Recept på Baklava

Kategori: Bakverk
Skapad onsdag, 04 september 2019 11:58
Träffar: 3435

Då har jag med lätt ångest bakat min första Baklava. Inte ångest för den mäktiga sötman utan ångest för en förmodan om komplexiteten i att göra en Baklava. Fast där hade jag rätt så fel. Det är inte svårare att baka en Baklava än något annat bakverk. Om du inte vill ge dig in på att göra egen filodeg vill säga. Den rutten i bakvärlden lämnade jag därhän och köpte någon annans fullbordade filodeg.

I det här receptet valde jag att göra en sockerlag på just socker med andra använder honung som den enda rätta sötman. En del använder apelsinblomvatten, andra rosenvatten. Jag hittade endast rosenvatten och därför fick det bli min smaksättare. En del använder endast vissa typer av nötter, andra några andra sorter. Summa summarum är att du faktiskt kan prova dig fram till just den Baklava som du föredrar.

Baklava 1
Baklava. (Foto: Markus Olsson)

Ingredienser

Sockerlag

4 dl vatten
3,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 citron (saften)
1 tsk rosenvatten

Baklava

250 gr filodeg
200 gr smör
200 gr valnötter
100 gr pistagenötter
100 gr mandlar
0,5 tsk kanel

Tillagning

Börja med att koka upp sockerlagen. Blanda alla ingredienser utom rosenvattnet i en kastrull. Rosenvattnet tappar smaken och du låter det koka upp. Koka sockerlagen i cirka 4 minuter eller tills den når 104 grader. Låt sockerlagen svalna och smaksätt den sedan med rosenvatten.

Värm ugnen till 175 grader.

Smält smöret i en kastrull. Mixa nötterna tillsammans med kanelen i en matberedare till den konsistens du önskar. Jag valde lite grövre konsistens till denna Baklava.

Pensla botten och sidorna av bakformen (jag har en bakform som är 24x34 cm vilket passar ganska bra till det här receptet) med smör. Lägg ner ett ark filodeg, pensla det med smör och skär bort överflödig deg på sidorna så att det bara täcker botten av bakformen. Lägg därefter ner ett till filodegsark, pensla det med smör och skär bort överflödig deg. Upprepa en gång till så att du har totalt tre ark i botten av bakformen. Häll därefter över hälften av nötblandningen i ett jämnt lager. Upprepa därefter samma procedur med filodegen som innan, dvs med tre ark filodeg. Häll över resten av nötblandningen (spara lite att strö över Baklavan innan gräddning) och avsluta med fem ark filodeg som du smörar mellan varje ark. Skär bort överflödig filodeg längs kanterna. Glöm inte att även pensla det översta arket med smör.

Skär Baklavan med en vass kniv i det antalet bitar som du önskar, strö över lite nötter och grädda Baklavan i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Baklavan ska få en fin, gyllenbrun färg.

Ta ut Baklavan ur ugnen och slå över sockerlagen jämnt över Baklavan medan den är varm. Låt Baklavan suga åt sig sockerlagen och svalna helt innan servering. Baklavan blir ännu godare om den får stå ett dygn i kylskåp men tänk på att servera Baklavan rumstempererad.

Läs mer: Recept på bakverk inspirerade av det grekiska köket (länk)

Baklava 2
Baklava. (Foto: Markus Olsson)

Tweet
Tipsa en vän