Nio recept med Halloumi

Kategori: Mat och dryck
Skapad lördag, 17 augusti 2019 13:22
Träffar: 25442

Halloumi 9 olika recept

Tänk vad mycket halloumi det har passera det här kakhålet egentligen! Jag kommer mycket väl ihåg när jag åt halloumi för första gången, aningen skeptisk till den gummiaktiga osten som gnisslade mellan tänderna. Sedan dessa har ett antal kilo halloumi gnisslat mellan mina tänder och det kommer garanterat bli många kilo till.

Vad man vet så tillverkades en variant av Halloumi redan på 1200-talet då får- och getbönderna konserverade sina djurs mjölk. Det var först på 50-talet som man började bland i ko-mjölk i osttillverkning när Cypern fick sina första kossor och det är än i dag den vanligaste blandningen när man tillverkar Halloumi: får-, get- och komjölk.

Proportionerna mellan de olika mjölksorterna beror helt enkelt på vilken tillgång det finns på dem. Under våren består Halloumin till större del av får- och getmjölk medan den senare på året innehåller mer komjölk. En äkta Halloumi får endast tillverkas på Cypern av mjölk som producerats på Cypern. I alla fall i de flesta delar världen där Halloumin är ett skyddat varumärke.

Det har blivit några Halloumirätter de senaste åren och här får du ett smakprov på några av dem:

Halloumismörgås med coleslaw gjord på grekisk yoghurt

Halloumismörgås
Halloumismörgås med coleslaw. (Foto: Markus Olsson)

En halloumismörgås med coleslaw gjord på grekisk yoghurt. Brödet jag använder är ett mjölfritt kesobröd men givetvis kan du använda det bröd som tilltala dig mest.

Receptet hittar du här: Halloumismörgås med coleslaw gjord på grekisk yoghurt (länk)

Halloumirårakor

Halloumirårakor
Halloumirårakor. (Foto: Markus Olsson)

Berika rårakorna med halloumi och rårakorna kommer för alltid vara berikade. Härligt krispiga med en naturligt god sälta. Servera med grekisk yoghurt blandad med soltorkade tomater.

Receptet hittar du här: Halloumirårakor (länk)

Halloumi- och jordgubbssallad

Halloumi och jordgubbssallad
Halloumi- och jordgubbssallad. (Foto: Markus Olsson)

En fräsch sommarsallad med Halloumi är supergott så fort solen strålar bryter igenom molntäcket. Ja, eller det är förresten alltid supergott. Enkelt att tillaga och smakar somrigt med jordgubbar.

Receptet hittar du här: Halloumi- och jordgubbssallad (länk)

Pizza bianco med riven halloumi

 Pizza med riven halloumi
Pizza med riven Halloumi. (Foto: Markus Olsson)

Det här är en sådan pizza där valet av pålägg bygger på skafferiets, kylskåpets och växthuset utbud. Svårare än så är det inte. För att få lite mer variation valde jag att göra en pizza bianco, det vill säga utan tomatsås. Istället pressade jag vitlök som jag blandade med olivolja och hackad, färsk oregano.

Receptet hittar du här: Pizza bianco med riven Halloumi (länk)

Pizza med Halloumibotten

Halloumipizza hel
Pizza med Halloumibotten. (Foto: Markus Olsson)

Det här är en pizza för alla som älskar halloumi och för alla som vill undvika mjölprodukter. Vilken topping du lägger på pizzan varierar förstås i det oändliga men i det här receptet blev det salami med färska champinjoner, paprika och lök.

Receptet hittar du här: Pizza med Halloumibotten (länk)

Halloumigryta

Hallouminese
Halloumigryta. (Foto: Markus Olsson)

Det här receptet är inte fullt ut vegetariskt men om du utesluter bacon och oxbuljongen och istället använder grönsaksbuljong och smaksätter grytan med ett par teskedar Chipotle Paste så kommer du åt den lätt rökiga smaken ändå.

Receptet hittar du här: Halloumigryta (länk)

Halloumi med zucchinisallad

Halloumi med zucchinisallad
Halloumi med zucchinissallad. (Foto: Markus Olsson)

En enkel och fräsch sallad med halloumi. Citronen ger en syrlig touch och är perfekt att ta till i sensommarvärmen. I det här receptet använde jag min grönsakssvarv och svarvade "spaghetti" av zucchinin men zucchinin kan lika gärna skivas/rivas tunt.

Receptet hittar du här: Halloumi med zucchinisallad (länk)

Halloumifries

Halloumi fries Halloumi sticks
Halloumifrise. (Foto: Markus Olsson)

Det är enkelt att göra egna halloumifries utan att använda fritös. Det är bara att steka dem i rikligt med olivolja på hög värme. Halloumin blir härligt krispig och passar perfekt som tillbehör till grillat kött och/eller grönsaker.

Receptet hittar du här: Halloumifries (länk)

Halloumi- och chorizosallad

Halloumi och chorizosallad
Halloumi- och chorizosallad. (Foto: Markus Olsson)

I det här receptet blandas sälta och en viss sötma i en neutral bas. Halloumi, soltorkade tomater, chorizo och grönsallad. Typ.

Receptet hittar du här: Halloumi- och chorizosallad (länk)

Läs mer: Andra recept inspirerade av det grekiska köket (länk)

Tweet
Tipsa en vän