Blogg 2019

Om mig

Bild till bloggen
Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kalender

Grekisk musik: topp 20 i Grekland vecka 17 2021

Veckans lista bjuder på flera nya grekiska låtar sedan förra listan jag publicerade för några veckor sedan. Alla grekiska låtar är higlightade med sina videos.

Grekisk musik topp 20

Det här är de låtar som är populärast* i Grekland vecka 17 2021:

1. Nicos Economopoukos "Emena Na Akous"

2. Jony "Love Your Voice"

3. Konstantinos Argiros "Tha Mai Edo"

4. Master KG, Burna Boy & Nomcebo Zikode "Jerusalema"

5. Michalis Chatzigiannis "Min Argis"

6. Dua Lipa "Levitating"

7. Natasa Theodoridou "Eksapsi"

8. Jason Derulo "Take You Dancing"

9. Panos Kiamos & Anastasios Rammos "Sta Hirotera"

10. Tiesto "The Business"

11. Jennifer Lopez & Maluma "Pa´Ti"

12. Miley Cyrus "Midnight Sky"

13. ATB, Topic & A7s "Your Love (9PM)"

14. Riton, Nightcrawlers, Mufasa & Hypeman "Friday"

15. Weeknd "Blinding Lights"

16. Joel Corry & MNEK "Head & Heart"

17. Weeknd "Save Your Tears"

18. 24kGoldn & Iann Dior "Mood"

19. Ava Max "My head & My Heart"

20. Black Eyed Peas & Shakira "Girl Like Me"

*Listan baseras på albumförsäljning, nedladdningar, speltid i radio, streaming och social interaktion på bland annat Facebook, Twitter, VEVO, YouTube, TIDAL, Spotify, Rdio

Mer grekisk musik:

Grekland kommer att öppna för turism tidigare än planerat!

OBS! Uppdatering. Beslutet har nu fattats och den obligatoriska karantänen är borttagen om du är vaccinerad eller har ett negativt PCR-test.

Läs mer om aktuella regler här: https://www.mittgrekland.se/blogg/86-allmant/1377-coronaviruset-och-grekland

Alex Patelis, chefsekonomisk rådgivare till den grekiska premiärministern, har via Twitter bekräftat att Grekland kommer att upphäva den sju dagars obligatoriska karantänen för besökare från EU, USA, Storbritannien, Serbien, Israel och Förenade Arabemiraten från och med måndagen den 19 april.

"Resenärer måste fortfarande tillhandahålla bevis på vaccination eller ett negativt PCR-test inom 72 timmar före ankomst", twittrade han. Inga ytterligare detaljer finns för närvarande. Ett officiellt tillkännagivande förväntas snart göras.

Grekland sägs alltså ta sitt första steg redan nästa vecka för att återuppta turismen, nästan en månad före det planerade öppnandet..

Grekland har sedan tidigare upphävt karantänsregeln för turister från Israel.

Med hänvisning till en regeringsmedlem sa nyhetsbyrån Reuters att de flygplatser som kommer öppna för resenärer från dessa länder kommer att vara flyplatsen i Aten och Thessaloniki samt på öarna Kreta (Heraklion och Chania), Rhodos, Kos, Mykonos, Santorini och Korfu.

Enligt nuvarande regler, som löper ut den 19 april, måste alla internationella passagerare som anländer till Grekland ha ett negativt PCR-test med sig och måste genomgå en obligatorisk karantän i sju dagar.

Restriktioner finns fortfarande i Grekland, så turister är skyldiga att följa alla regler som gäller för grekiska medborgare.

Restauranger och kaféer är fortfarande stängda, resor mellan regioner är förbjudna och utegångsförbud gäller nattetid. Arkeologiska platser i Grekland har dock sedan tidigare öppnats igen.

Redaktörens (för gtp.gr) anmärkning: Inga ytterligare detaljer om upphävandet av karantänsregeln för ovannämnda länder finns för närvarande. Officiella meddelanden förväntas ske under de kommande dagarna.

Det här är en direktöversättning av artikeln på Greek Travel Pages. Artikeln hittar du här:
https://news.gtp.gr/2021/04/15/greece-will-reportedly-open-for-tourism-earlier-than-expected/

 

Grekland kommer att öppna för turism med fem (5) försvarslinjer mot COVID-19

Den grekiska turistministern har meddelat att Grekland har inrättat fem stycken försvarslinjer i kampen mot Covid-19. Det är ett sätta för att kunna öppna upp för turism på ett säkert sätt i år.

Vaktbyte vid Parlamentet Aten
Vaktbyte vid parlamentet i Aten. (Foto: Markus Olsson)

Första försvarslinjen

Inträde i Grekland kommer att tillåtas för resenärer som har ett intyg om att de antingen har:

  • vaccinerats mot Covid-19
  • har återhämtat sig från coronaviruset eller
  • har ett negativt PCR-testresultat

Andra försvarslinjen

Grekiska myndigheter kommer att utföra provtagning (snabbtester) av resenärer som anländer till Grekland från länder/ områden där ett stort antal Covid-19-positiva fall nyligen har upptäckts.

Tredje försvarslinjen

Besökare som testas positivt för Covid-19 kommer att omedelbart sättas i karantän och därefter genomgå ett nytt PCR-test.

Fjärde försvarslinjen

Grekland kommer att ha ett antal allmänna säkerhetsregler som innefattar obligatoriskt bärande av munskydd, social distansering, restriktioner på restauranger, i bussar, under guidningar etc.

Femte försvarslinjen

Turister kommer att tvingas följa samma regler som de grekiska invånarna. Om det finns ett krav på munskydd för grekiska medborgare gäller detsamma för turister, oavsett om de har vaccinerats eller inte.

(Information från gtp.gr 2021-04-05)

Planen är att Grekland ska öppna upp för turister på bred front 14 maj. Redan nu har man börjat släppa in vissa grupper från länder där man till exempel har kommit långt med vaccineringen. Viktigt att påpeka är att icke-vaccinerade resenärer inte ska diskrimineras på något sätt utan har individen antikroppar eller ett negativt PCR-test så ska de kunna resa på samma sätt som de som har vaccinerats.

Samtidigt som planerna för ett öppnande av landet så fortsätter smittspridningen att öka i Grekland (och andra länder) så det återstår att se vad som kommer att vara genomförbart i mitten på maj. Jag håller givetvis alla tummar för att smittspridningen snart börjar vända nedåt för att skapa möjligheter till ett mer normalt liv framåt sommaren.

Läs mer: Aktuell status angående Corona-situationen i Grekland (länk)

Tio fantastiska öar i Grekland

Grekland är fullt av fantastiska platser, både i den grekiska övärlden men även på fastlandet. Området Epirus (länk) i nordvästra Grekland är till exempel en sådan plats eller egentligen flera sådana platser som jag har fastnat för på fastlandet. Men, det är den grekiska övärlden som jag har utforskat allra mest och där jag har flera platser som jag gärna återvänder till. Om och om igen.

Att välja ut vilka öar som jag upplever som mest fantastiska klarar jag inte av eftersom jag jag anser att alla platser har just sin charm. Ställen som bidrar till en upplevelse som i sin tur även påverkar hur jag upplever andra platser. Det hänger liksom ihop.

Så, se denna lista helt enkelt som en lista (utan inbördes ordning) på tio fantastiska öar bland en massa andra underbara områden i Grekland.

Karpathos

Karpathos ligger, grovt sett, mellan Kreta och Rhodos och tillhör ögruppen Dodekaneserna där hon är den näst största ön med sina 325 kvadratkilometer. Drygt 6 000 bofasta njuter av denna fantastiska avlånga ö året runt samtidigt som antalet invånare stiger kraftigt under sommaren då både turister och utvandrande karpathos-bor njuter av byar, stränder och naturen.

Karpathos Olympos
Olympos, Karpathos. (Foto: Markus Olsson)

När jag var på Karpathos så blev jag så förtjust i ön att jag valde att stanna längre än vad jag först hade planerat. Karpathos har en dramatisk natur med branta, skogsbeklädda sluttningar, otroligt fina varierande stränder och riktigt bra vandring. Allt det där som jag verkligen gillar att få uppleva när jag är i Grekland.

Jag valde att bo i Karpathos huvudby Pigadia som blev min utgångspunkt för resan. Jag upptäckte ön till fots, med vespa och med båt längs kusten. Min upplevelse av Pigadia är att det är en ganska modern stad (by) med ett bra utbud av tavernor, restauranger och affärer. Den oerhört hjälpsamma personalen på boendet gjorde även sitt till och när jag återvänder till Karpathos så kommer jag säkerligen utgå från Pigadia igen.

Karpathos Apella Beach
Apella Beach, Karpathos. (Foto: Markus Olsson)

Min absoluta favoritupplevelse på Karpathos var stranden Apella på öns ostkust där vattnet är alldeles grönblått omgivet av kraftigt sluttande, pinjebeklädda berg.

Läs mer: Karpathos (länk)

Resa till Karpathos

Du kan ta dig direkt till Karpathos med något av charterbolagen i Sverige. Väljer du att flyga reguljärt till Aten kan du få tag på prisvärda biljetter med inrikesflyget om du är ute i god tid.

Färjor till Karpathos går till exempel både från Rhodos och Kreta om du vill öluffa dig dit men det går också färjor ett par gånger i veckan från Pireus. En nätt tur på cirka 19 timmar.

Agistri

Agistri är inte mer än 14 kvadratkilometer stor och ligger bara 55 minuter bort från myllret och dieselångorna i Pireus (Aten). Drygt 1000 personer huserar här året runt medan flyende Atenbor berusar Agistri under veckosluten och fyller ön med betydligt fler. Öluffande skandinaver hittar oftast inte hit men en och annan engelsman trivs lika bra som jag på Agistri.

Agistri Magelochori
Megalochori, Agistri. (Foto: Markus Olsson)

Agistri har kommit att bli en av de öar som jag gärna återvänder till och vid ett par tillfällen har jag valt att lägga de sista dagarna på resan just här. Det är smidigt att vara nära Aten innan hemresa och samtidigt få njuta av den där ö-känslan in i det sista.

Jag brukar bo i byn Megalochori som är en av två hamnbyar på Agistri. Här är det avskalat och romantiskt "ruffigt" på något sätt. Jag trivs som fisken i vattnet och det tar inte särskilt lång tid att promenera till den andra hamnbyn, Skala, där merparten av turisterna huserar under sin vistelse på Agistri.

Dragonera Beach Agistri
Dragonera Beach, Agistri. (Foto: Markus Olsson)

En av de saker som jag uppskattar med Agistri är det klara, ljusblå vattnet som omger ön och variationen av stränder, från klippor till mjuk sand.

Läs mer: Agistri (länk)

Resa till Agistri

Agistri når du enkelt med snabbåtarna, Flying Dolphins, från Pireus till Megalochori på 55 minuter med ett stopp på Egina längs vägen. Båtarna går flera gånger om dagen men föredrar du en mer långsam färja går även en sådan via Egina och färjan lägger till i Skala på Agistri.

Agistris egna båt, Agistri Express, trafikerar Agistri-Egina flera gånger om dagen så det är enkelt att göra en dagstur till den ena eller andra ön beroende på var du bor under din semester.

Naxos

Naxos, Kykladernas drottning, är ögruppens största ö med cirka 18 000 bofasta och kan även stoltsera med Kykladernas högsta berg, Zas, med sina drygt 1000 meter över havet. Naxos bjuder även på riktigt gröna, frodiga dalar där lantbruket dominerar och några av de grödor som odlas framgångsrikt på ön är oliver, potatis, citrus, fikon och druvor. Naxos har bra vandringsmöjligheter och är en favoritö för många svenskar men även för tyskar och Aten-bor.

Stränderna på Naxos är bland de bästa i Medelhavet och de långa, vita, fina sandstränderna hittar du framför allt på Naxos västkust, det vill säga den sida som vetter mot grannön Paros. Vattnet är turkost och kristallklart och ger både bra snorkelmöjligheter och bra vind- eller kitesurfingtillfällen.

Naxos Agia Anna
Agia Anna Beach, Naxos. (Foto: Markus Olsson)

Naxos är den ö som jag har återvänt flest gånger till. Jag tar mig alltid ut till Agia Anna på Naxos västkust där jag tycker att de finaste stränderna finns. Jag trivs brutalt bra där och jag gillar den lilla byn med sin avslappnade känsla där den sträcker ut sig försiktigt längs kusten. Här finns allt du behöver för en riktigt skön semester.

Naxos Zas
Toppen på berget Zas, Naxos. (Foto: Markus Olsson)

Jag har upptäckt Naxos till fots, med vespa, med fyrhjuling och med buss. Alla sätt funkar klockrent på öns ganska fina vägar. Att vandra upp till Zas topp är inte särskilt krävande och ger en fantastisk utsikt över ön och vidare ut i ögruppen. Avsluta vandringen med en lunch under trädkronorna på torget i byn Filóti. Det kan knappast bli bättre än så.

Läs mer: Naxos (länk)

Resa till Naxos

Till Naxos kan du antingen ta någon av alla de färjor från Pireus eller Rafina som trafikerar Kykladerna eller flyga med charterbolagen till Santorini och därefter åka vidare med färja. Du kan även ta inrikesflyget från Atens flygplats direkt till Naxos.

Antiparos

Antiparos är på samma gång en liten ö som en stor ö. Den är liten till ytan men stor i känslan där den ligger tätt intill systerön Paros. Nästan enbart ett stenkast västerut från Paros ligger hon med sina långgrunda stränder, sitt klara vatten och sin alldeles egna grotta.

Antiparos är endast tolv kilometer lång, har en yta på 35 kvadratkilometer och har cirka 1100 fasta invånare. De flesta bor i Antiparos stad, Chora, som ligger i direkt anslutning till hamnen. Antiparos är rik på mineraler men gruvdriften är nedlagd sedan länge och utöver turismen är fisket den största inkomstkällan.

Antiparos Antiparos
Antiparos. (Foto: Markus Olsson)

Antiparos har blivit lite som en "komma-hem-ö" för mig. Jag hittar bra, jag har ett par bekanta där och jag kan verkligen koppla av när jag är där. För några år sedan var mitt behov av att få avkoppling väldigt stark och Antiparos blev den platsen där jag fick uppleva just det. Hur många gånger har jag inte legat i hängmattan där för att bara låta tankarna vandra iväg?

Antiparos Fanerominis Beach
Faneromeni Beach, Antiparos. (Foto: Markus Olsson)

Antiparos är begåvat med ganska långgrunda stränder och passar på så sätt barnfamiljer väldigt bra. Min favorit bland stränderna är den lite mer obekanta, grova stranden Faneromeni Beach. Jag gillar oftast oorganiserade stränder dit inte många själar hittar.

Läs mer: Antiparos (länk)

Resa till Antiparos

Från Paros* tar du dig till Antiparos med den lilla färjan från Parikia som går flera gånger om dagen under högsäsong. Resan tar cirka 20 minuter och oftast är tidtabellen anpassad efter de stora färjorna som lägger till i Parikia. Om vädret sätter stopp för småbåtar kan du istället ta bilfärjan från Pounta på västra Paros. En båtresa som tar cirka tio minuter. En buss ifrån Parikia till Pounta går strax till vänster om hamnen och bilfärjan i Pounta går ungefär var tionde minut.

*Att ta sig till Paros är lätt. Ön ligger på den stora färjelinjen som går mellan Pireus (Aten) och Santorini och tar cirka sex timmar. Andra färjerutter (från till exempel Rafina) går även förbi här så det är lätt att planera in ett stopp på Paros vid en öluff. Paros har även en flygplats som i dagsläget enbart trafikeras av inrikesflyg.

Sifnos

Sifnos är Västkykladernas mest besökta ö där den ligger mitt emellan Serifos, Antiparos och Kimolos. Sifnos är en bergig ö men har både frodiga dalar och slätter och härbärgerar knappt 3000 bofasta invånare på öns 74 kvadratkilometer. Sifnos är känd för sin keramik och var du dig än vänder så finns det en liten keramikverkstad eller en "potteryshop". Även den olivolja som produceras på Sifnos är vida känd och anses vara en av Greklands bästa.

Det ska finnas 365 kyrkor och kapell på Sifnos, en kyrka för varje dag på året. Har du en förkärlek för denna typ av byggnader så får du ditt lystmäte mättat då de ofta vitkalkade byggnaderna ligger som små sockerbitar överallt i landskapet.

Sifnos strand Kamares
Kamares Beach, Sifnos. (Foto: Markus Olsson)

När jag har varit på Sifnos har jag valt att bo i hamnby Kamares med sin underbara sandstrand. Här finns allt jag behöver; ett gyrosställe, fin strand och en minimarket. Och! Starten på riktigt bra vandringsleder.

Vill du upptäcka Sifnos via motorfordon så är busstrafiken riktigt bra och punktlig på ön. Det går smidigt att byta buss uppe i huvudbyn Apollonia för att sedan ta sig vidare till öns andra småbyar och stränder.

Sifnos Kamares
Vy mot Kamares, Sifnos. (Foto: Markus Olsson)

Sifnos har länge varit vandringsön nummer ett för mig och är fortfarande det. Bra, märkta vandringsleder som går kors och tvärs över ön och uppe i bergen. För mig finns det inget bättre sätt att upptäcka en ö på.

Läs mer: Sifnos (länk)

Resa till Sifnos

Under säsong går det flera färjor/katamaraner från Pireus till Sifnos. Med färja tar det cirka fem timmar och med katamaran tar det ungefär tre timmar. Det finns även goda förbindelser till Milos* från Sifnos och den resan tar cirka två timmar.

*Det går många färjor till Milos. Från Pireus går det flera färjor dagligen och de färjor som trafikerar öarna i Kykladerna lägger ofta till på Milos. Det går även färjor till och från Kreta. Milos har egen flygplats så det går även att ta inrikesflyget hit.

Antipaxos

Antipaxos ligger strax intill sin storasyster Paxos och bjuder i första hand på ett helt magiskt vatten. Det är så turkosblått att det nästan sticker i ögonen. För de allra flesta är Antipaxos en ö som man besöker över dagen då det finns få boenden och tavernor. Under lågsäsong bor enbart runt 70 personer på Antipaxos. Under högsäsong lägger många segelbåtar till utanför de vackra stränderna och delar av ön kan upplevas som ganska välbesökt.

Antipaxos Voutoumi Beach
Voutoumi Beqach, Antipaxos. (Foto: Markus Olsson)

Om du någon gång i ditt liv vill uppleva en paradisstrand och samtidigt hålla dig i Europa så är nog Vrika Beach på Antipaxos just en sådan strand. Helt magisk! Kolla bara vattnet på fotot nedan!

Antipaxos Vrika Beach
Vrika Beach, Antipaxos. (Foto: Markus Olsson)

Resa till Antipaxos

Du kan i första hand resa till Antipaxos från Paxos där flera småbåtar trafikerar ön. Båtresan tar cirka 30 minuter och kostar runt 15 Euro. Det finns även dagsutflykter från Parga som ligger på fastlandet.

Syros

Syros ligger nästan mitt i Kykladerna, sydväst om Tinos, och är ögruppens administrativa centrum med provinsstaden Ermoupolis som sitt nav. Syros är en blandning av både det moderna Grekland och det mer traditionella, av myllrande stadsliv och av det lugna bylivet. Syros är en bergig ö, framför allt den norra delen, men har också slätter och terrasser som brukas av bönder. Grönsaker, vin och oliver är framför allt det som den magra jorden ger.

Syros Ermoupolis
Ermoupolis, Syros. (Foto: Markus Olsson)

Syros är en ö där du verkligen kan uppleva både stad och by. Ermoupolis är en provinsstad vilket bland annat märks med ett rikt människomyller och ljudande trafik. Jag gillar att bo i Ermoupolis som kontrast till de små ställen som jag annars landar på. Höra stadens puls, känna alla dofter från olika tavernor och höra samtalet från farbröderna som sitter på sina vita plaststolar i gränderna.

Syros Aetos Beach
Aetos Beach, Syros. (Foto: Markus Olsson)

Syros tillhör kanske inte den mest välbesökta grekiska ön bland skandinaver vilket är synd med tanke på hennes variationsrikedom, från stad till by till magiska avlägsna stränder.

Läs mer: Syros (länk)

Resa till Syros

De flesta färjor som trafikerar Kykladerna lägger till på Syros och färjor går från både Pireus och Rafina. Från Pireus tar det cirka tre timmar och 45 minuter med en av de stora färjorna. Det går också att ta inrikesflyget hit.

Anafi

Kykladerna sista utpost mot Kreta är 38 kvadratkilometer stora Anafi som ligger strax öster om Santorini. Anafi är känd för sitt vackra, karga landskap, sina stränder med fin sand och det klara vattnet som omger ön. Anafi har endast två byar, Chora som ligger cirka två kilometer ifrån hamnen Agios Nikolaos som också utgör den andra lilla byn. Till Anafi åker du för en lugn och avkopplande semester. Dagarna består i regel av vandring, stranden, en god bok och god mat.

Det bor knappt 300 bofasta på Anafi och ön är inte i närheten av att vara så turistanpassad som till exempel Santorini. Anafi känns genuin och egen och den bergiga miljön lämnar ingen oberörd. Anafis högsta punkt är berget Vigla på drygt 580 meter över havet. Anafi är så pass liten och har en så pass begränsad bebyggelse att du i princip kan vandra dit du vill.

Anafi Chora
Chora, Anafi. (Foto: Markus Olsson).

Anafi är begåvad med framför allt tre saker; en makalöst vacker Chora, riktigt fina stränder och en av övärldens häftigaste vandringar. Jag tycker att Anafis Chora mäter sig med till exempel Santorinis Fira där den ligger högt placerad på berget med vitkalkade hus och små smala gränder. Till skillnad mot Fira finns här ytterst få souvenirbutiker och knapp någon trängsel.

Anafi Klostret Kalamiotissa
Klostret Kalamiotissa, Anafi. (Foto: Markus Olsson)

Längs Anafis sydkust ligger stränderna på rad och du når dem antingen med lokalbussen eller längs vandringsleden som löper hela vägen från Chora bort till berget Kalamos. Och det är just vandringen upp på berget Kalamos som är den hittills mest häftiga vandring jag har gjort och det beror nog mest på slutmålet; klostret Panagia Kalamiotissa.

Läs mer: Anafi (länk)

Resa till Anafi

Utanför säsong kan det vara lite knepigt att ta sig hit men under säsong går det båtar både från Pireus och från de närliggande öarna (till exempel Santorini*) i Kykladerna.

*Till Santorini kan du antingen ta någon av alla de färjor som trafikerar Kykladerna från hamnen i Pireus eller flyga med charterbolagen eller med inrikesflyget från Aten.

Ikaria

Ikaria är 255 kvadratkilometer stor och har cirka 9000 bofasta invånare som i första hand försörjer sig på jordbruk. Turismen är i sin linda men allt fler börjar upptäcka denna katt bland de grekiska hermelinerna och i framtiden kommer nog även turismen vara en av de näringar som befolkningen försörjer sig genom.

Ikarias sydkust utgör branta bergssluttningar som stupar rakt ner i havet medan nordkusten är flackare och har de finaste stränderna. Ikarias högsta punkt, Melissa, mäter 1033 meter över havet och är en del av Atherasmassivet som markerar hela ön. Mellan de branta bergen finns både vildmark och gröna dalar med olivlundar och grönsaksodlingar.

Ikaria Evdilos
Evdilos, Ikaria. (Foto: Markus Olsson)

Ikaria är en ö som är smått opolerad i kanterna men bedårande vacker. Man kan säga att Ikaria är som en otämjd unghäst som både sparkar bakut och vill ha tillgivenhet, är full av liv och som samtidigt är återhållsam. Hon är en ö som inte har kapitulerat för massturismens järnklo utan står stolt, lite i utkanten av allt som skulle kunna skapa en helt annan ö.

Ikaria Messakti Beach
Messakti beach, Ikaria. (Foto: Markus Olsson)

En av de mest fascinerande sakerna med Ikaria är att hon tillhör en av världens blå zoner (länk) vilket innebär att man både lever betydligt längre men även håller sig mer frisk. En av orsakerna sägs vara råvarorna och maten som serveras på Ikaria och jag kan än idag säga att jag aldrig har ätit så gott som på Ikaria. Vilka smaker!

Läs mer: Ikaria (länk)

Resa till Ikaria

Till Ikaria kan du antingen ta färjan från Pireus eller från Samos alternativt ta inrikesflyget från Aten. Flygplatsen ligger på Ikarias ostspets och kräver transport in till någon av orterna på ön. Huvudhamnen på Ikaria ligger i byn Agios Kirikos på sydkusten men Ikaria har även en hamn på nordkusten vid orten Evdilos. Olika färjor lägger till i de olika hamnarna eller vid båda två.

Koufonissi

Koufonissi är endast sex kvadratkilometer stor och är Greklands tredje minsta ö med cirka 350 bofasta invånare. Du kan utan problem gå runt hela ön på en för- eller eftermiddag. Trots sin litenhet finns fler fantastiska stränder, med mjuk, vit sand och kristallklart turkost vatten.

På Koufonissi råder lugn och ro och likt andra öar i Småkykladerna så åker du hit för att njuta av stillheten, promenaderna, stränderna och bara ta det just så där lugnt som alla kan behöva ibland. Lugnet rubbas dock under högsäsongen (juli-augusti) då många av medelhavsländerna har sina semesterperioder och stränderna blir fulla av semesterstinna italienare och greker.

Koufonissi Chora
Chora, Koufonissi. (Foto: Markus Olsson)

Även om Koufonissi lockar till sig allt fler är det fortfarande en liten och ganska avskalad men otroligt vacker ö. Ofta pratar man om det fantastiska vattnet och stränderna här och ja, de är bland de finaste i Grekland och det är lätt att förstå att så många fastnar för Koufonissi.

Koufonissi bystrand
Stranden i Chora, Koufonissi. (Foto: Markus Olsson)

Jag har aldrig varit på Koufonissi under högsäsong men jag vet att det kan vara ganska många besökare på ön under den perioden men om du reser som jag, i juni eller i september, så är det behagligt många individer på ön.

Läs mer: Koufonissi (länk)

Resa till Koufonissi

Från Naxos* går den lilla färjan Express Skopelitis varje dag under säsong och under högsäsong går det även större färjor hit från Pireus. Du kan även ta en av snabbåtarna mellan Naxos och Koufonissi.

*Till Naxos kan du antingen ta någon av alla de färjor som trafikerar Kykladerna från hamnarna Pireus eller Rafina eller flyga med charterbolagen till Santorini och därefter åka vidare med färja. Du kan även ta inrikesflyget från Atens flygplats direkt till Naxos.

Ögrupper i Grekland

Grekland består till stor del av sin arkipelag med runt 2000 fantastiska öar i ögrupperna:

  • Dodekaneserna
  • Saroniska öarna
  • Kykladerna
  • Nordöstra Egeiska öarna
  • Joniska öarna,
  • Sporaderna
  • De stora öarna Kreta och Evia

Tillsammans bildar de en femtedel av Greklands landyta och ger landet Europas längsta gräns mot havet.

Varje grekisk ö har sin prägel och skapar oändliga möjligheter att hitta ett favoritställe att landa på. Det finns tusentals stränder, skogar, berg, karga landskap, grottor, kulturminnen, fornlämningar och framför allt vänliga öbor som gör allt för att du ska känna dig välkommen.

Boka färja i den grekiska övärlden

Från Aten kan du ta dig ut i den grekiska övärlden från framför allt två stycken hamnar men det finns totalt tre stycken att utgå ifrån. Den största hamnen är bullrande och myllrande Pireus som du når med buss X 96 från flygplatsen. Busshållplatsen ligger mellan utgång fyra och fem på flygplatsen och biljetten köper du antingen i den lilla kuren som står där eller i någon av automaterna. Glöm inte att stämpla biljetten i maskinen ombord på bussen. Bussen tar cirka 90 minuter och kostar fem Euro. Väl i Pireus kliver du av när du ser färjeterminalerna på vänster sida och färjebiljett köper du på något av kontoren vid de olika terminalerna eller vid den stora trafikleden som löper förbi hamnen. Fråga på resebyrån varifrån just din färja går för Pireus hamn är gigantisk med en rad olika terminaler över hela området. Här finns en artikel om hur du hittar rätt i Pireus: Hitta rätt i Pireus hamn (länk)

Om du har valt att starta din resa med några dagar i Aten för att sedan ta dig ut i arkipelagen så tar du smidigt tunnelbanan (Linje 1) som tar cirka 20 minuter från station Monastiraki i centrala Aten. Ett annat alternativ är förstås att ta taxi som kostar runt 50 Euro mellan Aten och hamnen. Se till att fråga om priset innan du kliver in i taxin. Taxiresan tar cirka 50 minuter.

Atens näst största hamn är Rafina på östkusten. Rafina är en mindre ort än Pireus och därmed ett mer mysigt samhälle med ett stort fint torg med flera tavernor, restauranger och kaféer till vänster om hamnen. Det finns även en helt okej strand att plaska omkring vid när du väntar på färjan. Till Rafina tar du dig med regionalbuss från flygplatsen (hållplatsen ligger mitt emot flygplatsens hotell Sofitel) och tar drygt 30 minuter. Biljetten, cirka tre Euro, köper du ombord på bussen.

Den tredje hamnen är Lavrio som ligger sydost om Aten. Jag har personligen aldrig åkt från Lavrio men för att nå vissa öar smidigt så kan Lavrio vara den bästa hamnen att utgå ifrån och färjebiljetter säljs nere vid terminalen. Till Lavrio tar du dig med regionalbuss från samma hållplats där bussen till Rafina avgår, mitt emot flygplatshotellet Sofitel. Oftast måste du byta buss vid Markopoulo efter cirka tio minuter och totalt tar resan ungefär 45 minuter En taxi mellan Atens flygplats och Lavrio kostar cirka 50 Euro och tar ungefär 30 minuter.

Det blir allt vanligare att resenärer bokar sina färjebiljetter i förväg och att kolla tidtabeller, planera din res och köpa biljetter gör du smidigt via Ferries in Greece (länk).

Grekiska öar med flygplats

Följande öar i Grekland har en flygplats dit det går inrikesflyg (på vissa öar går det även internationella flyg):

  • Kreta
  • Skiathos
  • Skyros
  • Rhodos
  • Kos
  • Astipalea
  • Kalymnos
  • Karpathos
  • Kastellorizo
  • Kassos
  • Leros
  • Mykonos
  • Santorini
  • Paros
  • Naxos
  • Milos
  • Syros
  • Zakynthos
  • Korfu
  • Kefalonia
  • Kithira
  • Samos
  • Lemnos
  • Lesbos
  • Chios
  • Ikaria

Greklands nationaldag 25 mars- i år 200 år av betydelse

Den 25 mars firar greker världen över den grekiska självständighetsdagen som också är en av Greklands nationaldagar*. Och i år fyller självständighetsdagen hela 200 år och om inte det är värt att fira så vet inte jag!

Vakt vid parlamentet i Aten
Vakt vid parlamentet i Aten. (Foto: Markus Olsson)

Självständighetsdagen är en dag att minnas Greklands kamp mot det ottomanska riket och därmed Greklands självständighet. Dagen är firandet till trots, en symbol för starten av det grekiska frihetskriget och inte slutet av en kamp mot förtryck och förstörelse.

I hundratals år hade det ottomanska riket intagit en allt större del av Grekland och det som då var det bysantinska riket. Egentligen startade allt när det ottomanska riket erövrade den bysantinska huvudstaden Konstantinopel 1453 och därefter regerade området i nästan 400 år. Århundraden där grekerna levde i förtryck, inte kunde utöva sin ortodoxa tro och där de grekiska antika monumenten inte respekterades. Parthenon användes till exempel som ett ammunitionsförråd som fick förödande konsekvenser.

I takt med att missnöjet hos det kuvade grekiska folket växte så bildades en allt starkare motståndsrörelse som den 25 mars 1821 verkligen blev ett hot mot det ottomanska riket.

Grekerna var inte ensamma i kampen utan britterna kände sig manade att försvara de grekiska intressena och kulturen. Vid slaget i Navarino förstörde brittiska, ryska och franska styrkor en ottomansk flotta, en seger som så småningom ledde fram till undertecknandet av Erdinefördraget (Adrianopelfördraget) 1829 som sedan etablerade en oberoende grekisk stat.

Den grekiska flaggan
Den grekiska flaggan. (Foto: Markus Olsson)

Så, idag den 25 mars, 200 år senare, viftar även jag med den grekiska flaggan och känner en enorm stolthet i att älska Grekland och dess folk så oerhört mycket!

*Läs mer: Óchi-dagen- 28 oktober när Grekland sade nej (länk)

Greklands bidrag i Eurovision Song Contest 2021

Eurovision Song Contest andra semifinal går av stapeln 20 maj då Greklands bidrag "Last Dance" är med och tävlar. Och ja... det är nog både första och sista dansen i denna tävling. I år tycker jag inte att Greklands bidrag är särskilt upplyftande och försvinner lätt i mängden.

Greklands bidrag framförs av Stefania Liberakakis, känd som Stefania, som är en grekisk-holländsk sångerska, skådespelerska och YouTuber.

Strax efter det att Stefania hade fyllt 10 år övertygade hon sina föräldrar om att få ansöka till TV-programmet The Voice Kids. Efter The Voice Kids blev hon medlem i barnkören Kinderen voor Kinderen och 2016 valdes hon av en kommitté att representera Nederländerna i Eurovision Junior Contest i Valletta som en del av tjejbandet Kisses. Gruppen slutade på en åttonde plats med låten Kisses and Dancin.

År 2019 släppte hon tre singlar: Wonder, I Am Sorry och Turn Around. Samma år entrade Stefania den grekiska marknaden via MAD VMA Awards där hon tillsammans med Ilenia Willams och Konnie Metaxa framförde en cover av låten Con Calma.

Kolla in Greklands bidrag till Eurovision Song Contest här och se vad du tycker:

Grekland planerar att starta turistsäsongen 14 maj

Greklands turistminister Harry Theoharis meddelade i ett tal på IBT Berlin* att Grekland planerar för att kunna öppna upp för en säker turistsäsong 14 maj.

Avstigning färja Naxos Öluff Grekland
Färja lägger till på Naxos. (Foto: Markus Olsson)

Det innebär att inresande som är vaccinerade, har antikroppar eller har ett negativt PCR-test kommer att välkomnas. Alla turister som kommer att resa in i Grekland kommer att genomgå slumpmässiga COVID-19-tester liknande förra året. Detta kommer att gälla ankommande resenärer oavsett färdmedel. Skillnaden i år är att det finns snabbtester så att de som testas kommer att få svar ganska omgående istället för att individen måste vänta 24 timmar på testresultatet.

Vidare sa turistministern att alla hälsobehov, inklusive sjukhusvistelse, relaterade till COVID-19 kommer att tillhandahållas av den grekiska staten utan kostnad för turister. Precis som förra året.

De eventuella restriktioner som finns för landets invånare kommer även gälla för turister. Utan undantag. Det kan vara krav på till exempel munskydd.

Grekland kommer, likt förra året, stärka upp de regionala sjukvårdsinrättningarna för att snabbt och tillgängligt kunna hantera personer som insjuknar i COVID-19.

När det gäller vaccinationer inom landet kommer Grekland att fokusera på personer som arbetar inom turistnäringen efter att de mest utsatta har fått sitt vaccin. Man kommer även testa personal inom turistnäringen mer frekvent för att hindra eventuell smittspridning.

(Infromation från gtp.gr 2021-03-10)

Som årlig Greklandsresenär hoppas jag givetvis att det kommer att gå att resa på ett säkert sätt kommande säsong. Jag är övertygad om att Grekland gör sitt yttersta för att det ska vara så säkert som möjligt för att kunna välkomna turister till landet. Därefter är det upp till var och en att fatta ett beslut huruvida det är rimligt att resa i sommar så länge regler och restriktioner tillåter resande.

Vi är många som längtar att efter att kunna resa till Grekland och Grekland behöver sina turister. Nu gäller det att fortsätt bekämpa COVID-19 så att vi blir av med detta virus.

*IBT Berlin är en av världens största mässor för resebranschen

Läs mer: Senaste nytt om Coronaviruset COVID-19 i Grekland (länk)

Ikaria- en av världens fem blå zoner

Här om dagen fastnade jag för ett tv-program på Kunskapskanalen som handlade om de så kallade blå zonerna. Just i detta avsnitt låg fokuset på den grekiska ön Ikaria som jag hade förmånen att besöka 2015.

Therma Ikaria
Stranden i Therma, Ikaria. (Foto: Markus Olsson)

De så kallade blå zonerna är demografiska eller geografiska platser i världen där människor lever märkbart längre. Och är förvånansvärt friska. I dagsläget finns det fem blå zoner men troligtvis finns det fler och för att ett område ska bli klassat som en blå zon så krävs det forskning över tid som bekräftar det. I Sverige pratar man bland annat om några platser i Småland där fler invånare blir 100 år eller äldre än i övriga Sverige. Det finns dock ingen forskning kring detta och därmed kan inte de svenska platserna klassas som blå zoner.

Vad är det som kännetecknar en blå zon?

Det finns framför allt fyra särdrag som är särskilt viktiga:

  1. Återkommande fysisk aktivitet
  2. Måttligt intag av kalorier
  3. Stor del vegetarisk kost
  4. Måttligt intag av alkohol

Det har även visat sig att de boende i de blå zonerna oftare äter färska råvaror efter säsong och att de inte äter kött varje dag.

Merparten av de människor som bor i de blå zonerna går inte heller i pension utan arbetar länge och är en naturlig del av samhället långt upp i åldrarna. Flera typer av sjukdomar (diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, cancer) är väldigt sällsynta och demens förekommer knappt alls.

Vidare är den social samvaron viktig där arbetet är en naturlig del av det men även den religiös gemenskapen och förstås familjen har stor betydelse.

Traditional House Ikaria
Traditionellt hus, Ikaria. (Foto: Markus Olsson)

Vilka kännetecken för de blå zonerna hittar du på Ikaria?

De grekiska forskarna har fastslagit att invånarna på Ikaria sällan drabbas av depression eller ångest, att de äldre invånarna har låga kolesterolvärden samt att njurfunktionen bibehålls långt upp i åldrarna.

Man tror särskilt att generna hos Ikaria-borna spelar in, där livsstil, miljö och kost har påverkat generna över flera århundraden (epigenitik).

Sammanfattningsvis har forskarna kommit fram till fyra pelare som utgör grunden till Ikaria-bornas långa liv.

Pelare ett: öbornas DNA beskrivet enligt ovan.

Pelare två: fysisk aktivitet som minskar hjärt- och kärlsjukdomar. Mer än hälften av invånarna på Ikaria går regelbundna promenader i de branta/backiga omgivningarna. Och jag lovar, det finns knappt en flack plätt på Ikaria.

Pelare tre: kosten med kryddor/ örter från de ljuva bergen, stor del vegetarisk kost, getost och fisk en gång i veckan. Livsmedlen är ekologiska och "rena" och man överäter inte utan äter sig lagom mätt.

De flesta öborna äter rätt monotont vilket i sin tur underlättar matsmältningen och minskar stressen för tarmen.

Vinet som produceras på Ikaria (rött vin) sägs också ha betydelse. Ett par glas vin om dagen minskar stressen, sänker blodtrycket och minskar hjärt- och kärlsjukdomar. Enligt de grekiska forskarna har det med den högre alkoholhalten vinet på Ikaria har (15-16 %) samt att det innehåller en massa antioxidanter.

Pelare 4: det sociala livet. Öborna hjälper varandra och de är omgivna av familj och vänner. Gemenskapen frigör hormonet oxytocin (må-bra-hormon) som är en viktig del i att leva ett långt och tillfredsställande liv. Ordspråken "Hellre ett dåligt år än en dålig granne" och "Grannen går före Gud" säger sitt.

Ikaria 1
Agios Kirikos, Ikaria. (Foto: Markus Olsson)

Andra faktorer som kan påverka Ikaria-bornas långa liv är att de i regel är sexuellt aktiva högre upp i åldrarna. Denna typ av fysisk aktivitet frigör goda hormoner som har betydelse för livslängden. Vidare pratar forskarna en del om den naturliga radioaktivitet som finns i marken på Ikaria. Vanligtvis är radioaktivitet något dåligt men här verkar det i alla fall inte ha en opassande inverkan. Forskarna har inte kunnat komma fram till vilken nivå av radioaktivitet som skulle kunna ha en eventuell positiv inverkan men nivån av naturlig radioaktivitet utmärker i alla fall Ikaria.

Jag var som sagt på Ikaria 2015 utan att vara särskilt påläst om de blå zonerna även om jag visste om att Ikaria tillhörde en av dessa. Det som slog mig på plats på denna lite otämjda ö var att maten var fantastiskt god och än idag pratar jag och mina medresenärer om just detta. Jag vill tro att det beror på att råvarorna var ekologiska, färska och valda utifrån säsong.

På mitt besök på Ikaria tänkte jag inte på att den 80-åriga farbrorn som själv skötte hotellet med städning, underhåll och frukost gjorde det utifrån att öborna i regel inte går in pension. Varje morgon fixade han frukosten åt oss med mantrat "very clean" som syftade på råvarorna. Inte heller tänkte jag på att den bruna sörja han vill bjuda på kvällstid var hemmagjort vin som innehåller en massa nyttigheter. Smaken var synnerligen annorlunda och bara en mun golvade mig och fick betongväggarna att snurra. Jag undrar om han lever än idag och vaggar omkring på hotellet och städar och fixar?

Jag känner mig förhållandevis inspirerad av levnadssättet som beskrivs i programmet och tänker att en hel del är ändå tillämpbart på min livsstil. När det kommer till kosten är det enkelt att handla ekologiskt, närproducerat, efter säsong och att äta mer vegetariskt. Att inte äta sig övermätt samt välja bort livsmedel som är processade till max är också något jag kan göra.

Soufiko
Soufiko. (Foto: Markus Olsson)

Inspirerad av detta lagade jag idag en typisk vegetarisk rätt från Ikaria, Soufiko, som ofta benämns som ratatouille från Ikaria. Receptet hittar du här: Soufiko- ratatouille från Ikaria (länk)

Programmet om Ikaria hittar du här: Hemligheten bakom ett långt liv (länk)

Programmet är tillgängligt till december 2022.

Fakta i texten kommer från ica.se, medisera.se och programmet i Kunskapskanalen.

Grekisk musik: topp 20 i Grekland vecka 7

Veckans lista bjuder på flera nya grekiska låtar sedan förra listan jag publicerade i december förra året. Alla grekiska låtar är higlightade med sina videos.

Det här är de låtar som är populärast* i Grekland vecka 7 2021:

1. Konstantinos Argiros "Tha Me Edo"



2. Jason Derulo "Take You Dancing"

3. Nikos Oikonomopoulos "Emena Na Akous"

4. Jony "Love Your Volice"

5. Petros Iakovidis "Mi Thimoneis"



6. Master KG, Burna Boy & Nomcebo Zikode "Jerusalema"

7. Giorgos Sampanis & Panos Katsimixas "Afto Pou Agapas"



8. Joel Corry & MNEK "Head & Heart"

9. Antonis Remos "Otan Se Rotisane"



10. 24kGoldn & Iann Dior "Mood"

11. David Guetta & Sia "Let´s Love"

12. Weeknd "Blinding Lights"

13. Weeknd "In Your Eyes"

14. Miley Cyrus "Midnight Sky"

15. Dynoro & Fumaratto "Me Provocas"

16. Jennifer Lopez & Maluma "Pa' Ti"

17. Harry Styles "Watermelon Sugar"

18. Jawsh 685 & Jason Derulo "Savage Love"

19. Dua Lipa "Levitating"

20. MC Zaac, Anitta & Tyga "Desce Pro Play (Pa Pa Pa)"

*Listan baseras på albumförsäljning, nedladdningar, speltid i radio, streaming och social interaktion på bland annat Facebook, Twitter, VEVO, YouTube, TIDAL, Spotify, Rdio

Mer grekisk musik:

Nytt olympiskt museum i Aten 2021

Aten kommer under 2021 öppna det olympiska museum tillägnat de olympiska spelens långa historia.

OLYMPIC-MUSEUM1
Image Credit: Marianna Bisti

Atens olympiska museum kommer att vara beläget vid det tidigare internationella sändningscentret från de olympiska spelen i Aten 2004 i norra förorten Marousi.

Det kommer att verka under ledning av Hellenic Olympic Committee och International Olympic Committee (IOC) som medlem i IOCs Olympic Museums Network.

Museet kommer att gestalta de olympiska spelen från antiken fram till idag genom sällsynta utställningar och interaktivt audiovisuellt material.

"Atens olympiska museum syftar till att förmedla filosofin bakom de olympiska spelen, lyfta fram Greklands betydande bidrag till utvecklingen av den olympiska rörelsen och främja Aten som den olympiska huvudstaden", säger Lamda Development.

Museets lokaler ligger i anslutning till den närliggande olympiska stadion i Aten "Spyros Louis", som är en del av Atens olympiska idrottsanläggning. År 2004 fungerade det som den viktigaste idrottsarenan för det årets sommar-OS.

(Information från gtp.gr)

Copyright 2021 mittgrekland.se  |  Om mittgrekland.se  |  In english  |  Contact  | GDPR |  Web: NyWeb