

Jag var som sagt på Ikaria 2015 utan att vara särskilt påläst om de blå zonerna även om jag visste om att Ikaria tillhörde en av dessa. Det som slog mig på plats på denna lite otämjda ö var att maten var fantastiskt god och än idag pratar jag och mina medresenärer om just detta. Jag vill tro att det beror på att råvarorna var ekologiska, färska och valda utifrån säsong.

På mitt besök på Ikaria tänkte jag inte på att den 80-åriga farbrorn som själv skötte hotellet med städning, underhåll och frukost gjorde det utifrån att öborna i regel inte går in pension. Varje morgon fixade han frukosten åt oss med mantrat "very clean" som syftade på råvarorna. Inte heller tänkte jag på att den bruna sörja han vill bjuda på kvällstid var hemmagjort vin som innehåller en massa nyttigheter. Smaken var synnerligen annorlunda och bara en mun golvade mig och fick betongväggarna att snurra. Jag undrar om han lever än idag och vaggar omkring på hotellet och städar och fixar?

Jag känner mig förhållandevis inspirerad av levnadssättet som beskrivs i programmet och tänker att en hel del är ändå tillämpbart på min livsstil. När det kommer till kosten är det enkelt att handla ekologiskt, närproducerat, efter säsong och att äta mer vegetariskt. Att inte äta sig övermätt samt välja bort livsmedel som är processade till max är också något jag kan göra.

Soufiko
Soufiko. (Foto: Markus Olsson)

Inspirerad av detta lagade jag idag en typisk vegetarisk rätt från Ikaria, Soufiko, som ofta benämns som ratatouille från Ikaria. Receptet hittar du här: Soufiko- ratatouille från Ikaria (länk)

Programmet om Ikaria hittar du här: Hemligheten bakom ett långt liv (länk)

Programmet är tillgängligt till december 2022.

Fakta i texten kommer från ica.se, medisera.se och programmet i Kunskapskanalen.

Snabbtåg mellan Aten och Thessaloniki

Den 18 januari anländer de nya snabbtågen, kallade "White Arrow", till Grekland med ambitionen att göra vissa tågsträckor betydligt kortare... tidsmässigt alltså. Tågen, som kommer kunna hålla en hastighet på 200 km/h, kommer i första hand att trafikera sträckan Aten- Thessaloniki med en restid på under tre timmar och 15 minuter mot nuvarande strax över fyra timmar. Tågen har en kapacitet att kunna ta totalt 600 passagerare och tågsetet mellan Aten och Thessaloniki kommer att ha nio vagnar, fyra ekonomiklass och tre förstklassiga sektioner, tillsammans med en bar och restaurang.

Jungfruresan mellan Greklands största orter kommer att genomföras 25 mars vilket sammanfaller med två hundraårsdagen av starten av Greklands självständighetskrig från det ottomanska riket 1821.

Nu blir det till att åka tåg vid nästa Greklandsbesök!

Fullständig artikel hittar du på greekreporter.com (länk).

Alonissos- throwback sunday

Det var ett tag sedan jag körde en "throwback" och det passar kanske ännu bättre nu när resandet har varit och är begränsat. Det här är ett blogginlägg från när jag kom fram till Alonissos i ögruppen Sporaderna (Skiathos, Skopleos och Skyros) sommaren 2014.

Ah! På Alonissos kommer jag nog att trivas. Jag bor uppe på en kulle precis vid hamnen med ett lågt hus och några stora tallar framför balkongen. Mellan grenverket skymtar jag det blå havet och vågorna som vinden har jagat upp nu på kvällskvisten. Nästan omedelbart efter det att jag hade klivit i land kände jag det lugn som Alonissos utstrålar. Jag bor i hamnstaden Patitiri, en ung stad, som snabbt byggdes på 60-talet efter en jordbävning som ödelade Chora och som tvingade befolkningen att flytta på sig. Här har inte arkitektur och estetik varit prioritet utan funktion och nytta. Det ger på sitt sätt staden sin charm och skalar av allt vad lyxtrurism och snobbighet heter. Jag gillar't.

Alonissos 3
Patitiri, Alonissos. (Foto: Markus Olsson)

Maria, som jag bor hos, är en dam i 70-årsåldern med kort brunt hår, blek hy och en blick som skulle kunna skära en mitt itu. Hon kan väldigt lite engelska och kommunikationen under promenaden från hamnen till boendet utgjordes av gester. Eftersom jag var i akut tvättnöd försökte jag fråga om det fanns någon tvättinrättning i staden som jag kunde nyttja. Med språket nådde jag inte fram men när jag med charader visade hur jag tvättade nere vid floden under tryckande hetta och pekade ner mot stan gick budskapet fram. Trodde jag ja. Hon försvann med ordet "wash" mumlandes för sig själv och kom strax tillbaka med tvättmedel och visade med sina fläckiga händer hur man sätter i proppen i handfatet. "You wash" sa hon och log brett. Jag bugade och tackade med högerhanden på hjärtat och satte därefter igång en stortvätt. Kvällen blev lugn med en bit mat på taverna Ostria med kanske det godaste lammet jag hittills har ätit, tillagat med öl och honung.

På morgonen vaknade jag till mörka moln och enstaka regnstänk. Kroppslig exponering på en av de lokala stränderna utgick och istället tog jag sikte på det gamla Chora, en vandring på cirka 40 minuter. Chora, eller Palea Alonissos som staden egentligen heter, totalförstördes som sagt var i en jordbävning på 60-talet men är nu i princip helt återuppbyggd. Något enstaka renoveringsobjekt kvarstår förstås men det finns det i alla grekiska städer, även i de mest attraktiva lägena. Det blev en riktigt angenäm upplevelse och staden är nog en av de finaste Chora jag har snurrat runt i vilket nu börjar bli dryga tjugotalet. Jag landade så småningom på bageriet och beställde in en frappuccino och äppelpaj och till ljudet av några som lärde sig dansa zorba i det rosa grannhuset njöt jag en bra stund av koffeinet och sockret i den svaga vinden på bageriets balkong. Förutom jag, satt endast en gammal och skäggig man ett par bord bort och sippade på en kaffe. Han satt ihopsjunken, iklädd trasiga jeans och en alldeles för stor stickad tröja. Då och då sträckte han på sig och gav i från sig en ljudlig rap. Han satt där när jag kom och han satt där när jag gick och han sitter säkert fortfarande där på balkongen... och då och då sträcker han på sig och rapar ljudligt. På vägen ut betalade jag i kassan och blev tilltalad med sir. Rak i ryggen av titulaturen observerade jag inte byggnadens konstruktion och jag for ut som en kanonkula när den höga tröskeln stoppade det naturliga steget. Jag landade skickligt på alla två på andra sidan den stenlagda vägen och fortsatte rakryggad min promenad ner till Patitiri precis som om att flygturen var planerad.

Alonissos 01
Palea Alonissos, Alonissos. (Foto: Markus Olsson)

Nu börjar eftermiddag övergå till kväll och vi får se om det blir strand eller berg imorgon men först av allt ska jag fyllas på med energi på någon av tavernorna i hamnen.

Läs mer: Alonissos (länk)

Presentation om centrala Grekland och västra Makedonien

Tänk var mycket Grekland har att erbjuda! Det är öar, hav och förtrollande stränder men även ett genuint fastland som serverar skidåkning, spaanläggningar och gedigen vandring.

Vin Mykonos Taverns 1
Ett glas vitt vin från Psaroulis Wine. (Foto: Markus Olsson)

På något sätt upphör aldrig Grekland att förvåna mig över vad hon har att erbjuda sina besökare. Allt ifrån klassiska charterresor till eskapader i norra Grekland där autentisk miljö bjuder på hikingturer, avslappnande hälsoresor och för den vinterälskande resenären; skidåkning.

Thessaloniki (länk) är en bra utgångspunkt för att ta sig till de olika byarna i norra Grekland. Nätverket med inrikesbussar är väl utbyggt och det är lätt att ta sig runt och uppleva ett annat Grekland än de klassiska charterresmålen.

Jag har själv en hel del kvar att upptäcka i Grekland och kanske framför allt på fastlandet. Något som jag ofta åtnjuter är att vandra längs de gamla lederna som genomsyrar landskapet på de olika öarna och nu lockar vandringslederna på fastlandet.

I måndags fick jag delta i en presentation om centrala Grekland och om västra Makedonien (= Grekland) där spamöjligheterna i Loutraki och i norra Grekland lyftes fram, där obeskrivbara vandringsleder som bryter det böljande landskapet visades upp och där skidåkning uppmärksammades som en lite okänd aktivitet när det kommer till Grekland.

Pavlos Mourmas
Pavlos Mourmas från grekiska statens tursitbyrå presenterar centrala Grekland och
västra Makedonien. (Foto: Markus Olsson)

Naturliga termiska, mineralrika och terapeutiska källor finns faktiskt på 850 platser över hela Grekland där bland annat staden Loutraki, vid foten av berget Geraneia, byggd i den norra delen av Korintiska viken, är internationellt känd för sina termiska källor och span.

GNTO - Loutraki
Loutraki. (Foto: GNTO Archive)

Gänget Mykonos Taverna 1
Bland annat Maria Molin, Alexandra Pascalidou, Bobby Ljunggren och Jill Johnson. (Foto: Markus Olsson)

Med på presentationen var bland annat Jill Johnson och Maria Molin som med sin kärlek till Grekland och framför allt Kreta har gett ut en kokbok med recept på de smaker som manifesterar det grekiska.

Jill Johnson och Pavlos
Jill Johnson och Pavlos Mourmas från grekiska statens tursitbyrå. (Foto: Markus Olsson)

Det blev en kväll med nya upplevelser, nya insikter och en massa god mat och dryck på Mykonos Taverna i Stockholm. Det fick mig att längta ännu mer till alla de variationer som Grekland har att erbjuda!

Mat Mykonos Taverna 1
Grekiska rätter på Mykonos Taverna. (Foto: Markus Olsson)

Läs mer: Skidåkning i Grekland (länk)

Läs mer: Hälsa & välmående- Spa- Termiska källor (länk)

Att resa till Grekland i Coronatider

Att resa i Coronatider

Att resa eller inte resa, det är frågan.

För vissa finns ett självklart svar på denna fråga medan för andra inte ett lika tvivellöst genmäle. Jag tillhör den senare skaran. Att inte följa ursprungsplanen med en expedition i maj var givet, men när nya linjer drogs på resekartan i september slog hjärtat ett extra slag. Två extra slag. Hjärtat ville så innerligt till Grekland. Så obarmhärtigt provocerande innerligt. Och jag förnekar inte hjärtats lidelsefulla åtrå. Mitt hjärta och jag är således i Grekland nu.

Ett negativt PCR-test, ett bekräftat PLF-formulär (länk) och med tidstillägg för incheckning på Arlanda gick nedresan som en dans på munskydd. Att individer försöker argumentera bort test och regler är för mig omöjligt att begripa. Nästintill gåtfullt. Om, OM, man ska resa i dessa tider är det koll på och att följa regler som gäller. Punkt. Lika så munskyddskrav, att lämna flygplanet i särskild ordning och följa personalens påbud. Alla tänker dock inte på samma sätt.

På Atens flygplats var jag, mitt hjärta och mitt resesällskap bland de första att entra byggnaden. Mänskliga händer pekade oss i riktning, och tydliga röster manade oss om vad som gäller. Fram med dokumentation på negativt PCR-test och PLF-formulär. Den här gången verkade slumpen ge oss riktlinjen att gå direkt till bagagebandet "utan att passera gå". Ingen granskning av dokumenten. Ingen slumpmässig utvald testning. Tid från att planet landade till att vi satt i den förbeställda taxin: 20 minuter. Slag mitt hjärta slog av kärlek för att vara på grekisk mark: 40.

Den tystlåtne taxichauffören tog oss rutinerat genom den tidiga Atennatten till vårt hotell. De flesta rummen ekade tomma och de annars så tunna dörrarna fyllde för en gångs skull sitt syfte att stänga de få ljuden som nu studsade mellan väggarna ute. Väskdumpning och ut i stadens myller. Krogarna måste numera stänga 24.00 och öl-klockan manade oss till skyndsamhet.

Beertime Septem
Öl på Beertime, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Runt hörnet ligger vårt stammisställe, Beertime. Här pågick livet som vanligt med folkmyller, skratt och vilda diskussioner. Borden stod lika tätt som alltid. Personalen hälsade oss välkomna bakom plastvisir. Antal öl första kvällen: två. Antal ouzo: två. Mezerätter: fetaost, varma oliver, pitabröd och tzatziki. Slag mitt hjärta slog av kärlek för att få njuta av detta på plats: 50.

Morgonen grydde och vi var ensamma i frukostmatsalen. Det annars så oansenliga utbudet var om möjligt ännu mer oansenligt. Tre kaffekoppar senare rörde vi oss vant på Atens gator. Temperatur: 32 grader. Antal moln på himlen: inga.

Anafiotikas trånga prång, Plakas marmorgator, Monastirakis basargränder och Psiris bardistrikt. Vi njöt. Den gängse morgonsvärmen var frånvarande. Vi rörde oss lätt och rymligt. Gyros, Alfa och tzatziki. Vi beställde mer Tzatziki. Tid för eftermiddags-nap: 1,5 timmar. Antal köpta Retsinaflaskor i snabbköpet: två. Kostnad: 2,5 Euro.

Alfa Beer
Alfa. (Foto: Markus Olsson)

På kvällen intog vi trapporna i Plaka för att snart bli anvisade till takterrassen. En osttallrik, en köttallrik. Kvällen var varm, sorlet stillsamt. Akropolis upplyst och inramande. De vana dofterna gav trygghet; matos från grillen, varma gator, blommande jasmin och nu även en vittring av handsprit. Personalen möter oss bakom munskydd och ögonkontakten är än mer viktig när minspelet inte är lika läsbart.

Vi återvände till Beertime på vägen tillbaka mot hotellet. Antal krossade glas: ett. Antal kostnadsfria extraöl: en.
En ny morgon. Solen hade inte gått upp ännu och i mörkret tog vi tunnelbanan ner till Pireus. Det är krav på munskydd i kollektivtrafiken. Alla respekterade det. Ljuden var igenkännande, likaså gångstråket till gate E7 där Blue Star Delos väntade på att få kasta loss från betongpiren. För första gången hade jag köpt färjebiljetterna online och förlitade mig enbart på en fungerande mobiltelefon. En stor bedrift för någon som har både hängslen och livrem. Och resår. Möjligtvis även en och annan gummisnodd.

Pireus
Tidig morgon i Pireus. (Foto: Markus Olsson)

En snabb scanning av QR-kod och inlämnande av Pre Boarding Information Form (länk) och vi var ombord. Vi var på väg mot Naxos. Uppfattad mängd resenärer: stor. Antal slag mitt hjärta slog av kärlek för att få åka till en av mina favoritöar: 70.

Ombord är det krav på munskydd oavsett var du än befinner dig, ute eller inne på däck. Personalen tog en runda och påminde oss. Vi köpte frukost och intog den med salta stänk från havet. Mitt resesällskap somnade sittandes i stolen och jag betraktade övriga medresenärer.

Grekiska flaggan
På väg i den grekiska övärlden. (Foto: Markus Olsson)

Färjan vibrerar och morrar. Antal timmar just nu innan ankomst: 2,5. Antal sms från myndigheterna om COVID-19 och om att vara försiktig: tre. Antal sms från myndigheterna om stor brandrisk: ett.

Until then: visit #greecefromhome- om att resa med hjälp av sina sinnen

Jag reser oavbrutet till Grekland. Dagligen. Morgon, middag och kväll. Och det finns ingen, eller snarare inget, som kan hindra mig från att korsa gränserna till landet jag håller så nära. Och det hela är ganska okomplicerat. Jag använder helt enkelt de fem sinnena jag har för att ta mig 330 mil söderut.

Ofta handlar det om att uppleva tidigare resor men även om att kunna resa till helt nya platser, platser som även dem kommer att kunna sorteras in i upplevda resor längre fram.

greecefromhome


Synen

Mount Lycabettus Aten syn
Utsikt från Mount Lycabettus, Aten. (Foto: Markus Olsson)

Tusentals är de foton och filmer som tekniken har utmanat mig att skapa. En systemkamera, en gimbal, en pocket cam och en mobil har samlat otaliga synintryck från platser jag knappt trodde fanns i Grekland. Tusentals är de timmar som jag skulle kunna tillbringa genom att gå igenom dem för att återigen få uppleva dessa fantastiska platser. De timmar jag lägger ner på att göra det lägger jag även på att resa till nya platser med hjälp av andras teknikutmaningar. Det är bara att fråga Google så reser jag iväg inom loppet av några sekunder. Närmare bestämt 0,62 sekunder.

Filmer som spelats in i grekisk miljö ska inte heller förringas. Jag menar, vem reser inte för en stund iväg när ögonen vilar på filmer som Mamma Mia, Min stora feta grekiska semester, Det stora blå, Kapten Corellis Mandolin, Tzatziki-filmerna, Sune i Grekland, Min grekiska sommar, Systrar i jeans med flera. Det handlar inte alltid om att det ska vara de mest välspelade filmerna utan det handlar om att få följa med till Grekland och till de fantastiska miljöer som filmerna utspelar sig i.

Här är några av de digitala resor till Grekland jag älskar att göra hemifrån:

Lukten

Kimolos lukt
Kimolos. (Foto: Markus Olsson

Förmågan hos lukter att aktivera svunna minnen är stark. Det ljuva förflutna framkommer allt som oftast vid matlagning men det räcker även med en lätt beröring av kryddor i en plantering för att minnas den där varma dagen när jag lurade mig själv in på en alltför smal getstig längs bergets sluttning. Ju längre bort jag lurade mig själv, desto närmare kröp växtligheten benföringen och plantornas rörelser skapade ljuva dofter av timjan och sideritis i den vibrerande luften.

Att koka en kopp grekiskt bergste, att bryta kvistar från den torkade sideritisen till det kokande vattnet, är en magisk ritual i mitt kök. Sanningen är att jag bryter kvistarna på gränsen till allt för nära näsan för att kunna dra in det ljuva förflutna. Jag är på berget.

Så här tillagar du en kopp grekiskt bergste:

Greek Mountain Tea
Grekiskt bergste. (Foto: Markus Olsson)

Koka upp vatten.
Bryt av en- två kvistar och lägg ner dem i vattnet och låt vattnet sjuda i två- tre minuter. Servera. Ju fler kvistar du lägger i och ju längre du låter dem koka, desto starkare blir teet.

Smaken

Mythos Antipaxos
Vrika Beach, Antipaxos. (Foto: Markus Olsson)

Jag skulle nog kunna påstå att 70 procent av den mat jag lagar har en stark koppling till det grekiska köket. Jag tröttnar aldrig på de mogna smakerna som saknar snabba tillagningslösningar. Hos mig får beredningen ofta ta tid. Tid som fyller köket med svävande aromer och som lockar fram minnen från den senaste öluffen.

Ena, dio, tria så är jag tillbaka i byn efter en dagstur i bergen och går förbi tavernan där Yiayias slevrörelser i de stora metallgrytorna sprider dofter ut på den dammiga grusvägen. Jag ser en glimt av tavernans skarpt upplysta kök där den korta, livsstarka kvinnan klädd i svart knappt når upp till grytans övre kant. På bänken står en gammal transistorradio som sänder ut en röst sjunger om ett tufft liv medan Yiayia i en påtaglig högre tonart nynnar med.

Jag har mina favoriträtter när det kommer till det grekiska köket. Rätter som jag ofta lagar och njuter av en vecka i sträck. Som sagt, jag tröttnar aldrig på de mogna smakerna. Här är recept på tre av mina grekiska kelgrisar:

Moussaka

Moussaka
Moussaka. (Foto: Markus Olsson)

Läs mer: Här hittar du recept på Moussaka: Moussaka (länk)

Stifado

Stifado Grekisk köttgryta
Stifado. (Foto: Markus Olsson)

Läs mer: Recept på Stifado: Stifado (länk)

Gyros

Recept på egen Gyros 2020
Gyros. (Foto: Markus Olsson)

Läs mer: Recept på Gyros: Gyros (länk)


Hörseln

Fix Paxos
Taverna på Paxos. (Foto: Markus Olsson)

Det är få saker som får mina känslor för Grekland att blomma ut så starkt som grekisk musik. Dels handlar det om rena minnen från ljumma sommarkvällar från en taverna, dels handlar det om det underliggande vemodet i melodin. Jag går helt enkelt igång på den mentala souveniren samt lidelsen och sitter omgående vid det kvadratiska bordet med blå- och vitrutig duk med en kanna bordsvin till den sötkryddiga stifadon.

Jag har en Spotifylista med grekisk musik som går varm här hemma. Nya låtar läggs till men inga tas bort. Varje låt låter mig resa tillbaka till Grekland, solvarma gator och sorlet på en taverna.


Känseln

Landstigning Sikinos
Landstigning på Sikinos. (Foto: Markus Olsson

Känseln är det sinne som jag kanske reser minst med men det händer att jag även ger mig av med hjälp av till exempel beröringar och värme. Det kan vara en tung ryggsäck som tar mig åter till en hamn där jag precis lyckats få fram min ryggsäck i väskkaoset på bildäckets gallerhyllor. Motorerna frustar, skarpa röster uppmanar och förväntningarna vibrerar tillsammans med dieselångorna. Det är dags att kliva av och jag trär på mig ryggsäcken som vilar tungt men samtidigt lätt på mina axlar. Vibrationerna i fartygets golv känns i varenda cell och det händer även att skakningarna i en äldre tunnelbanevagn på röda linjen kan förflytta mig till Kykladerna en stund.

Det finns vissa sommardagar här hemma som kan få huden att kännas precis så som en dos för mycket sol i Grekland kan skapa. Framför allt när solens strålar mjuknar under tidig kväll medan huden fortsätter att utstråla värme. En däckstol under äppelträdet på Öland eller en vit plaststol på en balkong på Sifnos? För en stund vet jag inte var jag är.

Just nu är jag hemma i Västerås men på kvällens meny står bifteki, citronpotatis och tzatziki så min resa söderut avgår alldeles strax. Först blir det en ouzo i loungen där foton från älskade Grekland pryder väggarna. Grekisk musik ljuder i högtalarna. Ouzoglasets form känns välbekant i handen. Syn, lukt, smak, hörsel och känsel.

Until then: visit #greecefromhome

Om du vill hålla dig uppdaterad om COVID-19-situationen i Grekland hittar du en uppdaterad sammanfattning vad som gäller i Grekland på VisitGreece hemsida: http://www.visitgreece.gr/en/home/about_covid_19 (länk)

Senaste nytt om Coronaviruset COVID-19 i Grekland- aktuell status

Uppdaterad 2021-04-05

Informationen för inresa och för att vistas i Grekland gäller i dagsläget och kan komma att ändras snabbt.

Informationen bygger på den rapportering som ges på följande webbsidor: gtp.gr, amna.gr och på greecehealthfirst.gr. Vissa lokala restriktioner kan även förekomma som inte anges här.

Under sammanfattningen publiceras löpande information från de pressmeddelande och de artiklar som publiceras på ovan nämnda webbsidor. 

1 Resa in i Grekland

Detta gäller för inresa med flyg. I dagsläget fram till midnatt 19 april.

Ifyllt PLF-formulär

Alla som reser in till Grekland måste fylla i ett formulär, Passanger Locator Form (PLF), minst 24 timmar före ankomst, med detaljerad information om avreseort, varaktigheten för tidigare vistelser i andra länder och adressen till vistelsen i Grekland. Formuläret finns digitalt och du hittar det här: Passanger Locator Form (PLF) (länk)

Tänk även på att vid båtresa inom Grekland ska Pre Boarding Information Form (länk) fyllas i (detta formulär gäller fartyg inom Attica Group). Det delas även ut vid köp av biljett på plats.

PCR-test

Alla resenärer ska visa upp ett negativt PCR-test gjort tidigast 72 timmar före avresa. Privata aktörer som erbjuder test för reseintyg listas på Folkhälsomyndighetens webbsida (länk).

Vid ankomst till Grekland kan du även bli slumpmässigt utvald för PCR-test på plats.

Karantän

Personer som reser in från andra länder till Grekland ska sitta i självkarantän i sju dagar på adressen som är angiven i PLF-formuläret. Personer som ska spendera kortare tid än sju dagar i Grekland ska sitta i självkarantän hela vistelsen. Detta gäller i dagsläget fram till midnatt 8:e mars.

Om du blivit utvald för slumpmässigt PCR-test och det visar sig vara positivt ska du sitta i karantän i 14 dagar.

Inresa landsvägen

Regler för de som reser in i Grekland landsvägen via Kakavia (gränsen mot Albanien) och Evzoni (gränsen mot Nordmakedonien). 

Personer släpps endast genom gränskontrollerna mellan klockan 07.00-19.00.

Totalt kommer endast 400 inresor per dygn att tillåtas via dessa två gränskontroller.

Alla kommer att snabbtestas för COVID-19 vid gränsen och enbart de med negativt test kommer att släppas in.Alla som reser in i Grekland dessa vägar ska sitta i 14 dagar självkarantän.

Att resa in i Grekland via dessa gränskontroller kräver även ifyllt PLF-formulär (se ovan) och ett negativt PCR-test som ej är äldre än 72 timmar.

2 Vistas i Grekland

Regionerna i Grekland delas in i tre kategorier där regioner som markeras med mörkrött har störst spridning och har de hårdaste restriktionerna. Kartan över hur situationen ser ut i olika regioner hittar du här: Regionkarta över Grekland (länk)

Inrikesresor

Just nu får icke nödvändiga resor inte göras med inrikesflyg. Med nödvändiga resor menas i första hand resor som görs för läkar- och sjukhusvård. I dagsläget gäller detta fram til kl. 06.00 12:e april.

Munskydd

Munskydd ska användas både utomhus och inomhus (i offentliga lokaler, butiker etc).

Utegångsförbud/ utomhusvistelse

I regel gäller utgegångsförbud mellan kl. 21.00- 05.00.

Det finns sju olika giltiga anledningar till att röra sig utomhus dagtid och giltig anledning ska meddelas myndigheterna genom sms (kräver grekiskt telefonabonnemang). Det finns även vissa möjligheter att använda blanketter. Hur du ska gå tillväga hittar du information om här: Lockdown movement permit (länk)

Restauranger/ kaféer/ barer

I de regioner där restriktionerna är som hårdast håller dessa verksamheter stängt och erbjuder enbart take-away.

Shopping

I de regioner där restriktionerna är som hårdast håller enbart livsmedelsbutiker, bagerier, apotek och bensinstationer öppet. Övriga butiker, salonger m. m. håller stängt. I regioner där smittspridningen inte är lika hög tillämpas bland annat "click-away" (beställning i förväg och därefter hämtning av varor) eller "click-in-a-shop" (du måste boka en tid för att komma in i butiken.


Löpande information

2021-04-05

2021-04-05

I söndags uppdaterade Grekland reglerna kring vad som gäller för inresa med flyg (och inrikesflyg). Förutom att man förlänger datumet för tidgare regler att gälla till och med 19/4 för internationella flyg (PLF-formulär, negativt PCR-test och sju dagars karantän) så tillåter man nu inresa från följande länder utanför EU:
Storbritannien, Australien, Nya Zealand, Sydkorea, Thailand, Rwanda, Singapore, Förenade Arabemiraten, Ryssland, USA och Israel. Särkilda regler förekommer för enskilda länder.

När det gäller att resa med färja i Grekland kommer man uppdatera det hälsoformulär som alla passagerar måste fylla i till att även finnas i digitalt format till sommaren.

Idag måndag får de flesta butik öppna upp sin verksamhet igen men enbart genom "click-away" (beställning i förväg och därefter hämtning av varor) eller "click-in-a-shop" (du måste boka en tid för att komma in i butiken. Detta får enbart göras genom att skicka ett sms och det får inte ta me rän tre timmar. Denna typ av shopping får enbart göras en gång per dag.

I Thessaloniki, Achaia och Kozani måste butikerna fortfarande hålla stängt.

(Information från gtp.gr och amna.gr 2021-04-05)

2021-03-29

I fredags meddelade Greklands hälsominister att anställda inom turistsektorn tilhör de grupper som blir ålagda att testa sig för COVID-19 en gång i veckan. Detta kommer at ske med egen-test och visar testet positivt ska individen testa sig på en vårdcentral för att fastställa resultatet.

Andra yrkesgrupper detta kommer att gälla för är bland annat individer inom sjöfart, detaljhandeln, livsmedels- och dryckessektorn, tillverkningsindustrin och domstolar.

Den planerade öppningen av samhället som skulle genomföras senast 29:e mars är skjuten på framtiden på grund av den ökande smittan. Planen är att den planerade öppningen ska göras den 5:e april istället men allt beror på det aktuella smittoläget.

Den grekiska hälsokommitén överväger även att införa mer strikta restriktioner för inomhusmiljöer. Ett förslag är att bära dubbla munskydd.

Den grekiska tursitministern har samtidigt meddelat att Grekland är öppna för att börja släppa in turister tidigare än i mitten av maj om situationen tillåter. I så fall sker det gradivis och i första hand för andra EU-länder, USA, Storbritannien, Serbien och Förenade Arabemiraten. Sedan tidigare har Grekland släppt på karantänsregeln för turister som kommer ifrån Israel.

(Information från gtp.gr 2021-03-29)

2021-03-21

Utegångsförbudet gäller från och med nu mellan klockan 21.00- 05.00 i hela landet oavset nivå på smitta.

Från och med 22 mars får skönhets- och håralonger ta emot kunder som har bokat tid. Parker och arkeologiska platser utomhus öppnas från och med 22 mars.

2021-03-10

Grekland planerar för att åter tillåta butiker att hålla öppet. Återöppnandet av butiker ska ske mellan 22-29 mars. Kunder måste dock skicka det obligatoriska sms:et för att få röra sig utomhus även när det gäller shopping. Kunden kommer att kunna handla under en viss tidsbegränsning innan man måste återvända hem.

När det gäller restaurangsektorn dröjer det troligtvis till framåt 15:e april innan en öppning kan ske. Man kommer att se över möjligheten att öppna uteserveringar löpande.

Efter att butiker har fått öppna kommer man även se över möjligheten att öppna skolorna igen.

(Information från gtp.gr 2021-03-09)

Grekland meddelade i söndags att regler kring inresa med flyg fortsätter att gälla till midnatt 22:a mars (se ovan) samt att restriktionerna gällande inrikesflyg gäller till kl. 06.00 16:e mars.

(Information från gtp.gr 2021-03-07)

2021-03-01

I fredags meddelades nya regler för de som reser in i Grekland landsvägen via Kakavia (gränsen mot Albanien) och Evzoni (gränsen mot Nordmakedonien). De nya reglerna gäller fram till 15:e mars och lyder som följer:

 • Personer släpps endast genom gränskontrollerna mellan klockan 07.00-19.00.
 • Totalt kommer endast 400 inresor per dygn via dessa två gränskontroll att tillåtas.
 • Alla kommer att snabbtestas för COVID-19 vid gränsen och enbart de med negativt test kommer att släppas in.
 • Alla som reser in i Grekland dessa vägar ska sitta i 14 dagar självkarantän.

Att resa in i Grekland via dessa gränskontroller kräver även ifyllt PLF-formulär (se ovan) och ett negativt PCR-test som ej är äldre än 72 timmar.

I fredags meddelades det även att Attica-regionen (där Aten ligger) kommer att fortsätta vara under "hard lock down" fram till 8:e mars kl. 06.00.

Följande områden/öar har på grund av ökning av antalet smittade satts under hårdare restriktioner: Lefkada, Thesprotia, Syros, Samos Corinth, Heraklion, Lokron och Amphilochio.

Det innebär utegångsförbud från kl. 18.00- 05.00, undervisning sker på distans, shopping får endast göras med "click-away" (varor förbeställs och hämtas upp utanför butiken) med undantag för kläd- och skobutiker samt bokhandlar där man kan besöka butiken genom att boka en tid.
Sedan tidigare gäller detta även för Kefalonia, Ilia, Thessaloniki, Halkidiki, Rethymnon, Thassos och Agia.

(Information från gtp.gr 2021-02-26)

2021-02-22

Grekland förlänger sin inreserestriktioner till att gälla fram till midnatt 8:e mars.

Det innebär att ett PLF-formulär (se ovan) ska vara ifyllt, ett negativt PCR-test ska kunna visas upp (ej äldre än 72 timmar) samt att sju dagars självkarantän gäller för alla vid ankomst.

Om du blir slumpmässigt testad vid ankomst och resultatet är positivt gäller 14 dagars karantän.

(Information från gtp.gr 2021-02-21)

2021-02-17

Den grekiska premiärminsiterna har i en tv-intervju förklarat lite närmare vad det innebär att resa till Grekland med ett vaccinationsintyg. Om resenären har ett vaccinationintyg kommer denne att kunna resa in i landet utan att behöva visa upp ett test eller sitta i karantän. De som inte har ett vaccinationsintyg ska visa upp ett negativt pcr-test.

Åter igen poänterades att det inte finsn ett datum satt från och med när vaccinationsintyg ska gälla. 

(Information från gtp.gr 2021-02-17)

2021-02-16

Tisdag 16/2 meddelade Greklands turistminister att Grekland kommer att vara öppet för de som har ett negativt pcr-test eller har ett intyg på vaccination. Om det finns resenärer som inte kan visa upp ett vaccinationsintyg eller negativt pcr-test så kommer de att testas vid inresa och det testet måste vara negativt. Nyheten ska tolkas som att det kommer krävas test eller intyg men de som av någon anledning saknar det kommer att testas på plats enligt minisitern.

Det är ännu inte bestämt från och med vilket datum detta kommer att gälla.

(Information från gtp.gr 2021-02-16)

2021-02-12

Förbud mot icke nödvändiga resor med inrikesflyg förlängs till att gälla fram till kl. 06.00 den 1 mars.

(Information från gtp.gr 2021-02-12)

2021-02-10

I tisdags kväll meddelade den grekiska premiärministern att området Attica (där Aten ligger) trots den senare tidens hårdare restriktioner måste gå in i "hard lock down" från och med torsdag 11 februari och månaden ut. Den oroväckande ökningen av fler som behöver sjukhusvård samt spridningen av de muterade virusvarianterna ligger bakom beslutet.

Från och med torsdag stänger alla butiker, även de som erbjuder click-away (se nedan).

Alla skolor på alla nivåer stänger igen och övergår till distansundervisning.

Kyrkor kommer inte få ta emot besökare.

Endast livsmedelsbutiker, bagerier, apotek och bensinstationer förväntas förbli öppna. Livsmedelsleveranser och take-away-tjänster förväntas också fortsätta vara i drift.

Som tidigare införts så kommer utegångsförbudet mellan kl 21.00 och 05.00 på vardagar och utegångsförbudet mellan kl. 18.00- 05.00 under helger att fortsätta.

Ytterligare detaljer kommer att presenteras kl. 12.00 onsdag 10 februari.

(Infromation från gtp.gr 2021-02-10)

Uppdatering kl. 12.30:

De nya hårda restriktionerna gäller Attica-regionen (fastlandet och öarna) samt regionen Trizinia.

Som tidigare måste ansiktsmask användas både inomhus och utomhus, utegångsförbudet ska hållas inom satta tider och endast de sex giltiga skäl som finns för att röra sig utomhus följas.

Att röra sig över regiongränser är endast tillåtet om det är för att ta sig till och från jobbet, av allvarliga hälsoskäl, för att åka hem till sin permanenta adress eller för att till exempel delta i en begravning.

Vidare gäller återhållsamma regler för sjukhus och läkarmottagningar där det enbart för vara en skötare per patient, iakttagande av patient måste göras med 1,5 meter avstånd samt att planerade operationer (ej akuta) skjuts upp.

Inga besök inom äldreomsorgen får göras.

Kollektivtrafiken får drivas med 65% av platserna och på fartyg gäller 50 % (55 % om det finns kabiner). I taxibilar får det utöver föraren enbart finnas två passagerare (undantag för minderåriga).

(Översatt från amna.gr 2021-01-10)

2021-01-30

Regionen Attica (bl. a. Aten) har kraftigt ökat antal smittade och nya restriktioner sätts in/ återinförs.

Butiker som precis har fått börja ta emot kunder igen får nu bara använda sig av metoderna "click-away" (beställa online och hämta utanför butik) och "click in a shop" (enbart bokade tider).

"High Schools" skulle ha öppnat men förblir nu stängda.

(Information från gtp.gr 2021-01-30)

2021-01-22

Grekland har beslutat att öppna skolorna för högstadieelever och gymnasister 1 februari. Universiteten fortsätter att hålla stängt.

Förbudet att jaga och fiska kvarstår förutom för regionerna Rodopi, Evros och Xanthi där det från och med 25 januari är tillåtet att jag vildsvin (endast två jägare per jaktlag).

Taxibilar får från och med 25 januari ha två passagerare i taxin utöver föraren.

Fartyg som redan finns i Grekland får från och med 25 januari förflytta sig till en hamn på fastlandet för eventuella reparationer och underhåll.

I vissa områden upphör de mer strikta restriktionerna medan andra områden får förlängda strikta restriktioner. Områden där man återgår till "normala restriktioner" är Anthili, Palekastro, Argolida och ön Kalymnos. Områden där man förlänger de mer strikta restriktionerna till 1 februari är Aspropyrgos, Acharnes, Eordea, Krokos, Voio, Sparti, Viotia och ön Lesvos.

Vidare förlänger Grekland kravet på självkarantän i sju dagar efter ankomst till Grekland (utomlands ifrån) till att gälla till midnatt 8 februari. Kravet på ett negativ PCR-test kvarstår samt att alla resenärer måste fyller i PLF-formulär (se ovan).

(Information från gtp.gr 2021-01-22)

2021-01-18

Från och med idag får butiker, köpcentra, frisörer samt skönhetssalonger åter hålla öppet med restriktionen att varje person inte lägger mer än två timmar på shoppingen (gäller ej hos frisörer och skönhetssalonger).
Företag som fortfarande inte får öppna är restauranger, biografer, motorcykel- och husvagnsuthyrning, konferens- och mässanläggningar, sport- och fritidsanläggningar samt teatrar och konserthallar, bibliotek, museer, turistattraktioner, historiska platser och byggnader, djurparker och botaniska trädgårdar.

Om allt går väl tänker man från och med februari tillåta att restauranger och kafeer håller öppet (endast uteserveringarna). Vidare tänker man att gymnasieskolorna ska öppna igen och man diskuterar att eventuellt börja tillåta resor mellan olika regioner under februari månad.

(Information från gtp.gr 2021-01-18)

2021-01-13

Grekland fortsätter att sätta viss aområden/ platser under hårdare restriktioner på grund av ökad smitta.

Ön Lesvos, Argolida-regionen och kommunen Sparti (de två senare på Peloponessos) har nu utegångsförbud från kl. 18.00- 05.00 fram till den 18 januari. Resor för endast göras av hälsoskäl.

2021-01-11

Grekland förlänger sin lockdown till att gälla till 18 januari.

Endast grundskolor, dagis och daghem öppnas åter måndag 11 januari och sker med strikta riktlinjer och Covid-19-åtgärder.

Vidare införs hårdare restriktioner för orterna Anthili och Kelli där smittspridningen har ökat markant. Bland annat införs utegångsförbud från kl.18.00 på kvällarna.

Grekland återinför en länge karantäntid för personer som anländer till Grekland från ett annat land. Inkommande resenärer ska sitta i självkarantän i sju dagar.

(Information från gtp.gr 2021-01-11)

2021-01-03

Den grekiska regeringen har beslutat att förlänga Greklands lock down att gälla till och med 11 januari 2021. Det betyder att:

 • Shoppingmetoden "click away" i butiker, frisörer, nagelsalonger och fordonskontrolltjänster (KTEO) kommer att avbrytas.
 • All jakt och fiskeverksamhet kommer att förbjudas.
 • Utegångsförbud gäller från kl. 21.00 till 05.00 i hela Grekland. Rörelse under utegångsförbudet är endast tillåtet för arbete (ett arbetsgivarintyg måste kunna visas upp), av hälsoskäl eller för att rasta ett husdjur (ska föregås genom att skicka ett SMS till en mobiltelefontjänst).
 • Kyrkor kommer att förbli stängda och det kommer inte att finnas några offentliga utomhusceremonier som brukligt 6 januari. Efter den 11 januari tillåts medborgare gå till kyrkan för söndagsgudstjänster (enligt de regler som fanns på plats under jul- och nyårshelgen).

(Informationm från gtp.gr 2021-01-03)

2020-12-30

Ön Kalymnos får en extra hård lock down. På grund av ökad smitta på ön tidigareläggs utegångsförbud att gälla från kl. 18.00 till kl. 06.00 till och med 9 januari 2021. Invånare får enbart lämna ön på grund av hälsoskäl.

All detaljhandel ska hålla stängt och kyrkor likaså.

(Information från gtp.gr 2020-12-30)

2020-12-14

Grekland ändrar antalet dagar inkommande resenärer måste sitta i karantän. Tidigare meddelade regeringen att resenärer som anländer till Grekland mellan 18 december och 7 januari måste sitta i tio dagar självkarantän. Nu har man ändrat på antalet dagar till att bara omfatta tre dagar i självkarantän.

Som tidigare meddelats kommer man behöva ett negativt PCR-test som inte är mer än 72 timmar gammalt, genomgå ett snabbtest med negativt resultat för att bli insläppt i landet samt att självkarantän hålls i hemmet eller på den adress som angivits i det obligatoriska PLF-formuläret (se ovan).

(Information från gtp.gr 2020-12-24)

2020-12-07

Idag har Grekland meddelat att alla passagerare som anländer utomlands ifrån mellan 18 december och 7 januari måste sitta i 10 dagar lång självkarantän. Utöver ett ifyllt PLF-formulär (se ovan), ett negativt PCR-test så kommer alla att snabbtestas på nytt vid ankomst och de som visar på positivt resultat får inte komma in i landet.

Resande mellan regioner i Grekland tillåts inte förrän efter kl. 06.00 den 7 januari.

Vidare meddelades att följande sektorer kommer fortsätta hålla stängt till och med kl. 06.00 den 7 januari:

 • Skolor
 • Restauranger
 • Kaféer, barer och nattklubbar
 • Domstolar
 • Sportanläggningar
 • Skidanläggningar

För medborgare som vill förflytta sig till sitt landställe för detta endast göras om denna har särskilda skäl.

Utegångsförbud nattetid, dvs mellan kl. 21.00- 05.00, fortsätter att gälla.

(Information från gtp.gr 2020-12-07)

2020-12-03

Grekland förlänger sin lockdown till att gälla fram till kl. 06.00 måndag 14 december.

(Information från gtp.gr 2020-12-03)

2020-11-26

Grekland förlänger sin lockdown till att gälla fram till kl. 06.00 måndag 7 december.
Sjukvården i Grekland är tungt belastad och för att inte riskera att få en ännu större smittspridning förlänger man därför nedstängningen med en vecka.

I samband med detta förlängde även den grekiska luftfartsmyndigheten (HCAA) sina reserestriktioner för både inrikes- och utrikesflyg. Det innebär bland annat att endast nödvändiga resor med inrikesflyg får utföras, d v s att återvända till permanent bosättning, familjeåterförening, affärsskäl eller av hälsoskäl.

När det gäller internationella flygningar så har följande förlängts att gälla till midnatt 14 december:

 • Flyg mellan Grekland och Turkiet samt flyg mellan Grekland och Katalonien (Spanien) är inställda.
 • Alla flyg till och från Grekland från Albanien och Nordmakedonien kommer att enbart att ske via Atens internationella flygplats (AIA).
 • Endast 10 000 resenärer från Israel per vecka får resa in i Grekland med flyg.
 • Endast 500 invånare från Ryssland får resa in i Grekland per vecka med flyg som landar i Aten, Thessaloniki eller Heraklion.

De som reser till Grekland med flyg från utlandet får endast komma in i landet genom att visa upp ett negativt Covid-19 testresultat (PCR) utfört upp till 72 timmar före ankomst.

Det är även obligatoriskt att lämna in Passenger Locator Form (PLF) för alla passagerare som kommer med internationella flygningar till Grekland.

(Information från gtp.gr 2020-11-26)

2020-11-05

Följande restriktioner kommer att gälla under Greklands andra lockdown:

- Resor mellan regionerna förbjuds.

- Inträde till Grekland med flyg eller via landsvägen är endast tillåtet med ett negativt PCR-test. De som anländer till Grekland med flyg ska ha gjort testet högst 72 timmar före avresan, liksom de som kommer landsvägen.* Ytterligare detaljer kommer att presenteras på fredag.

- Skolor med specialundervisning och grundskolor kommer att förbli öppna, övriga skolformer kommer att använda sig av distansundervisning.

- Frisörer och barberare kommer att kunna arbeta (om ägarna önskar det) på lördag och söndag innan de måste stänga ner på måndag.

- Matleveranser och takeaway är tillåtna, men att hämta mat får inte tjäna som anledning att gå ut i sig

- De flesta butiker utom stormarknader och lokala marknader stängs ner. Butiker som hanterar e-ordrar och leveranser får fortsätta med sin verksamhet.

Alla måste använda sig av ett särskilt sms-system för att anmäla anledning till att röra sig utomhus

SMS: et ska utformas enligt följande: X, namn, efternamn och adress, där X ska vara en av siffrorna 1-6 som motsvarar aktiviteterna nedan.

1 - Besöka apotek eller besökaläkare vid behov
2 - Besöka ett snabbköp eller butiker för att inhåndla nödvändiga förnödenheter
3 - Besöka en bank om e-banktransaktioner inte är möjliga
4 - Besöka personer som behöver hjälp eller eskortera barn till och från skolan
5 - Att delta i en begravning enligt villkoren i lagen eller besöka barn i händelse av skilda föräldrar
6 - Träning utomhus eller ta sitt husdjur på en promenad (max två perosner) medan de alltid har ett avstånd på 1,5 meter


Den grekiska premiärministern meddelade idag torsdag att Grekland kommer att gå in i en lockdown från och med 7 november för att stoppa en andra våg av
Covid-19.

Från och med kl. 06.00 på lördag och fram till slutet av månaden kommer grekerna återigen att vara skyldiga att skicka ett sms för att kunna röra sig ute i samhället.

Stormarknader, apotek, hälsovård och takeaway-tjänster kommer att fortsätta vara i drift.

Förskolor, grundskolor och specialskolor på alla nivåer förblir öppna, medan lektioner för gymnasieskolor och gymnasieskolor kommer att ske via videokonferens.

Premiärministern betonade att det alltid är obligatoriskt att bära munskydd.

Ytterligare detaljer kommer att meddelas klockan 18.00 (grekisk tid) ikväll.

(Information från gtp.gr 2020-11-05)

*Tiden har ändrats för flygresor, från 48 timmar till 72 timmar. (Information från Aegean Airlines 2020-11-08)

2020-11-02

Idag måndag meddelade de grekiska myndigheterna att de regionala enheter Thessaloniki och Serres går in i en fullständig, två veckor lång, lockdown med start på tisdag klockan 06.00 efter ytterligare ökning av Covid-19-fall.

Från och med tisdag 3:e november gäller följande:

 • Alla inrikes- och utrikesflyg till och från Thessaloniki ställs in i minst två veckor
 • Invånare måste skicka ett SMS när de lämnar sina hem
 • Utegångsförbud gäller mellan klockkan 21.00 och klockan 05.00 med undantag från arbets- eller hälsorelaterad anledning
 • Alla butiker samt barer, kaféer och restauranger, gym och kyrkor kommer att hålla stängt
 • Skolor och utbildningsinstitutioner kommer fortsättningsvis vara öppna

Thessaloniki och Serres placeras i en grå zon på Greklands riskbedömningskarta. Den grå zonen, nivå C, som indikerar områden i lockdown lades till idag måndag.

(Information från gtp.gr 2020-11-02)

2020-11-01

I lördags meddelade Greklands premiärminister att från och med kl. 06.00 tisdag 3 november kommer Grekland att delas in i två riskzoner (från de nuvarande fyra) och att följande åtgärder kommer att gälla under en månads tid:

I zon gul (tidigare zon grön och gul):

 • Obligatorisk användning av munskydd i alla offentliga utrymmen (inomhus och utomhus)
 • Utegångsförbud från kl. 24.00 till kl. 05.00
 • Obligatorisk distansarbete för 50 procent av de anställda inom privat och offentlig sektor
 • Universitetskurser kommer endast att genomföras via distansundervisning
 • Alla offentliga sammankomster är förbjudna

I zon röd (tidigare zon orange och röd) (här ingår både Aten och Thessaloniki):

 • Restauranger (exklusive leverans- och takeaway-tjänster) kommer att stängas
 • Kaféer, barer, biografer, museer och teatrar kommer att stängas
 • Inomhusgym kommer att stängas

Tidigare tillkännagivna åtgärder för orange och röda zoner fortsätter att gälla (krav på munskydd och utegångsförbud nattetid).

Den grekiska premiärministern betonade att det är tillåtet att resa från en region till en annan samt att butiker, hotell, arkeologiska platser utomhus och frisörer kommer fortsätta vara öppna.

(Information från gtp.gr 2020-11-01)

2020-10-24

Den grekiska premiärministern meddelade i torsdags att munskydd nu är obligatoriskt att använda i alla typer av publika områden utomhus och inomhus. Vidare råder utegångsförbud mellan 00.30 och 05.00 i högriskområden, dvs de områden som i den interaktiva kartan är orange eller röda.

Munskydd får bara tas av när du sitter vid bordet på en restaurang, bar eller ett kafé. Vidare kommer man att öka kontrollerna att reglerna efterföljs i takt med att allt fler områden i Grekland blir högriskområden.

(Information från gtp.gr 2020-10-22)

2020-10-14

Den grekiska regeringen har skapat en onlinekarta där medborgarna kan få en bild av spridningen av Covid-19 i Grekland och för att kunna hålla sig uppdaterade med de senaste säkerhetsrestriktionerna i de olika regionerna.

Covid 19 spread map of Greece
Ögonblicksbild av riskbedömningskartan 2020-10-14 där ingen region är på röd nivå.
(Karta: covid19.gov.gr/covid-map/)

Här hittar du onlinekartan: Riskbedömningskarta COVID-19 i Grekland (länk)

Genom online-riskbedömningskartan (på grekiska) kan man kontrollera graden av risk angiven i fyra nivåer samt se vilka säkerhetsrestriktioner som gäller.

Greece covid-19-risk colors

Nivå 1 - Grön - Låg risk (beredskap / i beredskap)

Nivå 2 - Gul - Måttlig risk (övervakning)

Nivå 3 - Orange - Hög risk (ökad övervakning)

Nivå 4 - Röd - Mycket hög risk (stränga åtgärder)

Risknivåerna baseras på antalet nya dagliga fall av Covid-19 per 100 000 invånare.

Insatserna varierar beroende på vilken färgnivå en region har. Om en region till exempel befinner sig på grön nivå så får barer, restauranger och kaféer hålla öppet till 01:00. Om en region befinner sig på gul nivå måste de stängas kl.00.30 och om regionen befinner sig på en orange nivå stänger uteställen kl. 00.00. Om en region befinner sig på den röda nivån måste barer, restauranger och kaféer hålla stängt.

Användandet av munskydd och att hålla social distans gäller för alla regioner oavsett färgnivå. Munskydd är obligatoriska för alla på arbetsplatser inom den offentliga och privata sektorn samt i trånga utrymmen utomhus. Om en region har/får röd färg är munskydd obligatoriska i alla typer av utomhusområden.

Här hittar du onlinekartan: Riskbedömningskarta COVID-19 i Grekland (länk)

2020-09-16

Grekiska myndigheter informerar att det från och med den 16 september inte krävs ett Covid-19/PCR-test för resenärer, oavsett medborgarskap, som reser från Sverige.

Grekiska myndigheter förbehåller sig rätten att slumpmässigt testa ALLA resenärer, oavsett ålder. Vänligen kontakta din researrangör i god tid före avresa. Mer information om inresebestämmelser till Grekland hittar du på hemsidan till Greklands ambassad i Stockholm.

PLF-formulär ska fortfarande fyllas i och skickas in före avresa (se ovan).

(Information från swedenabroad.se 2020-09-16)

Eftersom spridning av COVID-19 ökar i Attika-området har man nu förlängt och infört nya restriktioner som ska gälla i området som också omfattar Aten.

1. Utomhuskonserter får endast hållas med en kapacitetsgräns på 50 procent och alla besökare måste sitta ned. Det är obligatoriskt att bära munskydd och alkoholförtäring och rökning är förbjudet.

2. Inomhusarrangemang på arenor med levande musik, nattklubbar och konserthus kommer att hålla stängt i 14 dagar.

3. Utomhus- och inomhusbiografer samt teatrar får hålla öppet men med endast 60 procents kapacitet. Det är obligatoriskt att bära munskydd vid in- och utgång, men även under föreställningar.

4. Användningen av en munskydd är obligatorisk på alla arbetsplatser i den offentliga och privata sektorn och på öppna utrymmen där regeln om 1,5 meters avstånd inte kan hållas, såsom på torg, busshållplatser och i köer utanför stormarknader. Det rekommenderas starkt för alla medborgare i Attika att bära munskydd även i alla andra sammanhang.

5. Marknaderna utomhus ("laiki") får genomföras med endast 60 procent av jordbruksproducenterna per kategori och med ett avstånd på tre meter mellan varje stånd. Det är obligatoriskt för både producenter och konsumenter att bära munskydd.

6. En strikt maxgräns på sex personer vid restaurang- eller kafébord.

(Information från gtp.gr 2020-09-15)

2020-08-28

Biträdande minister för civilskydd och krishantering Nikos Hardalias meddelade den 28 augusti att en förlängning med 14 dagar av flera säkerhetsåtgärder kommer att göras.

Bortsett från den obligatoriska användningen av munskydd utomhus och inomhus på Lesbos och Zakynthos är fester, mässor, processioner, marknader och sammankomster över nio personer förbjudna från och med 06:00 på lördag 29 augusti på dessa två öar.

Han meddelade även att restriktiva åtgärder förlängs med två veckor på öarna Paros, Antiparos, Mykonos, Korfu, Kreta, Santorini och Kos, regionerna Halkidiki, östra Makedonien och Thrakien, Attika samt Thessaloniki, Larissa, Karditsa, Pella och Pieria och slutligen norra Grekland.

Ett negativt testresultatet (PCR) före ankomst till Grekland förlängs också att gälla till och med 19 september för de som anländer med flyg från Sverige, Belgien, Bulgarien, Rumänien, Förenade Arabemiraten, Malta, Albanien, Nord Makedonien och Spanien.

(Information från amna.gr 2020-08-28)

2020-08-14

Idag meddelade Greklands vice krishanteringsminister, Nikos Hardalias, en ny rad försiktighetsåtgärd, inklusive extra begränsningar för öarna Paros och Antiparos.

Här är ett par exempel som gäller till och med 24 augusti och som kan påverka dig som resenär i Grekland:

 • Utöver tidigare nämnda landsområden kommer restauranger, klubbar och nöjesplatser i Attika-området (inklusive Aten), Saroniska bukten och Kithira hålla stängt från midnatt fram till kl. 07.00.
 • Tidigare insatser på ön Poros förlängs till och med 24 augusti

Angående Poros och Antiparos gäller från och med 15 august- 24 augusti följande:

 • Alla offentliga evenemang ställs in
 • Högst nio personer får samlas i offentliga eller privata utrymmen
 • Högst fyra personer får sitta vid varje bord - sex stycken om de är släktingar i första led.

I området Attika ställs alla kulturevenemang in till och med 31 augusti. Myndigheter i Attika meddelade även att slumpmässiga tester kommer att genomföras på resenärer som återvänder från öarna till hamnarna i Pireus och Rafina under söndag 16 augusti.


Hellenic Civil Aviation Authority (HCAA) utfärdade i onsdags nya luftfartsdirektiv (NOTAM) med uppdaterad information om passagerarflyg till Grekland från totalt 12 länder (Turkiet, Albanien, Norra Makedonien, Bulgarien, Rumänien, Förenade Arabemiraten, Malta, Sverige, Tjeckien, Belgien, Spanien och Nederländerna).

Enligt ett nytt direktiv kommer alla resenärer som anländer till Grekland från och med 17 augusti från följande länder; Sverige, Tjeckien, Belgien, Spanien, Nederländerna, Albanien och norra Makedonien att vara skyldiga att visa upp ett negativt testresultat (PCR) för Covid-19 vid ankomsten. Detta gäller fram till måndag 31 augusti. Testet får inte vara äldre än 72 timmar när resenärerna kommer in i Grekland.

Det negativa testresultatet (PCR) för coronavirus måste vara gjort vid ett certifierat diagnostiskt centrum och resultatet måste vara på engelska när det presenteras för grekiska kontrollmyndigheter. Testresultatet måste innehålla passinformation eller ID-information.

Det är flygbolagen som måste kontrollera om passagerarna har ett negativt Covid-19-test före flygningen. Flygbolag som inte uppfyller denna skyldighet kommer att ansvara för hemresan av passagerare på egen bekostnad.

Barn under tio år behöver inte visa upp ett negativt testresultat.

(Information från gtp.gr samt travel.gov.gr 2020-08-14)

2020-08-10

Idag måndag 10 augusti har ny restriktioner presenterats av regeringen:

 • Från och med 17 augusti måste resande till Grekland som kommer från Belgien, Tjeckien, Nederländerna, Spanien och Sverige visa upp ett negativt coronavirus-test (PCR) gjort tidigast 72 timmar före avresa.
 • Regeln ovan gäller även för alla som reser in i Grekland via landvägen. Detta gäller även grekiska medborgare och de med grekiskt uppehållstillstånd. Dessutom måste testet ha utförts i landet du reser ifrån, inte i Grekland.
 • Från och med 16 augusti får maximalt 750 personer per dag komma in i Grekland genom Kakavia-gränsen från Albanien.
 • Alla evenemang där publiken står upp, inklusive konserter och föreställningar, får inte genomföras.
 • Alla butiker som av myndigheterna bedöms som nödvändigt kommer att stängas från midnatt till 07:00 varje dag, särskilt i följande områden/ platser:
  Kreta, Östra Makedonien och Thrakien, Thessaloniki, Halkidiki, Larissa och Korfu (inklusive Paxos-öarna) samt öarna Antiparos, Kos, Mykonos, Paros, Rhodos, Santorini och Zakynthos och städerna Katerini och Volos. Förbudet kan komma att utvidgas till andra regioner beroende på epidemiologiska data.

(Information från amna.gr 2020-08-10)

2020-08-06

Regeringens talesperson Stelios Petsas har idag meddeladat att från och med imorgon 2020-08-07 kommer alla gränsövergångar hålla stängt mellan 23.00-07.00 med undantag för den vid Promachonas.

(Information från amna.gr 2020-08-06)

2020-08-05

Igår annonserades ytterligare insatser för att minska smittspridningen i Grekland.

 • Från och med 5 augusti stängs gränsen mot Albanien (Kakavia) mellan klockan 23.00-07.00. Resenärer som kommer via denna gräns ska från och med 16 augusti sitta i självkarantän i sju dagar på den plats man angivit i PLF-formuläret.
 • Alla typer av event ombord båtar förbjuds.
 • Beroende på smittspridning kan barer och klubbar komma att stängas lokalt.
 • Böter för att inte använda anisktsmask på kontor där personalen möter medborgare, kyrkor, mataffärer, lokaltrafik och taxi, sjukhus, kliniker och vårdcentraler, butiker, apotek och salonger samt i hissar och andra trånga utrymmen är 150 Euro.

(Information från gtp.gr 2020-08-05)

2020-08-04

Uppdaterade regler inom Grekland!

I fredags annonserade den grekiska regeringen nya regler och restriktioner för att hindra smittspridningen av COVID-19 i Grekland. De flesta av de nya/uppdaterade reglerna gäller i första hand till 15 eller 31 augusti.

 • Ansiktsmask ska alltid användas inomhus i offentliga lokaler/butiker etc.
  Detta gäller även kyrkor. Undantag ges för restauranger och för personer med sjukdomstillstånd som inte möjliggör bärande av ansiktsmask.
 • Besök tillåts inte på sjukhus eller på ålderdomshem.
 • Högst 100 gäster tillåts vid bröllop, dop eller begravningar till 31 augusti.
 • Mellan 3-9 augusti tillåts endast sittande gäster på nattklubbar, barer, kafébarer och andra liknande inrättningar.
 • Förbudet att anordna festivaler förlängs till 31 augusti.
 • Distansregler på stränder förlängs till 31 augusti.
 • Nuvarande regler för fritidsbåtar och kryssningsfartyg förlängs till 31 augusti.
 • De generella reglerna kring social distansering förlängs till 31 augusti.
 • Att flyg frånTurkiet tillåts inte landa i Grekland förlängs till 15 augusti.
 • Flyg från Albanien och Nordmakedonien tillåts endast landa på flygplatsen i Aten fram till 15 augusti.
 • Alla resenärer från flygplatser i Förenade Arabemiraten, Bulgarien och Rumänien måste visa upp ett negativt COVID-19-test vid ankomst. Gäller till 15 augusti.
 • Fler avgångar i lokaltrafiken sätts in för att minska trängsel.
 • Ansiktsmask måste bäras på buss, i taxi, i tunnelbanan, på spårvagnar samt på tåg. Hissen vid stationerna får enbart användas av personer med svåra funktionsnedsättningar.
 • Ansikstmask måste användas ombord på färjor, både inom- och utomhus till och med 18 augusti.

(Information från gtp.gr 2020-08-04)

2020-07-28

Information om vad som gäller vid inresa i Grekland hittar ni på följande webbsida: Protocol for Arrivals in Greece (länk)

Jag har valt att inte översätta webbsidan då informationen kan komma att ändras snabbt. För att få så korrekt information som möjligt, besök webbsidan och ta del av informationen som ges där. 

2020-07-13

En representant för det grekiska parlamnetet, Steliso Petsas, meddelade idag att direktflyg från Sverige kommer att tillåtas från och med 2020-07-22. OBS! En förändring av sitiuationen kring COVID-19 kan komma att ändra detta datum. (Information från gtp.gr 2020-07-13)

2020-07-08

Alla som reser in till Grekland måste fylla i ett formulär, Passanger Locator Form (PLF). Tidigare skulle detta göras minst 48 timmar innan anmomst men ändras fr o m 2020-07-09 till minst 24 timmar före ankomst. Se ovan.

2020-06-29

Idag har flera medier rapporterat att premiärministerns möte om öppnandet av Greklands gränser resulterat i att direktflyg från Sverige inte kommer att tillåtas till Grekland förrän 15 juli. Både gtp.gr och amna.gr skriver om detta. 

Informationen om vad som gäller för oss svenskar kan med andra ord skifta snabbt och det är vikigt att alltid kolla vad som gäller med berörda myndigheter om du planerar att resa till Grekland.

2020-06-17

Utrikesdepartementet häver avrådan från ickenädvändiga resor till Grekland från och med 30 juni.

Då var det dags för ytterligare en uppdatering utifrån vad grekiska utrikesministeriet har beslutat enligt sidan gtp.gr 2020-06-16. (gtpr= Greek Travel Pages)

Regler mellan 15/6- 30/6

Ankomst till flygplatsen i Aten: Om du kommer från en flygplats inom EU som finns med på EASA-listan eller om du kommer från Italien, Spanien, Nederländerna, Sverige, Albanien och Norra Makedonien, kommer du att testas vid ankomst. En övernattning ska ske på antingen ett av grekiska staten bestämt hotell alternativt på ett valfritt hotell / boende (i Aten). Om testet är negativt kan besökaren sedan resa till sin slutdestination. Om testet är positivt sätts besökaren i karantän under övervakning i 14 dagar.

Ankomster från andra flygplatser än de som är med på EASA-listan eller ovan nämnda länder genomförs enbart slumpmässiga test vid ankomst. Efter att testet är genomfört är besökaren fri att resa till sin slutdestinationen. Om testet är positivt sätts besökaren i karantän under övervakning i 14 dagar.

Ankomst till flygplatsen i Thessaloniki: Alla besökare testas vid ankomst. En övernattning antingen på ett av grekiska staten bestämt hotell eller på ett valfritt hotell / boende (i Thessaloniki) krävs.

Regler från 1 juli och framåt

Alla flygplatser i Grekland öppnas.

Alla besökare som anländer med från flyg, bil eller båt kommer att genomgå slumpmässiga tester vid ankomst. Efter att testet är genomfört är besökaren fri att resa till sin slutdestination. Vid ett positivt testresultat kommer besökaren att kontaktas och placeras i 14-dagars karantän. Utgifter täcks av den grekiska staten.

2020-06-15

I samband med denna uppdatering har jag raderat en hel del äldre information i denna artikel.

I lördags meddelade Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis att Grekland välkomnar gäster tillbaka till landet, men med säkerhet som högsta prioritet.

Det är klart att Greklandshjärtat slår ett extra slag men det innebär i princip inget nytt jämfört med vad man tidigare har gått ut med när det kommer till resandet. Och UD´s avrådan från utlandsresor kvarstår, än så länge till och med 15 juli.

Men! Grekland har verkligen arbetat hårt med att hitta säkra och hållbara lösningar för att kunna ta emot turister igen. Här är några delar av det som Grekland har infört i syfte att skapa en säker turism. OBS! Det här är aktuell information och ändringar kan komma att genomföras beroende på hur situationen förändras.

När det kommer till sjukvård har de skapat ett nätverk med akutsjukvård och medicinska tjänster som förbinder fastlandet med öarna, lokala sjukvårdsinrättningar har skapats samt att de har ökat kapaciteten för akut medicinsk transport via flyg och båt.

Alla Greklands öar har nu tillgång till medicinska tjänster, antingen på plats eller via transport till närmaste inrättning som håller öppet dygnet runt. Vidare har antalet medicinsk personal som är stationerade på öarna ökats.

Här är listan över var de lokala sjukvårdsinrättningarna på de grekiska öarna kommer att finnas:

Sjukhus (dygnet-runt-öppna)

Santorini, Lesbos, Rhodos, Samos, Syros, Chios, Ikaria, Kalymnos, Kythira, Kos, Limnos, Naxos, Leros, Evia (flera orter), Zakynthos, Korfu, Kefalonia, Lefkad, Kreta: Agios Nikolaos, Heraklion, Chania, Reth, Lerapetra, Neapoli, Sitia.

Sjukhus med Covid-19 ICU

Lesbos, Rhodos, Samos, Syros, Chios, Zakynhtos, Korfu, Kreta: Agios Nikolaos, Heraklion, Chania.

Hälsocentraler

Egina, Andros, Ios, Karpathos, Milos, Mykonos, Paros, Patmos, Milos, Amorgos, Samothrake, Thassos, Skiathos, Skopelos, Ithaka, Paxos, Tinos, Salamis.

Regionala kliniker med akutmottagning (dygnet-runt-öppna)

Agistri, Hydra, Poros, Anafi, Sikinos, Folegandros, Astypalea, Lipsi, Kassos, Nisyros, Kimolos, Serifos, Kea, Kithnos, Sifnos, Antiparos, Koufonissi, Kastellorizo, Symi, Tilos, Agios Efstratios, Agathonissi, Therasia, Oinousses, Schinoussa, Fourni, Chalki, Chios, Alonissos, Skyros och Spetses.

Regler/Begränsningar 15/6- 30/6

Flyg

Internationella flygningar tillåts till Aten och Thessaloniki. Om du kommer från en flygplats på EASA-listan eller från Italien, Spanien och Holland kommer du att testas vid ankomst. En övernattning på hotell i väntan på resultat krävs. Om testet är negativt är besökaren i egen karantän i sju dagar. Om testet är positivt är besökaren i karantän under övervakning i 14 dagar.

OBS! Alla flygplatser i Stockholmsområdet finns med på EASA-listan vilket innebär karantän i antingen sju eller 14 dagar beroende på testresultat.

Storbritannien och Turkiet tillåts inte att flyga in till Aten.

Italien, Spanien, Holland, Storbritannien, Turkiet och Albanien tillåts inte flyga in till Thessaloniki.

Båt

Utländska fartyg tillåts inte lägga till i grekiska hamnar.

Fritidsbåtar/ Nöjesbåtar tillåts lägga till om de har personal ombord.

Bil

Gränsen mot Albanien, Nord Makedonien och Turkiet hålls stängda.

Gränsen mot Bulgarien öppnas.

Regler/Begränsningar 1/7- framåt

Flyg

Alla flygplatser i Grekland får ta emot internationella flyg. Alla resenärer kommer att fylla i en särskilld elektronisk blankett, PLF, där man anger sin kontaktinformation i Grekland. PLF-formuläret (länk) kommer att finnas tillgängligt online och även via  en mobilapp.

Inkommande resenärer till Grekland kommer att testas slumpmässigt. Resenärer som testas positivt kommer att flyttas till ett karantänhotell och vara under övervakning i 14 dagar.

Båt

Alla fartyg/båtar tillåts lägga till i grekiska hamnar.

Bil

Gränserna öppnas men om gränsen mot Turkiet öppnas bestäms 30/6.

(All information från gtp.gr 2020-06-15)

Agios Kirikos Ikaria FK
Agios Kirikos, Ikaria. (Foto: Markus Olsson)

Jag utgår från att vi till slut ändå kommer att börja resa till våra favoritplatser igen men kanske med andra förutsättningar. Därför kommer jag fortsätta skriva och drömma om alla fantastiska platser som finns i Grekland. Otämjda Ikaria står på tur i bloggflödet och ett nytt inlägg om denna lite småkaxiga ö finns publicerat här: Fem platser att se och uppleva på Ikaria (länk)

Information om Coronaviruset i Grekland och om att resa just nu:

Sammanfattning på engelska av VisitGreece (uppdateras löpande):
http://www.visitgreece.gr/en/home/about_covid_19

Officiell information från grekiska parlamentet:
https://www.mfa.gr/en/coronavirus-covid-19-useful-information.html

Resenärer i Grekland uppmanas följa lokala myndigheters anvisningar som kan nås här:
https://eody.gov.gr/tag/en/

Artiklar från The Athens News Agency - Macedonian Press Agency (ANA-MPA):
https://www.amna.gr/en

Information från Svenska ambassaden utomlands:
https://www.swedenabroad.se/sv/om-utlandet-f%C3%B6r-svenska-medborgare/reseinformation/nya-coronaviruset/

Artiklar från Greek Travel Pages (GTP):
https://news.gtp.gr/

Information från Utrikesdepartementet:
https://www.regeringen.se/sveriges-regering/utrikesdepartementet/

Antiparos- en favorit bland öarna i Kykladerna

Antiparos har en särskild plats i mitt hjärta och det har blivit några resor dit. Det här är ett gammalt inlägg från när jag var på denna underbara ö sommaren 2013.

Antiparos hamnen
Hamnen i Antiparos stad, Antiparos. (Foto: Markus Olsson)

Idag kröp en spindel in i mitt öra. Det var obehagligt. Det tog ett tag innan den kom ut igen och vad den gjorde där inne vill jag inte veta. Jag har tillräckligt att drömma om som det är och att jag nu även är värd för spindelns avkomma, är något jag helst vill slippa både fundera och drömma om.

Vi minns väl alla Alien-filmerna och hur det kan gå när man är värd för någon annan. Det är väl jag och Sigourney Weaver som vet hur det är att leva med det här. Jag ska nog kontakta henne.

Antiparos Glifa Beach
Glifa Beach, Antiparos. (Foto: Markus Olsson)

För att få ut det odjur som hade krupit in i örat var jag tvungen att dunka huvudet hårt mot marken och den blå handduken. Det var inte helt bekvämt mot det ganska steniga underlaget. Jag tänker att det kan ha sett märkligt ut för övriga solgamar och framförallt för den ryska familjen som låg precis bredvid mig. De började i alla fall prata både högt och snabbt samtidigt som de gestikulerade vilt med sina kritvita lemmar. Tack vare google translate kunde jag få fram att jag hade en spindel i örat: "У меня есть паука в моем ухе." Man vet aldrig när den frasen kan komma att behöva användas igen och därför har jag sparat den i anteckningsfunktionen på mobilen.

Antiparos gata
Gata i Antiparos stad, Antiparos. (Foto: Markus Olsson)

Annars har jag haft min sista lata dag här på Antiparos även om det höll på att bli fler. Imorgon åker jag nämligen upp till Aten för att tillbringa sista natten där innan hemfärd. Det visade sig dock att nästan alla färjor var fulla och det var med spätt och stämjärn som resebyrån fick fram en plats på en snabbåt till Rafina. Inte för att jag hade gråtit om jag och mina spindlar fick lov att stanna några dagar till.

Här har solen gått ner nu och istället lyser månen stor och klar över Paros berg. Det är framför allt de ljumma kvällarna med det orangefärgade ljuset som jag gillar allra mest. Jag kan sitta hur länge som helst och titta medan ljuset sakta dämpas och mörkret kryper intill, känna alla dofter och låta tankarna sväva iväg. Det är inte ofta man tar sig den tiden hemma.

Aftonens middag intog jag med sällskap på en taverna nere vid hamnen. Den ljusa inredningen ändrade färg i takt med att solens strålar försvann och blev nästan apelsinfärgad för en stund. Jag och mitt sällskap var de enda gästerna på restaurangen under de två timmar som vi satt där och tittade ut över havet och bergen. Varje gång jag försökte konversera valde sällskapet att visa sitt intresse på detta sätt. Oförskämt kan man tycka men vi hade en trevlig stund ändå.

Antiparos hund
Sällskap, Antiparos. (Foto: Markus Olsson)

På vägen upp till hotellet passade jag på att gå in till Vicky´s och köpa mig en glass som jag sedan avnjöt i en solstol vid den upplysta poolen.

Antiparos Vickys
Glass hos Vicky´s, Antiparos. (Foto: Markus Olsson)

Nu ska jag gå ut på verandan en stund och titta på månen innan det är dags att packa ryggsäcken och sova en sista natt på Hotel Kastro. I alla fall för denna gång. God natt!

Läs mer: Antiparos (länk)

Copyright 2021 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Contact  | GDPR |  Web: NyWeb