Blogg 2019

Om mig

Bild till bloggen
Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kalender

Geoparker i Grekland

annonsmärkningen

Var du än befinner dig i Grekland finns det flera miljoner år gamla naturfenomen att imponeras av. Dessa områden har en rik geologisk historia där naturkrafter har skapat både vackra och stilfulla vyer.

Crete sitia Vai beach Photo GNTO Y Skoulas
Kreta, Sitia, Vai Beach. (Foto: GNTO, Y.Soulas)

Naturens under

Naturen i Grekland skiljer sig påtagligt beroende på var du befinner dig i landet. Miljoner år av evolution har skapat storartade naturfenomen. Det finns gott om både urskog, höga berg, bergspass, sjöar, floder, laguner och nationalparker runt om i Grekland. Det är lätt att förstå att upptäcktsresande och naturälskare hittar hit med de höga bergen, ravinerna, grottorna, dalarn och bergsplatåerna. På Kreta finns även den ovanliga cederträdsskogen.

Crete Samaria Gorge Photo GNTO Archive
Kreta, Samaria. (Foto: GNTO, archive)

Läs mer: Anledningar att förälska sig i Kreta (länk)

Sitia Geopark

Sitia geopark på östra Kreta är sedan fem år tillbaka med i den internationella organisationen för geoparker GGN (Global Geoparks Network). Anledningen är att området Sitias har däggdjursfossiler från den senare delen av den kvartära perioden, omkring 2,6 miljoner till 11 700 år sedan. Bland annat har man hittat en elefantliknande fossil (deinotherium giganteum) samt flera omfattande grottsystem som är unika för Greklands största ö, Kreta. Karaktäristiskt för området är även all kalksten och man har hittat över 170 grottor med kalksten i området.

Crete Sitia Vai beach Photo GNTO Y Skoulas
Kreta, Sitia, Vai Beach. (Foto: GNTO, Y.Soulas)

Crete sitia Vai beach Photo GNTO Y Skoulas 2
Kreta, Sitia, Vai Beach. (Foto: GNTO, Y.Soulas)

Sitia Geopark sträcker sig från östra Kreta och inkluderar områdena Sitia, Itanou and Lefkis. Några av de mest kända områdena i parken är Zakros, Palaiokastro, Ziros, Xerokampos, Sitanou and Karydiou. Att parken sedan några år tillbaka är en del av den internationella organisationen för geoparker väntas medverka till att förbättra Sitias miljö, turism, lokala ekonomi samt att främja dess rika kulturarv.

Läs mer: Visit Sitia (länk)

Läs mer: Här hittar du detaljerad information om Sitia Geopark: www.sitia-geopark.gr (länk)

Mt. Psiloreitis Natural Park – en orörd skönhet

Mt. Psiloreitis Natural Park ligger även den på Kreta och har ett underbart landskap med både raviner, grottor, täta skogar och härliga vandringsleder. Den biologiska mångfalden med sin unika flora och fauna gör området till ett slags naturhistoriskt museum utomhus.

Stigarna uppe i bergen är perfekta för vandringsturer. Mygialeden, leden från Doxaro till Ptyches Vossakou och leden nedför Platania Gorge är både skyltade väl och är bra underhållna. Ett perfekt område om du vill komma ifrån storstadens höga puls!

Crete Psiloritis mountain Photo GNTO Y Skoulas
Kreta, Psiloritis Mountain. (Foto: GNTO, Y.Soulas)

Crete Psiloritis mountain Photo GNTO Y Skoulas 2
Kreta, Psiloritis Mountain. (Foto: GNTO, Y.Soulas)

Läs mer: Kretas heliga berg (länk)

Förstenade skogen på Lesbos – där tiden står stilla

Skogen Petrified forest of Lesvos formades för omkring 20 miljoner år sedan under Miocenperioden. Det unika området uppstod på grund av en intensiv vulkanisk aktivitet i Egeiska regionen. Skogen utsågs till ett naturminne 1985 och till en europeisk geopark mellan åren 2011-2014.

Det vackra i skogen är svårt att förklara. Skogen ligger på den västra sidan av Lesbos, där de förstenade trädstammarna reser sig i ett 150 kvadratkilometer stort område, omgivet av byarna Sigri, Eresos och Antissa.

I byn Sigri, i mitten av skogen, öppnade 1994 ett naturhistoriskt museum. Syftet med museet är att skydda skogen och visa upp regionens geologiska rikedom.

Lesvos Petrified Forest. Photo The Natural History Museum of the Lesvos Petrified Forest
Lesbos, Petrified Forest. (Foto: The Natural History Museum of the Lesvos Petrified Forest)

Läs mer: Ett unikt monument i naturen (länk)

Lesvos petrifiedforest photo D Talianis
Lesbos, Petrified Forest. (Foto: The Natural History Museum of the Lesvos Petrified Forest)

Läs mer: Upptäck The National History Museum of the Lesvos Petrifeld Forest, www.lesvosmuseum.gr (länk)

Vikos- Aoos National Park – på jakt efter förhistorien

Vikos- Aoos nationalpark ligger i Zagoriregionen i området Epirus, norr om staden Ioannina. Man har hittat spår av mänskliga bosättningar från 40 000 f.Kr. i kraterna och grottorna i Vikos nationalpark. Områdets geologiska formation skapades av vatten som bildade ett landskap som är otroligt vackert. Parken kallas även "Towering Peak Park" tack vare bergen som stiger just här.

Det är en av de mest imponerande geologiska formationerna i Grekland. Totalt finns det fem grottor där den djupaste är Provatina som når 407 meter ner i marken. Det är faktuskt den näst djupaste grottan i världen!

Området är välbesökt och lockar till sig turister över hela året. Utöver grottorna finns flera fantastiska vandringsleder och olika aktiviteter att prova på som bergsklättring och bad.

Ioannina Vikos George. Photo GNTO A. Bonetti
Ioannina, Vikos George. (Foto: GNTO, A. Bonetti)

Ioannina Vikos George. Photo GNTO H. Kakarouhas
Ioannina, Vikos George. (Foto: GNTO, H. Kakarouhas)

Läs mer: Vikos National Park (länk)

Hälsa & välmående- Spa- Termiska källor

annonsmärkningen

Välbefinnande gäller inte bara fysisk hälsa. Det är en allmän känsla, ett inre patos av hälsa, kraft och skönhet, en pågående process. Grekland är den ideala platsen för både psykisk och fysisk hälsa och Grekland är platsen att hitta sitt välbefinnande på! 

Naturliga termiska, mineralrika och terapeutiska källor finns på 850 platser över hela Grekland.

Vouliagmeni- Atens Riviera

Du behöver inte ta en färja för att hitta kontrasten till Atens hektiska liv. Ta helt enkelt en kort bussresa så hittar du fantastiska lokala stränder längs den skyddade Saroniska viken.

I öster ligger Vouliagmenibukten med dess strand inbäddad i ett vackert läge framför berget Hymettus. En marina och ett par privata stränder är buktens signum och den pittoreska hamnen erbjuder en fantastisk utsikt över de avlägsna öarna i Saroniska viken.

Bara fem minuters promenad från det lilla torget i stadens centrum ligger sjön vars namn betyder "nedsänkt", Vouliagmeni-sjön. Sjöns mineralrika och bräckta vatten känns alldeles silkeslent medan du simmar i det och enligt uppgift är vattnet läkande för både reumatism och artrit!

VouliagmenisLake Y Skoulas 4050
Vouliagmeni Lake. (Foto: GNTO/Y. Skoulas)

Läs mer: Sjön Vouliagnmeni (länk) 

Evia

Evia, eller ibland omnämnd som Euboia, är den näst största ön i Grekland och den tredje i östra Medelhavet, ligger nära Aten i prefekturen Attika.

Staden Aidipsos ligger på Evia och är förmodligen den mest kända spa-staden i Grekland! Denna söta lilla stad ligger på norra Evia och nås från fastlandet med färja i Arkitsa i Fthiotis-regionen i centrala Grekland, bara 152 kilometer från Aten eller knappt 1,5 timmar med bil via National Highway E75 eller med buss från Aten.
De läkande egenskaperna i de termiska källorna i Aidipsos är kända sedan antiken och nämns faktiskt i skrifterna från Plutarchos, Strabo och Aristoteles.

Evia Aidipsos photo GNTO Y Skoulas
Aidipsos. (Foto: GNTO/Y.Skoulas)

Läs mer: Evia (länk) 

Kamena Vourla

Resorten Kamena Vourla ligger 178 kilometer norr om Aten och är en av de mest berömda orterna i Grekland eftersom dess terapeutiska egenskaper har varit välkända i många århundraden. Runt år 1926 upptäckte kemisten Michail Pertesis den exceptionellt höga radonkoncentrationen i vattnet, som ansågs ha ett stort värde för människors hälsa.

Kammena Vourla  photo GNTO M Mandreka
Kamena Vourla. (Foto: GNTO/M.Mandreka)

Läs mer:Termiska källor (länk) 

Loutraki

Loutraki ligger vid foten av berget Geraneia, byggd i den norra delen av Korintiska viken, en kuststad som är internationellt känd för sina termiska källor och span.

GNTO - Loutraki
Loutraki. (Foto: GNTO Archive)

Läs mer:Loutraki (länk) och Loutraki termiska spa (länk)

Vrachati

Vrachati ligger tolv kilometer från Korint och har blivit en viktig turistattraktion de senaste åren. Det är ett frodigt område nära havet med många tavernor, restauranger och kaféer. Det är också en idealisk destination för familjesemestrar.

VRACHATI GNTO Archive
Vrachati. (Foto:GNTO Archive)

Kos

Kos är den tredje största ön i Dodekaneserna med sandstränder, turkost vatten, frodig vegetation, forntida och medeltida monument, trädkantade breda vägar, stora torg, parker, en utmärkt stadsplan och ett omfattande nätverk med cykelvägar. På Kos finns "termiska stränder" med bråda djup omgivna av branta klippor där du kan hitta varma termiska span.

Kos Thermes GNTO Y Skoulas
Kos. (Foto: GNTO/Y.Skoulas)

Läs mer: Kos (länk)

Ikaria

Ikaria är en ö med ett rikt mytologiskt förflutet som har sitt namn knutet till den mytiska karaktären Ikarus. Sandstränder, rinnande vatten, berg och frodiga gröna kullar utgör öns majestätiska och omväxlande landskap.

Ikaria är även känd för sina termiska källor, unika i hela världen för sina kemiska sammansättningar och strålning. Dessutom är den oöverträffade lokala livsstilen med ett unikt förhållande till arbete och vila, de berömda festivalerna med traditionella danser och de lokala sederna mycket imponerande för de som besöker ön.

IKARIA PRIONI BEACH
Prioni Beach, Ikaria. (Foto: Region of N. Aegean)

Läs mer: Ikaria (länk)

Destination Grekland. Hälsa först.

Grekisk sommar är ett sinnestillstånd

annonsmärkningen

Epirus ligger i den nordvästra delen av Grekland, mellan bergskedjan i Pindos och det Joniska havet och kombinerar imponerande berg med ett charmigt havsnära landskap. Hela området omfattas av berg och floder som korsas av underbara välvda broar.

Parga Photo GNTO Archive
Parga. (Foto: GNTO Archive)

Läs mer: Epirus (länk) 

Oemotståndligt stadsliv och paradisstränder

Sivota, som ännu inte är lika känd som många andra destinationer i Grekland, är både genuin och oförstörd. Sivota är för dig som vill kombinera sol, strand och upplevelser både på land och till havs. Det klara vattnet är perfekt för snorkling och vattensporter, eller varför inte en båttur där du kan segla ut för att utforska några av de små obebodda grekiska öarna och de vackra stränderna.

agia paraskevi beach Photo compliments Folkeferie dk
Agia Paraskevi Beach. (Foto: Compliments Folkeferie.dk)

Läs mer: Parga & Sivota (länk) 

Ioannina

Ioannina, regionshuvudstaden i Epirus, ligger alldeles intill den vackra sjön Pamvotida. Miljön, klimatet och Ioanninas karaktär definieras av denna sjö som liksom är områdets varumärke. Pamvotida med sitt stilla vatten och sin lilla ö är ett naturligt monument runt vilket hela området lever och andas.

Ioannina lake photo GNTO Y Skoulas
Ioaninna Lake. (Foto: GNTO/Y.Skoulas)

Läs mer: Ioannina (länk) 

Ithaka: en resa till Odysseus ö

Om du frågar grekerna så är Ithaka Odysseus ö. Ithaka är en frodig och bergig ö med svindlande utsikt mot det blågröna havet, dramatisk natur och idylliska byar. Här finns en hisnande kombination av vacker natur och en genuin atmosfär - och det är lätt att ta sig runt på ön med bil, cykel eller till fots. Njut av en avkopplande semester på fina hotell i hamnstaden Vathi.

Vathi village Photo compliments Folkeferie dk
Vathi Village. (Foto: Compliments Folkeferie.dk)

Kefalonia

Denna gröna ö med sina vackra stränder och kristallklara vatten i grönblåa färger kommer att ta andan ur dig. Kefalonia är en riktig pärla i det Joniska havet med en rik historia och med en kulturell tradition. Kefalonia är den största joniska ön och hennes gröna berg smälter ihop med det blå vattnet vilket gör Kefalonia unik och en älskad destination.

Kefalonia Myrtos Beach photo GNTO D Rozaki
Myrtos Beach, Kefalonia. (Foto: GNTO/D. Rozaki)

Läs mer: Kefalonia (länk) 

Lefkas

Dussintals stränder med oöverträffbar skönhet kröner Lefkas kustlinje. Bland dessa stränder finns en av de mest fotograferade stränderna Porto Katsiki, men även underbara Egremnoi, välbesökta Gialos, vidsträckta Kathisma, fridfulla Myloi, vitala Agios Giannis i väster, kosmopolitiska Nydri, fantastiska Syvota och Vassilikibukten i öster.

PORTO KATSIKI LEFKADA GNTO Archive
Porto Katsiki Beach, Lefkas. (Foto: GNTO Archive)

Läs mer: Lefkas (länk)

Destination Grekland. Hälsa först.

 

En oändlig sommar i Grekland: Thessaloniki, Halkidiki och Kassandra

annonsmärkningen

Milslånga stränder med kristallklart vatten, solsken, underbara lokala smaker och vackra solnedgångar.

Summer snowflake
Summer snowflake. Foto: GNTO/Archive

Läs mer:Sommar i Grekland (länk)

Thessaloniki

Thessaloniki, Lady of the North, är en modern och livlig stad som välkomnar besökare som är angelägna att lära sig mer om hennes historia och kultur samtidigt som de vill roa sig, koppla av, shoppa eller helt enkelt utforska Thessalonikis hamnpromenad.

White Tower Thessaloniki
The White Tower. Foto: GNTO/Archive

Thessaloniki, Greklands näst största stad, är byggd nära havet och är en modern metropol med spår av dess brokiga historia och dess kosmopolitiska karaktär. Det ger Thessaloniki en särskild skönhet och charm.

Thessaloniki, en respektabel värd av bysantinska monument (tack vare dess betydelse under den bysantinska perioden), anses med rätta vara ett friluftsmuseum för just bysantinsk konst.

Umbrellas Thessaloniki
Umbrellas. Foto: GNTO/Archive

Mat och nöje

Thessalonikis kulinariska tradition är något som lokalbefolkningen tar på stort allvar. Stadens tavernor, restauranger och konditorier har ett gott rykte för sina välsmakande rätter och skapelser. Området Ladadika, beläget vid stadens västra port, var för 40 år sedan ett centrum för grossisthandel men är idag känt för de kulinariska läckerheterna som erbjuds på matställen och i barer, några av dem med levande musik, inrymda i de renoverade gamla butikerna som ligger längs de stenlagda gränderna.

Ladadika Thessaloniki
Ladadika. Foto: GNTO/H.Kakarouhas

Läs mer: Thessaloniki (länk)

Halkidiki

Upptäck det hisnande Halkidiki med sitt klara vatten och gyllene sandstränder, vikar, små öar och gröna landskap. Här kommer din drömsemester att gå i uppfyllelse!


Strand Halkidiki
Halkidiki. Foto: GNTO/D. Rozaki.

En hisnande kombination av blått och grönt

Formad som Poseidons trident (Poseidons Vapen), strider Halkidiki ut i det Egeiska havet. Frodiga gröna skogar sträcker sig hela vägen ner till stränderna där reflektioner av solljus lägger glittrande nyanser i det turkosa vattnet. Långa sträckor av föränderliga strandlinjer, unika arkeologiska platser, världsberömda kristna monument, mindre kända naturfenomen och konstgjorda mästerverk har alla bidragit till att forma regionens rika identitet. Det rika lokala kulinariska och kulturella arvet har gjort Halkidiki till ett än mer intressant resmål.

Halkidiki strand
Halkidiki. Foto: GNTO/D. Rozaki

Kosmopolitiska Kassandra

Enligt mytologin var Kassandra, den första halvön i Halkidiki, platsen för kriget mellan titanerna. Idag är Kassandra en av Greklands mest moderna turistorter.

Vackra Sithonia

Den andra delen av Halkidiki, Sithonia, är hem till den antika staden Olynthos med sina unika mosaiker.

Vegetationen på Sithonia är tät där skogarna, främst pinje, når ända ner till de bedårande vackra stränderna. Det är som mumma för själen.

Mount Athos

På halvön längst till öster finns en unik kristen ortodox klosterstat, upptagen på UNESCO: s världsarvslista. Det är ett tusen år gammalt levande bevis på den bysantinska kulturen, omgiven av orörd natur.

Smakfulla tips

Prova läckra lokala rätter som oliver, njut av vita viner, rosé och hyllade röda viner från inhemska druvsorter (mavrotragano och xinomavro), smaka skaldjursdelikatesser som musslor och missa inte att prova den lokala doftande honungen av högsta kvalitet.

Grekisk honung
Honung. Foto: GNTO/F. Baltatzis

Aristotelian Walk- Mount Athos

I Mount Athos-området, i Halkidiki, bara 500 meter från den havsnära byn Olympiada, möter besökarna fantastiska naturliga, kulturella samt historiska landskap och fenomen. För att inte nämna den kulinarisk traditionen. Ryggen på det frodiga Aristoteliska berget, skyddad genom den europeiska konventionen Natura 2000, förfogar över tusentals träd av familjen Fagaceae och drygt 400 växter och örter. Samma växter som en gång hjälpte Alexander den Store att känna igen asiatisk flora. Sluttningarna korsas av hundratals vandringsleder som ingår i Aristotelian Walk, den viktigaste vandringsleden i Europa.

Aristotelian Walk
Aristotelian Walk. Foto: GNTO/Archive

Läs mer:Halkidiki (länk), Mount Athos (länk), Härliga sandstränder (länk)

Destination Grekland. Hälsa först!

En grekisk sommar utan slut med pärlor bland de Joniska öarna

annonsmärkningen

Otaliga stränder med kristallklart vatten, konstant solsken, intensiva lokala smaker och storslagna solnedgångar.

De Joniska öarna ligger längs Greklands västkust och söder om Peloponnesos, en ögrupp som består av både stora och små öar.

Det Joniska havet och den Joniska ögruppen erbjuder nya äventyr med möjlighet att skapa oförglömliga minnen.

Paxos (Paxi)- med kärlek för gudar

Paxos är den perfekta ön för en lugn och avkopplande semester. Fjordformade stränder, undervattensgrottor, små vikar och gröna kullar välkomnar besökarna som kommer till Paxos.

Paxos
Paxos. Foto: GNTO/Archive

Läs mer:Paxos (länk)

Zakynthos - blomman i öst

Zakynthos (Zante) är en grönskande ö med bördiga dalar i ett tempererat klimat. Landskapet på Zakynthos bjuder på olika typer av stränder: på öns sydöstra sida finns sandstränder i avskilda vikar där det lugna, djupa vattnet är alldeles blått men om robusta klippor och en spännande undervattensvärld är mer i din smak, då ska du prova den västra delen av ön.

Zakynthos
Zakynthos, Shipwreck Beach. Foto: GNTO/Merakos

Läs mer:Zakynthos (länk)

Korfu- influenser från venetianer, fransmän och britter

Med tiden har Korfu förändrats, men det finns fortfarande en känsla av ett avlägset och spännande förflutet. Korfus rika multikulturella arv, hennes historiska monument, hennes fantastiska landskap, hennes kristallklara hav och Korfus utmärkta väder året runt förklarar varför Korfu är en av de mest kosmopolitiska destinationerna i Medelhavet som verkligen kan förtrolla sina besökare.

Joniska oarna Korfu gamla stad
Korfu gamla stad. Foto:GNTO/M.Mitzithropoulos

Läs mer:Korfu (länk)

Lefkas- en riktig skönhet i det Joniska havet

Lefkas är omgiven av totalt 24 småöar och ansluter via en svängbro till kusten i centrala Grekland på den östra sidan. På Lefkas hittar du betydande sevärdheter, kyrkor och kloster, pittoreska byar, frodig vegetation, idylliska vikar med kristallklart, turkost vatten, välbesökta och avskilda stränder med fantastisk skönhet, ett betydande kulturarv och inte minst den gästvänliga lokalbefolkningen.

Lefkas
Lefkas. Foto: GNTO/G. Filippini

Läs mer:Lefkas (länk)

Kethira/ Kithira

Kethira är Afrodites (kärlekens gudinna) födelseplats enligt Hesiod. Kethira är den sydligaste medlemmen bland de Joniska öarna och ligger vid ingången till viken Laconian. Det är en plats med en fantastisk skönhet: dalar som slutar vid havet; bergssidor klädda i grönt eller som är steniga och karga, källvatten som porlar eller forsar nerför sluttningarna, underbara stränder, vackra pittoreska byar, lokala välsmakande rätter och en arkitektur som blandar de uppenbara venetianska influenserna med den stil som finns på Kreta och Mani.

Kithira
Kethira. Foto: GNTO/Archive

Läs mer:Kethira (länk) och de Joniska öarna (länk)

Epirus-regionens Riviera

Vid den nordvästra kusten av Epirus, med utsikt över det blågröna havet bland de Joniska öarna, utgör magiska Parga och exotiska Sivota ett oemotståndligt par. Städerna, som har en slags ö-känsla men samtidigt en kosmopolitisk aura, kommer garanterat att stjäla era hjärtan.

Parga - som en liten målning

Parga är en havsnära stad i Preveza-området samt ett välkänt semestermål.

Sivota - den Joniska fjorden

Βlått och grönt är kännetecken för Thesprotias-området och är det främsta skälet till att Sivota betraktas som en av de mest exotiska destinationerna i Grekland. Spetsliknande stränder, sköna gröna holmar, långa skyddade stränder med kristallklart vatten och hemliga vikar är några av områdets särdrag som naturen har skapat och erbjuder sina besökare.

Läs mer:Parga-Sivota (länk)

Preveza

Preveza ligger vid mynningen av Amvrakikosbukten. Staden byggdes under slutet av 11: e århundradet efter att den forntida staden Nikopolis övergavs. Det är ett område med vackra landskap, gröna områden, fantastiska stränder, en rik historia samt med gamla platser och monument.

Preveza
Preveza. Foto: GNTO/H. Kakarouhas

Läs mer:Preveza (länk)

Destination Grekland. Hälsa först!

Gamla grekiska städer som fortfarande är vitala

Gamla grekiska städer som fortfarande är vitala

annonsmärkningen

Om du planerar att besöka Grekland finns det två saker som du definitivt bör ta med dig: en kvalitativ kamera för att fånga hisnande landskap och ett minneskort med hög kapacitet för att lagra så många bilder du kan! Följ med på en promenad i de mest charmiga städerna i Grekland!

archanes crete s524758846 560
(Foto: GNTO)

Kos

Staden Kos har välbelagda, breda vägar, stora torg och parker med rader av träd. Stadens utmärkta stadsplan beror på jordbävningen 1933 som nästan förstörde staden helt och hållet. Italienarna som styrde ön vid den tiden återuppbyggde staden Kos med en väl genomtänkt stadsplan. Den arkitektoniska mångfalden är imponerande med italienska byggnader i kolonialstil (som t ex kommunala informationskontoret, guvernörens palats, kulturcenter, "Orpheas" biograf osv.) intill småhus typiska för en ö, moskéer, murar byggda av riddare, moderna lägenhetskomplex och äldre, restaurerade offentliga byggnader. Kos har ett omfattande cykelvägsnät som erbjuder cyklister enkel åtkomst till staden.

Dodecanese Kos 04 GNTO Y Skoulas
Dodekaneserna, Kos. (Foto: GNTO, Y. Skoulas)

Läs mer: Hippocrates' Island (länk)

Platanos-torget (Plataner) eller Lotzia-torget, är en av stadens platser som lockar flest turister. Lotzia-moskén byggdes 1786 och på moskéns väggar kan du se integrerade bitar av forntida och medeltida monument. Hippokrates platan, tvärs över Lotzia-moskén, är det träd vars skugga den store läkaren nyttjade när han samlade sina lärlingar för undervisning men även för att undersöka sina patienter. Trädet är alltså mer än 2500 år gammalt! Yttermåttet av stammen är mer än tio meter och dess gigantiska grenar skuggar hela torget.

Dodecanese Kos Platanos Ippokrati 02 GNTO Y Skoulas
Dodekaneserna, Kos, Hippocrates platan. (Foto: GNTO, Y. Skoulas)

Läs mer: Stränder på Kos (länk)

Rhodos

Rhodos stad anses vara en av de vackraste städerna i världen. Den grundades 408 f.Kr. och stadens medeltida arkitektoniska drag smälter väl in i den moderna byggnadsstilen. Rhodos stad består av den gamla, befästa medeltida delen och den moderna delen, med gamla och nyklassiska byggnader samt andra mer moderna konstruktioner.

rohdes 560
Dodekaneserna, Rhodos. (Foto: GNTO)

Läs mer: Promenera i Rhodos stad (länk)

Denna historiska stad är en del av UNESCO: s världsarvslista och har byggts som en halvcirkel runt hamnen. Det är en av de få kvarvarande medeltida städerna som har stått emot tidens förändringar riktigt bra i all sin skönhet och prakt! Tiden verkar ha stannat under medeltiden och stadens riddarhistoria skapar en mystisk atmosfär. Kullerstensgränder och gotiska torn öppnas upp och avslöjar sina hemligheter för besökaren.
Besök stormästarens palats (1300-talet e.Kr.), Kastello, en av de första byggnaderna byggda av Knights Hospitaller of Rhodes, det arkeologiska museet och klocktornet. Vandra på den välkända riddargatan som har återställts till exakta dimensioner och form som den hade under medeltiden.

Medieval Rhodes port photo Vergas 510 331
Medeltidshamnen på Rhodos. (Foto: GNTO, Vergas)

Läs mer: Slott (länk)

Korfu

Kosmopolitiska Korfu är förmodligen en av Medelhavets mest populära destinationer. Det lockar hundratusentals turister varje år och är en outtömlig källa till konstnärlig inspiration. Staden är uppdelad i gamla stan eller 'Xopoli', mellan den gamla och nya fästningen, och tre nya förorter: Mantouki till nordväst; Saroko mellan Avrami och Sotiras kullar; och Garitsa som börjar vid Dougklas pelare som ligger vid den södra stranden.

Corfu 0585 E Fili
Joniska öarna, Korfu. (Foto: GNTO, E. Fili)

Läs mer: Korfu- där venetierna, fransmännen och britterna bodde tidigare (länk)

Den historiska stadskärnan ligger i den gamla stadsdelen vars befästa murar har förhindrat den från att växa och som ledde till en samlad arkitektonisk stil med höga våningshus och smala kullerstensgator (kantounia) där tvätt hängs ut för att torka över gränder och små torg. Det är Greklands största bevarade medeltida stad och en av de vackraste runt Medelhavet. Från och med 2007 har den historiska stadskärnan funnits med på listan över UNESCO: s världsarv.

Ionia islands Corfu Old town photo M Mitzithropoulos
Joniska öarna, Korfu, Old town. (Foto: GNTO, M. Mitzithropoulos)

Läs mer: Stränder på Korfu (länk)

Zakynthos

Det venetianska inflytandet på arkitekturen har satt sin prägel på Zakynthos trots skadorna från den seismiska aktiviteten i området. Efter den kraftiga jordbävningen 1953 och den efterföljande branden, brann ett antal historiska byggnader och kyrkor ner till grunden. Följaktligen begravdes de betydande skatter som dessa byggnader inhyste i askan.

zakynthos town view 560 shutterstock 209119723
Panoramautsikt över Zakynthos stad. (Foto: GNTO)

Läs mer: Utforska Zakynthos dolda charm (länk)

Staden Zakynthos byggdes om enligt en stadsplan där strikta anti-seismiska regler tillämpades men som samtidigt höll fast vid stadens tidigare karaktär till stor del.

På Zakynthos gäller skyddslagar för karettsköldpaddan (Caretta - Caretta) och munksälen (Monachus - Monachus).

Site TFD Zante 510
Joniska öarna, Zakynthos. (Foto: GNTO)

Läs mer: Topp 6 familjedestinationer (länk)

Heraklion (Kreta)

Kreta är Greklands största ö och en underbar plats där besökare kan njuta av sin resa på alla de sätt som man knappt kan föreställa sig. Heraklion är den största staden på Kreta och har en av Greklands största stadskärnor vars utveckling började i kölvattnet av 800-talet e.Kr. (i antiken var Knossos öns viktigaste centrum, följt av Gortyn). Under senare tid kom Heraklion under arabiskt, venetianskt och osmanskt styre. Under de olympiska spelen 2004 var staden Heraklion en av platserna där den olympiska fotbollsturneringen genomfördes.

Crete Heraklion Knossos 8573 photo Y Skoulas
Kreta, Heraklion, Knossos. (Foto: Y. Skoulas)

Läs mer: Knossos- den minoiska civilisationens främsta centrum (länk)

I den gamla (venetianska) hamnen, bredvid de moderna byggnadsverken, kan man se de välvda tarsanaderna där fartyg brukade byggas medan den västra sidan domineras av fästningen Koule  från 1500-talet.

Crete Heraklion VenetianHarbour 0976 photo Y Skoulas
Kreta, Heraklion. Venetianska hamnen. (Foto: Y. Skoulas)

Läs mer: Fakta om Heraklion (länk)

Chania

Chania stad är regionshuvudstad och en av de vackraste städerna på Kreta och i hela Grekland. De venetianska fästningarna och de magnifika neoklassiska hemmen skapar en unik miljö. I hamnen hittar du stadens största attraktioner, som Maritime Museum och den turkiska moskén, den äldsta osmanska byggnaden på ön.

Chania s134137613 560
Kreta, Chania. (Foto: GNTO)

Läs mer: Topp 5 höstdestinationer (länk)

Gamla stan i Chania är en fascinerande kombination av venetianska och osmanska arkitektoniska element. Det är välkänt, charmigt och ofta fotograferat med en atmosfär som påminner om historiska tider. Promenera längs de smala gränderna och gatorna, stanna till och ta en kopp kaffe, snacks eller en måltid i de traditionella kaféerna och tavernorna där den gamla tidens magiska patina finns överallt.

Chania 2 560
Kreta, Chania. (Foto GNTO)

Läs mer: Mer om Kreta (länk)

Ett utsökt besök på de grekiska muséerna

Ett utsökt besök på de grekiska muséerna 

annonsmärkningen

Vackra atrier och innergårdar, balkonger med fantastisk utsikt och frodiga trädgårdar, anpassade för att ge dig vila före eller efter ditt besök på museerna i Aten och Thessaloniki, eller för att erbjuda dig en miljö för en romantisk middag med tillfredsställande smaker. Följ med oss på en promenad till de mest kända platserna och låt oss upptäcka deras verkliga .... smaker!

Athens f Y Skoulas 0248 photo YSkoulas
Aten. (Foto: GNTO/Y.Skolas)

Aten

Akropolismuséets restaurang

Önskar du en måltid med färska produkter och traditionella grekiska smaker i en restaurang som har utsikt över en av världens mest underbara platser? Slå dig då ner på andra våningen i Akropolismuséet där de utvalda dagliga rätterna är inspirerade av lokala recept som täcker alla regioner i Grekland. En meny med de mesta panoramautsikten över Akropolis!

Tips: På fredagar är restaurangen öppen fram till midnatt.
Var: 15, Dionysiou Areopagitou street, Aten
Mer info: Akropolismuséet (länk)

acropolis museum restaurant vitsaropoulos 512 288
Akropolismuséet. (Foto: G. Vitsaropoulos/Acropolis Museum)

Benakimuséet

I huvudbyggnaden, på den andra våningen, ligger kafé-restaurangen som sträcker sig ut på terrassen i den neoklassiska byggnaden och erbjuder panoramautsikt över det grekiska parlamentet, National Garden och området runt Syntagmatorget.

I linje med den höga standarden i museets samlingar erbjuder kafé-restaurangen en mängd välsmakande maträtter, från lätta snacks till fullständiga måltider, allt omsorgsfullt förberett och serverat.

Tips: Muséet håller öppet till midnatt på torsdagar.
Var: 1, Koumbari street & Vassilisis Sofias Avenue, Aten

Pireos Street Building

Benakimuséets moderna byggnad är värd för många av museets tillfälliga utställningar och har sitt eget hörn med kaffe och snacks för besökarna som just har njutit av museets samlingar. Det ligger på bottenvåningen med utsikt över den livliga Pireos street, den äldsta gatan som förbinder Aten med Piraeus, i muséets lugna atrium; en mötesplats i en av de livligaste stadsdelarna i Aten.

Var: 138 Pireos & Andronikou Street
Webbplats: http://www.benaki.gr (länk)

Athens BenakiMuseum 004 photo YSkoulas
Aten, Benakimuséet. (Foto: GNTO/Y.Skolas)

islamic museum 512 288
Aten, Benakimuséet. (Foto: GNTO)

Mer info: Benakimuséet (länk)

Bara för en kaffe

National Archaeological Museum

National Archaeological Museum har ett modernt kafé, i det inre atriet i frodig grönska, ett dolt hörn för vila och avkoppling. Upplev den unika möjligheten att njuta av ditt kaffe, varma eller kalla drycker med välsmakande sötsaker, intill mycket sällsynta antikviteter, statyer och mosaiker.

Tips: Kaféets öppettider följer museets öpettider
Var: 1, Tositsa street, Aten
Mer info: http://www.namuseum.gr (länk)

EAM cafe 510
Ett modernt kafé i trädgården. (Foto: GNTO)

Läs mer: National Archaeological Museum (länk)

Byzantinska- och kristnamuséet

Byzantine Museum Ath 2 560 1
Den permanenta utställningen. (Foto: GNTO)

villa Ilissia 2 1
Missa inte detta! (Foto: GNTO)

I kaféet i det bysantinska- och kristnamuséet blickar du ut över den magnifika trädgården, kanske den enda i Aten där du bokstavligen kan förlora känslan av tid mitt i en trädgård med blomsterterrasser, träd som skänker skugga och den glänsande marmorn Lodz of Duchess of Placentia Villa.

Var: 22, Vassilisis Sofias Avenue, Aten
Mer info: http://www.byzantinemuseum.gr (länk)
Läs mer: Bysantinska- och kristnamuséet (länk)

Thessaloniki

Macedonia Thessaloniki NewSeaside 2513 HKakarouhas
Makedonien, Thessaloniki. (Foto: GNTO, H.Kakarouhas)

Muséet för bysantinsk kultur

Muséet för bysantinsk kultur, liksom dess restaurang "B", är båda fokuspunkter i hjärtat av Thessaloniki, omgiven av ett stort grönområde. Dess design och estetik tillsammans med den vackra gården utgör definitivt en miljö för ett njutningsfullt och avkopplande besök, antingen för en kaffe, en måltid eller en drink. Njut av en speciell frukost, goda drycker, ta en lunchpaus eller kanske avsluta din kväll med en romantisk middag med levande ljus även utanför muséets öppettider. Den unika menyn baserad på medelhavssmaker kombinerad med inslag av utsökt fransk och italiensk mat varierar efter säsong.

Var: 2, G. Septemvriou Avenue, Thessaloniki
Mer info: http://www.brestaurant.gr (länk)

Macedonia Thessaloniki ByzantineCivilMuseum 3427 HKakarouhas
Makedonien, Thessaloniki, Muséet för bysantinsk kultur. (Foto: GNTO, H. Kakarouhas)

b restaurant thessaloniki 512 288
(Foto: GNTO)

Science Center and Technology Museum "NOESIS"

Planetariet Barestau på Noesis är en särskildplats som skapas för Science Center-besökarna men även för att vara ett besöksmål på egen hand. Det exceptionella läget erbjuder en magnifik panoramautsikt över Thessalonikis bukt. Om du letar efter en plats för en lunchpaus, en smakfull upplevelse eller bara för en drink, är "Planetarium Barestau" platsen att besöka.

Tips: På fredags- och helgkvällar är restaurangen öppen till sent.
Var: 6 kilometer från Thessaloniki - Thermi Road
Mer info: http://www.noesis.edu.gr (länk)

noesis 512 288
(Foto: GNTO)

Läs mer: Fler muséer i Thessaloniki (länk)

Bara för en kaffe

Museum of Photography Thessaloniki

Efter ditt besök på Museum of Photography kan du koppla av och njuta av en kopp kaffe med en drömliknande utsikt över stadens hamn vid kaféet / informations- och mötesplatsen. Lär dig mer om konsten att fotografera genom speciella publikationer och titta på kortfilmer. Muséet kommer säkert att bli din nya favoritplats att hänga på.

Var: Warehouse A ', Port of Thessaloniki 3, Navarchou Votsi street.
Mer info: http://www.thmphoto.gr (länk)

Macedonia Thessaloniki Port 1468 HKakarouhas
Makedonien, Thessaloniki, Hamnen. (Foto: GNTO)

Makedoniskt museum för samtida konst

Beläget på bottenvåningen av byggnaden, i hjärtat av Thessaloniki, inbjuder muséets kafé till avkoppling över en varm eller kall drink och att njuta av en unik resa på en plats där det förflutna och nutid möts i harmoni. Tack vare den noggranna arkitektoniska integrationen och presentationen av det romerska gravkomplexet (upptäcktes under utgrävningsarbetet vid byggandet av museet) kan du uppleva samverkan och dialog mellan samtida konst och reliker från det grekiska folkets historia.

Var: 154, Egnatias street, Thessaloniki
Mer info: http://www.mmca.org.gr (länk)

the arch of galerius kamara thessaloniki 560
Makedonien, Thessaloniki, Kamara. (Foto: GNTO)

Macedonia Thessaloniki NightLife 4371 HKakarouhas
Det är aldrig för sent för en kaffe i Grekland! (Foto: GNTO, H. Kakarouhas)

Grekland – ett resmål att besöka 365 dagar om året

Grekland – ett resmål att besöka 365 dagar om året

annonsmärkningen

Grekland har otroligt mycket att erbjuda året om, 365 dagar om året. Allt från vandring,välgörande span, mountainbiking till det mer oväntade: skidåkning.

Hälsa & välbefinnande/ Spa/ Termiska källor

Tänk dig följande Aristoteles motto: "Sinnets energi är livets essens".

Välbefinnande är inte bara en fysisk hälsa. Det är en allmän känsla. En känsla av hälsa, kraft och skönhet inombords. Det är en pågående process. Med bland det bästa klimatet i världen med en unik mångfald av natur i kombination med en av de mest hälsosamma dieterna i världen, är Grekland ett perfekt resmål för den som söker efter välbefinnande, såväl själsligt som fysiskt.

Runt om i Grekland finns naturliga källor på över 850 olika platser. Källor vars mineraler har en positiv effekt på oss människor. Mineralerna ger dig en möjlighet att på ett naturligt sätt få behandling för kroniska tillstånd och de kurerande egenskaperna i havsvatten, tång och lera hjälper dig att bemästra stress och ångest samt hjälper dig att hitta din mentala balans.

Evia, även kallad "Euboia", nära Aten är Greklands näst största ö och den tredje största ön i östra Medelhavet.

1.Evia Aidipsos photo GNTO Y Skoulas
Photo: GNTO/Y.Skoulas -Aidipsos

Aidipsos på Evia är förmodligen den mest kända spa-orten i Grekland! Denna vackra lilla stad ligger på norra Evia och nås från fastlandet med färja som avgår från Arkitsa i Fthiotida-regionen i centrala Grekland, bara 152 kilometer från Aten. Med bil eller buss tar det knappt 1,5 timmar från Aten över till Evia via väg E75 och bron som länkar fastlandet och Evia. De läkande egenskaperna från källorna i Aidipsos är kända sedan antiken och nämns i skrifter av Plutarch, Strabo och Aristoteles.

Läs mer: Evia (länk)

Orten Kamena Vourla ligger 178 kilometer norr om Aten och är en av de mest berömda orterna i Grekland då dess terapeutiska egenskaper har varit välkända i många århundraden. Runt 1926 upptäckte kemisten Michail Pertesis den ovanligt höga radonkoncentrationen i vattnet som anses ha ett stort värde för människors hälsa.

2.Kammena Vourla 6568 Fthiotida  photo GNTO M Mandreka
Photo: GNTO/M.Mandreka –Kammena Vourla

Läs mer: Termiska källor (länk)

Korinth

Korinth är en av de mest attraktiva turistmålen i Grekland både för vinter- och sommarsemester. De små byarna med sina underbara stränder lockar besökare både från Aten med omnejd, resten av Grekland men även från utlandet.

Korinth kombinerar en vacker natur med flera turistattraktioner och arkeologiska platser då du kan besöka både antika Korinth, Nemea (känd för sina vingårdar), Heraion, Isthmia, Epidaurus, Mycenae och mycket mer. I norra Korinth möter den gröna växtligheten det blå havet längs oändliga kustlinjer bara 85 kilometer från Aten.
Vid foten av berget Geraneia i den norra delen av Korinthviken ligger kuststaden Loutraki som är internationellt känd för sina källor och span.

Läs mer: Loutraki och Korinth (länk)

3.GNTO - Loutraki
Photo: GNTO/Loutraki

Vrachati ligger tolv kilometer från Korinth och har blivit en stor turistattraktion de senaste åren. Vrachati ligger ett frodigt område nära havet med många tavernor, restauranger och kaféer. Det är också en idealisk destination för familjesemestrar.

3B.VRACHATI
Photo: GNTO/Loutraki

Cykla i Grekland

Att cykla i Grekland är utan tvekan ett sant nöje. Känslan av den frihet som en cykelsemester kan ge har skapat en helt egen resekultur. Grekland har en lång tradition av cykling. Det finns cirka 80 cykelklubbar runt om i landet som bland annat deltar i banracing, liksom i BMX och mountainbiking.

Det finns flera leder att cykla på. Vissa sträckor är riktigt krävande med tanke på den kuperade terrängen, andra sträckor är mindre ansträngande, men minst lika vackra. Oavsett om du är en van cyklist eller motionscyklar så kommer du att upptäcka att Grekland har en underbar natur.

Här får du de bästa cykelupplevelserna:

Attika

I Greklands huvudstad Aten kan du njuta av bergen likväl som havet som verkligen kan utmana cyklister. Hoppa upp på cykeln och följ med oss på en förtrollande resa runt om Atens skönhet. Barn i alla åldrar, sätt hjulen i rörelse... Ta med din familj och ge dig ut på säkra vägar genom parker och på cykelleder. Låt historien vara din guide...

Läs mer: Cykla i Aten (länk)


4.Attica Faliro AthensRiviera Y Skoulas
Photo: GNTO/Y.Skoulas Athenian Riviera Faliro

Thessaloniki

Thessaloniki har en lång tradition inom cykling och har nyligen lanserat ett uthyrningsprogram så att besökare och invånare kan njuta av cykling som en form av rekreation men även som ett sätt att använda cykeln som ett praktiskt alternativt för att ta sig runt i staden.

Läs mer: Cykla i grekiska städer (länk)

5.Thessaloniki white tower photo K Kouzouni
Photo: GNTO/K.Kouzouni-White Tower Thessaloniki

Thessaly

Vissa städer, som till exempel Volos, är tack vare det extremt flacka vägnätet särskilt lämpligt för cyklister. I staden Trikala cyklar många invånare runt om i staden. Det är en del av stadens kultur och är liksom ett aktivt engagemang, inte bara som ett idrottsevenemang, utan också i det sociala livet som helhet i denna vackra stad.

6.Volos Magnisia 002 photo GNTO Y Skoulas
Photo: GNTO/Y.Skoulas-Volos

I Karditsa finns ett omfattande nätverk av cykelvägar, både i innerstaden och i förorterna, med en total längd på cirka 14 kilometer som gör det enkelt för invånare och besökare att ta sig runt om i staden med cykel.

7.Thessaly Karditsa photo Y Skoulas
Photo: GNTO/Y.Skoulas-Karditsa

Läs mer: Cykla i grekiska städer (länk)

Larissa

Larissa är en stad omgiven av frodiga dalar och några av de mest imponerande bergen i Grekland. Larissa, med en befolkning på cirka 130 000 invånare, är en stad där historia och lång tradition inom jordbruket möter det moderna sättet att leva. I norr och öster bildar Kamvounia-bergen, Titaros, Olympus (med den högsta bergstoppen i Grekland på 2 917 meter över havet), Ossa (eller Kissavos) och Mavrovouni ett naturligt område. Här skapar förhållandena ett mikroklimat med en idealisk miljö för vilda djur och växter. Larissa är även ett ekonomiskt centrum i Thessaly med en pågående utveckling inom industrin, såväl som inom tjänstesektorn och är samtidigt omgiven av vackra traditionella byar och städer. Larissa ligger bara 47 kilometer från den vackra stranden Agiokampos (45 minuter med bil), Koutsoupia Beach eller Nea Mesangala Beach vid Olympic Riviera.

Läs mer: Larissa (länk)

8.Larissa City Castle photo Y Skoulas
Photo: GNTO/Y.Skoulas-Larissa City

Mountain Biking i Grekland

Epirus är den regionen i Grekland där kombinationen av branta berg och floder är idealiska för mountainbike-entusiaster. Från norr till söder hejdas bergskedjorna av bördiga slätter och dalar. Epirus skogar och högland är en idealisk miljö för utflykter med mountainbike.

Läs mer: Epirus (länk)

9.Epirus Acheron river photo Y Skoulas
Photo: GNTO/Y.Skoulas-Acheron River

Vandring i Grekland

Du kan utforska Greklands skiftande landskap, med dess vikar och ruiner av gamla städer genom vandring i vackra miljöer. Grekland är helt enkelt optimalt för dem som vill vandra. Det finns omarkerade rutter och välorganiserade vandringsleder. Upptäck "det orörda Grekland" och ta chansen att lära känna lokalbefolkningen i mindre byar längs din vandring.

Läs mer: Vandring (länk)

Berget Olympus

Berget Olympus med dess närheten till både Aten och Thessaloniki (Greklands näst största stad) är idealiskt för dig som tycker om olika aktiviteter. Förutom vandring kan du prova forsränning, jeepsafari och mountainbike. Även klättring är ett inbjudande alternativ eftersom Olympus erbjuder en variation av både svårighetsgrad och uthållighet.

10.Mt Olympos Macedonia Photo GNTO H Kakarouhas
Photo: GNTO/H.Kakarouhas-Mount Olympus

Alonissos

Alonissos är välsignad med sitt genuina landskap omgiven av små öar utspridda i skärgården utanför. Alonissos är en idealisk ö om du vill varva ner och njuta av vandringar omgiven av pinjeträd, olivlundar och fruktträdgårdar. Alonissos är den mest avlägsna ön i ögruppen Sporaderna och är värd för "National Marine Park of Northern Sporades", en tillflyktsort för sällsynta sjöfåglar, delfiner och Medelhavets munksäl (monachus, monachus).

Läs mer: Alonissos (länk)

11.Alonisos Sporades Patitiri 129 GNTO Y Skoulas
Photo: GNTO/Y.Skoulas –Alonisos-Patitiri

Eptálofos (Delphi)

Denna vandringsled är en del av ett område som rekommenderas att gå med en guide. Utgå från byn Eptálofos och vandra hela vägen till antika Delphi, där oraklet en gång har talat.

12.Delfi Photo GNTO C Moustafellou 1
Photo: GNTO/C.Moustafelou-Central Greece Delphi Oracle

Aráchova är en pittoresk by i bergen som ligger vid foten av berget Parnassus i Viotia i södra Grekland. Det är den mest kosmopolitiska vinterdestinationen i Grekland, en stor favorit för passionerade skidälskare och kändisar men även en fantastisk by för dig som önskar koppla av i ett vackert bergsområde med moderna faciliteter.

Läs mer: Aráchova (länk)

13.Arachova Viotia 004 photo GNTO K Vergas
Photo: GNTO/K.Vergas-Central Greece-Arachova

Är du en naturälskare? Söker du den typ av spänning som kommer att trigga ditt adrenalin? Då är Karpenisi den idealiska destinationen för att uppleva detta då det finns en mängd av aktiviteter för dig under hela året. Så, slösa inte bort din tid, ta en tur till hjärtat av grekisk natur och se raviner med imponerande vattenfall, täta skogsområden och forsande vatten!

Läs mer: Karpenisi (länk)

14.KARPENISI P.MOURMAS 1
Photo: GNTO/Compliments of P.Mourmas- Karpenisi

Aristotelian vandring -Berget Athos i Halkidiki

I Athos-området, i Halkidiki, bara 500 meter från den havsnära byn Olympiada, möts besökarna av en fantastisk naturlig, kulturell, historisk och kulinarisk blandning när det kommer till landskap och olika fenomen. På bergsryggen av det frodiga berget Aristoteliska, skyddat av Natura 2000, växer tusentals träd från växtfamiljen Fagaceae samt 404 olika växter och örter. Samma växter som en gång hjälpte Alexander den store att känna igen asiatisk flora. Dess sluttningar korsas av hundratals vandringsleder som sammanlänkas i Aristotelian Walk, den viktigaste vandringsleden i Europa.

Läs mer: Berget Athos (länk)

15.Aristotelian Walk Following Aristotle GNTO Archive
Photo: GNTO Archive-Aristotelian Walk

Klättring

Under antiken var höga toppar en symbol för skydd och frihet, men de var också utmaningar för människan som alltid skulle utforska jordklotets gränser. Klättring är fortfarande en tradition i Grekland som erbjuder många höjder att ta sig an.

Kalymnos (Dodekaneserna)

Redan på 1990-talet började rykten om Kalymnos gigantiska klippor sprida sig bland klättrare och sedan dess har människor från hela världen kommit hit. Det finns cirka 80 klättringsleder, alla väl markerade. Potentialen för att hitta nya vägar och områden att klättra är också stor. Den bästa tiden att besöka Kalymnos klippor är i september.

16.Kalymnos Photo GNTO N Smalios
Photo: GNTO/N. Smalios-Kalymnos

Läs mer: Klättring på Kalymnos (länk)

Peloponnesos i södra Grekland

När det kommer till klättring i Grekland finns det en viss utmaning att ta sig an Taygetos-berget. Du kan ta dig till toppen igenom både klättrings- och vandringsleder. Om du väljer att klättra kan det göras via till exempel en ravin. I genomsnitt tar det två till tre dagar att nå toppen.

Läs mer: Taygetos (länk)

17.Taygetos Peloponnese photo GNTO A Bonetti
Photo: GNTO/A. Bonetti- Taygetos

Skidåkning i Grekland

När de flesta tänker på Grekland föreställer de sig öarna med små vita hus och en bakgrund av blått hav och blå himmel. Men sanningen är att Grekland är ett land med berg, några av dem ganska höga, och tack vare de höga höjderna finns det även ganska mycket snö.

Kan du föreställa dig en kombination av en kryssning i den grekiska övärlden, en middag eller lunch på en taverna vid havet och med en helg fylld av skidåkning? Lägg dessutom till ett besök på Akropolis och det berömda nattlivet i Aten eller en resa till närliggande antika ruiner i Delphi eller Argolis?

Alla människor som älskar vintern vet att när temperaturen sjunker ökar adrenalinet! Skidorterna i Grekland erbjuder spänning till alla som älskar vintersporter. Så på med skidorna och/ eller din snowboard och upptäck landets bästa "dolda" skidorter.

Läs mer: Topp fem mindre kända skidorter i Grekland och vintersemester i Grekland (länk)

18.GNTO SKI ELATOHORI
Photo: GNTO/Elatohori Ski Center-Pieria

Läs mer: Vintersemester och skidanläggningar (länk)

Fågelskådning

Observationsplatser för fågelskådning i Grekland finns i alla viktiga fågelområden och för mer information om fåglar rekommenderas du att besöka de informationscenter som finns i alla grekiska våtmarker av internationell betydelse. Dessa informationscenter finns i elva grekiska våtmarker med "International Importance" (Ramsar Wetlands).

Dessa elva våtmarker är av internationell betydelse för att bevara fågelarter som är utrotningshotade. Under de senaste åren har dessa informationscenter upprättats för de olika våtmarkerna.

19.Evros DeltasBirds 9756 photo H Kakarouhas
Photo: GNTO/H.Kakarouhas-Thrace, Evros River Delta

Läs mer: Evros Delta (länk)

20.Thrace Dadia birds photo H Kakarouhas
Photo: GNTO/H.Kakarouhas-Thrace, Dadia Forest

Läs mer: Skogen Dadia (länk)

Copyright 2021 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Contact  | GDPR |  Web: NyWeb